Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Böyle anlarda Pergamon'un gelip zaaaaaaaaaaart diye yatın uyuyun paylaşımı girmesine bayılıyorum. Lakin görüyorum ki ortada yok. PergamoN Nerdesin başkan?

    Güneyde ortalama +550-600m civarlarında muhtemelen sınır ,kuzey ve iç kesimlerde 400m üzerinde yer yer örtü yapan etkili kar yağışları görülüyor.

    İşba sıcaklığının sınırda olduğu anlarda beklentim olmasada, bekleyenlere hiç bir zaman olumsuz mesaj yazmam kısa sürelide olsa sürprize açıkdır.

    Yağışların sonuna geliyoruz saatte geç oldu uyuyabilir herkes yavaşdan ben kaçıyorum mesela iyi geceler :)

    Hocam yamanlardağına çıksam sizce görebilir miyim, rakım 600 civarı sabuncubelinin olduğu yer. Boşu boşuna çıkmış olmayalım şimdi

    Yoldaydım mesajını yeni gördüm haber alabileceğin biri varsa haber almadan çıkmaman daha iyi olur sınır değerlerde kar göremeyebilirsinde , radar/sıcaklığı mutlaka kontrol et.

    Bergamaya döndüm soma Çevreyolu’nda kısa süreli çiseleme şeklinde yağış vardı cenkyeri/kınık arasına güzel yağmış su birikintileri mevcuttu ben geçerken yağış yoktu ve sıcaklık artmışdı ( araba termometresinde giderken 3c dönerken 5c ile döndüm)

    Yerel oluşumlar 6-7 saat daha devam edicek kuzey ege ve güney marmara odaklı çok kısa ve sığ bir çukur geçişi daha gözüküyor şu sıralar kuzey Ege’de 600-700m bandında olan kar sınırı saatlerin ilerlemesiyle 400-450m’ye kadar inecek güneydede çoğu yerde 500-600 arasına inmiş olur nemlilik değerlerinde modeller arasında farklar olduğu için yağışı kestirmek güç,sıcaklık düşüşüde birkaç saat içinde ekstra bir soğuk girişi olmadığı için çoğu yerde yavaşlayacak ve duracak.

    İç egedeki yağışların saf dek mekanizmasıyla alakası yok modellerde sığ bir çukur gözüküyor düşük seviyeli nem ve ilginç bir şekilde 50-125Jkg 0-3km cape mevcut üst seviyedeki aşırı soğukdan kaynaklanıyor olabilir , yerel olarak karadada konvektif kütleler gelişecekdir tabi bu hücrelerin soğuk üst seviye yüzünden tepe enverziyonları düşük olduğu için fazla yükselemeyecekler.

    Dün paylaşmışdım buradada paylaşayım sığ çukur boyunca nem/cape’in buluştuğu noktalarda yerel konvektif hücreler gelişiyor donma seviyesi 1100-1200m gibi oldukça düşük olduğu için ara ara yağan ince taneli yağış türü dolu değil ,grapuel’dir.Özellikle yüksek kesimlerdeki kar yağışları kısa süreli sağanaklar şeklinde yer yer yoğun olabilir.

    40/45Dbz üstü hemen hemen her hücrede grapuel görülmesi olasıdır.

    Çukur UKMO’nun yer kartınada yansıtılmış görünmüyordu.

    Hocam bilgilendirmeniz için teşekkürler.

    Yarın Kıyı Ege'de DEY şartları olduğu için ve hangi modele baktıysam (sınırlı, global dahil) Ege'den iç kesimlere uzanan bant şeklinde göründüğü için DEK olarak yorumladım, verilerimi de attım ki andırıyor ve bir çoğumuz da öyle zannetmiştir. Yargılamanın pek anlamı olduğunu düşünmüyorum. Bu işi hobi olarak yapıyoruz ve meteoroloji uzmanı değiliz. Yanlış bilgilendirme, kafadan uydurma konuşma gibi bir amacım yok olamaz da ve yanlış bilgilendirmeye sebep olduysam özür dilerim.

    Estağfurullah, kafadan uydurdun gibi bir ima veya şahsına dair bir söylemim yok sosyal medyada bir kaç sayfada daha karşıma çıkmıştı burdada birden fazla kişi dile getirince açıklama gereği duydum doğrusunu öğrenmek herkes için daha iyi, yanlışda olsa birşeyler paylaşıp katkıda bulunman doğrusunu öğrendikden sonra gelişimin açısından çok önemli birkaç yıldır şahsını gerçekde tanımasamda forumda aktif olduğun için seni tanıyorum diyebilirim, tam bir hava aşığısın hobilerinden hiçbir zaman vazgeçme.

