GFS ve ECMWF İle ilgili yorumlar [Genel başlık]

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Viscoletta 8 Subat için sundugun veriler iyi anlamada felaket insallah gerçeklesir ama kazim abininde dedigi gibi modeller hala bôzuk

  • Sabah modellerini bekleyeceğiz. Akşam ve gece modelleri ara modeller arkadaşlar. Sabah modelleri 2 günde bir güncellenen modellerdir. Yarın sabahı bekleyeceğiz.

    [size=xx-large]8 Aralıktan itibaren 2004 Kışına geri dönüş zamanı[/size]
    [size=xx-large]2004-2014[/size]

  • Modellerin sistem ötelemesine bir son diyoruz. Ve bugün harekete geçiyoruz hayırlı uğurlu olsun. Dün Bitlis'e yağmur yağmış çok kuvvetli bir şekilde. Bugün yine kar vardı ama çok etkili değildi. Yani kıyıda köşede duran 1 metrelik kar dışında ana yolda karlar erimiş. Şu an kafkaslarda bulunan ve doğu anadoludaki kar örtüsüne bağlı olarak Türkiye'nin iç kesimlerine sokulan yüksek basınçtan dolayı, modeller tam çözemiyor durumu. Tabi bu kar eridiyse ve yüksek basınç'i kuvvetlendirecek ağır hava parseli kalmadıysa, siklonlar doğu'ya kadar burnunu sokar ve ters saat yönünde yani saat 6'dan 3 yönüne doğu anadolu'ya rüzgâr lodostan eserken, marmara'ya saat 12'den 9 yönüne doğru poyraz esmeye başlar ve soğuma ayın 7'sinde başlar diye tahmin ediyorum. Ciddi soğuma ayın 9'unda tam anlamıyla müthiş soğuma ayın 12'sinde olacaktır. Şimdi kar örtüsü olunca neden yüksek basınç olur onun cevabını vereyim.


    Kar toprak üstünü ısıtmaz ve ısınmayan yer'in içindeki manyetik konveks yerde hapis kalır. Bu arada güneş açarsa ışığı en iyi yansıtan beyaz renk, güneş ışınları yere değmeden ve topraküstünü ısıtmadan hızlıca atmosfer'e geri yansir.


    Aslında güneş Dünya'yı yansırken ısıtır ancak bu yansima hızlı olursa 850 hpa ısınırken yada 500 hpa ısınırken yer seviyesi soğur. Böylece yer basıncı yüksek basınç görünürken ull denen yukarı seviye basıncı düşer. Bu durumda 1020 mb'da Bitlis'e hakkari'ye kar yağar ancak, Batı'dan sokulan yer seviyesi alçağı, o yükseğe mağlup olur ve tekrar alçak basınç Italya'ya doğru geri püskürür. Kar yağdığında ve örtü olduğunda bu yüzden yüksek basınç olur. Dikkat edin yer seviyesi yüksek basınçtır. Yoksa bakıyorsun Türkmenistanda 1040 mb'da kar yağıyor. Umudumuz doğu anadolu'daki karların erimesi, ancak geçen seneki gibi batıda örtü olsaydı, ull tüm yurdu soğuk bırakabilirdi.

  • Örtü olmayınca batıdan yer seviyesi alçağı, Doğu'da örtüye bağlı yer seviyesi yükseği olunca, yüksek basınç alçak basıncı batıya itiyor ve marmara lodosta kalıyor. Halbuki kar örtüsü batıda da olsa kuzeyden gelen yer seviyesi alcağı tam orta karadenizden girer ve soğuma müthiş olurdu. Çünkü batı ve doğuda aynı anda örtü olunca akdeniz sistemleri sokulamıyor bize. Batı'daki yüksek onu iyice batıya itiyor ve ıtalya Yunanistan lodosta kalırken ordan Kuzey'e kalkan alçak basınç bize sistemi tam romanya ukrayna üstünden taşıyordu. Ama bu sene olmadı.


