Ruslar Ukrayna'ya dalacak gibi yapıp Kazakistan'ı işgal ediyor, ABD uyusun, anca bizle uğraşsın.Putin Biden gibi bir işe yaramaz dedeyi görünce durmuyor, Sovyettleri geri getirmeye kararlı belli
Turan kurma hayalleri kurarken viran olduk iyi mi
Ruslar Ukrayna'ya dalacak gibi yapıp Kazakistan'ı işgal ediyor, ABD uyusun, anca bizle uğraşsın.Putin Biden gibi bir işe yaramaz dedeyi görünce durmuyor, Sovyettleri geri getirmeye kararlı belli
Turan kurma hayalleri kurarken viran olduk iyi mi
Buyrun hocam. Rusya'nın en büyük medya ağı Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Simonyan'ın yaptığı paylaşım;
1- kırımın ilhakını tanıyın
2-kril alfabesine dönün
3-rusça ikinci resmi dil olsun
4-Rus okullarını geri açın
basitçe çevirince maddeler bu şekilde
Eğer Rusya istediğini alırsa bırakmaz Moğolistanada zıplar bunlar planlanmış TÜRKSOYuna yapılan iştir. Türkiye olarak bence gerekenin yapılması gerekiyor. Yaparda
Moğolistan da doğal kaynak yok oraya geçmez ![]()
Kaynak?
Rusya kanallarını takip ediyorum abi. RTR Planeta Novosti kanalında son dakika olarak geçti.
Kazakistan cumhurbaşkanı adeta ülkeyi peşkeş çekiyor.
manasbalasy desene ağabey ata yurtlarımıza göz dikti karıştırdı diye iç savaşları hep bu şekilde başlatıyorlar gavurlar. Türkiyeyide çok şekilde yapmaya çalıştılar böyle lakin maçaları sıkmadı bizde en azından birlik diye bişe var abi tüm temennim kazakistanın köklüleri bir olup bunu durdurması demekki asıl mesele zam değil hep zam yüzünden çıktı yazıyorlar aslını bize anlattığın için sağolasın hocam.
zam falan hikaye vallahi . Ben Kırgızistan da 3 tane halk devrimi gördüm ama bu Kazakistan da ki bambaşka . Alma-Ata yok olmuş resmen. Sokak çatışmaları yaşanıyor. Bu olayları yapanlarda kırsal kesimden gelen insanlar. Yağmalamadıkları yer kalmamış . Koskoca ülke 2 günde ne hale geldi
Ve an itibarı ile Rusya , Kazakistan'a müdahale edeceğini açıkladı ama belli başlı şartları var.
1- kiril alfabesine geçilsin
2- kapatılan rus okulları açılsın
3- Rusça ikinci resmi dil olmaya devam etsin.
4- rusya askeri üssü açılsın.
Kazakistan devlet başkanı tam bir Aptal. Bunu ben demiyorum Kazak arkadaşlarım diyor. Kazakistan adım adım ya iç savaşa ya da Rus işgaline doğru gidiyor. İnşallah Suriye gibi olmaz sonu.
arkadaşlar selamlar hepinize ...
Kazakistan da ki olayları başından beri takip ediyorum. Gerek Rusya da ki gerek Kazakistan da ki gerekse Kırgızistan da ki gazeteci arkadaşlarım ile sürekli irtibat halindeyim . Kazakistan da net erişimi sağlıklı olmadığı için biraz zor oluyor. Arada ki saat farkı da biraz zorluyor.
Olayların başlama sebebi Doğalgaz yataklarının bulunduğu Hazar Denizi kıyısında ki Atrau eyaletinde kimliği belirsiz iki kişinin LPG zammını protesto ederken öldürülmesi. Öldürülen kişilerin kimliği bile belli değil. Kazak olup olmadıkları da belli değil. Bu iki kişinin öldürülmesi sonucu Atrau da ve güneyinde ki eyaletlerde halk sokaklara dökülüyor. Eski başkent Alma-Ata da olaylar kontrolden çıkıyor.
Orta Asyayı bilmeyenler için bir ip ucu vereyim . Kazakistan , Kırgızistan ve Özbekistan da ( Türki Devletlerde) Kuzey-Güney ayrımı çok fazladır. Kuzeyliler Güneylileri sevmez ve aynı şekilde tersi durum da mevcut. Ekonomik olarak Kazakistan'ın kuzeyi daha gelişmiştir. Gaz ve Petrol büyük oranda Hazardan çıkar ama Kuzey her anlamda daha gelişmiştir. Ekonomi de aslan payını Kuzey kesim alır. Yeni başkent Nur-Sultan ( Astana) da Kuzey de Rus sınırında kurulmuştur.
