Karalama Tahtası

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Türkiye olarak Sibirya antisiklonu bize doğrudan gelecek. Sibirya merkezli soğuk havanın çekirdek sıcaklığı -60 derece olacak. Sibirya soğuğu direkt Karadeniz üzerinden üzerimize yoğun şekilde çullanacak. Ve Marmara bölgesine dahi 850 hpa da -25 derecelik grandyan inecek.Soğuk hava Karadeniz üzerinden geleceğinden nem kazanarak da gelmiş olacak ve bu soğuk havaya Akdeniz havzasında 980 mbar güçte a.b eşlik edecek. Kuzeyimizde 1050 mbar merkez güçte y.b olacağından çok güçlü bir poyraz fırtınası çıkacak.Azor yükseği de orta Avrupa'ya kadar genişleyerek güçlü bir blokaj sağlayacak.İstanbul'da gündüz dahi sıcaklıklar ortalaması -8 derecenin üzerini göremezken geceleri ise yer yer -15 dereceleri zorlayacak. Nem ve şiddetli poyraz fırtınasıyla sıcaklık gündüzleri dahi yer yer -20 dereceyi, geceleri ise -27 -28 derecelerde hissedilecek. Yağan her kar yerde aşırı soğuk nedeniyle buz kristallerine dönüşüp üzerlerine yağan karların hızlı şekilde yükselmesine neden olacak.Ve bu müthiş sistemin 3.gününde sahilde yer yer 60cm lik kar örtüsü oluşurken yükseklerde 1 metreyi aşan kar kalınlığı meydana gelecek.Sistem üç günlük yoğun kardan sonra yeni a.b oluşumu için kar fırtınasına bir gün ara verecek. Sonra tekrar başlayacak kar fırtınası 2 gün devam edecek ve sahile 25 cm yüksek ve iç taraflarda ise 50 cm daha kar kalınlığı ekleyecek.Üçüncü ve son dalga ise sahilde 15 cm. yükseklerde ve iç taraflarda 30 cm kar birikimi sağlayacak. Sistem ömrünü tamamladığında sahilde yaklaşık 1 metre yükseklerde ve iç taraflarda 1,5 metreyi aşmış kar kalınlığı bırakmış olacak. Ve hava açtığında ilk gece şiddetli enverziyon sebebiyle basınç aşırı yükselecek ve İstanbul'da gece sıcaklığı sistemin sonuna doğru her ne kadar -12 dereceye kadar yükselmiş olsa da aniden -20 dereceye kadar düşecek. İstanbul da hayat 2 hafta sonra normalleşmeye başlayacak ve kar yerde tam 3 hafta kalacak.

    Derken alarmın sesine uyandım.

  • 25-30 Aralık tarihleri arası ülkemiz polar kökenli soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Sistemin gücü kuzey sahillerde yoğun kar yağışları yapabilecek düzeyde olacak. Doğu bölgelerimiz diğer bölgelere kıyasla soğuk ve yağıştan maksimum verim alacak.

    Bir hafta içinde forum karışacak, vaziyet alın 8)

  • Bir hafta içinde forum karışacak, vaziyet alın 8)

    Şöyle Azor'un yükseldikten sonra güzel konumda baya bi blokajda kaldığı, 500 hPa'da - 35 altını direkt Kırım üzerinden Kıbrıs'a indirdiği, Kıbrıs'ta 990 mb'lık tepki alçak basıncının oluştuğu, 850 hPa'da kar için gerekli 0 çizgisinin her yere ulaştığı, uzun süreli yoğun kar yağışlarının olduğu bir sistem olsa..