Beiträge von PergamoN

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    İnsar verilerinde açıkca görülüyor Kargapazarı segmentinin küçük bir bölümü kırılmış bölgedeki önemli tektonik yapılardan biri yerel faylanma demek doğru olmaz,bu fayın devamı niteliğindeki en doğu ucunda muş/varto 1966 6.9Mw depremi mevcut.

    Şaroğlu (1985), fayın kuzey bloğunun güneye göre 1000 m yüksekte bulunduğunu savunmaktadır. Bu durum, Kargapazarı-Varto arasında KAF'ın eğim atım bileşeninin olduğunu göstermektedir.

    Her yoğun deprem aktivitesine deprem fırtınası tanımı yapmak doğru değil. Deprem fırtınaları bambaşka mekanizma içeriyor ,bugün ki 5.9Mw’lik deprem sonrası kendi artçı şokları gelişirken muhtemelen Narsil ’in dediği gibi civardaki diğer yerel faylarda tetikleniyor haliyle yoğun deprem etkinliği gözleniyor kandilli kendi açıklamasındada bunu belirtmiş bu depremlerin büyüklükleri tetiklenen faylara bağlı 2005 depremleri ( 5.9/5.7/5.8) gibi büyüklüklerdede olabilir her biri bağımsız depremdir. 2005 depremlerinde ilk deprem 12 Mart 5.7Mw , ikinci deprem 2 gün sonra 14 Mart 5.9Mw ,üçüncü deprem 3 ay sonra 6 Haziran 5.8Mw olarak gerçekleşti .

    Öncü depremler daha çok normal fayların davranışlarında gözleniyor yanal atımlı faylarda öncü deprem aktivitesi daha düşük,olurda bu depremden kısa süre sonra allah korusun yedisu depremi gerçekleşirse bu deprem öncü değil tetikleyici konuma geçer yedisu segmentiyle (şuan için) bağlantısı yok.

    Kandilli’nin deprem açıklamasını okudum ilk defa açık açık uyarmışlar olur ,olmaz orasını allah bilir tabiki ama uyarmalarına sevindim 2005 depremlerinden yola çıkarak uyarı verdiler tahminim, daha da kötüsü yedisu gibi bir boşluk mevcut kaf hiç bir sismik boşluğu kırmadan geçmiyor.

    Açıklama;

    Bölge KAFZ ve DAFZ’nun birleşim alanı olan yoğun deformasyon alanıdır. Bölgede özellikle her 2 sistemi arasında çok fazla miktarda aktif tali kırık bulunmaktadır. Deprem bu alanda meydana gelmiştir. Yapılan hızlı fay düzlemi çözümü depremin doğrultu atımlı bir faylanma ile meydana geldiğini göstermektedir.

    Bölgede önemli miktarda artçı deprem olması beklenmelidir. Bu artçıların özellikle kaynağa yakın yerleşim birimlerinde yığma kerpiç ve kağgir yapılarda etkili olması ve hasarı arttırıcı yönde etkisi olması beklenmelidir. Bu yüzden vatandaşlarımızın hasarlı binalara girmemelerine ve bu yapılardan uzak durmaya özen göstermelidirler.

    Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.

    0a7c2ef0a13e882f420.png

    f9bc254.png

    Kuzey Anadolu Fayı'nın Yedisu Segmenti yakın zamanda 7.2 büyüklüğünde deprem yaratma potansiyeline sahiptir.//Yedisu Segment of North Anatolian Fault has potential to create an earthquake (Mw =7.2) in the near future.

    0c67512081d4.jpg

    Dışardaydım yeni eve geldim bu büyüklükler o bölgede ciddi hasar yapıyor en yakın örneği 2005 eşlenik depremleri hala önlem alınmaması üzücü,artçı dağılımlar yedisu segmenti (kaf)’la uyuşmuyor.Daf’la hiç alakası yok yerel faylanmayla ilgili gibi duruyor daha önemlisi bölgede çok yerel fay var 2005 deprem serisi gibi bir oluşum tetiklenirmi bilinmez ama tedbirli olmakda fayda var.

    sura16 bu faylarda yapılan çalışmalara göre (yerli/yabancı makale)benim okuduğum kadarıyla fayların yapısı ve geometrisi gereği 3’nün birden kırılması çok zor.Hangisinin hasarı daha çok olur dersen bilemiyorum mevcut modellemelerle kaç g’lik kuvvetler açığa çıkar hesaplamak lazım.

