Beiträge von ilhan soğancı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ohal veya sokağa çıkma yasağı şöyle dursun bu konuya yazmaya başladığımdan beri sürekli bahsettiğim ekonomi kısmına ağırlık verilen bir konuşma yaptı sayın Cumhurbaşkanı. Alınan ekonomik tedbirler güzel, yani çek, senet ödemeleri ile ilgili birşey duymadım fakat ileride oda eklenecektir. Önceden söyledim tekrar söyleyeyim, Türkiye ekonomisi uzun süreli bir ohal veya sokağa çıkma yasağını, üretim durdurmasını kaldırmaz veya kaldırıp kaldıramayacağını test edecek zaman değil bu risk alınamaz. Avrupa ülkeleri zaten durmuş vaziyette ve bu durum bizi sıkıntıya sokacak. Bunun üstüne ülke olarak duramayız.

    Kişisel alabileceğimiz tüm tedbirleri alıp, devletimize güvenip hayatımıza devam etmemiz gerek.

    İlk ölüm gerçekleşmiş çok üzüldüm. Forumda sağlık personeli vardır bizleri daha fazla bilgilendirirse seviniriz. Devletimizin oluşturduğu korona bilim kurulunda bulunan hocalarımızın söylediklerini çok dikkatle takip ediyorum ve bir hocamıza bu ohal yani olağan üstü hal ortamına geçilmeli mi ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli mi diye soru sordular izlediğim bir yayında. Kendisi çok mantıklı ve haklı bir açıklama yaptı kabaca şöyle söyledi. Şu anda virüs testi pozitif çıkan kişiler ya yurt dışından virüs getiren veya bu kişilerin çevresinden insanlar. Eğer ki bu kişilerle aynı çevreden veya aynı şehirden olmayan, yurt dışı bağlantısı olmayan vakalar ortaya çıkarsa ve yayılma trendinde olursa ohal düşünülebilir. Şu anlık böyle bir düşünce yok dedi.

    Bir de ohal ilan edilsin diyen ve bence kendilerince haklı sebepleri olan arkadaşlara birşey söyleyeyim, Türkiye ekonomisi öyle 3-4 haftalık bir ohal kaldıracak durumda değil veya kaldırabileceğimizi test edeceğimiz zaman bu zaman değil. Sokağa çıkma yasağı tabi ki sadece zaruri sebepler hariç belki düşünülebilir fakat üretim duramaz arkadaşlar. Bir iş yerinde maaşlı çalışan kaç milyon insan var ve bu vatandaşları evde tutarsanız kendinizi felakete sürüklersiniz. Evet sağlık çok önemli, ben şahsen ofisimi kapattım ve evimde oturuyorum fakat binlerce çalışanı olan fabrikalar böyle yapamaz. Bunun en güzel yolu herkesin kendi tedbirini alması. Ekonomimiz zayıf, bugün merkez bankasının açıklamasını iyice okumanızı tavsiye ederim. Herkesin sürekli dert yandığı ve haklı olduğu enflasyonun çok hızlı aşağı yönlü hareketine işaret etti, herkes enflasyon terimini çokça duymuştur fakat deflasyon terimini de bir araştırın. Kendimizi koruyacağız fakat üretmekten ve çalışmaktan geri durmamamız lazım. Ayrıca bu kapanan iş yerleri olan arkadaşlar vardır mutlaka, bir haberleri var mı bu zararları nasıl telafi edilecekmiş. Bir gelişme oldu mu, bugün sosyal medyayı çok takip edemedim.

    Biraz önce star ana haberde korona virüs bilim kurulu üyesi bir hocamızı dinledim. Çok net şeyler söyledi, sağlık bakanlığının ne için hastalığı kapanların il isimlerinin veya nerden olduğunu açıklamadığını uygun bir dille anlattı. Örneğin bu salgın İstanbul'da ise diğer şehirlerde bulunan vatandaşlar kendilerini korumaya bilir dedi. Hastalığı geçiren yüzde 80'lik kısım çok hafif belirtilerle geçirdiği için hiç bir sağlık kuruluşuna başvurmuyorlar diye de ekledi. Bir şehir ismi telaffuz edersek bu hastalığı geçiren ama bunu bilmeyen kişiler bulundukları şehirden virüsü başka yerlere taşıyabilir dedi. Bilim kurulunda bu görüşe katılmayan hocaların olduğunu ama sağlık bakanlığının bu haklı sebeplerden açıklamadığını söyledi. Bu sebepler bana da çok mantıklı geldi.

