Posts by Aytac
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
-
-
bencede bir el atmalisin burda gecen hafta cok guzel kar yagdi ama bu siralar hava isindiSiz kar yağışını gördünüz biz daha görmedik önce görelim bir sonra oraya da el atarız
***
aytaç bey atın bence el :=) bu arada yarın istanbul için tahminlerinizde bir değişiklik oldu mu soğuma çok az rüzgarda ( zaman zaman artsada )Rüzgar kuzeydoğudan yani poyrazdan esmeye şu sıralar(02.50 civarı) anca başladı. Şu sıralar rüzgarın şiddeti 30-40 Km/sa , Sabaha karşı 70-80 Km/sa civarına kadar çıkması yani fırtınanın çıkması bekleniyor. Bu beklentiler yolunda giderse sabah erken saatlerde şuanki değerlerden 2-3 derece daha sıcaklık düşer ve kar yağışları görülür. Bekleyip görecez.
-
-
Hissedilen Sıcaklık
Hissedilen Sıcaklık, termometrenin ölçtüğü aktüel fiziksek hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklıktır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır. Dolayısı ile sıcaklığı algılama ve hissetme kişiden kişiye değişiklik gösterir.
İlk üç meteorolojik faktör insanın hissettiği sıcaklıkta önemlidir ama radyasyon biraz daha farklıdır. Çünkü 20°C oda sıcaklığında oturan bir insan dışarısı da 20 °C ise üşüdüğünü hissetmez ama eğer dışarısı 20°C’den daha soğuksa o zaman radyasyon kaybı nedeniyle kendisini üşüyor hisseder. Bu konudaki en akılcı yaklaşım, insan vücudunun gerçekte hissettiği sıcaklığın ölçüsü olarak ıslak hazne hava sıcaklık değerinin alınmasıdır.
Sıcak havalarda hava sıcaklığını daha da sıcak hissetmemizde yaptığımız etkinliklerin seviyesi, giysilerin ısı direnci, ortalama radyant sıcaklık, bağıl hava hızı ve çevre ile havanın su buhar basıncı etkilidir.
Özellikle kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda kuvvetli rüzgâr ile birlikte hissedilen sıcaklık, ölçülen sıcaklıktan daha düşük olmaktadır. Bu durum hava sıcaklığının olduğundan daha soğuk hissedilmesine yol açmaktadır. Bu sıcaklığa “üşütme sıcaklığı” da denmektedir.
Herkesin sıcaklığı farklı hissediyor olması bu kavramın bilimsel olarak ele alınmasına ve kullanılmasına engel değildir. Bu bilgi insan sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle diğer tüm bilimsel çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da kıstaslar uç değerlere göre değil ortalama değerlere göre belirlenmiştir. Konuya bu açıdan bakıldığında insan fizyolojisi yanında psikolojik etkenler nedeni ile kişiden kişiye değişen farklı hissetmeleri bilimsel olarak karşılayacak ortalama değerlerin kullanılmasında toplumsal fayda olduğu kuşkusuzdur.
Sitemizde verilen hissedilen sıcaklık değerleri aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır:
* Hissedilen sıcaklık, vücudun dış ortam sıcaklığı ile kendi sıcaklığı arasındaki farkı gidermek için girişeceği çabanın bir nevi ölçüsü olduğundan herkes tarafından farklı hissedileceği unutulmamalıdır.
* Yaygın olarak kullanılan “gölgede sıcaklık” tanımı, dış ortam şartlarından (direkt güneş ışığı, rüzgâr, yağış vb.) arındırılmış bir ortamda ölçülen sıcaklık değeridir. Meteorolojik amaçlı sıcaklık ölçümleri bu şekilde yapılmaktadır.
* Hissedilen sıcaklık değeri hesaplanırken hem nem değerinin hem de sıcaklık değerinin kullanılması gerekmektedir. Bu iki değerden birisi bulunmadığında hissedilen sıcaklık hesaplanamaz (Değer yok).
* Sıcaklığın 27 derece veya nemin %40’ın altında olduğu durumlarda hissedilen sıcaklık değeri hesaplanmaz (Değerler limit dışı).
* Beş günlük tahminlerde verilen sıcaklık değerleri gün içinde beklenen en yüksek ve en düşük sıcaklıklardır. Hissedilen sıcaklıklığın bu değerlere göre hesaplandığı ve gün içinde karşılaşılacak olası en yüksek değer olduğu unutulmamalıdır.Nem Etkisi
Isı Vücudu Nasıl Etkiler?
İnsan vücudu ısıyı, kan dolaşımı oran ve miktarını değiştirerek, deri ve ter bezleri ile su kaybederek ve vücut sıcaklığı 37 °C’nin üzerine çıktığında solunumdaki artışla dağıtır. Kalp daha fazla kan pompalamaya başlar, kan damarları artan kan akışını düzenlemek için genişler ve çok ince kılcal damarlar yığınları derinin üst tabakalarına doğru sokularak işleme başlar. Vücut kanı deri yüzeyine yakın olarak dolaşır ve fazla ısı daha serin olan atmosfere atılır. Aynı zamanda su deri içerisinden ter olarak dışarı verilir. Deri, vücut ısısını yayma fonksiyonunun % 90’ını sağlar.
Terleme, suyun buharlaşma ile dışarı atılmadığı durumda vücudun serinletilmesinde kendi başına hiçbir öneme sahip değildir. Nispi nem buharlaşmayı geciktirir. Buharlaşma işlemi şu şekilde gerçekleşir: Teri buharlaştırmak için gerekli ısı enerjisi vücuttan alınır, bu nedenle vücut soğur. Yüksek sıcaklık ve yüksek nispi nem koşulları altında (32 °C) vücut 37 °C yi korumak için gerekli her şeyi yapar. Kalp genişleşmiş dolaşım damarlarına fazla miktarda kan pompalar, ter gözenekleri sodyum ve klor gibi önemli çözülmemiş kimyasalları içeren sıvıyı derinin yüzeyine bırakır.
Araştırmalar tüm koşulların aynı olması durumunda ısı kaynaklı rahatsızlıkların şiddetinin yaş ile artma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Örneğin; 17 yaşındaki bir kimsede ısı krampı (kasılması) şeklinde görülen etki, 40 yaşındaki bir kimsede ısı yorgunluğu (bitkinliği), 60 yaşın üzerindeki bir kimsede ise ısı/güneş çarpması şeklinde etki yapabilir.
Rüzgar Etkisi
Bilgiler D.M.İ sitesinden alınmıştır.
-
Ankara ile ilgili meteorolojik olayların tamamını bu konu üzerinden konuşabilirsiniz.
-
İzmir ile ilgili meteorolojik olayların tamamını bu konu üzerinden konuşabilirsiniz.
-
Rütbe olaylarına fazla takılmayın amacımız eğlenceli bir şekilde zaman geçirmek
-
: Resim nasıl yüklenir ? :
1-) "Resim Yükle" butonuna tıklayınız.
2-) Yeni açılacak sayfadan "Dosya seç"e tıklayınız, resminizi seçip "Upload Now"a tıklayınız.
3-) Gelen link kodunu kopyalayıp mesajınıza yapıştırınız.
:Resimli Anlatım:
-
Rütbe Sistemimiz
Yeni Üye Mesaj Sayı Aralığı : 0-4 ( )
Aramızda Yeni - Mesaj Sayı Aralığı : 5-19 ()
Üye - Mesaj Sayı Aralığı : 20-99 ()
Foruma alışmış üye - Mesaj Sayı Aralığı : 100-299 ()
Kıdemli Üyeye Doğru - Mesaj Sayı Aralığı : 300-999 ()
Kıdemli Üye - Mesaj Sayı Aralığı : 1000 - 1499 ()
Değerli ve Kıdemli Üyeyimiz - Mesaj Sayı Aralığı : 1500 - 2249 ()
Değerli ve Kıdemli Üyeyimiz - Mesaj Sayı Aralığı : 2250 - 4999 ()
Değerli ve Kıdemli Üyeyimiz - Mesaj Sayı Aralığı : 5000 - 7499 ()
Değerli ve Kıdemli Üyeyimiz - Mesaj Sayı Aralığı : 7500 - 9999 ()
Değerli ve Kıdemli Üyeyimiz - Mesaj Sayı Aralığı : 10.000 - ∞ () -
-
Arkadaşlar sistem daha önce sitemizce açıklandığı gibi etrafta çıkan haberlerdeki gibi saat 2'den sonra değil de gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayacağını duyurmuştuk ve halan bu duyurumuzun arkasındayız.
