Beiträge von Haluk Goksel

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    WRF 18:00 den sonrayı işaret ediyor ama radar saat 16:00 ve bomboş. Yağış İstanbul'u teyet geçeceğe benziyor. Soğuk Karadeniz'den akmasına rağmen bu sefer DEK'de yok. İlk girişte azda olsa bir kıpırdanma olurdu. Tahminim yarın hafif yağmur. Sonrada ay sonuna kadar bahar havası.

    Arkadaşlar ne örtüsü :) 2-3 gün öncesine kadar yağış bile neredeyse uğramayacaktı. Hatta Salı'dan itibaren soğuk hava doğuya kayacak diye üzülüyorduk. Artık anın tadını çıkarıp akışına bırakalım. Doğanın bize ne gibi sürprizler sunacak ona bakmakta fayda var. Perşembe gününe kadar her şey olabilir.

    Tartışmalar sürerken benim şaşırtan şuan geçirdiğimiz saatleri değerlendirin bir kişi göremedim. hep gelecek hakkında değerlendirme yapılıyor. Normalde modellere göre İstanbul'da ortalama sıcaklık 7-8 derece olacaktı. Şuan öğleye yaklaşmamıza rağmen 5 derece. Bu bile kuşa dönen sistemde sürprizler olabileceğinin işareti. Üstümüzde çok kuvvetli olmasa da soğuk hava deposu var. 100 Km lik değişimlerin bile nelere sebep olduğunu görüyoruz. Tabii umut tacirliği de yapmak istemiyorum. Evet sistem tabiriyle kuşa döndü ama azda olsa olumluya dönmeyeceğini kimse garanti edemez. Örneğin bugün beklenenden soğuk olması gibi.


    Geçmişte kuşa dönen sistemlerin uygun koşullar çevremizde dolaşması nediyle güzel tablolara döndüğünü gördük. Bence uzun soluklu bir soğuk hava olacak. Soğuk derken diz boyu kar demiyorum tabii. Soğuklar 0-5 derece arasında olacak. Pazar ve Pazartesi yoğun kar beklentim az ama bence genelde bulutlu ve soğuk olacak. Arada da sürpriz kar yağışları mutlaka olacak.

    Dün akşam belirtmiştim. Bugünde modeller de dün akşamki olumsuz tablo devam edebilir demiştim. Yarından itibaren biraz daha toparlayacak. Ama yine de dün öğleyin gördüğümüz muhteşem tabloları beklemeyin. A.B bağlı bir sistem olmadığı için değişime açık olduğunu düşünüyorum. Üstadlar sessiz olduğuna göre mutlaka bir bildikleri vardır :)

    GFS bu sefer de saçmalamış. Görüntüden mutlu olmamak mümkün değil ama sanki bu sefer de abartmış. Vur dedik öldür demedik :) GFS
    Yağışlar genelde DEK olacağı için yağışı sınırlı alan modellerinden takip etmek en mantıklısı. GFS'nin son çıktısına bakarsanız Marmara'ya afet geliyor.

    Semih Bey'in olağan üstü tahmin yeteğini ve analizleri için gönülden teşekkür ederim. Efsane kendisinin de belirttiği gibi %90 geliyor. Forumdaki arkadaşların tarihe niye bu kadar çok takıldıklarını ve üstünde kavga ettiklerini anlamak mümkün değil :( Sistem hiç gelmeyecek olsa anlarım ama tüm oklar Sibirya Kaplanının kükreyerek bir kaç gün gecikmeylede olsa geleceğini gösteriyor. Ha ayın 8'in de gelmiş ha 10'nun arda 1 sene yok. Bir kaç gün var :)

    5 gün kalmışken modeller ısrarla aynı koşulları göstermesi bence de sistemin rötarlı olarak Türkiye'yi etkileyeceğini gösteriyor. Semih Bey'in ön görülemeyen bazı etkenlerden dolayı tahmini bir kaç gün geç olsa da kesinlikle tutacak. Tahminlerinin arkasında ciddi bir mantık ve bilimsellik var çünkü.

    Artık bu sistemin tadı kaçtı :( Her gün bir ümit sistemler toparlayacak diye modellere bakıyoruz dün akşam ki çıktı dışında aynı senaryolar. Artık 5 gün kaldı sistemin başlangıcına ama bir ümit değişecek diye bekliyoruz. Ayın 8'i için konuşuyorum, biraz soğuma dışında pek bir şey olacağını düşünmüyorum. Fakat soğumayı takip eden hafta sonu bir ümit bir şeyler olabilir gibi geliyor. 120 saate girmeye az kalmışken 8-10 arası lodosun ardından soğuma dışında bir şey olmayacak. Muhtemelen Pazar günü gibi üstadlar tarihi revize edeceklerdir diye düşünüyorum.

    Akşam modelini görünce hakikaten şuan modellerin dansöz gibi oynadığını yeni fark ettim. 6 saat gibi bir sürede modellerin bu kadar anormal değişiklik gösterdiğini ilk defa görüyorum. İnanılmaz bir sürpriz bizi beklediği kesin :) Bence arkamıza rahat br şekilde yaslanıp Şubatın 8'inden sonra yanacak olan fitili takip edelim.