Sibirya bu sene şöyle böyle denildi tam tersine etki yapıyor bize öyle bir uzanış gösteriyor ki sibirya'dan orta asya hazar denizin den üzerimize kadar ki direkt blokaj oluşuyor kutup havası balkanlara akıyor.Sibirya'nın uyanması gerekir yoksa bu döngü kolayına kırılmaz.
Beiträge von Mia
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Sinop merkez bizim köy merkeze 10, km uzaklıkta. Geçen sene 75 cm kar yagdı. Yılbaşı sistemi.
Düşün artık köye 75 cm yağmış Giresun sahiline mgm ölçümü 83cm
çok değişik bir sistemdi geçen sene ki yılbaşı sistemi. -
Soğuk daha giriş yapmadan böyle ise
girdikten sonra ortalık toz duman olur 
-
Sahil semtleri endişelenmesin henüz 850 hpa 'da -'l ideğerler girmedi şu an için a.b alanının sıcak tarafındasnz gece'den sonra herşey daha mükemmel olacak.an ve an takip edebilirsiniz ;
-
Bölge konusu dahilinde kış bitmiştir diyen kim olursa olsn A'dan Z'ye elinde hiç bir veri olmaksızın atan tutan kim varsa yorumları silinmeli devam ettiği takdirde ise günlük cezalar verilmelidir böyle saçma şeyler görmedim arkadaş.Madem içinden bir şeyler gelip tahmin ediyorsn burada işin olmasın.
-
gfs'ye helal olsn ne diyelim

-
Sistem son saatlere girdikçe bazı veriler ortaya çıkıyor örneğin ; Bu sistemin değişmez yıldızı "Sakarya" başta olmak üzere Kocaelinin doğusu(dağ yamaç bölümü) batı karadenizin en batı hattı olacaktır.30 cm civarı örtü bekliyorum 0 rakım için.bu bazı bölümlerde rakım yükseldikçe örtü fazlada olacaktır.
-
@55OzaN55
Orta karadeniz için kötü çıktı yok denecek kadar az...Herşey güzel gidiyor.
Yarın akşam büyük ihtimalle herşey yerine oturur.buna göre değerlendirme yaparız salıya kadar tahmin yapmama kararım devam ediyor
Değerlendirmem ise sistemin doğulayamama sebeplerinden biriydi

-
aslında azor güzel konumda ancak çekirdek doğudan yani sibirya baskısı yediği için batılı gelme eğilimi gösteriyor atılan ukmo modelini incelersek hali hazırda; sistem zaten doğuya akma meyilli ancak bir türlü hareket edemiyor bunu engelleyen mekanizma ise sibirya yb. Doğuda çok ters şekilde üzerimize baskı uyguluyor güney batılı uzanıyor üzerimize blocking'i ötelemeye uğraşıyor.Bundan sıyrılsa zaten çekirdek tepki a.b alanı kıbrısta oluşur çekirdek daha doğulu iner ancak sibirya nın baskısı batıda tutuyor.
-
yarın akşam net olarak görebileceğiz sinoptiği.
-
GFS '' - hacı belki de şöyle de olabilirdi yavvv'' demiş