    Bir diğer dikkat çeken açıklaması, aldığımız tedbirlerle ve vatandaşların kendilerinin aldıkları tedbirlerle 3 ila 5 bin civarında vaka sayısı ile bu salgını atlatabiliriz, vatandaşlar kurallara uymazsa bu sayı çok fazla artacaktır dedi.

    Salgının 3-4 hafta yükselme eğilimi göstereceğini ve alınan tedbirlerle bu zamandan sonra azalma trendine girmesini beklediklerini belirtti.

    Ayrıca sigara içen kişilerin normal kişilere göre bu hastalığa yakalanma oranları 14 kat daha fazla diye de altını dikkatle çizdi.

    Devletimiz bir yol programı uyguluyor ve bizler de kendi korunmamızı ek olarak alıp bu sürece yardım etmeliyiz. Biz ailece 1 veya 2 hafta çok mecbur kalmadıkça dışarı çıkmama kararı aldık ve 4 günü böyle geçirdik. Dışarıya market ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için sadece bir kişi dışarı çıkıyor ve gelince kendini dezenfekte ediyor. Herkes elinden geldiğince bu sürece yardım etmeli, herkese sağlıklı güzel günler dilerim.

    Bu konuda en iyilerden Özgür hocanın dediği gibi, ekonomik konularda kimseye güvenmeyin ve yine üst twitlerinden birinde yazdığı gibi paranızı tek bir yatırım aracında tutmayın. Bu kadarı yeterlidir bence.


    Kendisini sürekli takip ediyorum, tweetleri bildirim olarak telefonuma düşer. Ekonomik gelişmeler açısından takip edilecek değerli bir insan. ABD piyasasının kötü bir açılış yapacağını söyledi, merakla bekliyorum. Gelişmiş ülke borsaları tamamen çöküşte ve durdurulamıyor, Özgür hoca da resesyon sinyalleri vermişti bakalım neler olacak.

    Fed'in piyasaya 700 milyar dolar sürmesi yani dolar basımı, faiz indirimi bunlar Türkiye için pozitif görüntü derdim bundan 1 ay önce. Ama inan ki şu anda bunu söylemek çok zor, altın 300 lira altını görmez ve bu tür belirsizlikler de her zaman artış göstermiştir yine yukarı yönlü seyire başlayacaktır. Fakat bu sorunun şöyle bir durumu var, fed bunca hamleye rağmen Amerika ekonomisini pozitif tutamazsa ve resesyon (durağanlık) bu Türkiye için maalesef negatif bir gelişme olur ve bütün pozitif görüntü değişir. Amerika ekonomisi resesyon ise Avrupa ekonomisi de resesyon olur. Arkadaşların dediği gibi küresel kriz veya buhran çok uzakta olmamış olur.

    peki bu durumda yine dolar düşecek mi ya da altın artacak mı yada ne gibi bir kriz bizi etkiler nasıl önlem alabiliriz

    Fed'in bu büyük hamlesine rağmen S&P 500 vadelileri %5 negatif. İlk tepkiler pek olumlu değil gün içerisinde durum düzelir diye umuyorum. Bir arkadaş sormuş ne demek bu diye, Amerika elinde ki en büyük silahını kullandı ve dünya piyasalarına birşeyler anlatmak, göstermek istiyor. Bu virüs herşeyi etkiliyor, korkarım ki en başta İtalya olmak üzere bir çok ülke bu durumdan çok ağır darbe almış halde çıkacak. Umalım ki ülkemiz az zayiat ile atlatsın her konuda.