    İç egedeki yağışların saf dek mekanizmasıyla alakası yok modellerde sığ bir çukur gözüküyor düşük seviyeli nem ve ilginç bir şekilde 50-125Jkg 0-3km cape mevcut üst seviyedeki aşırı soğukdan kaynaklanıyor olabilir , yerel olarak karadada konvektif kütleler gelişecekdir tabi bu hücrelerin soğuk üst seviye yüzünden tepe enverziyonları düşük olduğu için fazla yükselemeyecekler.

    şu saatlerde 3 km ile 5 km arasında çok zayıf geçiş oranları mevcut , aktif soğuk cephe güneybatıdan kıyı kesimlere ilerleyerek yaklaşık 2,5 ila 3 km'nin altına kadar hızlı bir soğumaya neden olacak, Bu soğuk cephe ege denizini geçerken güçlü bir şekilde kaldırmaya zorlanan alçak tepeli konveksiyon hattını tetikleyecek. 700 hPa'da 38 m/s'lik akış , 3 km civarı ve altındaki sütunu uygun sağ çıkış bölgesinin altına yerleştirir. Hem dinamikler hem de cephenin kendisi, güçlü bir fırtına hattı için yeterli kaldırmayı sağlayacakdır.

    bazı sınırlı alanların çalıştırmalarında en düşük 0-3 km'de +200-300J/kg SBCAPE ısrarla gösteriliyor ve bu konveksiyon için yeterli , 200 J/kg'ın üzerindeki 0-1 km helisite 25-30 m/s değerlerinde ,850 hPa'daki rüzgarlar ve 700 hPa'da +38 m/s'ye yükselen rüzgarlar ve düşük LCL'ler ile ana tehdit Tail-end ( Kuyruk ucu) fırtınalarının veya daha ayrık fırtınaların belirgin bir hortum tehdidi oluşturacağı yönündedir. Soğuk cephe boyunca konvektif aktivitenin ne kadar güçlü olacağına bağlı olarak yaygın şiddetli ve hasar verici rüzgarlar, ilerleyen bir fırtına hattıyla birlikte olası görünüyor ancak global modellerde kararsızlığın derecesi hala belirsiz.

    Tail-end storms (Kuyruk ucu) nedir ?

    Bir fırtına hattının veya başka bir hattın veya fırtına bandının en güney ucundaki fırtınayı ifade eden söylem. Bu fırtınaya güneyden düşük düzeyde sıcak ve nemli hava girişi nispeten engellenmediğinden, bu tür bir fırtınanın şiddetli seviyelere kadar güçlenme olasılığı genellikle hattaki diğer fırtınalara göre daha yüksektir.

    Tc-Td oranlarının 13/12 , 13/11 gibi fırtınalar için hala çok elverişli bir ortam sergilemesi nedeniyle kıyı kesimlere MD (mesoscale discussion) orta ölçekli tartışma uyarısı uygundur.

    Tüm değerler soğuk cephe önünde ve geçiş anında , ciddi zarar veren rüzgar/hortum riskiyle birlikte konvektif olarak aktif olacağı yönünde;

    Hortum ve hasar verici düz rüzgar hamleleri başta olmak üzere yerel kuvvetli yağış ve küçük çaplı dolu riski nedeniyle Batı marmara kıyılarıda dahil tüm kıyı şeride önümüzdeki 7-8 saat boyunca MD, riskin biraz daha azaldığı iç kesimlere seviye 2 uygun.
    İri dolu ihtimali üst seviyedeki kararsızlığın azalmasıyla birlikte oldukça düştü yinede görülmesi halinde fotoğraflamanız oldukça önemli.

    Siklonun derinleşmeye devam etmesi beklendiğinden soğuk cephenin gelişi gece geç saatleri bulabilir.

    hocam izmir merkez ilçeleri için modeller 10-20 mm civarı yağış öngörüyor bugün ve yarın toplam. nitekim buca 5 mm bile olmadı henüz. siz ne düşünüyorsunuz?

    Riskler yerel merkez ilçelerde olmaması diğer bölge veya ilçelerdede olmadığı anlamına gelmiyor burda düşen miktarların toplamından ziyade ne kadar sürede düştüğü önemli 20-50mm arasındaki yağış 12saatlik zaman bazında kuvvetli yağışı simgeler dediğin 10-20mm yağışı dakikalar içinde alan konumlar olabiliyor buda ani sel ve su baskını demek.

    Soğuk cephe geçişi sırasında ve cephe önünde aktivite yeniden artacak hızlı bir geçiş olsada yerel olarak bölge geneli ,merkez ilçelerde dahil risk altında akşam cephe boyunca 850Hpa ve 700Hpa akışı +30m/s’nin üzerine çıkacağı için daha organize hücrelerin görülmesi olası.