Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ayrıyetten StormChasers35 bahsettiği gibi hortumun görülmesi için belli şartlar vardır. Sadece Sher'a bakılmayacağı gibi ayrıyetten bir çok indeks ve veri gerekir gerçekleşmesini öngörmek için ( en önemlisi sher'dır) bu verilerin yorumunuda herkes yapamaz uzun bi zaman gerekir öğrenmek için , hangi indeks ne işe yarar nasıl yorumlanır araştırılıp öğrenilmesi lazımdır ve çok karmaşıktır uzun zaman verileri inceleyip o bölgede beklediğin olay gerçekleşmişmi (gözlem) takip edilmesi gerekir oturması için.

    Sadece bi kaç veriyle yapılmayacağı gibi yağış haritasına bakılarak hiç yapılmaz. Rüzgar olmasıda tek başına yeterli değildir. Bide yağış haritasındaki özellikle wxcharts'deki renkleri fazla dikkate almayın dün bi arkadaş resim atıp dikkatli olun diye uyardı teşekkür ederiz ama wxchart'da kırmızı renkin (5-10mm) olarak gösterildiğini unutmayın gerçekten ciddi bi durumda aşırı yağış gibi bu renk en az kahverengi hatta griye kaçan tonu saatte (40-80mm arası olmalıdır) 1 saat içinde düşecek 5-10mm gibi değerler gayet az değerler normal zaman dilimi içindede izmirde çok daha fazlaları gerçekleşir zaten :)

    Edit: Ayrıyetten yarın için, akşam gene düşüncelerimizi yazarız dolu ihtimali olan yerler var yine

    Bu kasırga riski neye dayanarak söyleniyor? Birisi beni yeşillendirebilir mi?

    Ülkemizin (konumu gereği)yaşayacağımız olası sert fırtınalı sistemler hiç bir zaman kasırga adını taşımıyacak bunlar ülkemizde (siklon veyahut tropikal fırtına olarak adlandırılır) Bu fırtınalar, Kuzey Pasifik Okyanusunun doğusunda, Meksika Körfezinde, Karayıp Denizinde ve Kuzey Atlas Okyanusunda görüldüğünde kasırga (hurricane), Kuzey Pasifik Okyanusunun batısında oluştuğunda tayfun, Hint Okyanusunda meydana geldiğindeyse gene siklon adını alıyor.

    Siklonlar (alçak basınç), bulundukları yarım küreye göre farklı yönde dönüyor. Kuzey yarım kürede saat yönünün tersine dönen bu şiddetli rüzgarlar, güney yarım küredeyse saat yönünde dönüyor.

    Kasırgalar ayrıca sahip oldukları hıza göre kategorilendiriliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da kullanılan Saffir-Simpson ölçeğine göre kategoriler şu şekilde sınıflandırılıyor:

    • Kategori 1 : Saatte 74-95 mil (119-153 km)
    • Kategori 2 : saatte 96-110 mil (155-177 km)
    • Kategori 3 : saatte 110-130 mil
    • Kategori 4 : saatte 131-154 mil
    • Kategori 5 : saatte 155 mil ve üstü

    Olası siklon (sözde kasırga :) ) normal bildiğimiz siklondan farkı biraz daha derin , üst seviye rüzgarları (jet stream) ve biraz daha ısınmış sıcak deniz üzerine gelince etkisi artabiliyor 90km/h sürekli rüzgarlar görülebilir. (hamleden hariç hamleler 120km/h 'i geçer süreklisi 90km/h olan fırtınada) ama bu bi kaç senaryoda mevcut gelme ihtimali çok çok düşük..

