İstanbul Özel Meteorolojik Yorum Konusu

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • İstanbul'da nem bunaltıyor... :S

    aynen yapış yapış olduk.. Bu gece uyku zor..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Screenshot_2017-10-24-18-42-27.png


    İstanbul için bugünün Skew-T diyagramı. Lifted Index, CAPE, CIN endekslerinde oraj ihtimali gayet yüksekmiş gibi görünüyor fakat minimum değeri sırasıyla 26 ve 46 olan K ve TT endekslerinin değerleri minimum sınırının çok altında. Yoğunlaşma depresyonu üst seviyelerde neredeyse 30 dereceye kadar çıkıyor ve bu da nemin çok çok az olması demek. Bu koşullarda oraj ihtimali sıfıra yakın. LCL ve LFC seviyelerinden bahsetmiyorum bile. Üst seviye rüzgarları da uyumsuz.


    forum.havaforum.com/attachment/2493/


    Yarın sabah saatlerinde endeksler bugünküne benzer olacak. Öğle saatlerinde ise en azından K ve TT endeksleri biraz daha iyi, CIN daha düşük, nem de biraz daha yüksek. Fakat bu sefer de Cape ve Lifted Index değerleri azalacağından ve LCL/LFC seviyeleri kötü olacağından ihtimal düşük. Belki Gebze tarafında ufak bir oluşum olabilir. Üst seviye rüzgarları da hem zayıf hem de uyumsuz.


    forum.havaforum.com/attachment/2494/


    Perşembe günü kara üzerinde kütle oluşumu için koşullar yine uygun olmayacak fakat deniz üzerinde oraj kütleleri oluşacağından şehre ulaşanları belki yağış yapabilir. Şehrin kuzeyi daha şanslı. Çünkü yukarı seviyelerdeki rüzgar zayıf ve yönleri uyumsuz olduğundan kütlelerin uzun mesafelerde taşınması mümkün değil.


    forum.havaforum.com/attachment/2495/


    Cuma günü yine üst seviyelerde nem sorunu var. LCL/LFC seviyeleri rezalet. CIN değeri fazla yüksek. TT ve K endeksleri de kötü.


    forum.havaforum.com/attachment/2496/


    Cumartesi günü de karada kütle oluşumu için koşullar uygun değil. CIN değeri çok fazla. LFC seviyesi kötü. Üst seviye rüzgarları çok zayıf. Deniz üzerinde oluşup gelecek bir kütleyi de hiçbir model beklemiyor.
    Yani kısaca uçuk Cape değerlerinin olacağı bu sahte sistemde doğru düzgün bir yağış olmayacak, belki Perşembe-Cuma günleri lokal yağışlar görülebilir, İstanbul'un sele kapılma ihtimali ise yok.

  • Cumartesi itibariyle uçuk Cape değerlerinin olduğu bu sahte sistemi dediğim gibi doğru düzgün yağış olmadan bitirdik. Sadece Perşembe günü lokal sağanaklar oldu, onlar da zayıftı.


    gfseu-2-228.png


    Eğer verilerde değişiklik olmazsa Çarşamba günü sabah erken saatlerde durum farklı ol(abilir). Aslında yüksek CIN değerleri ve LFC seviyesi ile, attığım önceki Skew-T diyagramlarından hiçbir farkı yokmuş gibi görünen bu diyagram büyük fark oluşturma potansiyeline sahip. 600 hPa seviyesindeki yoğun nem, elevated convection adı verilen -şu yazımda kısaca ne olduğunu anlattım- bir kararsızlığa yol açıyor. Yer seviyesi tabanlı konveksiyon yüksek CIN değerleri sebebiyle bulut oluşturamazken, bu "üst seviye konveksiyonu", tabanı yaklaşık 4400 metre yükseklikten başlayan 2,3 km kalınlığında bir oraj kütlesi oluşturuyor. Bu kadar yüksek bir bulut oluşumunun yer seviyesine yağış ulaştırmasını beklemiyorum, fakat oluşturduğu virgalar, yer seviyesini etkileyen bir kütle oluşumunu tetikleyebilir.


    gfseu-2-240.png


    Bu diyagramda yeşil çizgi ile, oraj oluşumu için gerekli olan sıcaklık değerlerini gösterdim. 700 hPa 6, 750 hPa 10, 800 hPa ise 14 dereceye kadar soğursa oraj oluşumu mümkün olabilir. Gerçek değerler bu sıcaklıklardan çok daha yüksek. Fakat üst seviyede oluşan kütlenin neden olduğu virga yağışı, 700, 750 ve 800 hPa seviyelerindeki havayı ıslak hazne sıcaklığına kadar, yani sırasıyla 5.29, 6.51 ve 8.4 dereceye kadar soğutabileceğinden bu soğuma 2175'lik uçuk Cape değerini aktifleştirip çok şiddetli fırtınaların oluşumunu tetikleyebilir. Aşağıda bu soğuma için hesabı gösterdim.


