O zamanda Eskişehir'de de oraj hatırlamıyorum, sadece rüzgar fırtınası çıkmıştı bir gün o kadar 2012 haziranı uğursuz geçmiş bu bölge için anlaşılan
Hem sıcak hem kuraktı. Bu sene yıllık bazda yağış anlamında Eses Kütahya Uşak Afyon olarak düşük gidiyoruz. Haziran inşaAllah olağanüstü bir şekilde yağışlı geçer de toparlarız.
Bu sene kırkikindiler bizi sürekli es geçiyor. Kurak bir mayıs ayı geçiyor Afyon adına. Martın ikinci yarısından bu yana kurak bir süreç yaşıyoruz maalesef.
Yarından sonra sert bir sıcaklık düşüşü var,devamında haziran’a kadar durgun havalar görünüyor şimdilik.Bu sene oraj sezonuna pasif başladık maalesef bakalım Haziran ayı Ankara için son yıllarda oraj anlamında en önemli ay bence.
Al Afyon'dan da o kadar hocam. Şehir merkezi çok düşük gidiyor. Bizim doğu ilçeleri güzel aldı ama batı ve güney ilçelerle merkez bu sezon fos gidiyor. Kaldı elimizde Haziran ve Mayısın son 4-5 günü. 2015 benzeri bir Haziran bizi paklar.
Bu arada 2023 yazı gibi nasipse Ankara'ya taşınıyoruz. Artık 2024'te beraber kar ve oraj kovalayacağız.
Bu hafta ülkemiz ve bölgemiz için az yağışlı ve ılık bir dönem bekliyor hatta cuma cumartesi yaz provası yapacağız.. Yarın kısa süreli yağış geçişleri alabiliriz. Cuma günü ise ısınmaya bağlı ikindileyin kısa süreli hafif yağışlar alabiliriz.
5 Nisan civarı serin havayla beraber sistem alabiliriz gene 10 Nisan ve sonrası içinde hareketlilik göze çarpıyor. Ara ara yağışlar alırsak bu nisanda verimli geçen kış sonrası bahar yağışları da bol olursa tarımsal açıdan iyi verim yaşarız. En azından yazın tarımsal ürün artışı arz artışına sebep olup biraz fiyatların inmesine vesile olur.
Ülkemizde büyük bir göçmen sorunu var. Suriyelisi-Afganlısı Iraklısı vs. vs. daha nicesi 8 milyon göçmen var. 8 milyon göçmene mülteci denemez. Bu iş uzarsa ülkemizin demografik yapısının bozulacağı aşikar. Başka bir açıdan bakarsak biz zengin bir ülke değiliz bizim bu 8 milyonluk göçmene bakmamız ekonomik açıdan büyük bir külfet. Hükümetin çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da herhangi bir çözümünün olmadığı aşikar. Kesinlikle göç bakanlığının kurulması gerekli. Yapılması gereken göçmenlere verilen desteğin zamana yayarak aşama aşama kesilmeli. Zaten kesilen destekle bir çoğu ülkesine gidecektir. Gitmiyorlarsa ağır vergi yükümlülükleri koyardım. Haa eğer ülkede kalacaklarsa her göçmenden baş vergisi(ayakbastı vergisi) alırım. Mesela kişi başı her sene 50.000-100.000 TL vergi gibi. Ülkemde kalacaksan bedelini ödeyeceksin.
Bu ülkenin öz evladı vatandaşı zar zor geçinip askerlerimiz Suriye'de askerlerimiz şehit olurken burada Suriyelilerin nargile keyfi yapması bana koyuyor hem de çok koyuyor. Suriye'de oluşturduğumuz tampon bölgede Suriyelerin yavaş yavaş gönderilmesi lazım.
Afyon'da mgm sabaha karşı 1 cm. kar ölçmüş. Önümüzdeki dönemde ara ara hafif yağışlar harici fazla bir hareket gözükmüyor ve havalar yavaştan ısınıyor..
Domaniç egede değildir Marmaradadır. Lütfen bu sayfaya yazmayalım. MaşaAllah bu kışın 5 yıldız noktası vardı Buralar: Kütahya'da Domaniç. Afyon'da Çay-Sultandağı. Denizli'nin yüksek ilçeleri ve son olarak Isparta.
Bu kış ülkemizde gerçekleşen yağışlar. Ben bölgemizdeki illerin Aralık-Ocak-Şubat ve kış toplam yağışlarını paylaşalım.
ANTALYA:
Aralık:231,4 mm.
Ocak:274,2 mm.
Şubat:166,4 mm.
Toplam:672 mm.
ESKİŞEHİR:
Aralık:26,4 mm.
Ocak:20,4 mm.
Şubat:26,8 mm.
Toplam:73,6 mm.
DENİZLİ:
Aralık:148,5 mm.
Ocak:85,3 mm.
Şubat:95,5 mm.
Toplam:329,3 mm.
AFYONKARAHİSAR:
Aralık: 83,2 mm.
Ocak:46,3 mm.
Şubat:53,0 mm.
Toplam:182,5 mm.
KÜTAHYA:
Aralık:90,4 mm.
Ocak:37,8 mm.
Şubat:82,8 mm.
Toplam:211 mm.
ISPARTA:
Aralık:124,9 mm.
Ocak:75,2 mm.
Şubat:171,3 mm.
Toplam:371,4 mm.
BURDUR:
Aralık:41,8 mm.
Ocak:48,8 mm.
Şubat:58,4 mm.
Toplam:149 mm.
Uşak için verilere ulaşamıyorum. Olan arkadaş paylaşırsa makbule geçer.
Genel Değerlendirme yaparsak bölgemizde yağışlar bu kış sezonu genel olarak normaller ve üstü gerçekleşti. Özellikle güney illerimiz baya nemli bir sezon geçirdi. Antalya-Isparta ve Denizli normallerin çok üstünde yağışlar aldı. Kar yağışlarıda bölgemizde geçtiğimiz yıllara nazaran daha fazla gerçekleşti.
İnşallah son demde yakalarsınız, bu sene mart baya soğuk koridor açık.
Aynen bize sıfır derece izotermi yetiyor 850 de. -2 olursa daha da güzel oluyor. 2016 da sanırım 10 nisanda 40 cm kar yağmış. SnowPaladin03 de kayıtlar vardır o atar birazdan
2016 değil 2015 Abi. 2015-2016 birbiri ile ak ve kara kadar zıttır hem yağışta hem karda. Ama atayım kayıtları. Azıcık da havamız olsun. 35 cm. almıştık. Hava ılıktı malum nisan. Martta gelse net yarım metre olmuştu 36 mm. yağış düşmüştü.
Bu sezon iç ve kıyı egenin vazgeçilmez ikilisi oldu hocam az yağış kuru soğuk
Maalesef hocam çok potansiyelli kışı siklon rotalarından dolayı kaybettik. Afyon Denizli gene ortalama bir şeyler aldı. Konya'ya bakınca neler kaçırdığına üzülüyor insan. Neyse nasipten öte köy yok. Oraj sezonuna yavaştan hazırlanalım. İnşaAllah bu sene gönlümüzdeki oraj sezonunu yaşarız.
2020 yılındaki orajdan. :hfyeni (29): :hfyeni (29): :hfyeni (29):
Kuru soğuk hiç sevmiyorum. En son tercih edeceğim hava. Güzel bir siklonla kapanış yapsak çok güzel olur. Tüm illerimizi gömen bir sistem alırız inşaAllah mart bitmeden.