    Ana çıktı yine senaryolar deniyor lakin hiç uygun değil sinoptik çöp oğlu çöp .Her zaman demişimdir .Soğuk gelmesi demek bir şey olacağı anlamına gelmiyor bazı kişiler bunu gözden kaçırıyor .Önce uygun bir basınç dizilimi yağış bakımından ve onu bize doğru çekecek yine uygun dizilim .Yani önce yağışı garantileyelim sonra soğuk, diğer bölgeler için önce soğuk sonra yağış .Bu yüzden forumda başka bölgelerde yaşayan tahmincileri takip etmek yerine burada yazılan yazıları takip etmek daha doğru olacağı düşüncesindeyim çünkü bize uyan sinoptik genelde onlara uyumuyor veya tam istediklerini karşılamıyor .

    Aynen öyle ama burda kimse kahin değil 2-3 haftadan önce kesin şu sinoptikde gelicek desin :) önemli olan salınım olacağını bilmekti hala kesin olmamakla birlikde ilk salınım kırım üzerinden (karadeniz) gelicem diye bas bas bağırıyor bize ekmek çıkmayacak byk ihtimal dünde belirttiğim gibi. .

    Bunu en basit şekilde diyagramdan anlayabilirsiniz samsun diyagramı ortalaması istanbulla aynı hatta yer yer ortalama daha düşük.. bize balkanlar üzerinden gelen salınım lazım öyle bi senaryoda samsun (ve doğusu) diyagramı ortalaması çok daha yüskek olur (ilk girdiği tarihler sonradan ordada düşebilir)..

    PergamoN 15 Mart ne dostum ya Deniz sezonu başlıyor o aylarda :hfyeni (29): Deniz ,Kum,Güneş bide yanında buz gibi ya bira yada limonata o miss :hfyeni (18):

    Bir başka tahmincide son sistem olur demiş yazısını şimdi gördüm. Şahsen katılmıyorum bu döngü 1 sistemle kapanmaz mart ilk 15gün maximum verdiğim tarih mart ilk haftasıda sistem alıp kapatabiliriz döngü bittiğini belli eder zaten o gün .. :) Efsane olarak telafuz etmek ne kadar doğru bilemiyorum mesut hocanın kendine göre kafasında birşey var sanırım bana göre gelicek salınımların en babası -14,-15 aralığında olur soğuk olarak (oda kuzey kıyılarda).

    gerçi kar yağışına efsane diye hitap ediyoruz baba bi sinoptik var sanırım mesut hocanın kafasında . millet soğuklara bakarak efsane diye hitap ediyor ama -10 aralağında uygun sinoptikle -20 aralığında uygun olmayan bir sinoptikden alacağın kar yağışı miktarı çok çok farkeder. Soğuklara odaklanmaktan ziyade (-19lar -20ler) uygun sinoptiği takip etmek daha mantıklı görünüyor..

    Soğuk inecek inmesinede bölgemiz adına (kıyı ege) sinoptik olarak istediğimizi alamayabiliriz ilk salınımdan umarım yanılırım ama şuan iç açıcı değil görünenler istediğimiz alçak basınç'ın daha doğulu oluşması ağır basıyor ben kafamda kurdum sinoptiği az çok ve şubatta tek salınım olmayacak gibi görünüyor bu arada mart ilk 2 haftası dahil ara ara salınımlar alabiliriz bunlar ne kadar kuvvette gelir ne kadar etkiler bizi zamanı gelince göreceğiz .

    Yağışlı sistem hakkındaki düşüncelerim;

    Bölgemizde hortum ihtimali çok düşükken kararsızlık değerleri fena değil gökgürültüsü olacaktır. (gene konvektif engelleme mevcut) özellikle yine en kıyı kesimlerde olmak olmak üzere yağışlara küçük çaplı dolular eşlik edebilir. Muğla kıyı kesiminde olası bu dolu yağışları daha etkili olabilir özellikle ( Fethiye,Seydikemer,Kabağaç,Faralya,Datça,Marmaris,Bodrum-Kuyucak arası) Hortum riski olan yerlerse Muğla ve Antalya yine (bu ihtimal düşük olsada) Muğlada fethiye ve rodos adası arasındaki aralıkda deniz üzerinde özellikle waterspout (su hortumu) görülme ihtimali yüksek mezosiklonik hortuma dönüşme ihtimali çok çok düşük geçenki görüntüler olmayacaktır kanaatimce. Antalyada ise (Kumluca,Kaş,demre açıklarında hortum ihtimali biraz daha ağır basıyor waterspout olarak) Yağışlar güney kesimlerimiz başta olmak üzere bölge genelinde kuvvetli yer yer 30/60mm olarak gerçekleşecek bu değerler muğlanın doğu ilçeleri başta olmak üzere 50/90mm aralığını bulabilir, Dikkatli olmakta fayda var.

