Mjo faz 8 sinoptiği vermiş ki bu akşam mjo 8 yapmaya başlamış. Uzun vadede yani ay sonu iki sistem peş peşe alabiliriz birisi 25 Ocak diğeri 28-31 Ocak arası
Beiträge von Osman Akkaya
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Osman Akkaya hocam selamlar.Seni çok rahatsız etmemek adına az ve öz yazıyorum ama senş sürekli takip ediyorum.emeklerine sağlık.Hatay özelinde küçük bir sorum olacak.Ull sistemi konuşuyor herkes.Ben pek anlamam.ama ull nereden giriş yaparsa hatayda kar yağışı yapar.Beni bilgilendirirsen çok mutlu olurum.
Ull Orta veya Batı Karadeniz'den girip güneylerse Hatay etkilenir
-
Al1han hocam doğum günün kutlu olsun nice sağlıklı mutlu yaşlara 🥳
-
68f370ae285f12e9.png52d2a7e0f91c0ad4e8bd.png
Osman Akkaya hocam size bir sorum vardı burdaki 2 sinoptikte izmirin kar aldığı sinoptikler 1945 te gelen sistemde rekor kırılmasının izmirde neredeyse 50 cm kar bırakan bu 1945 sinoptigi 2002 sinoptiginden nasıl oluyorsa kat ve kat üstün şekilde oluyor bunun sebebi 1945 te soldaki blokajmı
1945 te sistem dikine gelmiş izobarlar Kuzey kuzeybatı yönlü ve sıcak Ege'den dek kütleleri İzmir'i vurmuş ancak 2002 de kuzeydoğulu gelmiş karasal rüzgarlar fazla nem üretmemiş yağış az kalmış
-
Osman hocam son gfs çıktısı biraz moral bozucu o şekil gelme ihtimali nedir?
Osman Hocam,genelde akşamları gfs bozuyor. Gece düzelir mi Sizce?
Modellerin hemen bir şey vereceğini ve istikrar göstereceğini zannetmem. Veriler iyi durumda şuan verdikleri Avrupa potada gözükmüyor. Bu akşam ecmwf'nin çıktısını beğendim
-
Hocalarım bunun anlamı nedir bizim için kötü galiba bu
ab3e8a9b04974f2cde3cc127.png
Öncelikle birleşme hadisesinin olması lazım. Ay sonu ssw üst atmosferde var ancak bakalım troposfere yansımaları nasıl olacak. Ben yine olası birleşmede yer değiştirme olayı bekliyorum. Bölünme Şubat ayı içinde olur anca
-
Hocam size göre ull nereyi vuracak tahminlerinize güveniyoruz
Ull konusunda kimseye güvenme hocam
Şaka bir yana ull işini kimse şuraya vuracak diyemez derse yalan konuşur o yüzden son ana kadar takibe devam -
Rüzgarlar beklediğimiz gibi ay sonuna doğru hızlı şekilde düşüşe geçiyor. Sistem demek atak demek. Ay sonu yavaş yavaş geliyor inşaallah. Vorteks uzun vadede toparlanacak gibi de görünmüyor. Rabbim bu sene bize güzel şeyler bahşediyor. Kuraklık bitsin yaza güzel girelim. Tarım canlansın inşaallah. Kuraklığın en güzel ilacı kar yağışıdır barajların en güzel ilacı da yine kar yağışıdır işte atmosfer bunu bize bu kış sunuyor. Şubat ayını da verimli geçirirsek bahara hatta yaza rahat girerizd4550.png
-
Değerli hocam önce Ocak ayını kazanalım da Şubat'a sonra bakarız demek istiyorum. Ay sonu için güncel görüşleriniz aynı mı modellere göre pek bir aksiyon yok gibi Sibirya için.