    Fed faizleri sıfıra çekti, negatif tabloyu Amerika'da düzeltme peşindeler. Virüs olayı tamamen küresel büyük bir kriz durumunda, ve bu adımlarının karşılığında negatif görünümden kurtulamazlarsa tehlike çok daha büyük olacak. Okulları tatil ettik, eğlence mekanları kapandı ve sanırım bu halka çok daha genişleyecek. Fakat bu sektörden geçinen ve sıcak para akışına katkı sağlayan ülkemizde binlerce hatta yüz binlerce insan var. Bu kişilerin ödemeleri var, borçları var alacakları var. İyi yönetilmesi gereken durumla karşı karşıyayız. Bankalar üzerinden ödemeler bir kaç ay ertelenmesi gerek diye düşünüyorum devlet kararı ile. Hasta sayımız 18 olmuş bu arada, maalesef yükselme trendinde ve yeni başlayacağımız hafta sonunda daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kalacağız.

    Umreden şu ana kadar gelen 16000 vatandaşımız nasıl bir teste tabi tutuldu, nasıl bir yol izlendi çok fazla soru var. Şeffaflık pek iyi düzeyde değil maalesef. Karantina altına alınmalımıydı bunun kararını verecek olan merciiler sayının çokluğundan ne yapacaklarını şaşırmış olabilirler fakat virüs hızlı bir yayılım trendine girerse sağlık sistemimiz bunu kaldırabilecek mi? . Şu ana kadar çok samimi ve işini bilen bir bakan imajı çizen sağlık bakanı sanırım bu umre skandalı ile büyük yara almış durumda. Umalım ki bu 21000 vatandaşımızın içinden birileri ülke geneline bir virüs yayma durumunda olmasın. Bu tür konularda şeffaflık çok önemli, Çin gibi kapalı sistem devlet yönetimi bile şeffaflık adı altında bir aplikasyon ile enjekte olmuş hastaların nerelere gittiğini nerelerde bulunduğunu açık bir şekilde vatandaşlarına sunmuşken tüm ülke sherlock holmes gibi bir iz bir isim bulmaya çalışıyor ki kendini güvende hissetsin. Devletimiz herşeyin en iyisini elbette bilir fakat biz vatandaşlar biraz daha bilgilendirilmeliyiz. Ben kendi evimde bile ailem ile tartışma yaşıyorum, işin ciddiyetinde değiller, bu maalesef ülke genelinde çoğunlukta ve üzülerek söylüyorum ki İtalya'nın şu anda bulunduğu duruma düşeceğiz gibi bir korku var içimde.

    Herkes bilgisi dahilinde birşeyler söylüyor bende bu virüs sürecinde yaşadıklarımı ve bildiklerimi anlatmak isterim. İşim gereği ticaret ile uğraşıyorum ve iki gün önce elinde yaklaşık iki milyon adet maske bulunduran biri ile iletişime geçtim kendisi maskelerin tanesini 3 liradan satmak istediğini kar fiyatının elli kuruş olduğunu söyledi. Bu kadar büyük bir sermayem olmadığı için bende bir kişiye söyledim ve pazarlık sonrası iki lira seksen kuruştan alışveriş gerçekleşti. Şu anda bunu alan kişi on ila on beş lira civarında satış yapıyor. Ülkece her şeyden nemalanmayı iyi biliyoruz, buna kendimi de dahil ederek söylüyorum. Sağlık personeli olmadığım için ben bu olayın ekonomi tarafıyla ilgileniyorum ve durum hiç iç açıcı değil arkadaşlar. Virüsün 1-2 ay daha bu hızla yayılması durumunda çok büyük bir dünya üzerinde ekonomik kriz görüleceği düşüncesindeyim. Bir banka müdürü ile sohbetim de bir kamu bankasının yıl sonu dolar kurunu on bir liraya sabitlediğini ve yurt dışı ödemelerini yükselmese bile bu orandan yapacağını öğrendim. Dünya adım adım resesyona doğru giderken bu virüs bu gidişatı çok fazla hızlandırdı. Bir ay sonrasında ilk önce Avrupa ve sonra diğer dünya ülkeleri böyle giderse resesyon bildirimi yapabilir. Durum gerçekten vehamete doğru ilerliyor, Allah sonumuzu hayr etsin.

    Çok güzel bir gün olacak, kar öncesi masmavi gök yüzü parıldayan güneş. Çocukken böyle olaylara çok fazla şahit olmuştum. Model yorumcuları akşamı bekleyin diyorsa heyecanla beklemek lazım. Tecrübe ile sabit ki hava bir anda kar kış kıyamete dönebilir 😄