    Edit: Mesut hocayla (efsane semih) aynı anda paylaşmışık tahminleri tesadüfe bak oda mart 15 diyor..

    Ciddi bişey görünmüyordu sabah skew-t de akşam bida inceler yorumlarız özellikle muğla antalya arasındaki bölgede ( açıkda deniz üzerinde) hortum ihtimali mevcuttu kara üzerinde geçenki koşullar yoktu (sabah)

    ayrıyetten geçen günde ben squal line yaşadığımızı sanmıyorum (izmir olarak) squall line ciddi bi hattır her yağışlı sistemde oluşmaz belli koşullar gerekir.

    O gün hiç aksiyon dolu yorum göremedim squal line'de özellikle yağış anında çok ciddi rüzgar ve şimşek olur.. Normal cephe sistemi yaşadık o gün (bence)

    Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kapatmaya bağlı olarak, 24 Ocak 2019 tarihinde yapılması planlanan GFS-FV3'ün (şu anda GFS //) resmi sürümü daha sonra ertelenmiştir.

    GFS p daha pişmemiş anlaşılan :)

    Başka sebeplerden ötürü o uyarı var pişip pişmemesiyle alakası yok ayrıntılı öğrenmek istersen ( http://www.hurriyet.com.tr/dunya/abddeki-…lamadi-41086097 ) gfs p uzun vadedeki fazları şuan için daha iyi çözdüğünü söyleyebilirim hatta , resmi sürüm dediği ana çıktının yerini alacak o ertelendi :)

    ESSL (European Severe Storms Laboratory)

    ‘Den Antalyadaki hortumlarla ilgili açıklama geldi ve bizim kurumlarımızdan mgm olsun afad olsun hiç bir açıklamaya denk gelmedim üzücü hala ayrıntılı bir analiz bekleyenlerdenim şahsen.

    Antalyada 2 tane (F2 ciddi değerdir) 3 tanede (F1) kuvvetinde hortum meydana gelmiş bölgemiz illerinden muğladada 1 tane hortum hadisesi var (F1)

    7d5a7434c12be.png

    Hortum Sınıfları

    Sınıf Rüzgar Hızı Etki

    F0 105 - 137 km Ağaçlara ve mobil evlere zarar verir.

    F1 138 – 178 km Prefabrik evleri temellerinden oynatır.

    F2 179 – 218 km Prefabrik evleri söker, büyük ağaçları devirir.

    F3 219- 266 km Çatı ve duvarlar söker, arabaları devirir.

    F4 267 – 322 km Zayıf temelli evleri kımıldatır,arabaları fırlatır.

    F5  322 km Arabaları 90 metre uzağa Fırlatır..

    Açıklamayı görmek isteyenler için ( https://www.essl.org/cms/early-seas…ak-over-turkey/ )

    İlk mesajı yazdığınız tarih ile düzenleme tarihiniz farklı yarışma kuralı gereği ilk yazma tarihi ile düzenleme tarihi aynı gün olmalı farklı gün olursa bonus alamazsınız.

