10-14 Aralık Arası Beklentim

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • [font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][highlight=#2b2b2b][font=Georgia, Times New Roman, Times, serif]Bu akşam saatlerinden sonra çok yoğun kar yağışına neden olabilecek tabiri caizse hormonla büyümüş bandın, fizikse kompozisyonundan biraz bahsetmek gerekirse:


    Gece beklenen yoğun yağış deniz etkisi (DEK) değil, deniz etkisi ile kuvvetlenen bir yarı istasyoner hareket eden bir sıcak cephenın neden olduğu bir yağış (DEİKSCY), normalde cepheler siklonlar içinde iki farklı (soğuk-sıcak veya çok soğuk-soğuk) hava kütlesinin sınırlarını ifade ederler. Macaristan ve Romanya tarafındaki hava kütlesi Türkiye'deki hava kütlesinden daha sıcak bir karaktere sahip, dolayısıyla oradaki kütlesi batıya doğru hareket etmeye çalışırken tıpkı sıcak cephe varmış gibi davranıyor. 700 mb'daki süratli sıcaklık artışının nedeni işte bu sıcak cephe etkisidir.


    Karadeniz'deki havanın üstüne binmeye çalışırken, üst seviyedeki rüzgâr hızının kuvvetlenmesi yukarı yönlü hava hareketini daha da arttıracak,doğal olarak Karadenizin nemi 650 mb'dan 400 mb'a kadar daha yukarı seviyelere yükselecek.


    Eee haliyle bu geceki yağış artık DEK olmadığı için, etki alanı bakımından DEK kadar hassas değil. (Örneğin Aydos'un güneyine çok fazla kar yağamadı, ama bu sefer yağacak)


    DEİKSCY bantı haliyle deniz etkisi bantı gibi ip şeklinde olamaz, kalınlığı daha fazla ne de olsa sıcak cephe özü var ve gece saatlerinde Anadolu yakasına doğru ilerledikçe daha soğuk havayla karşılacağı için Tuzla'ya doğru ağır ağır kayarken (tabii bu arada güneybatıyadoğru şelale gibi akacak) daha da yoğunlaşacak. Bantımızın sabah sabah saatlerinde Anadolu yakasının doğusunu felç etmesi, ve Bursa Uludağ'ı aldırmadan biraz daha güneye kadar etki alanını genişletmesi muhtemel.


    Yalnız Ariftarif'in 36 saat kesintisiz kar savlarına katılmıyor, abartılı buluyorum.[/font][/highlight][/font][b][b][font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][highlight=#2b2b2b][font=Georgia, Times New Roman, Times, serif]"HAVATURKA"[/highlight][/font][/font]

    Einmal editiert, zuletzt von mevlüt ()

  • Bünyamin bey radyoda hiç de bu durumdan bahsetmedi..çok iddaalı laflar dödü sanki biraz burda..yani ama hiç bir kurumdanda ses yok..umarım onlar yanılır..

  • Arkadaslar ve ozellikle semih ustad.sakarya icin yorumlarinizi rica ediyorum.bu gece istanbulu etkilemesini beklediginiz sistem sakaryadaki etkisi ne olur.benide sevindirirsiniz umarim.tesekkurler.


  • Arkadaslar ve ozellikle semih ustad.sakarya icin yorumlarinizi rica ediyorum.bu gece istanbulu etkilemesini beklediginiz sistem sakaryadaki etkisi ne olur.benide sevindirirsiniz umarim.tesekkurler.


    Bende merak ediyorum kıyısından felan tutarmiyiz acaba burada :)

  • Bu kadar uzman yanılırmı? Zor dostum zor!! Bence bu iş bu kadar, kar hafifleyerek devam eder, yarın öğleden sonrada yağmura çevirir. Bize sezonun ilk güzel kar yağışını yaşatan Allaha teşekkür ediyorum, ve mart sonuna kadarda artarak vermesini istiyorum.

  • Vito ve semih özellikle bu sistemi başından beri iyi takip ediyorlar.mgm,bünyamin vs uyurken onlar önceden olacakları bildiler,bence yine yanılmayacaklar ve dedikleri çıkacak..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN