Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    İlk anlarda cephe önünde açık denizde +22-25 m/s'lik DLS ve 500-1000 J/kg MLCAPE (model beklentileri) görünüyor.

    yükselen hücrelerin orta seviyedeki nemi, 500hpa seviyesindeki kuru havaya taşımasıyla birlikte hücreler ve fırtınalar gizli kararsızlığın etkisiyle şiddetlenecek.

    çok sayıda hücrenin aynı alanı etkilemesi ve fırtınaların kümeler halinde büyümesiyle birlikte kısa süreli şiddetli yağmurların yanı sıra en güçlü hücrelerle birlikte ,Cephe önündeki 500-750 m'nin altındaki LCL'ler ve +200 J/kg LLCAPE (0-3) kombinasyonuna eşlik eden 20m/s LLS bir kaç hortum olasılığını gösterir (sadece bölgemiz için değil soğuk cephe önündeki geniş bir alanı kapsıyor) hortum görülmese bile şiddetli düz konvektif rüzgarlar 30m/s'yi aşabileceği için geniş bir bölgede oldukça zarar verici olabilir.

    Düşecek toplam yağış miktarından , ziyade kısa sürede düşecek kuvvetli yağışlar sel ve su baskını riskini barındıyor.

    İzole iri dolu >2cm özellikle Kuzey ege civarılarında görülebilir.

    Soğuk cephe geçişi sonrası cephenin iyice eğimlenmesiyle birlikte ikinci bir cephe oluşumu ( soğuk öklüzyon) mevcut buda iç ege ve yüksek kesimlerde yağışın devam etmesine ve kar yağışlarına neden olacak.Üst seviyeler güneyli eserken ege denizinin nemli havasını iç kesimlere taşıyor ,alt seviye ise kuzeyli modeller arasında farklar olsada gfs verilerine göre kuzey egenin karasal kesimlerinde kar sınırı (en iyi şartları gösteren model) 500-600metreye kadar iner çokda güzel görsel şölen olur daha üst rakımlarda yerel kısa süreli örtülerde ihtimal dahilinde , Ecmwf verilerine göre bu sınır yağış çekileceği için +1200m ve üzerinde kalabilir.

    Bu arada bergama çevresinde hareketlilik var cephe oluşumu gibi sıcaklık çakıldı bergamada 11 dereceye inmiş

    20-30dk’dır güzel yağış var ,sıcaklık düşüşü ekstra bir soğuk girişi yüzünden değil yağışın etkisi, o oluşum kararsızlığında sınırı yavaş yavaş azalarak güneye çekilecek.

    Edit:yağış etkisini oldukça kaybetti 21:50 itibariyle 7.2mm kaydetmiş mgm verilerine göre

    PergamoN hoca müsait olduğunda bu konuda analiz yaparsa çok makbule geçer :)

    Belirgin bir cephe etkisinde olmadığımız için,konvektif kaldırma yetersiz geldi bunada orta seviyedeki dengesiz nem miktarları neden oluyor bu risk vardı ama sınırlı alanlarda dahil yüzey tabanlı kararsızlık değerleri ,konvektif kaldırmalar için yeterliydi ,dik atlama oranları düşük olsada daha aktif bir sistem olmalıydı (konvektif değerlere göre )tabi akşam sondaj verilerinede bakacağım atmosferde ne gelişti bilmiyoruz.

    konvektif kaldırmalarda şuana kadar orografi etkin rol oynuyor.

    Asıl cephe geçişi yüzey tabanlı soğuk cepheyle birlikte cumartesi günü görülecek.

    PergamoN hocamdan da yorum bekleriz 😇

    Birkaç gündür işlerim oldukça yoğun,soğuk hava gelmeden şifayıda kaptım çok inceleme fırsatım olmuyor , zaman zaman yorumları takip ediyorum.

    Modellerde kıyı kesimleri etkileyen açıkda ortalama 1000-1500J/Kg iç kesimlerde ortalama 500-800J/Kg Mlcape mevcut ,nemlilik değerleri değişkenlik gösteriyor icon’da derin konveksiyon mevcutken , ecmwf’de kararsızlık orta seviyelerde bu yüzden konvektif kaldırmaların başlatılması önemli.

    Değişmeyen tek şey hemen hemen tüm modellerdeki 0-3Km Srh değerleri özellikle 0-500metrede hodograflar oldukça kavisli, konvektif kaldırmaların tetikleneceği bölgelerde yerel sığ süperhücrelere bağlı kısa süreli hortumu anımsatan şiddetli konvektif rüzgarlar meydana gelebilir.


    Konvektif kaldırmalara eşlik edecek sürekli GD’lu akışa bağlı orografinin etkin olacağı kazdağı/etekleri (modeller hemfikirdir) 24h’lik bazda 100mm’yi aşan istasyonlar olacaktır.Bölge bu tür yağışlara alışkın olduğu için çok aşırı olmadıkça sorun yaşamıyor.

    Diğer öne çıkan bölge dilek yarımadasının güneyi olabilir bu bölgedede 24h saatlik yağış miktarları +100mm’yi aşabileceği için seviye 1 verdim ,

    Şiddetli konvektif rüzgar ve dolu yağışları özellikle izmir genelinde (yerel) görülebilir.Kıyı kesimlerin tamamı için seviye 1 uygun olsada özellikle yağış miktarı açısından bir tık öne çıkabilecek bölgeleri işaretledim..



