Beiträge von Storm Chaser
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
-
Doğu Afrika'da çekirge istilası için 13 milyon kişinin gıda arzının tehlikede olduğu uyarısı yapıldı. Geçtiğimiz sonbahar ve kış başındaki aşırı pozitif IOD Doğu Afrikanın çöllerinde yağışları ve nemi arttırırken sürü halinde gezen çöl çekirgelerinin de üremesine ve hızla yayılmasına neden olmuştu.
-
Madem adımız geçti buradan da duyuralım

TEST 1 ---- Yöntemin Tutarlılığı ----
İlk yerli ve milli mjo çıktımız hayırlı olsun

..İlk 10 çıktı test çıktısı olacak ve manuel , yani el ile hazırlanacak..İlk testte sayısal yöntemin tutarlılığını test edeceğim..Eğer sayısal yöntem tutarlı olursa bu yöntemle devam edeceğiz..İlk 4 test yöntemi doğrulamakla geçecek..Sonra ki 3 testte Mjo grafiğimizin görselliğini (çizgileri tarihleri vs.) detaylandıracağız..Kalan 3 testte ise hepsini bütünleştirip son kez tutarlılığını deneyerek ana çıktı üretmeye başlayacağım..Sayısal model oluşturma üzerine çalıştırmalar devam ediyor..Pasifik Okyanusunu çözmek gerçekten uğraş verici..Aslında biraz da tecrübe kazanmak için mjo ile başladım..Eğer tutarlılık ve İstikrar gibi unsurları gerçekleştiremeyeceksek bu modelde diğerlerinden farkımız ne olur ki 
..Testler bittikten sonra Udemy gibi sanal sitelerden kurs satın alarak oluşturduğumuz verileri internete atarak otomatik güncelleme (Her gün güncel verileri havuzda toplayarak) işini halledicem..Yani test çıktıları seneye .. Demin bahsettiğim ise 2 3 seneye gerçekleşecek gibi tahminen..Bismillah dedik başladık hadi hayırlısı

Kurulan endeks 23-29 şubat tarihlerini kapsamakta ve gerçektir..
Matematiğin iyi ise Pythonda faz uzayı çizmeni tavsiye ederim. Sadece MJO değil AO indeksi içinde faz uzayına ve Avrupa composite haritalarına ihtiyacımız var. Bir ara Mike Ventrice paylaşıyordu sonra 2014'te kesti ama Ariftarif 2015 kışında artık nasıl ulaştıysa faz uzayının datasına erişip paylaşmıştı.

-
Wuhan'da maske takmayı reddeden eski vücut geliştirme şampiyonu öldü.
-
Mart bitti demeden bitmez.


-
15'inde gelecek olan siklon


-
Yol kenarlarını açmaya çalışıyorlar.
-
91 vefat, 2618 yeni vaka açıklanmış.
900'ü geçti toplam vefat eden kişi sayısı.
Hasta insan sayısıda 40 bin olmak üzere.
40 bin geçmiş https://www.worldometers.info/coronavirus/
John Hopkinste buradaki datayı giriyor sabah.
-
NASA tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Arktik Okyanusu'ndaki buzullarda meydana gelen erime, okyanus akıntılarının yönünü değiştiriyor. İklim değişikliğinin bir sonucu olan bu durum, Batı Avrupa üzerinde etkilere neden olabilir.
NASA tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Kuzey Kutbu’ndaki büyük bir okyanus akıntısı, deniz buzlarının hızla erimesi sonucu daha hızlı ve daha şiddetli bir hâl almaya başladı. Akıntı, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir etkisi olarak görülüyor ve tatlı su ile dolu hassas Arktik bölgesinin bir parçasını içeriyor
12 yıllık uydu verilerini kullanan bilim insanları, Beaufort Döngüsü adı verilen bu dairesel akımın eşi görülmemiş miktarda soğuk, tatlı su akışını nasıl dengelediğini ölçtüler. Bu değişikliğin, ayrıca Atlantik Okyanusu’ndaki akımları değiştirebilecek ve Batı Avrupa iklimini soğutabilecek bir potansiyele sahip olduğu söyleniyor.
Michigan Gölü’nün iki katı tatlı su birikti:
Beaufort Döngüsü, okyanus yüzeyinin yakınında tatlı su depolayarak kutup ortamını dengede tutar. Bu tatlı suyun Arktik’te önemli bir yeri var çünkü daha sıcak, tuzlu suyun üzerinde yüzer ve deniz buzunun erimesine karşı koymaya yardımcı olur; bu da Dünya’nın ikliminin dengede kalmasında rol oynar. Döngü, bu tatlı suyu on yıllar boyunca yavaş yavaş Atlantik Okyanusu’na bırakır ve Atlantik Okyanusu akıntıları bu suyu az miktarlarda taşır.
Sonuçlara göre okyanus döngüsü, 1990’lardan beri Michigan Gölü’nün neredeyse iki katına denk gelecek miktarlarda tatlı su biriktirdi. Nature Communications'da yayınlanan yeni çalışma ise tatlı su konsantrasyonundaki bu artışın nedeninin yaz ve sonbahar dönemlerinde yaşanan deniz buzu kaybı olduğunu söylüyor. Kuzey Kutbu’nun yaz mevsiminde on yıllardır eriyen buzları, Beaufort Döngüsü’nü okyanus döngüsünü daha hızlı döndüren ve tatlı suyu akımında hapseden daha fazla rüzgâra maruz bıraktı.
Kalıcı batı rüzgârları da 20 yılı aşkın bir süredir akımı bir yönde sürükledi, saat yönünde akımın hızını ve boyutunu artırdı ve tatlı suyun Arktik Okyanusu’ndan çıkmasını engelledi. Bu on yıllar süren batı rüzgârı, rüzgârların her beş ila yedi yılda bir yön değiştirdiği bölge için olağandışı olarak görülüyor. Bu noktada bilim insanları, rüzgârın yeniden yön değiştirmesi ihtimaline karşı sürekli tetikte bekliyorlar zira yön değişirse rüzgâr, akımı tersine çevirerek biriken suyun bir kere de serbest kalmasına yol açar.
Tatlı su Atlantik’e bırakılırsa Batı Avrupa etkilenebilir:
NASA’da kutup bilimcisi olarak çalışan Tom Armitage, Beaufort Döngüsü’nün fazla tatlı suyu Atlantik’e bırakması durumunda potansiyel olarak dolaşımın yavaşlayabileceğini ve bu durumun özellikle Batı Avrupa’da etkilerinin olacağını söylüyor. Bu noktada Kuzey Buz Denizi’nden Kuzey Atlantik’e salınan tatlı suyun, yüzey sularının yoğunluğunu değiştirebileceği de söyleniyor.
Normalde Arktik’ten gelen su, atmosfer ile temasa geçerek ısı ve nem kaybederek okyanusun dibine batar ve burada Kuzey Atlantik Okyanusu’ndan tropiklere su yönlendirir. Atlantik Meridional Devrilme Sirkülasyonu adı verilen bu önemli akım ise ısıyı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey enlemlerine taşıyarak gezegenin iklimini düzenlemeye yardımcı olur. Eğer bu akım yeterince yavaşlarsa, deniz yaşamını ve ona bağımlı toplulukları olumsuz yönde etkileyebilir.
Çalışma sonuçlarına göre araştırmacılar, buz kaybının iklim sistemimiz üzerinde çok önemli etkileri olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca bu değişikliğin Körfez Akımı’nı kapatmayacağını umduklarını söyleyen araştırmacılar, buna rağmen etkilerinin olacağını belirtiyorlar.
Kaynak: https://www.webtekno.com/arktik-okyanus…yor-h85368.html
-
Daha en az 4-5 saat daha sarı kütleler görmek mümkün. Çoğu denizde kalacak tabi. Sonra hızla zayıflayacak kütleler.
-
Almanlar da Sabine adını vermişler herkes kafasına göre takılıyor