-
Haber bu adı üzerinde değişik şekilde lanse edilebiliyor biz gördüğümüz değerleri ölçerek elde ettik kendimiz
bizim güvenilirliğimiz kendimiz olduğumuz mddet bir önemi yok haberin 
-
valla ben de adım kadar eminim ölçtüğüm değerden. lise sondaydım dershaneye gidiyordum o zaman. hatta o zaman coğrafya hocam dersanede muhabbet arasında sıkıldım artık kardan bitsin artık demişti de tartışmıştık. zaman geçti ben de coğrafya öğretmeni oldum:) değişmeyen tek şey kar hastalığı:)
Kar hastalığı bambaşka bir şey ya.
Dedem zamanında metrelik karlarla boğuşmuş tüm gençliği boyunca adam kar yağdı mı diye her sabah kalktığında dışarıya bakıyor
bazı arkadaşlarım var kar yağıp yağmadığı umurlarında değil kar yağarken ortamdan uzaklaştığım için değişik diye tabir ediyorlar beni ne onlar beni anlıyor ne de ben onları değişik bir hoş durum bu ya
-
@Great Khan
Bende seninle bu konuda aynı fikirdeyim bu çıktı yarın yok olacak salıya kadar bu sistemin verilerine pek göz atmıyorum bile.Salı akşam net fikirler edebiliriz gibi duruyor bakalım hayırlısı. -
33 imkansız geliyor sahilde. Şurada haber buldum giresun kent merkezinde 10 cm olmuş burada öyledir. Sen biraz yüksekteydin sanırım.
http://arsiv.ntv.com.tr/news/264405.asp
Eğer -8 derece bakacaksak Ocakta kar yağması için, yakın bir örnek 7 Ocak 2013 sistemi. Komaya sokmuştu beni komaya. 500 hPa da aynı detaylar farklı olabilir. İnceleyin.
kendim ölçtüğüm için o yüzden aklımda kalmış üzerinden 10 sene geçmesine rağmen.diğer arkadaşta ölçüm yaptı onunda hatrında kalmış.
işte bende bundan bahsediyorum 850 hpa değerinin sınır sistemlerde bir önemi kalmıyor.tabiki de -10c de detayların önemi yoktur hem olumlu hem olumsuz kafa rahat kar istiyorsan -10c en makuludur zaten.
ancak şöyle diyebilirim ki marmara şu yılbaşı sistemini -8c olarak alsaydı sahilde 20cm içten bile olmazdı.-6c,-5 ile kar yağışları görüldü hafif örtüler oluştu.İşin özeti olarak ;
soğuk çekirdek bize yakınsa yani soğuğun merkezi -8c diye bir kavrama ben bakmam açıkcası.zaten bunu eğer bu sinoptik gerçekleşirde görürsek daha iyi anlarız.Ancak tam olarak bu şartlar açısından konuşursak tabiki de
öyle sistemler var ki -11c de bile kar yerine karla karışık yağmur aldığız. -
Aslında böyle sınır sistemlerde detaylar devreye girince her türlüsü var , ısı adası mı ararsın,vertikal hareketlermi ararsın,kütle sıcaklığımı istersin,jet akımlarımı dersin her türlüsüne bakmak iyi analiz etmek gerekiyor.
6c de muhteşem kar yağışı hatırlıyorum 2005 yada 2006 idi tam hatırlayamıyorum tarihi onunda araştırmasını çok yapmak istedim bu amatör tahmin sitelerine atıldıktan sonra ama tam net tarihini bulamadım bir türlü. -
Tekrar kusura bakma.
Hatırlıyorum o Nisan sistemini. 30-40 cm nereye yaptı ama? Ben sahilde 30-40 cm görmedim. Çocuktum hayalen aklımda Nisanda kar yağdı o kadar.
Ayrıca o sistemde 850 hPa sıcaklıkları yeterli. Bundaki gibi max -9 girip sonra -7 ye düşmüyor.
Akçaabat'ta sahil de oturuyorum 33cm ölçüm yapmıştım
o zamanlar liseliydim cetvelim vardı 30cm lik onu geçiyordu
oradan biliyorum.
850 hpa -10 girmeden kar yağışı başlamıştı zaten ayriyetten bu ay mart değil nisan ayı
sistemin nereden kopup geldiğini görmen için örnek verdim.Nisan ayın'da tekrar -10 c gelsin karı ancak havada görürsün.böyle bir sinoptik daha yakalanmaz.Bazı detaylar var onları göstermeye çalıştım.
Nisan'ın -10c si mi Ocağın -8c ' simi diye ayrım yapmayalım komik olur.Baharın ortası ile kışın ortası :O -
@Mia efsane nisan ayı bende hangi tarihti diye hatırlayamıyorum yıllardır

Hava bi anda soğumuş gece bir dışarı bakayım dedim ? ne göreyim nisan ayında kar yağıyor ama nasıl yağıyor ? sabaha kadar diz boyuna yaklaşmıştı kar yağışı hava da bulutlar arasında muazzam derece de boşluk görünse güneş gözükse bile öyle bir kar yağışı devam ediyor du ki erimeye çalışan kar tutturmaya devam ediyordu gerçekten bir efsane bu nisan sistemi ve -10c tam girmeden kar yağışı başlamıştı bunuda hatırlatayım.
ayriyetten şu anda marmara'da ki sistem -7,-6 olarak aldı sahil bandında dahi kar yağışları gözükebildi.Bu soğuk aşağ sarkarken çok dayak yiyrek gelmesine rağmen şu an da beklenilen sistem ise nur topu gibi anadan doğma temiz.
-
Kusura bakma kardeşim çıktı sinirimi bozdu sert davrandım.

Anlayabiliyorum zaten çoğu insan duygusal yaklaştığı için böyle durumlar olabiliyor.
elimizden gelebilen bir şey olmadığı için insanların sinirlenmesinide anlamıyorum bu sayısal model dediğimiz çalıştırmaların ise ;
bugünün sıcaklık değerleri değerlenip bilgisayar ortamına sunulup makinelerin öne sürdüğü senaryolardan ibaret.Aslında olayın basitce gerçekleştiğini bilirsek daha sakin olabiliriz. -
Olan çıktıyı yorumluyoruz. 4 model var hepsi farklı. Sen söyle ne olacak onu bekleyelim o zaman model yorumlamayalım. Kaçırdığımız noktaları yakalıyormuşsun birde. Hadi söyle bekliyorum?
-8 olan yer kar alabilir ama kar mı yağmur mu ne belli olmaz. Cıvık olur tutmaz, boş yere soğuk, yağmur, çamur. En nefret ettiğim şey.Ben modelleri 500 hpa olarak takip ediyorum ve şu görüntüyü gördükten sonra 850 hpa'ya bakma gereksinimi bile duymam açıkcası ; bu görüntü eğer gerçekleşirse de senin cıvık , sulu kar diye tanımladığın kar yağışları gözükürse ben bu işten zerre bir halt anlamıyorum demektir.Tabiki de bu görüntü hakkında konuşuyoruz.-9c olur -10c olur söylediklerinde gerçekleşebilir bunları etkileyen faktörlere bakmak gerekir ancak bu görüntüde hiç bir olumsuz etken gözükmüyor.
mesela sana bir örnek vereyim araştır 3 Nisan 2004. Nisan ayında -10c 30-40cm kar yağışı bırakıp çekilip gidiyor