    İlk yarışmayı kaçır üstüne o tahmini değiştirmesem 57 puan alacakken bonuslar dahil değiştirdiğim derecelerle (gene bonuslar dahil olsaydı )48 alacaktım. Dikkatsizlik pahalıya patladı teşekkür ederim cevap için bakalım bu saatten sonra toparlaya bilecekmiyiz çok zor ama :(

    PergamoN o zaman Ull'un bize yaraması pek mümkün değil anlaşılan. Bu arada Enes Güleç(17) o sinoptik şuanda buradaki herkesin en büyük hayali

    Aynen öyle bölgemizde gayet ciddi yağışlara sebebiyet verebilirken. kar yağışı konusunda aynı şeyleri söyleyemem genelde yaramaz ama bunun senaryo olduğunu unutmayalım ull halinde gelicek diye kesin birşey yok şuan. uygun konumda gelmesi halinde kar yağışıda bırakabiliyor dediğim gibi..

    Birileri derki ooooooo bilmem kaçıncı saatler bu saatteki güncellemelerden bi B.K olmaz çöp derler.Sonra çıkıp taaaaaaa aynı saatleri olumlu gibi sunarlar; şimdi ben hangisine inanayım yanlışım varsa düzeltin...

    Yorumlama sayfasında anlayan adamda yorum yapıyor anlamayanda kafanızın karışması normal daha hiçbir şey net olmamakla birlikde güncelleme sonlarında ateş edenleri göreceğimizi söylemiştim :) gelecek olası sistem ne 1929, ne 1985, nede 2004 ve benzeri sistemler gibi olur. Dünkü sinoptik dahil her güncelleme sonrası benzediği yıllara bakıyorum basınç dizilimleri olsun soğuklar olsun (dinamikler) çok çok farklı sinoptik görünüm olarak benziyor sadece olası sistem sert gelmesi halinde adı 2019'olur.( normalide o zaten ^^) çünkü geçmiş tarihteki hiç bir sistem gibi ülke genelinde aynı etkiyi yapmayacak saydığım tarihler geride kaldı.. Bunlara ek kar ihtimali devam ediyor yüksek basınçların daha etkin olduğu olası bir sistemin alçak basınçlı bir sisteme göre kararlılığı daha fazladır (sinoptiği oturtması halinde) daha sinoptiğin oturmadığını görüyoruz. Oturduğu takdirde 200hler dahil çok hafif oynamalarla gelebilir. (etkileyecek alçak basınç alanları dahil değil ise) ve buna ek olarak Yukarı seviye alçağı (ULL) olarak gelmeyecekse ull'nin konumu alçak basınçlı bir sistem gibi son 24 saat bile değişebilir. ve bu ihtimal hiçte az değil zira gfsnin son 3 çıktısında (son çıktı dahil) bunun sinyalini görüyoruz .9824b9edad9.png

    Ull'ler konumumuzda zaman zaman (uygun konumda) kar yağışı bıraksada bırakmadığı zamanlar çok daha fazladır çünkü genelde karadeniz üzerinde ülkemizde asılı kalır.. karadeniz kıyılarında uygun konumda çok ciddi kar yağışları bırakır.

    Nedir bu ULL?

    Yukarı seviye alçakları (upper level low,kısa adı ile “ULL” ) oluşumları, meteoroloji doktrininde hala incelemeye açık bir alandır. Yukarı seviye alçakları, yer seviyesi alçaklarının yardımı ile oluşabileceği gibi, ondan tamamen bağımsız olarak, örneğin yüksek bir dağ sırası üstünden geçen bir jet akıntısının; yer ile etkileşimi sonucunda da ortaya çıkabilir.

    (500 mb height contours)

    İlk etapta yukarı seviyede bir trof (upper trough) oluşur(bu birinci aşamadır) bu trofda soğuk adveksiyonun varlığı ile beraber jeoğpotansiyel dalganın sırtında sıcak adveksiyon da bulunur. Trofun ekseni, jeopotansiyel yüksekliğin arkasına doğru eğim gösterir. Yukarı seviye alçakları böyle bir trof yapısından gelişecektir.