    PergamoN Hocam bu bölgede 2024 Şubat ve Mart aylarında 4.6 büyüklüğünde deprem olmuştu ve deprem fırtınası yaşanmıştı

    Ramazan hocaya göre burda haritalanmayan fay 25-30 km uzunluğunda buradaki fay uzunluğuna göre 6.5-7.0 civarı bir deprem riski barındırabilir mi

    Öyle bir fay mevcutsa uzunluk baz alındığında bahsedilebilir ama jeomorfolojide üçgenimsi yapılar oldukça belirgin o uzunlukda tek bir fay tarafından denetlenme ihtimali oldukça düşük.


    Marmaris 82 mm olmuş

    Kuru hat sınırı boyunca yeni gelişen kütlelerin direk etkisinde kaldı bu kütleler Rodos adasını geçerken orografik özellikte kazanıyor.

    Total’de şöyle
    Marmaris 13:01 10.34mm

    ————— 13:21 24.62mm

    ————— 13:27 30.99mm

    ————— 13:39 37.45mm

    —————-13:42 39.19mm

    —————-13:45 39.3mm

    —————-14:15 42.43mm

    Ara verdi

    —————-15:30 43.39mm

    —————-15:42 52.28mm

    —————-15:54 59.5mm

    —————-16:03 61.9mm

    —————-16:15 71.38mm

    —————-16:18 74.2mm

    —————-16:21 75.81mm

    —————-16:27 81.72mm

    —————-16:30 81.76mm

    —————-16:33 82.71mm
    —————-16:42 84.2mm

    —————-16:51 85.92mm


    —————-17:39 88.43mm

    —————-18:06 92.2mm

    öğle saatlerinden itibaren yağışların etkisini arttırması muhtemel sürekli akışların neden olabileceği ,kısa süreli kuvvetli yağış ihtimaline karşı güneybatı kıyılara seviye 1 uygun.

    üst seviye alçakları boyunca normal şartlarda ,düşük seviyelerde hava sakindir bu aylarda sıcak denizlerin üzerine gelen serin havalar düşük seviyelerdede farklı oluşumları tetikleyebiliyor.Bu sistemdede düşük seviyede farklı bir alçak merkezi görünüyor soğuk cephe boyunca nemli ve kuru hat sınırında +80Knot sürekli rüzgar simüle eden modellerin tamamı zaten yunanistan’ın doğu kıyılarına aşırı yağış veriyordu 100km/h’i aşan rüzgar hamleleride mevcuttu.


    bizim bölgede akışlar nispeten zayıf ve farklı seviyelerde oldukça yön değiştiriyor öğle saatlerinden itibaren birkaç yüz CAPE’ye eşlik edecek olan, nispeten dik atlama oranları oluşumları bir tık daha kolaylaştıracak.Modeller arasında farklılıklar mevcut olsada ECMWF dahil bir kaç model yeterli nemi destekleyen kısa süreli kuvvetli konvektif yağışlar verir.Zayıf dikey rüzgar kaymalarıda göz önüne alındığında su hortumlarının görülme ihtimalide oldukça yüksek.


    Maviyle çizdiğim uzantılar muhtemel DAF'a paralel ikincil yapılar özellikle Elazığ tarafındaki kesim daha çizgisel görünüyor.

    USGS episantr'ı biraz daha güneyde görünüyor acabamı dedim ama yok , DAF ana uzantısıyla ilgili değil hem kandilli hemde Afad'da epinsantr ve meydana gelen artçı depremler göz önüne alındığında yükseltinin batısında kalıyor maviyle çizdiğim fay uzantısında KD'ya ilerleyen derinde 10km uzunluğunda bir kırıkdan bahsedilebilinir.

    Hocam bu depreme 2020 Elazığ Sivrice depreminin geciken artçısı diyebilir miyiz

    Yada Kahramanmaraş depremlerinin diğer irili ufaklı faylarda yaptığı tetiklenen bağımsız bir deprem mi

    Hocam birde artçılar 6.0 lık bir depreme göre çok az en büyük artçı bile 5 saat geçmesine rağmen 3.0

    Birde 15 Ekim 2024 Elazığ Sivrice bu episentıra çok yakın 4.4 lük o deprem bu 6.0 lık depremin öncüsü müydü

    4.4’lük Sivrice depremi 2020’depreminin artçısı ana fay üzerinde saf sol yanal doğrultu atımlı faylanma çözümü veriyor, bugün ki depremle alakası yok, bugün ki deprem DAF’a paralel bağımsız gelişen bir deprem Sivrice ve Maraş depremlerinin etkisi dolaylı yoldan var columb stress analizlerindede bu kesimde stres artışı olduğu gözlemleniyordu zaten ama farklı faylar.

    DAF’a paralel haritalanmamış bir yapı daha mevcut DAF’daki kadar çizgisel uzanımlar yok büyük deprem-ler sonrası bu yapı depremler üretmeye başladı Hazar gölü KB’sındada 5.3Mw’lere varan bu depremler görüldü,görülmeye devam edebilir-de 6.0Mw’ye kadar çıkabileceğini öğrenmiş olduk daha büyüğü DAF ana kol harici sürpriz olur.

    Normal bileşeni olan KKD/GGB sol yanal doğrultu atımlı faylanma Artçı dağılımla uyumlu bu deprem bazında daha büyük bir riskden bahsedilemez, risk tartışmalıda olsa ana koldaki boşlukda olabilir.