    700 hPa : Td=0.9, T=10.1 RH=54 Tw=5.29
    750 hPa : Td=-2.5, T=15.2 RH=31 Tw=6.51
    800 hPa : Td=-0.9, T=18,3 RH=28 Tw=8.4


    http://www.srh.noaa.gov/epz/?n=wxcalc_rh
    http://www.dpcalc.org/
    http://rucsoundings.noaa.gov/
    http://www.meters-to-feet.com/


    Yukarıdaki hesaplar için kullandığım linkler.


    forum.havaforum.com/attachment/2544/


    Bu tür bir oluşumu sadece UWRF görmüş.
    Henüz 600 hPa seviyesinde böyle bir nemin olacağı kesinleşmiş değil, ayrıca olsa bile böyle bir oluşuma neden olacağı da garanti değil. Sadece bir ihtimali söyledim.

    2 Mal editiert, zuletzt von Root ()

  • forum.havaforum.com/attachment/2588/


    En iyi değerler bu saatte olduğu için yarın 09z çıktısını kullanacağım incelemede. Fakat gece saatleri için olan çıktılar da bundan pek farklı değil.


    K değeri 26'nın üstünde olduğu zaman oraj ihtimali vardır, 30'un üstünde olduğu zaman gece saatlerinde bile etkili olan orajlar görülebilir. 33 mükemmel bir değer.


    Totals Totals değeri 44'den büyük olduğunda oraj ihtimali vardır, 46'dan yüksek olduğunda birden çok fırtına kütlesi için ihtimal oluşturur, 51'den büyük ise ciddi bir fırtına habercisi olabilir. 49 gayet güzel bir değer.


    Precipitible Water değeri 1,3 cm üstündeyse oraj ihtimali vardır, 2,5 cm üstündeyse şiddetli bir oraj ihtimali vardır, 3,7 cm mükemmel bir değer. WRF modeline göre 4,2 cm olacak.


    Burada olmayan SWEAT index değeri 150'den büyük ise oraj ihtimali yüksektir, 300'den büyük ise ciddi fırtınalar oluşması çok yüksek ihtimaldir, bu değer 162. Yani güzel bir değer.


    Lifted Index -3'ün altındaysa oraj ihtimali yüksektir, -5'in altında ise çok yüksek ihtimalle şiddetli bir fırtına habercisidr. -7 yine mükemmel bir değer.


    CAPE değeri gece saatlerinde 2000'in üstüne çıkacak, burada 1454 olarak görünüyor. 800'ün üstünde olması oraj, 1200 üstünde olması dolu olasılığı var demektir. Müthiş bir değer. WRF modeline göre 2131 olacak.


    Vertical Totals yani 850-500 hpa sıcaklık farkı oraj için 28 olmalıdır, bu değer 31 derece olacak, yani ihtimal çok fazla. 7 Mayıs 2015'te 32 dereceydi.


    CIN değeri 50 ise derecho durumudur, shelf cloud oluşma ihtimali yüksektir. 50'nin üstünde olması oraj olasılığını azaltır. 44 hem shelf cloud için hem de oraj için çok uygun bir değer.


    Cross Totals totals değeri 18-19 ise oraj ihtimali vardır, 20-21 ve yukarısı şiddetli gök gürültülü yağış için uygundur. Bu değer 21 olacak.


    Thompson Index değeri 25-34 aralığında ise oraj ihtimali vardır, 34'den yüksekse şiddetli oraj ihtimali yüksektir. Bu değer 40 olacak. Mükemmel.


    Theta-E değeri 55 üstü ise oraj ihtimali yüksektir bu değer 65 olacak.


