İlkbahar 2014 Değerlendirmesi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Arkadaşlar,
    2013-2014 Kış sezonu gerek yağış gerekse sıcaklık ortalamaları anlamında mevsim normallerinden farklı kurak ve ılık denilebilecek ölçüde sıkıntılı geçti. Bunun nedenlerinin cevabını birçoğumuz sezon içinde verdik, vermeye çalıştık.
    Zaman denilen sonsuz çark dönmeye devam ettiği sürece önümüze ve ileriye bakacağız. Mart ayının hemen başında Kıyı Ege, Marmara, Batı Akdeniz ve kısmen Çukurova yöresi ile İç Anadolu'nun büyük kısmında hasret kaldığımız yağışlı sistemlerin tören geçidi başlıyor diyebiliriz. Özellikle de Trakya, Marmara, Kıyı ve Güney Ege ile Batı Akdeniz'de siklonik yağışların toprağı ve barajları suyla doldurabileceğini Mart'ın ayının en azından ilk yarısının bu anlamda ortalamaların üzerinde yağış bırakacak sistemleri müjdelediğini söyleyebiliriz.
    Bu süreçte gelecek olan sistemlerin iç bölgelere ve yükseklere kar bırakması kadar doğal bir durum olamaz. AO indeksinin negatiften nötr'e doğru bir yükselişi var bu da Mart'ın ilk yarısında Azor'un kıyağıyla sürpriz bir sistem alacak olmamızın işareti sayılabilir. Ancak sadece indeksin tek başına bir şey ifade etmediğini bu yıl fazlasıyla gördük.
    Kuzey yarımküre ile ilgili özellikle de kıta Avrupası ile ilgili öngörüm tahminlerin tersine mevsim normallerinin ortalama yaklaşık 1-1,5 derece altında bir ilkbahar geçmesini bekliyorum.
    Son olarak forumda yorum yapan arkadaşlarımıza birkaç sözüm var. Burası herşeyden önce birden fazla kişinin emek ve zamanını verdiği güzide bir tahmin sitesi, yazdıklarınızın ciddiyetten uzak, dayanaksız, hakaret içeren, aşağılayıcı olmamasına özen gösterin. Çünkü bu durum bu insanların emeğine saygısızlıktır, buranın değerini düşürmeye, itibarını zedelemeye kimsenin hakkının olduğunu sanmıyorum.
    Öğrenmeye daha açık, 2014-15 kış sezonuna bilgi açısından daha donanımlı hale gelmiş daha rasyonel ve bilimsel konuşmaların yapıldığı bir forum olmasını dileyerek herkese sevgi ve selamlarımı sunuyorum.
    Saygılarımla,

  • Dün de belirtmiş olduğum gibi yağış açısından şanslı bir periyoda giriyoruz bu periyod bu hafta sonu başlıyor. Bu yağışlar hem çiftçinin hem halkın geriye kalanının yüzünü güldürecek cinsten. Sadece klasik güney ege, batı akdeniz havzasına dikkat aşırı yağışlar sıkıntılara yol açabilir. Detayları ilerleyen günlerde paylaşacağım.

  • Mart ayının özellikle ilk 4 günü aşırı yağışlar Kırklareli Demirköy - Saroz körfezi hattının batısında etkili olacak. Meriç nehrinin su seviyesinde belirgin artışlar olabileceği gibi Bulgaristan'daki baraj kapaklarının açılması riski de mevcut olduğundan su taşkınları ve baskını riski bulunmaktadır. ikinci derecede etkilenecek olan bölge Edremit körfezi, Çandarlı'dan Gökova'ya kadar inen çizgi üzerindeki kıyı şeridi olarak belirtilebilir.

    Einmal editiert, zuletzt von wildleo1907 ()

  • batı Bölgelerin hemen hemen tamamında yağışlar birkaç günlük periyotlarla etkili olacak. Ancak kıyı Ege, Batı Akdeniz, Mart ayının ilk haftasının sonunda Göller yöresi ve İç batı Anadolu'da yağışlardan nasibini alacak. Bu akşam saatlerinden itibaren Edirne ve çevresine hatta daha spesifik olarak Enez civarına önümüzdeki 1 hafta içinde aralıklarla metrekareye toplam 200 kg kadar yağış bekliyorum. İkinci en şanslı bölge teke yarımadası ve çandarlı körfezi civarı buralarda da yağış 150-200 kg kadar olacaktır. Mart'ın ikinci haftası İç ege ve Göller yöresi ile Antalya bölümü de yağışlardan bolca nasiplenen bölgeler olacak.

  • Zitat von wildleo1907 pid='91043' dateline='1393578529'

    batı Bölgelerin hemen hemen tamamında yağışlar birkaç günlük periyotlarla etkili olacak. Ancak kıyı Ege, Batı Akdeniz, Mart ayının ilk haftasının sonunda Göller yöresi ve İç batı Anadolu'da yağışlardan nasibini alacak. Bu akşam saatlerinden itibaren Edirne ve çevresine hatta daha spesifik olarak Enez civarına önümüzdeki 1 hafta içinde aralıklarla metrekareye toplam 200 kg kadar yağış bekliyorum. İkinci en şanslı bölge teke yarımadası ve çandarlı körfezi civarı buralarda da yağış 150-200 kg kadar olacaktır. Mart'ın ikinci haftası İç ege ve Göller yöresi ile Antalya bölümü de yağışlardan bolca nasiplenen bölgeler olacak.


    acaba istanbulun barajları dolabilir mi bu yağışlarla?

    Einmal editiert, zuletzt von oxe ()

  • Bugün öğle Gfs çıktısı önümüzdeki hafta sonu için bu tarz sinyaller veriyor ancak değişime açık olduğunu söylemek gerek asıl olan yağış ki o da tatminkar şekilde görünüyor. Önce 120 saat sonrasında da 72 saatlik güncellemeler ne olacağını gösterir. Kar, Mart ayı için hiç de olağanüstü bir hava olayı değil, önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum gibi kar yağışı bahar içinde Nisan ayının ilk haftasına kadar süpriz sayılmamalıdır.

  • İki öğlen güncellemesinde de gfs umut aşılıyor kurumaya yüz tutmuş kar gönüllülerinin gövdelerine... 120 saate kadar inmeden çok ciddiye almayı düşünmüyorum benim odaklandığım konu özellikle önümüzdeki 5 gün aralıklarla alacağımız yağışlar. Eğer sistem 120 saatin altına inerse bu defa 72 saatin altına aynı şekilde inmesini bekleyeceğiz. AO indeksi ayın ilk yarısının sonlarına doğru daha önce de belirttiğim gibi bir sürprizin olabileceğini belirtiyordu ancak sadece indekslere güvenmenin bizi yanlışa götürdüğünü gördük bu yıl defalarca. Şimdi sinoptik görüntüler de sistemi göstermeye başladı. Bakalım Ecmwf ne diyecek bu işe.
    Sevgiyle kalın...

  • Hocam Pazartesi gün boyunca yağış ve rüzgar kuvvetli mi olacak? Yoksa belli aralıklarla mı etkili olur?

    İfade özgürlüğünü, yasalar tek başına garanti edemez. Herkesin kendi düşüncesini, cezalandırma olmaksızın açıklayabilmesi için toplumda hoşgörü mevcut olmalıdır.
    Albert Einstein