2014 İçin Tüyolu Hava Tahminim(Şimdilik Aralık-Ocak Ayı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yeniden sizlerleyim.evet çok kritik bir sonbahara doğru giriş yaptık peki bizleri kış mevsiminde neler bekliyor polar atak olacakmı?,Sibirya bu sene Türkiye'ye çıkartma yapacak mı,yoksa İzlanda basınçlı ılık bir kış mı geçireceğiz?bu soruların yanıtlarını ben sizlere vereceğim isterseniz hemen kısa olarak kış öngörümüzü şöyle bir yazalım sonra önümüzdeki kış için tüyolarımızı verelim..


    .Kış Öngörüsü (2014):


    Sibirya'nın muhtemelen atak yapmasını beklediğimiz La Ninalı(yani sert rüzgarlı ayazlı kış)bir kış mevsimi olacağını tahmin ediyoruz.zaman zaman kar yağışlarının yerini tipiye çevirecek hadiselerde yaşanabilir fakat ayazlı akşamlarında bu sene bolca görülmeside sürpriz olmaz.hareketlenmenin en çok yaşanacağı ay Aralık ayı olacağından ve şayet eğer bu ayda dananın kuyruğu koparsa bilin ki bol karlı bir kış bizleri bekliyor demektir.Ocak ayına gelince Aralık ayını takliben 2013 Sonbaharı'nda görülecek oluşumlardan sonra bu ay içinde basınçlar kısmen netleşecektir ancak tek sıkıntı soğuğun ne kadar süreceğidir..


    Evet bu özetlenmiş kış öngörümüzdü şimdi Aralık-Ocak ayında gelmesi beklenen kış koşullarına dair tüyolarımıza geçelim şimdi buyrun;


    2014 Kışına Dair Tüyolar(Aralık-Ocak):


    *La nina desteğiyle Sibirya yükseğinin taşıdığı soğuk havanın kuzey kesimlerimize doğru akmasıyla birlikte zamanla Türkiye'nin batısı ve iç orta kesimlerle kıyı bölgelerde kar yağışları zirve yapabilir,ama yerde kalıcı örtü yapacak kar yağışlarıda muhakkak gelecektir.


    *İskandinav ve Ukrayna hattının aktif olduğu şu zamanlarda özellikle ülkemiz geçen sene olduğu gibi cephesel kar yağışları alabilir,en fazlada Karadeniz'in kıyılarına,İç Anadoluya yarayacak olan bu basıncın önümüzdeki aylarda yani Aralık ayında gelmesi düşünülüyor.


    *Orta Akdeniz alçak basıncının pasif olması dolasıyla bu kış sağanak şeklinde yağmurlar görülmeyecek ama Ocak ayı bittikten sonra güze benzeyen yağmurlar yağabilir.


    Evet öngörümüz ile tüyolarımız bu şekildeydi,genel olarak toparlamak gerekirse sürprizlerle dolu bir kış bizleri bekliyor artık verilen tüyolarda da zaten bunları görebilirsiniz,bir de unutmadan şunuda ilave edelim güneş aktivitesinde lekelenmenin az olması kış mevsimini etkiler mi etkilemez mi tartışmaları kamuoyunda yine çok tartışılmaya başlandı,bunlarada bence fazla itibar etmeyin çünkü her 10 veya 20 senedir bir iklimlerde böyle döngüler yaşanır bu doğal bir süreçtir ve kesinlikle havaların soğumasının güneş sisteminin bozulmasıyla bağlantısı yoktur.sadece dünyamızın atmosferinde meydana gelen kabuk değişimi yeni bir çağa girişimizin sancılarıdır bu yaşananlar atıyorum marduk senaryosu gibi yani.neyse konuyla ilgili eleştirilerinizi ve düşüncelerinizi bekliyorum tekrar görüşmek üzere.


    karsever ugur..


    NOT:Harita yayınlamıyorum istek gelirse paylaşacağım bilgilerinize..