    SnowManN kandillide fay hattını gösteren çizgilere bakarak yorum yapmak doğru olmaz.Tahmini yer gösterimi onlar ana fay gerçekde çok daha güneyde olabilir onun yorumunu yapmak için +4M deprem meydana gelip çözümünün çıkarılması lazım.

    Marmara denizi merkezli +5M depremler marmaraereğlisi’inde yoğunlaşıyor 99’ depreminden sonra meydana gelen en etkili depremde geçen yıl eylül ayında yine marmaraereğlisi/Silivri açıklarında meydana gelen 5.7M’lik deprem.

    1855 depreminin bilinmeyeni ney ?

    Hangi faydan kaynaklandığı,tarihsel depremlerin hiç birinin yeri kesin olarak bilinmiyor 1855’de iki büyük deprem oldu bursa merkezli 7.5M ve 7.0M (diye geçiyor büyüklükler) 2 farklı kırılma mevcut ,hasar dağılımına göre merkez üssünü kemalpaşa diye geçmiş kaynaklar ama bu depremin kemalpaşa fayıyla bir ilgisi olmayabilir.Bu depremlerin hangi faydan kaynaklandığını sadece paleosismoloji çalışmalarıyla öğrenebiliyorsun.Bu çalışmaları yapmadan bursa merkezli diğer Fayların riskinden bahsetmek mümkün değil.Ramazan hoca’nın kullandığı bilgi/verilere göre ulubat ve bursa fayları kırılmış elinde çalışma mevcut mu bilmiyorum.Eğer bu günlerde gerçekleştirilen çalışmalarda 1855 deprem izi bursa fayında bulunursa bursa fayının riski düşük konuma geçer,bu seferde kemalpaşa fayında son gerçekleşen deprem önem kazanıyor onuda ayrı çalışmayla gün yüzüne çıkarmak gerekiyor.

    Yani tarihsel depremlerin yerleri bilinmiyor,atıyorum 1600 izmir depremi var ama bu fayın izmirle alakası yok ege denizinde açıkta bir deprem meydana gelmiş izmirde yıkım yaptığı için izmir depremi diye geçmiş veya depremin merkez üssü manisa ama izmirde daha çok yıkım olmuş yine izmir depremi diye kaydedilmiş,Riskleri il il değil faydan fay’a belirlemek şart.

    PergamoN acaba kazıyı ne tarafta yapıyorlar bilginiz var mı? Kemalpaşa taraflarındadır diye düşünüyorum 1855 depremi. Keşke görebilseydim gitsem almazlar alana :D

    Kemalpaşa fayı farklı,bursa fayı dediklerine göre işaretli bölgede biryerlerdedirler.

    Bu çalışma uzun zamanlı emek gerektiren bir çalışma bilim ortamında diğer uzmanlar tarafındanda kabul görüp makale olarak yayınlaması lazım .

    Şöyle bir diyalog var;

    2.resimde fayi gorebiliyor muyuz ?

    Ayrı uzmanlık alanı gerektiriyor paleosismoloji kendimde kesin olarak bilmiyorum ama biri işaretlediğim kısımdaki farklı toprak tipleri olması lazım kırılma sonucu oluşan yer değiştirmeği gösteriyor.Asıl deprem uzmanı paleosismolojiyi bilen kişiler medyadaki çoğu deprem uzmanı bilmiyordur tahminim.

    Bursa fayının ilk paleosismoloji çalışmaları geçtiğimiz günlerde başlamıştı taylan sancar’ında dahil olduğu bir ekip çalışmaları yürütüyor,bulgular bilimsel ortamda kabul görünce makale yayımlanacaktır büyük ihtimal .

    Yüzey faylanmasıyla sonuçlanan en az 2 deprem bulgusu var.