    Daha sonra bu trofun ters dönmüş bir omega sembolünü andıran bir şekle bürünmesi(ikinci aşama), artık yukarı seviye alçağının ortaya çıkmaya başladığı bir sonraki gelişim ayağıdır. Ayrıca bu şeklinde dolayı yırtılma aşaması olarak da bilinir.

    En sonunda, ana akıntıdan bağımsızlık kazanması ile yukarı seviye tam olarak belirir, daha sonra ya zayıflayıp yok olur ya da başka bir trof ya da alçak basınçla birleşerek devam eder. (Ömürleri 2 ila 14 gün arasında sürer, uydu verilerinde, beyaz bulutlar görünüyorsa, oluşum gençtir.)

    2) 500 mb Sıcaklık Durumu:

    Yukarı seviye alçağının bulunduğu yerdeki hava kütlesi çevresindeki havaya göre soğuktur.

    3) 1000 mb yüksekliği ve eşdeğer sıcaklık dağılımının durumu(1000mb height contours)

    Yer seviyesinde genellikle basınç izobarları geniş aralıklı olabileceğinden, yukarı seviye alçağının varlığına ilişkin pek bir ipucu vermez. Bazı durumlarda, zayıf bir siklonik dönüş hareketi izlerine rastlanabilir.

    4) Eşdeğer kalınlık haritasındaki durum (equivalent thickness)

    Bu yukarı seviye trofunun tespitinde ve yukarı seviye alçağının hangi aşamada olduğunun tespitinde bize mükemmel bir tespit imkanı sunar. Sağlam bir model çıktısı bulamassanız da sorun yok, zira diğer durumları inceleyerek de ULL tahmini yapılabilir.

    5) Termal Cephe Parametreleri:
    Yukarı seviye alçağı, uydu görüntüsünde çevresinde cephe benzeri bulut bantları oluşturabilececeği gibi, göz şeklinde radar görüntüsü veya uydu görüntüsünde minyatür bir kasırgayı andırabilir. Bazen, kendi çevresinde dönen mezosiklonik kompleks fırtınalara da benzeyebilirler.

    uydu görüntüsü

    058f96e8.jpgradar görüntüsü

    Yukarı seviye alçaklarındaki muhtemel hava koşulları;

    A) Deniz Üstündeyken;
    Yağış:
    Bantlar boyunca şiddetli sağanak yağışların olması mümkündür, ayrıca kışın kar ve şiddetli kar sağanakları da olabilir. Yeterli düzeyde konvektif aktivite varsa şimşek ve gökgürültüsü de eşlik edebilir.

    Sıcaklık: Deniz üstünde değişiklik göstermez.

    Rüzgar: Kümülonimbus bulutlarının çevresinde çok kuvvetli esebilir.

    B) Kara Üstündeyken:
    Yağış: Orta şiddette veya şiddetli sağanaklara neden olabilir. Sistemin ortasında ise, alçak bulutlara ve sağanak hafif yağmur veya çisenti eşlik edebilir. Gökgürültüsü ve dolu da olabilir. Kışın ise, bantları boyunca şiddetli kar veya yağmur sağanakları oluşturabilir.
    Sıcaklık: Denizde olduğu gibi kara seviyesinde de sıcaklık yağış olmadığında pek değişiklik göstermez.

    NOT:

    ULL, deniz üzerindeyken merkezinde konvektif tel hücreler oluşuyor, zaman zaman bu konvektif hücreler merkezinde güçlü orajlar geliştirebiliyor. Karada ise genellikle merkezi çok bulutlu, kapalı oluyor, buna zayıf yağışlar eşlik edebiliyor, fakat bu zayıf yağış, sağanak hafif yağmur şeklinde değil, çisenti şeklinde olabiliyor. (bilgiler alıntıdır)

    Ullnin tam konumunu modeller hiç bir zaman net çözemez modellerde belli dahi olmayabilir yer seviyesi basınçları hiç fikir vermeyeceği gibi 500hpa(mb) sıcaklığının merkezi ve rüzgar durumu (girdap) oluşturup oluşturmayacağı dikkatle incelenmelidir. Bölgemezdi genellikle sonbahar aylarında etkili yağmur olarak yağışlar bırakır. kar yağışıda nadirde olsa bıraktığı olmuştur..

