Beiträge von manasbalasy

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    @manasbalasy Lodos cidden can sıkıyor, banada hep halsizlik yapıyor yav. Ama mübarek rüzgarda hep yağmur getiriyor, bereketli yahu. Bu arada sinirlenme abi ya, boşver değmez.. :hfyeni (18):

    Soğuk adamı çivi gibi yapıyor dinç tutuyor ama lahana gibi kat kat giyiniyoruz. Lodos adamı çarpıyor avarel gibi geziyorsun ama ince giyiniyorsun. Şükürsüz milletiz vesselam ne olursa olsun mızmızlanıyoruz :D

    Arkadaşlar Kırgızistan ortalama yükseltisi fena olan bir ülke. Benim anlatım dilim biraz değişik :) . Ülke'nin geneli (%98) dağlık arazilerden oluşmakta. Bu dağların genel ismi Tanrı dağları. Size coğrafi harita atayım haritanın renginden anlarsınız zaten :D


    Ortalama yükselti 5000 metre ülke genelinde. Sağ üst tarafta görünen göl ISSIK-KÖL ( sıcak-göl) . Ülkenin sağ tarafında Çin sınırında ki dağların renginden anlıyorsunuz yükseltisini. Tian-Shan dağları deniyor. Ülkenin kuzeyini Kazakistan sınırını boydan boya kaplayan dağlar ise Tengri-Too yani Tanrı Dağları. Ben Bişkek'e ilk gittiğimde 03.11.2006 senesiydi ve etraf bembeyazdı. Belki 15-20 gün boyunca hep burnum kanadı. Daha sonra öğrendim basınç farkından dolayı olmuş. Akarsuları yaz-kış bizim Fırtına deresi gibi akıyor. suları tertemiz hiç arıtmadan içebilirsiniz. Çünkü buzullardan besleniyor. Ülkenin batısında içeri doğru sokulan koyu yeşil bölge ise Özbekistana bağlı Fergana vadisi. Bu vadi Orta Asya'nın deposu. Aklınıza ne geliyorsa yetişiyor burada. Sebebi ise dikkat ettiyseniz etrafı kahverengi ama ortası yeşil yani dağlarla çevrili bir vadi ama bizim bildiğimiz vadilerden değil. Geniş düzlükler yüzlerce irili ufaklı akarsu ve mikroklima denen olay.


    Tanrı Dağlarının bir kaç fotoğrafını atayım size.


    Bu fotoğraflar yaz aylarında çekilen fotoğraflar. Ben şunu gördüm bu dağlarda. Yazın bile hava soğuk üşütüyor. Vadilerden esen rüzgarlar kar soğuğu taşıyor resmen ama Kırgız çocukları yalın ayak bir şekilde at biniyorlar. Üstleri çıplak bir şekilde güreş tutuyorlar ve hiç hasta olmuyorlar çünkü her şey doğal. At sütünü pişmeden içiyor bebeler :D Sabah kahvaltısında keçi eti yiyorlar. Bu ara da at sütünden bahsedeyim. At sütü bildiğimiz kımız. Kımız 72 saat sonra kendi kendine mayalanmaya başlar. Yani 3 gün içinde tüketmeniz gerekir. Ha 3 günden sonra tüketirseniz nolur kafanız güzel olmaya başlar. Ben denedim arkadaşlar harbiden kafayı güzelleştiriyor. Atın sadece sütünü mü içiyorlar hayır tabii ki etini de afiyetle yiyorlar. Yoksa yedin mi dediğinizi duyar gibiyim evet yedim mecburen yedim. Çünkü misafire at eti ikram ediyorlar ve yemezseniz ayıplıyorlar. Haram değil mi dedim değil dediler hatta Bişkek müftüsüne sorduk bir toplantı da adam mekruh dedi bize. Kırgızlar Sünni-Hanefiler onu da belirteyim.


    bu fotoğraftakiler Boz-ÜY ( Boz Ev ) . Biz de herkesin bir yazlığı vardır ya da herkes yazlık almak ister . İşte arkadaşlar Kırgızlarda Herkesin boz evi var. Zengin fakir fark etmez herkeste bunlardan var. Keçi kılından yapılıyor bunlar. Kimse para verip almaz herkes kendisi yapar. Yaz geldimi arabaya yüklerler bunu doğru yaylak(yayla)a . Kırgızlar da mevsim isimlerini de yazayım Kış=Kış İlkbahar=Jyaz Yaz=Jyay Sonbahar=Küz(güz).



    Burası da arkadaşlar Bişkek'e 60 km uzaklıkta ki Tokmok(tokmak) şehri. Fotoğrafta görünen Munara(minare). Karahanlıların başkenti Balasagun şehri bu topraklarda kurulmuş ve bu minare de Karahanlılar zamanından kalma.



    son olarak Tanrı dağlarından doğan ve Özbekistan sınırlarında Siriderya ırmağına katılan Çüy ırmağını anlatayım. Çüy (Çay ) demek hani dere anlamında ki kullanılan Çay demek. Kırgızlar nehire derya diyor. Dereye de Çay diyorlar. Buna Çay demişler artık nasıl Çaysa mübarek :D


    Yarın inşallah anlatmaya devam edecem .

    günaydın sevgili dostlarım herkese soğuk bir erzincan sivas arası bir dağ başından

    abi sydney'den perth'e mi gidiyon ne günaydını :D yoksa yeni mi uyandın :D bu ara da eski mesleğime dönebilirim abi sakaryaya yolun düşerse çayımı içmeye beklerim. ( çaktırma yemek de ısmarlarım )

    Arkadaşlar affınıza sığınarak bir konu arz etmek istiyorum. Bilenleriniz vardır illa ki ben 6 yıl Kırgızistan'da yaşamış ve Eski Türk topraklarını adım adım gezmiş birisiyim. Kazakistan'dan Moğolistan'a kadar epey yer gezdim gördüm. Bu toprakların güzelliklerini coğrafyasını tabiatını paylaşmak istiyorum sizlerle. Yeni bir konu mu açayım yoksa önerebileceğiniz bir başlık var mı ?