Ufukta Görünen Sistemlerdeki Son Durum -2013-

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merhaba dostlar, bu sitede bloğumdaki ilk tahminim ile karşınızdayım. Sadece kışın burada olmayacağım. Yaz aylarının büyük kısmında sizinle olacak ve bilgilerimi size aktarmaya çalışacağım inşaallah. Umarım hayırlı olur. Herkese tekrardan selam vererek görevime önümüzdeki sistemi açıklayarak başlamak istiyorum.
    3-7 mart olası sistemi
    İzlanda'nın bize yepyeni bir keleği. Azor yükseliyor düzgün bir şekilde fakat İzlanda siklonları yine coşmuş durumda, baskılıyorlar Azor'u. Bu nedenle Azor istediğimiz konumun daha doğusunda yer alarak sistemi Kafkaslara meyilli hale getiriyor. Eğer salınım biraz daha batıdan inse, tepki alçak basıncı kaçınılmaz olacaktır. Fakat bu saatten sonra çok zor dostlar çok zor.


    Gel gelelim bu trişka, yine varla yok arası olan sistemden sonrasına. 10 marta kadar bu sistemden sonra birşey beklemek aptallık olur. Endeksler aşırı negatife iniyor, sistemler bize uğramayacaktır. Aslında bir istisna yaşanıyor. Endeksler negatife inmiş bulunsa da yağışlı değil, sisli puslu havalar bizi bekliyor. Azor'un endeksler bu derece negatifteyken bize genişlemesi tuhaf. Aynı AO endeksi -3'teyken gelen 20 aralık sistemi gibi bir istisna bu da.
    Sonrasında ise, yani 12 mart civarı endeksler istediğimiz kıvama yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Artık kışa veda sistemi bize göz kırpıyor bana göre. Ben gidiyorum, bu da benden size son kıyak olsun diyor kış. Gerçi ne zaman kıyak yaptı ki bu yıl bize :D Birkaç gün sonra bu olası sistemin de değerlendirmesini yapacağım. Aynı zamanda diyagram değerlendirmeleri konusundan da diyagramlar hakkında son gelişmeleri öğrenmeniz mümkün. Kış bitişinde sizinle bu blokta birleşmemiz, bir yandan büyük şans, bir yandan şanssızlık. Tahmin şeklinde genelde kışın aktif olurum bu nedenle, mart ayından sonra tahmin mevzu bahis olursa pasif olacağım diyebiliriz. Fakat, yine de bilgilendirici, eğitici konular açmaya gayret göstereceğimi de bilmenizi isterim.
    Yukarıda belirttiğim diyagram değerlendirmesi konusunu henüz açmadım, diyagram okuma ile ilgili küçük bir yazı ve de ilk diyagram değerlendirmem ile bu hafta veya en geç haftaya o konuyu da açacağım. O konunu yoruma kapalı olacaktır. Eğer diyagram konusunda merak ettiğiniz veya anlamadığınız hususlar olursa özel mesajla bana ulaşabilirsiniz. Burada ise, yani son durum isimli konuda ise hafta aşırı bu tip uzun açıklamalar yaparak sizi bilgilendirmeye çalışacağım. Meteoroloji ile ilgili son durum tartışmalarınızı burada yapabilir, bana sorular sorabilirsiniz. Eğer dikkate alınacak bir sistem olursa yeni konu açacak ve o sistemle ilgili açıklamalarımı orada yapacağım. Burayı ise genel açıklamalar ve cevaplara ayırdım. Genel sorularınızı veyahut da önümüzdeki süreç ile ilgili sorularınızı buradan sorabilirsiniz. 3 mart civarı görünen sistem için konu açmayacağımdan dolayı sistemle ilgili sorularınızı şimdilik buradan sorabilirsiniz. 10 marttan sonra görünen sistem için konu açmayı planlıyorum, o sistem hakkındaki sorularınızı da oradan sorarsınız, konular açılana kadar ise buradayız dostlar.
    Tekrardan bloğun açılmasının hayırlı olmasını dileyerek size veda ediyorum. Beni buralara yükselten herkese teşekkürler :)


    -Siberianist-

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()

  • Hayırlı olsun kardeş 3 7 mart aslında izlanda değilde azorun dogru konumu almamasından dolayı elmızden gıtmıyormu yanı yıne suclu azor degılmı sencede? halbukı istediğimiz konumlarda izlanda işimizede yarayabılırdı bence neyse saglık olsun 10 mart sonrası konu yu beklıyoruz heyecanla :)

    Umut iyi birşeydir belkide en iyisi.Ve iyi şeyler asla Ölmez!.