    Hava gittikçe 1985 sinoptiğine benzemeye çalışıyor. Şubat ayında bize ekmek çıkabilir.

    1985 Şubat ege bölgesi hava hadiselerini kapsayan paylaşım yapılırsa çok iyi olur.

    Arşivlere baktım tıpa tıp aynı gidiyor.

    1985 Şubat ta kıyı ege ye kar yağdığı efsane olmuş mudur acaba?

    Atmosferin yapısı gereği hiç bir sistem birbirinin aynısı etkiyi yapmaz , 1985 bazı bölgelerde efsaneyken hafif oynamayla kestanede olabilirdi o bölgeler için :) diyeceğim o tür sinoptikleri sadece fikir edinmek için bakın. Önümüzde 2 ihtimal var ya 8-9-10 şubat tarihlerinde sibirya kökenli bi sistem daha çok doğu bölgeler (karadeniz özellikle doğu karadeniz ve doğu anadolu) taraflarına inecek yada bugün ki gibi azor kendini yenileyip karasal polar (10-15 şubat arası) indirecek 2 si birdende gerçeklebilir engel teşkil etmez. Benim beklentim 5-6 gün öncede dile getirmiştim karasal polardır , özellikle azor sibiryala direk bağlantı kurmayıp biraz daha dikine çıkabilirse bölgemizde gayet ciddi kar yağışlarına sebebiyet verebilir. Direk bağlantı kurup (sibiryala) blokaja giderse ( bu ihtimalde ağır basıyor) mecbur uygun sinoptiği bekleyeceğiz istemediğimiz görüntülerle karşılaşabileceğimiz gibi. çok daha uzun süreli kar yağışıda alabiliriz birşeyler olacak ama kesin konuşamıyorum ne yazıkki kar alma potansiyelimiz gayet yüksek takibe devam..

    Onur35 bu konulara ilgin varsa (depremler) o tür fay hatları haritalarına bağlı kalma zira çok gelişi güzel ve ayrıntısızdır..

    bu tür konularda devletimizin afad olsun ,fay hatları için maden tetkik ve arama genel müdürlüğü (MTA) olsun, bir sürü çalışması ve gerçekleşen depremlerin raporları var. Depremler aslında gerçekten tahmin edilebilir bana göre hangi bölgede hangi büyüklükde olabileceği gibi, tahmin edilemeyen tam ne zaman gerçekleşeceği :( urla deprem fay...pdf < urla tarafı fay haritası izmir deprem fay.pdf < izmir ve civarı fay haritası.

    Geçmiş yıllardaki 2017/2015 vb) açıklardaki büyük depremlerin etkilerini yaşıyoruz (midilli,çanakkale ve karaburun açıklarındaki depremler) siyahla işaretlediğim alana kadar 5,0/5,5’a varan depremler gayet normal değerler. Büyük bi depremi tetiklemez bana göre asıl korkulması gereken hat mavi ile çizdiğim yerdir (şahsi düşüncem) orası aktifleşmemeli zira orlardada 4-4,5 gibi değerler olursa byk bi depremi tetikleyebilir.. (6/6,5 gene aynı hat üzerinde seferihisar,urla,karaburun) çünkü 12 haziran 2017de gerçekleşen karaburun açıklarındaki depremin artçı kırılmaları işaretlediğim alan üzerine doğru ilerlemiştir 1200+ den fazla artçı olurken bunların 2 si kara üzerinde olmak üzere 4< - <5.5 arasında toplam 13 artçı meydana gelmiştir..

    97be5370b.jpg