    Kocaeli Mekan 41




    İstanbul Memleket 34



    Yaza veda ediyoruz sonbahara merhaba şimdiden..



    karsever ugur

    Einmal editiert, zuletzt von karsever ugur ()


  • Yanlız dikkat edilmesi gereken bir nokta var.bu nokta,avrupa yakasının az,anadolu yakasının çok kar alacağıdır.


    Aynen öyle. İstanbul'un boğaz çevresi aşırı bir kar yağışı alıyor. Sebebi ise boğazın arasından gelen şiddetli rüzgar ile kar yağışı hızlanıyor.

  • Karsever uğurun tahminini çok beğendim güzel şeyler var ancak haritalı tahmin yapan kardeşimize çok katılmıyorum bir kere tüm marmaranın kar olması gerekirdi çünkü marmara çok balkan sistemi alıyor her gelişinde nerdeyse hep kar alıyor

  • Tahminci arkadaş haritalaı tahminini bir gözden geçir Tokat Karadeniz' in iç kesiminde kalıyor yani %95 şubatta kar yağışlı olur ayrıca Karadeniz kıyılarıda şubatta en soğuk olduğu aydır marmarada yağmur yağarken karadenizde çok rahat bir şekilde kar yağdığına defalarca şahit oldum..


    Uğur abi tüyoların çok iyi hepsi bize uyar izlanda hariç ;)


  • [/img] bakın ocak-şubat tahminim


    Kardeşim iyi güzel de bu tahminler neye göre yapiliyor onu geçtim mesela Istanbula kar ikonu koyulmuş başka şans yok ki Istanbul az ya da çok bi şekilde kar alacak boyle olunca tahmin kesin tutmuş olacak ki o yüzden boyle tahminler insanları tatmin etmez ama yine de emeğe saygi teşekkurler.

  • Çok güzel bir konu olmuş Uğur abi.Teşekkürler. :)
    Bu arada tahminci adlı arkadaş tahminini tekrar bir gözden geçirsen güzel olur. :)

    Sibiryasız kışa kış demem;azor balsa sibirya duble kaymaktır.



    Sistemci

    Einmal editiert, zuletzt von Engin(Bursa) ()

  • öyle değil radarın rüzgar yönüne ve hava basıncına göre yaptım.buna göre sibirya marmaraya kadar ve balkan da karadenize gidecek.alçak basınç marmarada.balkan direk bize genişleyip marmaraya gidecek.sibirya batı avrupaya genişleyecek ama yb yüzünden marmaraya gidecek.marmarada ab ve yb birleşip yel oluşturacak.bu hava girdabı karadeniz üzerindeki yağışı alacak.bu girdap vasıtasıyla yurda dağılacak.işte bu kadar :) kar ise gene marmara.yalnız bulut karadeniz kaynaklı olduğu için soğuk.bu da karı arttırıyor.bunun için batı da şanslı.ancak yükseklik nedeniyle ist. anadolu ist.avrupaya kıyasla daha çok kar alacak.


  • öyle değil radarın rüzgar yönüne ve hava basıncına göre yaptım.buna göre sibirya marmaraya kadar ve balkan da karadenize gidecek.alçak basınç marmarada.balkan direk bize genişleyip marmaraya gidecek.sibirya batı avrupaya genişleyecek ama yb yüzünden marmaraya gidecek.marmarada ab ve yb birleşip yel oluşturacak.bu hava girdabı karadeniz üzerindeki yağışı alacak.bu girdap vasıtasıyla yurda dağılacak.işte bu kadar :) kar ise gene marmara.yalnız bulut karadeniz kaynaklı olduğu için soğuk.bu da karı arttırıyor.bunun için batı da şanslı.ancak yükseklik nedeniyle ist. anadolu ist.avrupaya kıyasla daha çok kar alacak.


    Radar 1-1,5 saat için yapılmış , ani hava olayların karşı önlem almak için . O rüzgar yönleri vs. sık sık değişir radarda. Ona göre yaparsan kış tahmininde sık sık değişir . Radardaki rüzgar yönlerine değilde basınç hareketlerine göre yapsan daha yararlı olur . Geçen sene İst.Pa Acıbademdi herhalde Ocağın ortalarında 5 Martdaki soğumayı tahmin etti , basınç hareketlerini göz önüne alarak ;)