Benim konuştuğum gazeteci arkadaşlarımın hepsi ağız birliği yapmışçasına olayların Rusya tarafından çıkartıldığını söylediler ki benim de düşüncem bu yönde . Zaten bugün Rus gazeteleri olası bir Rus müdahalesinin gerek olup olmadığını yazıyordu. Bu akşam saatlerinde de Kazakistan devlet başkanı Rusya dan yardım istedi.
Putin şöyle bir açıklama yapmıştı ;
'' Eğer Rusya'nın başına bir iş gelirse bu bütün BDT ülkelerini ilgilendirir. Zincirleme bir etki oluşturur''
Yani demek istedi ki : Siz hala sovyetlerin bakiyesisiniz ve ben de Rusya olarak sizin ağabeyinizim. Eğer beni yutmaya kalkarlarsa ucu size dokunur.
işte dokundu. ABD ve Batının en çok istediği şey kendi topraklarından uzak kendileri için tehdit olmayacak, Rusya,Çin ve Hindistan gibi küresel aktörleri kontrol altında tutabilecek bir yeni birlik kurulması . Türkiye önderliğinde kurulacak Türk Devletler Birliği Asya'nın tam göbeğinde konumlandığında otomatik olarak Nato da kendisine burada alan açmış olacak . Kimin sayesinde ? Nato üyesi Türkiye sayesinde . Zira Orta Asya da ki tüm Amerikan ve Rus askeri üsleri kapatıldı. Kırgızistan ve Kazakistan bu üsleri tekrar açılmayacak şekilde kapattı.Amerika ve Nato burada ki boşluğu Türkiye üzerinden doldurmak için Türk Devletler Birliğinin kurulmasına ses çıkartmadılar. Hatta Macaristan'ın üyeliğine ( gözlemci olrak) dahi ses çıkartmadılar.
üzülerek söylüyorum ki maalesef yine batı da blok ile doğu da ki blok güçlerini bizim üzerimizden deniyorlar.
son olarak ülke iç savaşın eşiğine doğru koşar adım gidiyor. Kazakistan bölünürse ve ya iç savaşa sürüklenirse Orta Asyanın Suriyesi olur ve 72 devletten askerler teröristler ülke de cirit atar.
İnşallah Türkiye devreye girer ve orta yolu bulur yoksa durum vahim .
Şu ana kadar 8 asker öldürüldü. Sivil halktan kaç ölü olduğu ise bilinmiyor.
Takip etmek isteyenler için tivitir da : Nazgul Kenzhetay
günaydın HF. Dün akşam ki ''mülteci'' konulu açık oturumda kırdığım üzdüğüm varsa hakkını helal etsin kusura bakmasın . Herkesin görüşüne saygım var. Ben de kendi görüşümü belirttim. İstemeden kırdığım üzdüğüm varsa özür dilerim kendi adıma .
ya hu konunun bir yerden bir yere geldiği yok aslında .
1- Suriye de savaştan kaçıp gelen arapları istemiyoruz . geri yollayalım diyoruz. eyvallah .
2- 95 Bosna savaşından kaçıp gelen boşnakları da yollayalım .
3- 99 Kosova savaşından kaçıp gelen arnavutları da yollayalım.
neden arapları istemiyoruz da boşnak ve arnavutları istiyoruz.
Eğer mesele mülteci istememekse arnavut ve boşnaklarda mülteci onlar da gitsin o zaman .
Balkan göçmenlerinin durumu şu an ki mültecilerle tamamen farklı. Osmanlı devletinin 19. yy sonunda balkanlardaki toprak kayıpları sonucunda birçoğu anlaşma gereği ülkemize göç ettiler. Yani o zaman için bizim topraklarımızdan. Kafkasyanın durumuise bambaşka idi. Suriye ve Afganistan şu an bizim toprağımız değil maalesef. Aslında yeri gelmişken bu kadar genç suriyeli varken ülkemizde eğit donat yapıp en azından misakı milli sınırlarımıza kavuşsak ne kadar güzel olurdu dimi ? Onlarda rahatsızdır bu misafirlik durumundan herhalde yıllardır ! Biz düşenin yolda kalanı bize geleni Allah misafiri bilir gereğini yaparız elbet ama şu anki durum bambaşka be kardeşim.
abi 95 de bosna savaşında gelen ve 99 da kosova savaşında gelen boşnak ve arnavutları ne yapacaz onu diyin bana lütfen .