  • Hayırlı olsun kardeş 3 7 mart aslında izlanda değilde azorun dogru konumu almamasından dolayı elmızden gıtmıyormu yanı yıne suclu azor degılmı sencede? halbukı istediğimiz konumlarda izlanda işimizede yarayabılırdı bence neyse saglık olsun 10 mart sonrası konu yu beklıyoruz heyecanla :)


    Şuçlu aslında Azor gibi görünse de Azor'u bu işi yapmaya zorlayan İzlanda siklonları ;) Eğer Azor'u doğuya itmeyip de bize yönlendirmeselerdi, elimizde güzel bir sistem olacaktı ama kısmet işte :D
    bugün veya yarın açacağım konuyu inşaallah :)

  • Şuçlu aslında Azor gibi görünse de Azor'u bu işi yapmaya zorlayan İzlanda siklonları ;) Eğer Azor'u doğuya itmeyip de bize yönlendirmeselerdi, elimizde güzel bir sistem olacaktı ama kısmet işte :D
    bugün veya yarın açacağım konuyu inşaallah :)


    kısmetse gelır ıskandınavyadan sıbıryadan kısmet degılse cekerız boyle ızlandadan tskler verdıgın bılgı ıcın demekkı azor gunahsızmıs :) ocagın yıkıla ızlanda :D ınsallah beklıyoruz usta

    Umut iyi birşeydir belkide en iyisi.Ve iyi şeyler asla Ölmez!.

  • kısmetse gelır ıskandınavyadan sıbıryadan kısmet degılse cekerız boyle ızlandadan tskler verdıgın bılgı ıcın demekkı azor gunahsızmıs :) ocagın yıkıla ızlanda :D ınsallah beklıyoruz usta

    10 mart civarını bekleyeceğiz sonra kışı resmi olarak bitireceğiz :D

  • Büyük ihtimalle evet :D 15 mart civarı noktayı koyarız büyük ihtimalle :) Belki de çok daha erken, belki de çok daha geç kışı kapatmak için 15 mart :hfyeni (39):

  • Ahh çomakçı İZLANDA bu kış bizi az yakmadın haa. :hfyeni (39): Şöyle 2012 SİBİRYA ağırlıklı bir kış olursa tamam en güvenilir Sibirya. :)


    Şu mesajla noktayı koyayım.:


    SİBİRYA ŞAHANE AZOR BAHANE İZLANDA BİR DAHA GELME. :D

  • O izlanda ableri bir çıkıyor 10-15 gün kalıyor 2-3 gün azor hakimiyeti sonra gene birden zaman zaman çift çekirdekli izlanda ab leri beliriyordu 50 gündür izlanda hakimiyeti sürüyor. bu döngü inşallah kırılır.

    ________________________________________________________________
    Körfez,Kocaeli 74 metre Hf@izmit
    ________________________________________________________________

  • Tahminlerinize katılmadan geçemiyorum.Bu arada 15 Mart civarı gelebilecek sistemin ardından polar koridoru daha sağlıklı bir hale gelebilir mi? acaba.Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.


  • İlk konun hayırlı olsun.


    Teşekkürler :) Umarım daha çok konu açacağım :)



    Tahminlerinize katılmadan geçemiyorum.Bu arada 15 Mart civarı gelebilecek sistemin ardından polar koridoru daha sağlıklı bir hale gelebilir mi? acaba.Bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.


    Polar koridorun daha sağlıklı olması için Blokaj olması gerekiyor. Azor yerinde stabil kalsın ki üzerimize polar koridordan birkaç sistem insin. Fakat mart ayında bu tip bir oluşum olsa dahi ne kadar etkilli olur şüpheli. Aynı zamanda mevsim dönüşümü nedeniyle basınç alanları fazlasıyla oynak, blokaj zor. Bence eğer 14 mart civarı sistem alırsak kışın son sistemi olur. Güzel bir veda ile noktayı koyarız inşaallah ;)

  • Son diyagramlar Beni biraz düşündürdü. Onlara göre gelecek sistemde İstanbulda sea effect oluşumu gerçekleşebilir. Takip etmeliyiz biraz daha.


  • CMA modeli pek güvenilir olmasa da 6 martı unutmayın diyor sabah güncellemesinde



    unutmadık unutmuycaz k.denızden sıstemı kapıcaz :D tabı bu bır temennı

    Umut iyi birşeydir belkide en iyisi.Ve iyi şeyler asla Ölmez!.