  • Örtü olmayınca batıdan yer seviyesi alçağı, Doğu'da örtüye bağlı yer seviyesi yükseği olunca, yüksek basınç alçak basıncı batıya itiyor ve marmara lodosta kalıyor. Halbuki kar örtüsü batıda da olsa kuzeyden gelen yer seviyesi alcağı tam orta karadenizden girer ve soğuma müthiş olurdu. Çünkü batı ve doğuda aynı anda örtü olunca akdeniz sistemleri sokulamıyor bize. Batı'daki yüksek onu iyice batıya itiyor ve ıtalya Yunanistan lodosta kalırken ordan Kuzey'e kalkan alçak basınç bize sistemi tam romanya ukrayna üstünden taşıyordu. Ama bu sene olmadı.


    Bence bu kıl 2-3 tane küçük sistemlerler biter kar açısından yağmur olmalı yoksa işimiz yaş.Bu kış bitti.


    Ama 2015 gibi güneş aktifliği azalacak bu da dünyada sıcaklığın düşmesine sebep olacak tahminlere göre.2013-2014 yılında la-nina etkili olacağı için 2012 benzer şartlar olacağı tahmin ediliyor. :D

  • Diyagramlar gayet güzel. Sinyaller kuvvetli. Diyagramların menzilinde az çok görünen 3 polar atak mevcut. Bakalım öğle diyagramları nasıl çıkacak...

  • Aslında her türlü endeksin aşırısı yani kuvvetlisi bize zararlı. Bunların başında AO, NAO ve ENSO geliyor. AO nötr olduğunda güzel soğuk sistemler alabiliriz. NAO nötr olduğunda yağışımız da eksik olmaz. ENSO nötr veya -1, +1 civarı olduğunda yine bize yararlı bir kış geçiririz. Olur da ENSO aşırı pozitif yapar da aşırı bir El-nino yaşarsak İzlanda'nın aşırı aktif olacağı, bol bol örümceklerle uğraşacağımız ve Gulfstream'in Meksika körfezinden taşıdığı sıcaklık nedeniyle, soğuk sistemlerin Avrupa kıtasına yayılamayacağı yıllardan birini yaşarız. Kuvvetli La-nina hakkında pek bir bilgim yok ama 2011'in kuvvetli la-nina olduğunu biliyorum. Eğer ENSO hakkında yanlışım varsa bu endeksi iyi biliyorsanız beni aydınlatırsanız sevinirim, çünkü eksiklerimin olduğunu da düşünüyorum :)
    Oğuz geçen yıl hakkında bilgim yok fakat ENSO arşivlerinden bakabilirsin :) seneye ne olacağı hakkında hiç bir fikrim yok :D Bu konuda cahilim :D
    Bugün bir arşivleri karıştırayım bakalım aşırı yıllar nasıl geçmiş :)


  • Edit: Yanlışlıkla 2007 la-nina'dır yazmışım, 2011 olacaktı o. Aman yanlış bilmeyin :D


    2011 olsa bile 3-4 tane sağlam sistem gelir sıkıntı olmaz. :) 2012 nasıldı la-nina vardı ama bu kıştan daha iyi geçeceğini düşünüyorum.El-nino ve la-nina olmasaydı çifçiler için daha istkrarlı yıllar olurdu ama var yapacak bir şey yok.

  • Gfs modeli Sistem bozma'ya devam ededursun, 108. saatten sonra nasıl return yapacak bugün ve yarın iyi izleyin. Şu an herşey yolunda en geç ayın 10'unda beklediğmiz soğuk ve kar'a kavuşacağız. Bugün sabahki modellerde 10 saat içinde 650 km'lik alanda bir anda yüksek basinca geçilir mi? geçildi çok ilginç. Ulen hava bu kadar hızlı hareket eden bir madde mi? en azından 24 saat bekle. Kesinlikle değişecektir.

