Yağış Rejimi Nedir ve Türkiye'de Yağış Rejimleri Nelerdir?

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • YAĞIŞ REJİMİ NEDİR?

    Yağışın mevsimlere göre dağılışına yağış rejimi denilmektedir. Yağış rejimleri bir bölgenin iklim özelliklerini yansıtmasının yanında oradaki insan faaliyetleri için de önemli bir etkendir. Son yıllarda, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak bazı yağış rejimi özelliklerinde değişmelerin olduğuna dair sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır.


    Yağış rejimi, yıllık toplam yağış miktarının aylara ya da mevsimlere göre dağılışıdır. Yağışlar, nemli hava kütlelerinin alçak basınç alanlarında orografik, cephe boyunca veya konveksiyonel yükselmeler ile oluşur. Dünyada birbirinden farklı özellikler gösteren çok sayıda iklim tipi ve yağış rejimi bulunur.


    Büyük basınç sistemleri ve bu sistemlerin mevsimlik olarak yer değiştirmesi en önemli faktörlerdir. Bu faktörlere bağlı olarak yakın coğrafyalarda olmasına rağmen birbirinden belirgin olarak farklı farklı yağış rejimleri ortaya çıkmıştır.


    TÜRKİYE'DE YAĞIŞ REJİMİ


    3wcfm4u.jpg

    Akdeniz, Ege ve Güney Marmara kıyıları; en fazla yağışı kışın, en az yağışı yazın alır.

    İç Anadolu Bölgesi en fazla yağışı ilkbaharda, en yağışı ise yazın alır. İlkbahar yağışları konveksiyoneldir.

    Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimi en fazla yağışı sonbaharda, en az yağışı ise ilkbaharda alır. Yağış rejimi düzenlidir. Orografik faktörlere bağlı olarak sonbaharda yağış miktarı artar.

    Erzurum-Kars bölümünde en fazla yağış yazın, en az yağış ise kışın düşer.

    1s4stk1.jpg


    Karadeniz Yağış Rejimi
    Yılın tüm ayları yağışlı geçtiği bu rejim, Karadeniz kıyılarında görülür. En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar. Kuzeyden güneye doğru sürekli bir hava akımının meydana geldiği yaz döneminde kıyı dağları boyunca orografik-siklonik yağışlar oluşur. Buna karşın zaman zaman güney sektörden esen rüzgârların oluşturduğu fönlü hava tipleri ve kara ve deniz arasındaki sıcaklık farkının azaldığı ilkbahar döneminde yağışlarda bir azalma görülür. Cephelerin geliş yönüne dik olarak uzanan dağların güneybatıya bakan yamaçlarında artan yağış, güneydoğuya bakan yamaçlarda ve dere içlerinde düşer. Sinop ve Samsun dolaylarında olduğu gibi kıyı düzlükleri ve alçak alanlarda azalan yağış, dağların birdenbire yükseldiği yerlerde artar. Cephelerin engellendiği Doğu ve Batı Karadeniz kıyı kuşağında günlük yağış şiddetlerinin artmasıyla zaman zaman heyelân ve taşkın olayları oluşur.forum.havaforum.com/attachment/143833/


    Akdeniz Yağış Rejimi
    Ekim-Kasım ile Nisan sonları arasında cephe (frontal) faaliyetlerine bağlı olarak Ege, Akdeniz kıyı kuşağından Güneydoğu Anadolu'ya kadar olan alanda en fazla yağış kışın düştüğü yağış rejimidir. Bu dönemdeki yağış, yıllık toplam yağış miktarının yarıdan fazlasını oluşturur. Frontal faaliyetlerin kesildiği yaz mevsimi yağışsız geçer. En fazla yağış, cepheleri ilerlemesini engelleyen Batı Anadolu'da dağların kuzeye, İzmir’in güneyinde doğru olan kesimlerde dağların güneye bakan yamaçlarına düşer. Bu alanlarda en fazla yağışı Muğla-Marmaris, Antalya Körfezi'nin kuzeybatısı ile Nur dağlarının İskenderun Körfezi' ne bakan yamaçları alır. Buralarda düşen günlük ve saatlik yağışlar, havanın nemli ve sıcak olmasından dolayı Karadeniz Bölgesi'ne göre fazladır.forum.havaforum.com/attachment/143834/