https://www.dw.com/en/germany-bra…lays/a-52308204
En iyisi ikisini birden yazmak diyenlerde var

-
Dünya sağlık örgütü tekrar toplanıp daha acil ve hayati önlemler alırmı göreceğiz, lakin durum çok daha ciddi boyutlara ulaşmak üzere...
Çin dışında pek sıkıntı yok ama 100 bini geçerse Çin'de kontrolden çıkar muhtemelen.
-
Bugün resmen SARS'ı geçti ölüm sayısında.
-
Sadede İstanbulluların bu sistemde tamammen içini döken emoji(:bawling::31582) Karadeniz konusunu okudukça içim kan ağlıyor... Artık bizede gelemsi lazım sabır tükeniyor maalesef... Geldi bunada Şükür ama böyle stresli değil, böyle aklın radarda sıcaklık uydumu derdine bakmıyacağın. Dek de her yeri etkileyecek, siklonsa dibine vuracak olanları lazım bize... Bu senede olmazsa istatiksel olarak arayı en çok açtığımız kış olacak... Mesala ikibin onlu yıllar 2010 2012 2015 2016 2017 arka arkaya güzel sistemler geldi. Ama ne olduysa 2018 büyük balık kaçtı orta Avrupaya. 2019 Sınırda sistemlerinin en çok olduğu zamandı. 2020 Umarım akıllarımızda Karadeniz'e kaçan sistem olarak kalmaz. Ya tabii buraya da inşallah getirir bir sistem Allah'ım ama zamanın artık geçtiğini düşünüyorum artık en kısa zamanda gelmesi dileği ile... Ben sıkılmaya başladım kolay kolay demem hatta sinerijim hep yüksektir beni bilen bilir, ama gerçekten şuan sıkıldım... Hayırlısı olsun... İyi günler...
2013-2014 ikilisini 2019-2020 ye kar olarak tercih ederim. Yağmurunu değil tabi yağış olarak kuraktı bu 2 yıl.
-
850'de 0 girer girmez İskoçya 1000-1300 m arasında sulu kar yapmaya başlamış siklonun çok derin olması sayesinde. Akşama kara dönerler muhtemelen.
-
Birleşik Krallık 945 mb'lık Ciara Siklonunun etkisi altında! Rüzgarın hamlelerinin 128 km/h hıza ulaşması bekleniyor.

Arka arkaya 4 cephe birden!

Canlı durum
-
Antarktika 18.3C ile ölçülebilir zamanların rekorunu kırdı.
-
İkinci görüntü daha fena tam kar oynarken gelmiş üstlerine. Full yokuş aşağı bir yol sanırım çok sakat.
-
Yalnız o Trabzondaki adı Fener Burnuymuş sanırım 1 metre olur orası söyleyeyim.