Bu konuyu ve soruları başlatan sizsiniz.
Bunun cevabını da siz verin.
Gerçi çok değil 7-8 yıl öncesine kadar sözde Kürdistan bayrağı açılmasına birşey denmiyordu bu ülkede ..
Ben mi yanlış hatırlıyorum.
Hatta adına çözüm denen süreç rahatça yapılabilsin diye onlarca vatansever konutan kumpaslarla içeriye atılmadı mı?
hocam çok basit şeyler soruyorum .
Sakarya çok karışık bir il olduğu için hep aynı örneği veriyorum .
Kürt bir vatandaş Kürdistan bayrağını açsa linç edilir dimi .
Abhaz kökenli bir vatandaş da Abhaz bayrağını açsa kimsenin gıkı çıkmaz .
kürdistan denilen yer tüm dünyanın tanıdığı , Irak devletine bağlı özerk bir bölge.
Abhazya denilen yer de tüm dünyanın özerk olarak tanıdığı Gürcistan devletine bağlı bir bölge.
Bu iki özerk bölge de bağlı oldukları devletlerden bağımsızlık talep ediyor.
Birisi Türkiye topraklarına göz dikmiş diğeri de Karabağ meselesinde Ermeni tezlerini savunuyor( Abhazya) .
biz neden bu iki millete farklı tepki veriyoruz ?
Maalesef hocam.. bu konuya benim de giresim gelmiyor..
Bazı kullanıcılar gerçekten de çok agresif ve tahrik edici cümleler kuruyor.
İlginç olan ise yönetim tamamen bu kullanıcılara karşı göz yummuş durumda..
agresif ve tahrik edici cümleler kuruyor diyerek beni kast ediyorsan ben kimseyi tahrik etmiyorum . Medeni bir şekilde fikrimi söylüyorum karşılıklı olarak üyeler ile tartışıyoruz. Yönetim bir hatamı görürse gereğini yapsın .
Alles anzeigenSanırım bundan rahatsızlık duyacağımı söylememe lüzum yoktur. Ama bahsettiğim konu ile bunun ne ilgisi var?
Bu ülkede bütün Kürtler PKK yandaşı mı?
Bilmiyorsan ben anlatayım .
Çoğu PKK ya ve Özerk Cumhuriyet hikayelerine söver sayar..
Ama senin sahiplendiğin Suriyeli Arap İstanbul'un , Ankara'nın göbeğinde Suriye bayrağını açıp tepinir.
Konunun buraya geldiği İyi oldu.
Bundan hiç rahatsızlık duymuyor musunuz?
Çerkezler de bayrak açıyor ? Adıgeyler de açıyor ? Arnavutlar da açıyor . Bunlara ne diyeceksin peki
Alles anzeigenBunu bariz bir örnekle açıklayabilirim.
Kürtler, bu ortak paydaya en iyi örnektir. Malazgirt hatta öncesinden bu yana birlikteyiz. Bu Cumhuriyetini de beraber kurduk.
Pekala kendi ana dilleri vardır ama ana dillerini öğrenirken Türkçede öğrenirler hatta birçoğu Türklerden daha güzel Türkçe konuşur ve kullanır. Zorunlu askerlik yaparlar, vergi verirler vs..
Ermeni Asala örgütünün devamı olanlar ve bugünkü PKK yandaşları dışında hepsi bayrağımızı sahiplenirler.
İşte size bir ortak payda örneği..
Türk, Kafkas ve Kırım dışında bir ortak paydadan bahsediyoruz..
Şimdi Suriyeli Arapları bir düşünün ve dediğim örneğin yanına koyun..
Türkiye Cumhuriyetinde Türk bayrağının yanına her hangi bir bayrak asılmasından rahatsızlık duyar mısın ? Mesela bir Kürt düğününde Özerk Kürt yönetiminin bayrağını Türk bayrağının yanına assalar ne hissedersin ?
