Grönland-İzlanda-Süper Güçlü El Nino-Gulf Stream

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Değerli Dostlar,
    Yukarıdaki başlık biraz kafanızı karıştırmış olsa da birçoğunuz artık cin gibi pırıl pırıl beyinler olarak ne demek istediğimi az çok anlamışsınızdır. El Nino'nun gücünü artırıyor olması artık tepe noktasına ulaşmak üzere olduğunu ve gücünü azaltacağı anlamını taşıyor olsa da okyanus yüzeyindeki hareketlilik meteorolojik olayların meydana geldiği troposferi fazlasıyla etkilemektedir. Henüz Eylül ayı başlarında erken kış ile tanışan Doğu kanada ve Grönland'daki tetikleyici hareket Avrupa'nın büyük bölümünün halen yaşamakta olduğu meteorolojik şartları oluşturmaya zemin hazırlamıştır. Yapılan ölçümlere göre gücü son 10-12 yılda %30'a yakın kaybettiğini gördüğümüz Gulf Stream sıcak su akıntısı vaktinden önce ve anomalilere bakıldığında oldukça altında soğumuş olan Grönland bölgesi ve kıyılarında buluştuğunda tepkisel olarak oluşan İzlanda AB'si bu kez daha da hareketli keza belirttiğim sebebe ek olarak termik bir YB alanı kışın uzunca bir bölümünde grönland'dan iskandinavya'ya doğru yayılıp yerine dönerek izlanda'nın hareketliliğini artıracak. Buna bağlı olarak Azor'un vertical pozisyon alması güçleşerek Orta ve Güney avrupa ile yer yer kuzey afrika arasında sıkışacak. Bu durum elbetteki ülkemiz açısından batı bölgelerin uzunca bir süre yağış alamamasına yol açıyor ve açmaya da devam edecek. Grönland ile İskandinavya arasından aşağıya doğru genişleyici hareket yapacak olan iskandinav yükseği bu kışın bizim ülkemiz açısından belirleyici hareketi olacaktır. Bu hareketi yapıp Azor ile birleştiğinde özellikle Orta ve Doğu Avrupa ile Balkanlar ağır kış koşulları yaşayacaklardır.
    Çok özet ve hızlı bir şekilde size benim 2015-2016 kışı ile ilgili beklentilerimi bu şekilde sunabilirim. Toparlarsak, kışı özellikle Kasım sonu ile Ocak 15'e kadar 1. faza, Ocak 15 ile Şubat 10 arasını 2. faza ve Şubat 10 ile Mart 20 arasını da 3. faza ayırıyorum ve jet akımlarını en yoğun beklediğim dönem olarak 2. fazı belirtmek istiyorum. 2. ve 3. faz benim için ışın ta kendisi olacaktır ve Sibirya kökenli sistemlerin geleceği kırım koridorunun açılacağı dönem olacaktır. Bu özetin ardından sistem bazında konu açacağım ve sizlere yorumlarımı o başlıklardan yapmaya çalışacağım. Genel kış beklentisi ve tahminime yönelik sorularınızı bu başlık altında bilgim ve tecrübem elverdiği ölçüde cevaplamaya çalışacağım.
    Hepinize bembeyaz güzellikleri bolca yaşadığımız güzel bir kış mevsimi dilerim.
    Sevgi ve Saygılarımla,

  • hayırlısı hocam elinize kolunuza sağlık işallah iyi bir kış geiçiririz türkiye olarak bol kar yağışlı günler dilegiyle


  • Lodos arkası kar güzel olacak
    Yılbaşına benzeyen. Bir sistem olabilir


    Enes eğer bahsettiğin yılbaşından birkaç gün önce olan sistem ise İstanbul kıyılar için kabus gibi bir sistemdi.Kar olarak yağan yağış akşam saatlerinde kky ve yağmura dönmüştü.Aynı hayal kırıklığı olacaksa gelmesin.Ama bahsettiğin Ocak ilk haftası sistemi ise hay hay buyursun gelsin.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.