2015 Yılının En Güçlü Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yoğun Kar Yağışlarına Dikkat !
    Yurdumuz Pazartesi akşamından itibaren yeni soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Edirne ve çevresi hariç Marmara Bölgesinin geri kalan tüm şehirlerinde Salı gününden itibaren kar yağışı bekleniyor. Kar yağışları cuma akşamına kadar sürecek. Salı günü Marmara Bölgesi (İstanbul, Kocaeli, Sakarya çevreleri öğlen saatlerinden sonra), Karadeniz Bölgesi (Düzce'den başlayarak Artvin'e kadar tüm sahil şeridi ile iç kesimlerindeki şehirler öğlen saatlerinden itibaren) ve Doğu Anadolu Bölgesinde (Iğdır hariç) yoğun kar yağışları bekleniyor. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri birçok şehirde okullar kar tatili molası verecek. Özellikle İstanbul'da Çarşamba ve Perşembe günleri okulların tatil edileceğini, Cuma günü de tatil edilme ihtimalinin bu günlere benzer yüksek olduğunu hatırlatırız.



    İstanbullular kara karşı dikkat !
    İstanbul'da Pazartesi günü görülen yağmur şeklindeki yağışlar gecenin geç saatlerinde ilk aşamada karla karışık yağmura dönecek. Salı sabahından itibaren ise kara dönmüş olacak. Ancak kar yağışının etkili kısmı öğlen saatlerinden sonra, akşam saatlerinden itibaren başlayacak. Özellikle Salı akşamından itibaren sıcaklık seviyesinin sıfır dereceye düşmesiyle birlikte yağışın da etkisini arttırmasıyla Çarşamba sabahına İstanbul'un beyaz uyanacağını düşünüyoruz. Özellikle Çarşamba günü gündüz sıcaklık seviyesinin 0 ve 1 derece civarında, akşamdan itibaren ise -1 / -3 derece civarında seyretmesi ve bu değerlere aralıklarla devam edecek yoğun kar yağışlarının da eşlik edeceği düşünüldüğünde şehir hayatı epey zorlanacak. İstanbul'da Çarşamba akşamı ya da Perşembe sabahı itibariyle alçak kesimlerde 10-15 cm civarı yer yer DEK'lerin sık uğradığı yerlerde 20-25 cm ; yüksek kesimlerde ise 20-25 cm civarı yer yer DEK'lerin sık uğradığı yerlerde ise 30-45 cm civarı kar örtüsü oluşabilir. (DEK: Deniz Efekti Kar, DEK'ler hakkında bilgi için tıklayın)






    Olabilecek değişimlere karşı ve güncel yorumlar için forumumuzu takip ediniz ;
    Forum: http://www.havaforum.com/index.php



    Sitemiz yazarlarından Efsane-Semih'in yorumları :
    P.tesi gece saatlerinden itibaren gelecek olan soguk hava marmaranin batisi kiyi ege ve guneydogu anadolu haricinde heryere kar birakicak.


    Bu senenin en guclu sistemi olacak.En guclu yagis orta karadeniz marmara ve bolu bilecik cevresinde gorulecek.


    Istanbulun her 2 yakasindada sali ozellikle carsamba ve persembe ve persembe gunleri yogun kar olacak.gunduz sicakliginda beklenen artili degerler yagis aninda 0 derecelere inecegi icin ortu olabilecek.Carsamba ise tum gun boyunca kiyilarda bile gunduz max 0 ile 1 derece arasinda olacak.Marmaranin dogusuna oturacak yukari seviyr alcagi sayesinde hem avrupa yakasi hem anadolu beklenenden fazla kar yagisi alacak.kar yagisi tekirdagin dogusundan dogu karadenize kadar yogun bi sekilde gorulecek.


    Avrupa yakasinin kiyi kesimlerinde yani atakoy b.koy z.burnu aksaray eminonu b.tas hattinda ve anadolu yakasindaki kadikoy uskudar kartal gibi sahil kesimlerde 15 ile 20 cm arasinda geriye kalan tum kuzey ve karasal bolgelerde ise 40-50 cm ortu bekliyorum.ozellikle carsamba gunku yagislarla dek bantinin etkisi altinda kalan catalca arnavutkoy cekmekoy gibi ic ve karasal yerlerde 1 mt ye yakin kar alan yerler olabilir.


    Istanbulda sali gununu bilmem ama Carsamba ve persembe gunleri yuzde 90 okullar tatil olacak.


    Bati karadenizde de 15 cm civari bir kar olacak.


    Guney marmaranin dogusundan itibaren bilecik bolu cevresi 50 cm alacak.


    Ankarada totalde 10-15 cm kar bekliyorum.samsun ve orta karadenizin ic kesimleri yogun dek yagisi alacak.40 50 cm alan yerler olabilir.


    dogu karadeniz ise tam bi muammma.sicak tarafta kalmasina ragmen kar haritalarinda 30 cm gibi bir kar gozukuyor.acikcasi inandirici gelmiyor bana.umarim kazaya ugramaz.d.karadenize yarin bakmak gerek.


    Yukaridaki tahmin aksamki modellere gore hazirlanmis olup degisime aciktir.degisim olursa yeniden bilgi verilecektir.Yeni baslik acilmazsa yarin aksam aynen gecerlidir.


    Not: ist avrupa yakasi ve anadolu yakasinin kiyilari icin verdigim 15 20 cm gunduz sicakligina bagli olarak artabilir azabilirde.


    Istanbulun heryerinde kardanadam yapacak kadar kar olacak bu sefer Allah'in izniyle.