    Gecikmiş Akdeniz Yağış Rejimi (Bir nevi Güneydoğu Anadolu Bölgesi)
    Akdeniz yağış rejimine benzese de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin alçak ve düz kesimlerinde artan karasallık etkisiyle yağış rejiminde değişiklik görülür. Artan karasallık etkisi ile aylık ortalama toplam yağış miktarında azalma görülür. 100 mm üzerinde yağış düşen ay yoktur. Kış en yağışlı mevsim olmasına rağmen Denizel Akdeniz yağış rejimine göre oransal olarak azalır, ilkbahar yağışlarının oranı artar. Yaz aylarında neredeyse yağış yok denecek kadar azdır.

    forum.havaforum.com/attachment/143835/

    İç Anadolu Yağış Rejimi
    İç Anadolu ve doğusunu kapsayan alanlarda en az yağışın kış ve yazın düştüğü yağış rejimi etkilidir. Nisan ayından itibaren başlayan konveksiyonel yağışlar, ilkbaharda yağışın artmasına yol açar. Bu yağışlara halk tarafından kırkikindi yağışları da denir. Kışın yağışın azalması, Anadolu’yu kaplayan soğuk havayla; yazın oluşan azalma tropikal havayla ilgilidir. Sonbahar başlarından itibaren kuzeybatı ve batıdan sokulan cepheler, az da olsa yağışlara neden olur. Ancak coğrafi konuma bağlı olarak küçük ölçüde değişmeler görülür. Örneğin, Aksaray'da olduğu gibi, Akdeniz yağış rejimine yakın yerlerde yaz aylarında düşen yağışın payı son derece azalır. Buna karşın Karadeniz'e yakın olan kesimlerde yaz yağışlarında artma görülür.

    forum.havaforum.com/attachment/143836/

    Doğu Anadolu Yağış Rejimi
    Doğu Anadolu'nun coğrafi bölgesinin büyük bir bölümünde etkilidir. Bu yağış rejiminde yağış en az yazın, en fazla ilkbaharda düşer; bunu kış ve sonbahar mevsimleri izler. Yağış rejiminin bu şekilde olması, kışın Doğu Anadolu'da soğuk havanın oluşturduğu yüksek basınçtan dolayı yağışın çok az düşmesi, ilkbaharda kısmen cephesel ve özellikle konveksiyonel hareketlerle yağışın artmasıyla ilgilidir. Kışın kar şeklinde düşen yağışlar, Marttan sonra yağmur şekline dönüşür.

    forum.havaforum.com/attachment/143839/

    Kuzeydoğu Anadolu Yağış Rejimi
    Karasallık ve yükselti faktörüne bağlı olarak Doğu Anadolu'nun kuzeydoğu kesimlerinde ErzurumArdahan-Kars platosunda görülür. Bu yağış rejiminin en belirgin özelliği, yağışın ilkbahar ortası ile yaz başları arasında artış göstermesi ve en az yağışın kışın düşmesidir. İlkbahar sonu ve yaz başlarındaki konveksiyonel hareketler, yağışta artmaya neden olur. Kışın yağışın azalması, soğuk havanın bölgeyi kaplaması, yani cephesel faaliyetlerin gerçekleşmemesiyle ilgilidir.forum.havaforum.com/attachment/143840/