    Modified Lifted Index -6 / -9 aralığında ise çok kararsız bir hava var demektir. Bu değer -7/-8 civarında olacak. Yani yine çok iyi. Ayrıca modified lifted index neyin nesi diye merak eden şuraya baksın.


    forum.havaforum.com/attachment/2590/


    Soaring index +5 ve üzerinde ise oraj ihtimali vardır. Bu değer de uygun.


    forum.havaforum.com/attachment/2591/


    Yoğunlaşma depresyonu 5 ve altında ise bulut oluşumu beklenebilir, bu değerin üstünde hava genelikle açık olur. 600 hPa seviyesinde nem %100 olacak, yani yoğunlaşma depresyonu 0'a inecek. Bu da mükemmel.


    Yani sonuç olarak tüm değerler bu gece için çok şiddetli bir orajın habercisi gibi görünüyor. Fakat yine de hemen oraj olacak dememek lazım. Değerler bazen yanıltabilir. Skew-T diyagramına göre LFC seviyesi 725 hPa civarında. Bu cümlenin Türkçesi; şu koşullarda herhangi bir değişiklik olmazsa 3000 metrelik bir dağın tepesi hariç hiçbir yerde oraj oluşumu beklememek gerekir. Ama bu sefer de hemen oraj olmayacak da dememek lazım. Yer tabanlı konveksiyon hesabı da yanıltabilir. Bir de elevated convection denilen üst seviyelere bakmak lazım.


    forum.havaforum.com/attachment/2592/


    Yer seviyesinde de 100%e yakın nem varken, bol nem olduğunu göstermek için 600 hPa seviyesinden çıktı koymamın bir sebebi var. Bu yoğun nem katmanı bir üst seviye konveksiyonu oluşumuna neden olacak. Parsel sıcaklığı çizgisi 700 hPa seviyesinden başlatıldığında ortaya tabanı 650 hPa'da, tavanı ise 400 hPa'da olan, yaklaşık 2,5 km kalınlığında bir kütle çıkıyor. Bu kütle yer seviyesine kadar yağış ulaştırabilir mi? Elbette hayır. E o zaman üst seviye konveksiyonu da işe yaramayacaksa orajın imkanı mı yok? Hayır böyle de diyemeyiz, çünkü bu kütlenin oluşturacağı virga yağışı, 825 ve 850 hPa sıcaklığına yalnızca 2,5 derece soğutursa, ki ıslak hazne sıcaklığına göre 10 derece bile soğutma potansiyeline sahip, yer seviyesi tabanlı konveksiyonu engelleyen CIN alanı ortadan kalkabilir, ve 2000 civarında cape etkinleşerek şiddetli orajlar oluşturabilir.


    ÖZETİ:


    Olup olmayacağını bilemeyiz. Bekleyip göreceğiz bu gece ve yarın sabah neler olacağını. Aslında önceki mesajımda da bunları yazmıştım ama bu sefer daha ayrıntılı açıklayayım dedim.

  • forum.havaforum.com/attachment/2599/


    Çoğu kişi radarın yanındaki ve üstündeki o grafiklerle ilgilenmez fakat şuanda onlar gidişatın benim elevated convection tetiklemeli oraj oluşumu tahminime uygun olduğunu gösteriyorlar. Bulutların en yoğun oldukları seviye Skewt diyagramlarında gösterdiğim gibi parsel çizgisi 700 hpadan başlatıldığında oluşan lcl seviyesine denk geliyor. Şuan havadaki çok yüksek castellanus bulutları da ayrıca bu durumu destekliyor. İhtimal arttı gece için ama hala kesinlik yok.


  • chart (5).png


    09.08.2016 18Z - 10.08.2016 12Z SAATLERİ İÇİN UYARI


    İstanbul'a yüzlerce km mesafede ve alakasız gibi görünen bu kütle kısa vadeli konvektif yağışlarda gayet başarılı olduğunu düşündüğüm NASA/GEOS modeline göre gece geç saatlerde Marmara Denizi üzerinden İstanbul Avrupa Yakası güneydoğu kıyılarını yıkadıktan sonra Anadolu Yakası'na girecek. Bu senaryonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmasa da, önceki mesajımda yazdığım gibi elevated convection sebebiyle CIN alanı kırılırsa 28.09.2015 tarihinde Sarıyer'de görülen pembe kütle olayına benzer bir olay yaşanabilir. Oraj olasılığını ben ve NASA modeli hesaplarla söylesek de, diğer modeller hiç yağış vermediğinden olma ihtimali kadar olmama ihtimali de var. Yani olacak demiyorum.

  • Balıkesirde söylediğim elevated convection ile oluşan bir Cb sürüsü yolda şuan. Oraj ihtimalinde değişiklik yok. Ne olacağı belli değil hala.