O öz türk bu öz türk diye bir kıyasa girip değerlendirme yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum. 3 kıtada 600 sene hüküm süren bir ecdadın nesiliyiz. Elbetteki şamdan da lazkiyedende haleptende humustanda şehitlerimiz oldu. 1. Dünya Savaşında 6 ana cephede birden savaştık ki bunların 2 si şu an ki topraklarımız üzerinde yaşandı. Şehitler bizim şehidimiz tabiki. Ancak şu an ki mülteci politikasından herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsunuz anlaşılan. Bizim başımıza onların ülkelerinde yaşanan karışıklıklar olaylar meydana gelseydi bizde suriyeye afganistana irana göçermiydik? Yoksa ecdadımızın yaptığı gibi her karış toprağı kanımızla sularmıydık? Hadi göçtük diyelim yılbaşında taksim meydanında çılgınca kutlamalara katılırmıydık ya da ? Aklımda deli sorular..
benim anlatmak istediğim olay çok basit aslında . Boşnak , Arnavut, Çerkez, Çeçen, Adıge, Abhaz gibi göçmenlerden rahatsızlık duymuyoruz da neden Arap ve ya Afgan göçmenlerden rahatsızlık duyuyoruz. Mevzu göçmense hepsi göçmen ? Mevzu dinse hepsi müslüman ? mevzu ırkları ise hiç biri Türk değil ?
ya abiler konuyu nerelere çekiyorsunuz Allah aşkına . Milli mücadeleye laf diyen mi oldu Allah aşkına . anlatmak istediğim şudur ;
1. dünya savaşı sonrası öyle bir sınır çizdiler ki bize dayatma ile , tek bir merkez olan yerleşim yerlerini ikiye böldüler . adamın kardeşi suriye de kaldı kendi türkiye de kaldı . yani savaş sonrası 2 bağımsız devlet ortaya çıktı diye biz Suriyeden ayrı mı düşelim ? Suriyenin başına da kukla bir adam hanedan oturttular tüm arap ülkelerinde olduğu gibi... ne yapalım yani aramız da sınır var diye bağlarımızı mı keselim ?
Suriye ile Irak devletlerinin kendi aralarında çizdiği sınırdan bahsediyorsun sanırım?
Bizim sınır değil dimi cetvelle çizilen?
İngilizlerin çizdiği tüm sınırlar hocam .
Bir de kadınları bileziklerini göndermişti 😂
Tarih bilgin ne kadar bilmem ama bu konuda bilgin olmadığına eminim . Bileziklerini yollayan kadın o zaman ingiliz hindistanında yaşayan Pakistanlı Müslümanlara mensup bir kadındı. Hatta tarihi belgelerde de vardır araştırmanı öneririm Afgan bir kadın milli mücadeleye destek için verecek bir şeyi olmayınca çocuğunu satmak istemişti. Afgan ve ya Paki bir kadın tam emin değilim ama belgesini bulursam atarım sana
Araplardan bahsediyorum. Bakıyorum ve cetvelle çizilen birşey göremiyorum. Milli mücadele döneminde elden gelenin en iyisi yapıldığını görüyorum. Misakı milliyi biliyorum zamanın yöneticileri gerçekleştirmek istediler ama imkanlar dahilinde en iyisi yapıldı. Ama oralarında 1920 den beri demografisinin değiştiğini ve sadece bizim soydaşlarımızın yaşadığını düşünmüyorsundur artik umarım.
Cetvel lafı çok ağır ve hakarettir bana göre milli mücadeledeye.
Suriye sınırının nasıl çizildiğini anlatayım sana . Propaganda filmi çok güzel bir örnektir bu olaya . Tren yolunun güneyi Fransız mandasında ki Suriye'ye , kuzeyi de Türkiye Cumhuriyetine bırakıldı. Misal Akçakale ile Tel Abyad ikiye bölündü. Aynı aşirete mensup ailelerin yarısı suriye vatandaşı oldu yarısı Türkiye vatandaşı oldu . Bölgenin demografik yapısı değişti evet o konuda haklısın .
manasbalasy bu ülkenin sınırları cetvelle çizilmedi dediklerine dikkat edersen sevinirim. Sizin sevdiklerinizin sınırları cetvelle çizildi karıştırmayalım.
bizim sevdiklerimiz derken ? Suriye ve Irak sınırlarının nasıl çizildiğine bakarsan ne demek istediğimi anlarsın .