    Marmara Geçiş Rejimi
    Yazın az olmak üzere her mevsimi yağışlı geçen yağış rejimidir. Karadeniz yağış rejimi ile Akdeniz yağış rejimi arasında bir geçiş oluşturan bu yağış rejimi, Marmara Denizi çevresinde Trakya'nın iç kesiminden İçbatı Anadolu’nun kuzeyine kadar olan alanda görülür. Kışın frontal faaliyetlere bağlı olarak oluşan yağış miktarı, Akdeniz yağış rejimine göre azdır. Yazın Balkanlar'dan gelen cepheler, Kuzeybatı Anadolu ve Trakya’da yağışlara yol açar; ancak bu yağışlar, Akdeniz yağış rejimindeki kadar düşük değildir. Bu yağış rejiminin diğer bir özelliği, Marmara Bölgesi'nde fazla olan yağışın güneydoğuya doğru azalmasıdır. Ayrıca kuzeyden gelen cepheleri engelleyen dağların kuzey yamaçları, alçak ve güney yamaçlara göre fazla yağış alır.forum.havaforum.com/attachment/143841/


    İç Batı Anadolu Geçiş Yağış Rejimi
    Göller Yöresi ve İç Batı Anadolu’da görülür. Denizel Akdeniz yağış rejimi ile İç Anadolu karasal yağış rejimi arasındaki geçiş özelliği gösterir. Yıllık ve aylık ortalama yağış miktarı denizel Akdeniz yağış rejiminden az, İç Anadolu karasal yağış rejiminden fazladır. Karasallık etkisi ile ilkbahar sonunda konveksiyonel yağışlara bağlı olarak yağış miktarı artar. Bu durum ilkbaharım kıştan sonra ikinci yağışlı mevsim yapar. Denizel Akdeniz yağış rejimine göre yaz yağışlarının oranı artar.

    forum.havaforum.com/attachment/143842/



    Türkiye'de En Çok Yağış Alan Yerler

    ajwd6bk.jpg

    1. Doğu ve Batı Karadeniz kıyıları

    2. Toroslar

    3. Hakkari Dağlık Yöresi

    4. Yıldız Dağları Bölümü

    5. Batı Toroslar

    6. Menteşe Yöresi



    Türkiye'de En Az Yağış Alan Yerler

    forum.havaforum.com/attachment/143843/

    1. Tuz Gölü ve çevresi

    2. Konya

    3. Malatya

    4. Iğdır ovaları

    5. Çoruh ve Kelkit vadileri

    6. Ergene Havzası

    7. Güneydoğu Anadolu'nun Güneyi


    Kaynak:

    Geyveli İmam yazdığı bu tezle Kara Harp Okulunda öğretim görevlisi oldu
    Geyve'de bir camide imamlık yaparken "Zekat Fonu Örneği" başlıklı akademik tezi sonrası iktisat anabilim dalında doktor unvanı alan Niyazi Gümüş, Milli Savunma…
    medyabar.com

    murаt kgirgin on Twitter
    “İstanbul'da sokaklarda anadan üryan koşan, yatan vb insanların nedeni kristal meth, bonzai, flakka, eroin gibi sentetik uyuşturucular. 3. sayfa…
    twitter.com

    Açıköğretim Meteoroloji Dersi

    AKP 21 yaşında: Cumhuriyet’in bütün birikimini sattılar
    AKP 21 yaşında: Cumhuriyet’in bütün birikimini sattılar - Yarın 21'inci yaş gününü kutlayacak olan AKP, cumhuriyetin birikimi yerli ve milli ne kadar kamu…
    www.sozcu.com.tr

    Kocaeli Koz on Twitter
    “Yuvacık’ta su miktarı hızla düşmeye başladı! #kocaeli https://t.co/Qmd3rtI5SY”
    twitter.com

    Bloomberg on Twitter
    “Turkey’s rating was cut deeper into junk by Moody’s as balance-of-payments risks mount and authorities struggle to stabilize the lira and restore…
    twitter.com


    Merhaba abilerim konu hakkında pek bir bilgim yok. Hepsi araştırmaya dayalı ve araştırdığım yerlerden bazı paragrafları alıntılayarak ve birleştirerek yazdım. Yanlışım var ise lütfen düzeltin. İyi okumalar , iyi günler dilerim :)