Görüşlerim aynen devam. Halen daha aktif Sibirya dönemine girmedik. Modellere bakarsak bize kışı bile kapattırır. Biz biliyorsunuz model yorumu değil kendi analizlerimizle yorum yapıyoruz ve modellere yansıması için 40 fırın ekmek yemeleri lazım. Bu gelen sistemlere burun kıvırmamak gerekiyor bu öncü sistemler bizim için önemli.
Önümüzdeki süreçte soğuk buzlu ayazlı günler bize Sibiryanın harekete geçtiğini gösterecek. Ull hadisesi var ve bunu takibe alacağız işte o takip aslında Sibirya destekli bir ull takibi olacak. Daha önce yaşamamış arkadaşlar ilk deneyimi bu ull sisteminde görecek.
-
inşallah hocam güzel bir sistem koparırız kursagımızda kaldı şu 2 sistemdir
Bu gelenler antrenman niteliğinde biraz daha sabır
-
Şubat ayı bomba gibi geliyor arkadaşlar. Eğer birleşme hadisesi olursa ve zonal rüzgarlarda aşırı eksi değerler olmazsa Şubat ayını da kazanıyoruz
87a0d6748d85644edc8791f.png -
Peki tüm bölgeyi etkilermi iç ve Doğu bölgeleri
Bunun için daha erken ull'ün hareketi son ana kadar değişir takip edip bakacağız
-
Osman hocam gfs ull vermiyor sence dönermi blokaj için
Gfsyi pek takmamak lazım. Blokaj ihtimali yüksek. Ull 'ün sağı solu yüksekle çevrili kaçabileceği yer yok. Tek ihtimal kalıyor ya Marmara ya da karadeniz
-
Hocam tek bir sorum var Avrupa’ya unutturma tabirinden yola çıkarak Almanya’da şu an kar yağıyor Salching’te oturan tanıdığım var her analiz öncesi Avrupa’ya unutturuyoruz ama nasıl unutturuyoruz eleştirmek değil amacım fakat bu sözden neyi kastettiğinizi merak ettim Ocak kısmını Avrupa’ya unutturduk mu unutturduysak adamlarda nasıl kar yağıyor.
İnşAllah dediğiniz gibi olur
Almanya karasal iklime sahip. Oraya sıfır izotermi bile yeri geliyor kar yapıyor. Avrupa şu ana kadar büyük sistem alamadı. Genellikle yüksek etkisinde kaldı. Şimdi Alp dağları da yağışı görür görmez direk kar olarak alıyor ancak bu Avrupa kış yaşıyor anlamına gelmez.
Akrabnızın yaşadığı yer Çekya ve Avusturya sınırına yakın tamamen karasal bir bölge. Bizde Doğu Anadolu nasılsa onlarda da o bölgeler aynı. Almanya da Hamburg gibi sahil kentlerini baz almak daha mantıklı olur.
-

Osman Akkaya Hocam biraz dinlenmek lazım ilerisi çok hareketli o yüzden iyi uyuyalım bu vakitlerde

Hareketli döneme giriyoruz Hasan hocam. 2012 den sonra belki de ilk defa böyle bir süreç kapıda
-
Osman Akkaya hocam gefs fena çıktı vermiş o tarihlere
. 10 gün sonra yavaştan yansır mı acabaYansıması büyük ihtimal bekleyeceğiz vade uzun
-
hocam ull takip etmek lazım sibiryayı belkide o çekecek yardımcı olabilecek bir ull
Sibirya oluşumu var ve etkisi Doğu Avrupa'ya kadar ulaşıyor. Batı Avrupa ile İskandinavya yüksek etkisine girerken Sibirya etkisi Doğu Avrupa ve ülkemize gelecek.İlk etkileri ayın 15 ve sonrası asıl etkisi 25 ve sonrası
-
Evet dostlar, yarından itibaren heyecan başlıyor. Ocak ayının geri kalanı da bu heyecanı çerçevesinde geçecek inşaallah. Yarın batıdan itibaren başlayıp salı doğuyu da kapsayacak şekilde kar yağışlarımıž olacak. Yine ülkemizin %70-80 lık kısmı kar yağışlarına kavuşacak. Çok şükür analizlerimizde şu ana kadar bir aksilik olmadı. Rabbim bizleri utandırmadı.
Ayın 14'ü ve sonrasında kuzeydoğuda artık Sibirya Termik Yüksek Basınç oluşumu başlıyor. Devamında 15-20 arası kuzeydoğudan yeni bir blokaj ull ihtimali var bu atak Sibirya destekli ve yer soğukluğu ile gelecek. Sibirya etkili sistemlerin özelliği 850 seviseyi sıcaklığı ile yer seviyesinin bir birine eşit olmasıdır yani -4 bile kar yapabilir. Sibirya sistemlerinde yağış azlığı genelde dikkat çeker ancak Karadeniz gibi bir avantajımız var. Yağış sıkıntısı olacağını zannetmiyorum.
Ayın 20-25'i arasında atmosferde kısa süreli bir toparlanma olsa da bu kısa ve soğuk sürecek. Yer ısınmayacak soğuk ayazlı bir kaç gün olacak devamında 26 ve sonrasında yeni ve büyük Sibirya destekli bir atak alma ihtimalimiz yüksek.
Ocak ayı canlı heyecanlı dedik öyle başladı ve öyle de devam ediyor. Bugünlerin tadını çıkarın. Buzda karda düşmeyin dikkat edin.
Eski kışları bu sene yaşayacağız inşallah. Uzun zamandır lodos arkaları kar alamıyorduk ancak bu sene lodos arkası kar tabiri olmaya başladı. Dün kuvvetli lodos batı illerinde etkili oldu keza bugün de devam ediyor yarın ise yerini kar yağışına bırakıyor. Antalya'da kar haberlerini bu sene ekranlarda görme ihtimali yüksek.
Hepinize güzel hafta sonları arkadaşlar
-
Hocam kıyılar için sıcaklık sorun gibi ama
Sibirya atağı ve kıyılarda sıcaklık sorunu hocam mümkün değil. Yer sıcaklığı ile üst seviye sibiryada eşit olur
-
Dediğimiz gibi Sibirya aktif İskandinav Azor aktif. Gfs ay sonunu gördü 70864.png1d6d8de.png

