Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    4.6Mw’lik deprem Kümelenmenin en KB’sında görünüyor çözümü görelim bakalım dağılımla uygun bir uzantı verecekmi bu depremler tektonik deprem ,muhtemelen kısa bir faydan kaynaklanıyor.

    Son 1 haftadır Güney Marmara geneline yayılmaya devam eden bir sismik aktivite artışı mevcut özellikle ana tektonik yapılardan Sarıköy fayının depremselliği önem arz eder.

    Telefondan çok iyi hazırlayamadım mavi alandaki etkinlik kısa kırıklarda meydana gelen kesinlikle bağımsız bir etkinlik,ana faya açılı antitetik reidel kırıkları olabilir mi diye düşünüyordum ama episantrlar hemen hemen tüm kurumlarda oldukça kuzeyde topografyada yükseltinin ayırmasıylada bu ihtimal olanak dışı kalıyor antitetik faylar daha güneyde ,şahinyurdu deprem etkinliği tek başına birşey ifade etmiyor büyük deprem riski çok düşük.

    2 gün önce meydana gelen 4.1Mw’lik depremi takip eden depremler görülmedi bu depremin episantrı iki ana tektonik yapı arasında kalıyor kırmızıyla çizdiğim doğrultu atımlı fayın uzantısı , yalnız 30-45derece KD’ya eğimli ciddi bir normal bileşeni mevcut (mavi çizgi) ,episantr öyle bir yerdeki uzantı her iki faylada uyuşuyor ve her iki faydada normal bileşen mevcut hatta Gençali fayı tamamen normal fay davranışı gösteriyor olabilir.

    Kuzeydeki depremlerden ziyade bu etkinliğin devamı önem arz ediyor (Körfez içindeki dağılımlar dahil).

    PergamoN hosuma gitmedi, buradaki aktivite sıkıntılı,..

    +3Mw depremler önem arz eder odak mekanizması ve episantr sıkıntılı yerde topografik ve jeolojik oluşumlar olarakda büyük depremler tarafından denetlendiği apaçık ortada 5.1Mw’yi izlemesi (ayrı fayda olsada) çok hoş olmadı burda sıkıntı geçmiş deprem davranışının bilinmemesi aktivitenin devam etmesi durumunda odak mekanizmalarına bağlı anormal bir durum görürsem ekstra yorum yapmaya devam edeceğim bir süre bekleyelim bakalım.

    Bir tane kayıt buldum hocam şu anda deprem fırtınasının gerçekleştiği yerin tam üstünde neredeyse aynı yerde en son 6 Mart 1737 tarihinde kayıtlarda 7.2 ila 7.3 arasında değişen bir deprem arşivi var.

    1737 depremi muhtemelen Sarıköy fayında o fayın davranışı bilinmiyor 2,65mm ortalama deformasyon hızı mevcut 2024-1737=287yıl

    287x2,65mm=760mm

    Ortalama 76cm gibi bir birikim mevcut bu atım miktarı kırılacak uzunluğa bağlı çok rahat 6.6-6.9 deprem üretebilir (66km) uzunluğu var.

    meydana gelen depremlerin ise bu fayla bir ilgisi yok gibi görünüyor yalnız deprem davranışlarında bir kesinlik yok bu tür deprem fırtınaları çevre faylarda meydana gelebilecek daha büyük bir depremin işareti olabiliyor,buda bir deprem davranışı tabi bu depremlerden bi sonuca gitmez imkansız çünkü batı Anadolu’da bu tür depremler davranışları sık görülüyor özellikle jeotermal bölgelerde.

    Afad’dan aletsel dönem +4M depremleri çekebilirmisin benzer episantr’da bu büyüklükde depremler varmı bakalım haritalanmamış kısa faylar olabilir.

    PergamoN hocam biga da riskli bir fay var mı?

    Tarihsel dönemde Çanakkale ve çevresinde çok sayıda hasar yapıcı deprem var ama bu depremlerin çoğunluğu muhtemelen orta büyüklükde 5.5/6.4 arasında değişiyor hangi faylardan kaynaklandıkları bilinmiyor.Kayıtlarda belli bir kesimi etkileyen sınırlı hasarlar ve can kayıplarından bahsedilir.

    4 gün önce bunlardan birinin yıl dönümüydü,

    8 Şubat 1826

    Aletsel dönem kayıtlarınıda müsait biri varsa atabilir genelde telefonda olduğum için bu aralar çok yazamıyorum.

    Yine 7 Şubat 1809’dada bir deprem daha mevcut.

    Sardinya’nın güneyindeki ull azoru yok etti resmen bu sinoptik sürprize açık ,diyagramdan ziyade senaryoları tek tek incelemenizde fayda var diyagram tek başına yanıltır gfs senaryoları ciddi ssw ihtimali modelliyor batılı veya doğulu inişler olabilir bu yüzden diyagram üzerinden sadece 850Hpa soğuğuna takılmayın bunlar kısa sürede ciddi değişim gösterebilir (ssw ihtimali varsa) şuanlık 20 Şubat civarı ve sonrası için biraz olumluya dönmeye başlamış görünüyor.

    Gece 00:00-03:00 arası geriye dönük Muğla tarafının radar görüntüsüne ulaşabilen varmı Küçük taneli ama uzun süreli çok yoğun bir dolu yağışı olmuş (Marmaris) gölgede kalan dolular öğle saatlerine kadar erimedi.

    Bunun nedeni kıyılardaki 1000-1500Jkg Mucape’ye eşlik eden düşük 0c seviyesi son yıllarda kış aylarında çok sık görülmeye başlandı.

    Hocam Suriye’ye doğru uzanan idlip hamah tarafındaki fay 7 civarı deprem üretebilir diyorlar doğru mu burası sismik boşlukmuş eğer böyle bir şey olursa Hatay buraya yakın orta ağır hasarlı evler duman olur hocam

    Narlı üretiyorsa onlarda üretebilir yalnız o faylarla ilgili çalışmalar çok kısıtlı ve son deprem tarihleri bilinmiyor 1822 depremi muhtemelen Yesemek segmentinde daha güneyindeki Afrin,Sermada,Armanaz gibi segmentlerin riskleri bilinmiyor.

    Hocam ms 521. 7.5 yazıyor burası sismik boşluk mu yoksa geçen sene burası komple o büyük depremlerle kırıldı mı

    Kırıldı 1822 depremi kesinlikle amanos segmentinde değil ÖDF segmentlerinden birinde ,DAF düzensiz deprem davranışı içeriyor özellikle Kahramanmaraş kesişim noktasından itibaren kuzey ile güney arasında ciddi bir deformasyon farkıda var.

    Kırılma Narlı fayında başladığı için episantr her depremde olduğu gibi Narlı fayında gözüküyor onunda ayrı çözümünü fonksiyonladılar deprem Narlı fayıyla sınırlı kalsaydı büyüklük 7.0M olacaktı.