  • Gefs perturbationlarından 4, 10, 11, 12. 14 ,15, 18,19 ve 20 nolu teoriler umut kaybetmek için erken diyor. Bilhassa 4 numaralı teori sessiz ve derinden yarın modeller'e yansıyabilir. Bu hafta içinde doğu anadoludaki karlar erisin, o kar örtüsüne bağlı yüksek basınç( yer seviyesi) kalksın modellerdeki 108'den sonra bir ara doğu'ya gider gibi olan siklonun kuvvetli ve ısrarlı şekilde doğu'ya hareket edeceğini bu hafta bilhassa çarşamba günü modellerinde göreceğiz. Yazın bunu kenara, şayet olmazsa herkes istediği şekilde benimle dalga geçmekte özgür.


    Baştan beri söylüyorum doğu Anadolu'nun kuzeyini ve güneyini etkileyen iki farklı yüksek basınç merkezleri var. Birisi sibirya kökenli ama güneye indikçe karakterini kaybeden kafkas yükseği, diğeri yaz aylarında sıkça tanıdığımız ama kış aylarında karakteri bozulan basra alçak basıncının körfezdeki soğumaya bağlı olarak şekil değiştirdiği ve irandaki büyük tuz çölüne bağlı olarak güçlenen bir yüksek basınç. Bu yüksekbasınç alçak basınç merkezlerinin doğu'ya hareketini hep engelliyor.


    Bakıyorsunuz 102-108 arası tam inecek gibi olurken yine 1024 mb'a yükseliyor ve taşıdığı inici hava parsellerinden dolayı dolaştığı bütün alanlarda basıncı tekrar yükseltiyor. Basra merkezli olduğu içinde sicakliklarıda artırıyor.
    Gelelim kafkaslardaki yüksek basınca. O da kar örtüsüne bağlı olarak kuzeydoğu anadolu'ya sarkıyor ve erzurum-kars,ağrı,ardahan boyunca düşük sıcaklıklar oluşmasına katkı sağlıyor.
    Önümüzdeki günlerde güneydeki yüksek basınç etkisi altına alırsa hem kar örtüsü erir, hemde ufak bir ısınma ile hava hafifler ve yükselir. Bu tip havaya alçak basıncın sokulması kolay olur.
    Şimdi son bir umut karlar eridikten sonra yapılacak balon ölçümlerinde. O da en erken salı ve çarşamba yapılır. Şayet kar istenilen gibi erirse radikal değişim başlar modellerde.




  • Diyagramın başındaki durum hakkında yorumlarınızı bekliyorum


    Hava olayları hep karmaşı teorisine göre yada diğer adıyla perturbation(tedirginlik) teorilerine göre şekillenir. Kesinlik olmaması bu yüzden. Mutlak karmaşa vardır astronomide. Bu perturbation temelide Astronomi'ye dayanır. Şayet perturbation korelasyonu -1'in altına düşerse negatif yönde tekrar güncelleme olur diyagramda. +1'in üstüne çıkarsa pozitif yönde güncelleme olur. 6 Saat gibi kısa zaman diliminde bile.


    Genel sapma fonksiyon dizini var ona göre bilgisayar hesaplıyor, matematiksel yönü ağır bastığı için millet diyagrama çok güveniyor. Yoksa model gibi teori'ye göre hesaplansa ve doğruluğu kabul edilmekle birlikte kesin bir sonuca ulaşılamasa diyagramın modelden farkı kalmaz.


    Ama zaman zaman milimetrik fonksiyon hataları diyagrama yansıyabilir ama o milimetrik hatada aşırı olmamakla birlikte ufak tefek hatalara sebep olabilir. Ancak genel eğilimi pek etkilemez.

  • Bana göre 6 saat sonrası için yapılan milimetrik bir hata 240. saatlere doğru deve dönüşür. Bir puanlık basınç farklarında dahi neler olduğunu görebiliyoruz