-
Dmi arkadaşların da bahsettiği gibi sonuçta önemli bir kurum küçük bir şüpheye düşmeleri durumunda bile hemen kar yağışını kaldırıyorlar. Çok çok dikkatli davranmaya çalışıyorlar.
-
Sitemizin ismini etrafta iyice duyurmak için üyelerimiz olarak sizlere de bir takım işler de düşmektedir. Tabi ki bu sizin isteğinize kalmıştır, zorla reklam yapın demiyoruz ancak ilk günlerimizde desteklerinizi de istemiyor değiliz.
İntro ve sitemizin açılışı aceleye gelmiştir, önümüzde koskoca büyük kış sezonu var daha çok introlar yapılır
-
Teşekkür ederim Kuntays ve diğer üyeler.Bu arada 2.sistem hakkında pazar gunü daha çok bilgi sahibi olabiliriz.Şu anda hersey çok karışık haftasonu sistemini atlatalımda ondan sonra konuşalım bence
Saygılarımla;
YavuzSBHerşey karıştı, üst üste geldi . Sitenin açılışı(eksikleri mevcut yetiştiremeyişimiz v.s) , haftasonu gelecek olan sistem , sonra ikinci muhtemel gelecek olan sistem v.s çok hareketli dönem içindeyiz :cool:
-
Oncelıkle sıtenız hayırlı olsun,cok guzel dızaynı umarım tahmınlerde yerınde ve tutarlı olur. Benım sorum cuma aksam Sapanca tarafına gıdecegım, cuma gece ve haftasonu ıcın kar beklentınız nedır? modellerde gordugum kadarı ıle soguma cokta oralara gıremıyor. Sızın dusuncenız nedır? orada kalmayı planlıyorum yeterı kadar kar gorebılecekmıyım? Birde gölün etkısı olumlu anlamdamı olur? yanı kar yagısını arttırırmı? yoksa olumsuz anlamdamı olur, sıcaklıgı yukseltırmı? Tesekkurler. Tekrar hayırlı ugurlu olsun.Sağolun. Sitemizi haftasonu gelecek olan sistem için erkenden açtık,bu sebeple birçok eksik bulunmaktadır. Tahminlerimizde belirttiğimiz gibi Cuma gecesi kar yağışlarının başlamasını beklemekteyiz. Sapanca civarında da cumartesi kar yağışları beklemekteyiz . Gölün çok da etkisinin olacağını sanmıyorum ancak bu gelen sistemde genel olarak çok da ümitlenmemek lazım 20-30 cm kar örtüsü oluşmayacaktır , sadece aralık ayında pek görülmemiş bir sistem olduğu için dikkat çekiyoruz :blush:
-
Yeni gelecek sistem o kadar karışık kı kimse işin içinden çıkamıyor, soğuma olmaz ise kar yağışı almamız zora giriyor istanbul için ,artık bekleyip göreceğiz ..Aralık ortasındaki ısınmadan sonra bir soğukta gözüküyor ama çok erken sanırım konuşmak için acemi olarak yaptığım yorum budur. Sizin görüşünüz nedirİyi çalışmalar
Öncelikle gelecek sistem hakkında açıklamamız bu konu içinde yaptık.
http://www.havaforum.com/konu-haftasonu…-6?pid=26#pid26Bu sistemden sonraki sistemler için ise şimdi konuşmak erken fakat aralık ayının son 2 haftasında hareketlilik var gibi görünüyor.Tabi ki bunun için çok erken öncelikle önümüzdeki sistemi yaşayalım sonrasında bu konuyu konuşacaz...
-
Artık modellere bakmaya gerek yok sanırım bi öyle bi böyle neyse ama bir çok hava durumu sitesi yağmura döndü istanbul için beklemekten başka çare yokModeller ve buna paralel birçok tahmin sitesi (accuweather,myforecast v.b) kararsız,otomatik olarak modellere bağlı şekilde istanbul'u yağmur-kar arasında gösteriyor. Dmi'de aynı şekilde net olarak henüz karar veremedi.
Ancak bizim beklentimiz yukarıdaki yazıda olduğu gibi cuma akşamı karlakarışık yağmur gecesi de kar yağışlarının başlayacağı yönündedir.
-