Beiträge von MustafaOzay

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu arada ısı olayına ben inanıyorum neden derseniz 2002-2010 arasında bursa'da kışın merkez ve ovalarda en az 20-50cm kar oluyormuş fotoğraflar mevcut. Ne zaman termik santral sayısı arttı çarpık kentleşme ile büyük ve bitişik sıralar yapıldı o zaman kar yağışı azaldı.4 derecen aşağıya inemiyoruz soğukta böyle bir şey olabilir mi ya? Şimdi merkez 3-5cm kar tutsa şükrediyoruz oda yok.Bu sistemde Marmara adasında bir bursa alamadı kar yağışı.

    kardeşim, benim yaşım 49 hayatım bursada geçti.


    bizim çocukluğumuzda ne baca vardı ne şehir bu kadar büyüktü. ama hava yine böyle idi. yaşadığımız bölge ılıman akdeniz iklimine yakın bir bölgedir. sadece rakımı yüksek yerler bol bol kar alır. mesela kütahya eskişehir afyon gibi yerler, bursanın dağ ilçeleri metrelerce kar alıyor hala. 1980 lerde çocuktuk, bütün kış beklerdik yağmazdı kar. yalan olmasın 81 veya 82 senesinde sağlam yağmıştı 1 metreye yakın. şimdilerde de pek değişiklik yok aslında, birkaç yılda bir yağıyor.

    bu forumdaki kardeşlerin yaşının genelde 20 li yaşlarda olduğunu tahmin ediyorum.


    o sebepten bu ülkede her kış kar yağdığını zannediyorlar. evet... son 10 yıl hemen hemen her sene kar görüldü. ama inanın bu bizim ülkemizin doğal hali değildir. doğu ve iç bölgelerle yüksek kesim hariç bizim ülkemizde her yıl kar yağmaz zaten.


    benim yaşım 47 bursa şehir merkezinde hayatım geçti. çocukluğumda bir veya birkaç kere kar gördüm ama gerçekten kar denecek miktarda sadece 1981 de on yaşımda kar gördüm. yarım metre kar yağdı o sene.


    onun dışında her yıl beklerdik kar yağsın diye ve yağmazdı.


    yani bu son on yılda her sene yağdı diye yağacak anlamına gelmez, biz sıcak ülkeyiz akdeniz ege ülkesiyiz bir tarafımız ortadoğu. ve aslında normalinde bizim ülkemizde pek kar yağışı olmaz.

    @manu4, bu hava işi deprem işi gibi insanın tam anlamı ile çözemeyeceği konulardan biri. bu işte hiçbir tahminin garantisi yok. teknoloji şu bu hepsi bir yere kadar. bir hava akımı bir rüzgar herşeyi bir dakikada değiştiriyor.


    kar yağmaz denilen yıllarda en büyük kar yağışları oluyor. o açıdan hepsi adı üstünde tahminden ibaret. ve tahmin de değişken birşey. mesela bir uzmanın kar yağacak dediğine diğeri hayır yağmur yağar diyebilir. bir bakarsın ne yağmur ne kar hava güneşli.


    sonra döner bakarsın ki kar diyen güneş işaretini koymuş. meteoroloji kurumları dansözden beterdir.

    bu nasıl komedidir yahu neyin kavgasını yapıyorsunuz? bu stresiniz niye? :D


    adam kar yağmasına veya yağacak olanı durdurmaya güç sahibi mi? veya böyle bir güce sahip olan biri var mı?


    burası bir internet sitesi dilerseniz siz de tahminde bulunun. adı üstünde tahmindir bu. kockoca devletlerin yüzlerce yıllık kurumları ellerinde uyduları radarları ile çok zaman yanılıyorlar. nedir yani zorla kar mı yağdıracaksınız?


    ayrıca her sistemde böyle ölüp ölüp diriliyorsunuz ya o da ayrı bir komedi yani. :hfyeni (18): bir durun üstelik adamın verdiği tarihte gelmedi daha. başarılı olursa "helal olsun" dersin olmazsa da nedir yani, kar yağmaz yağmur yağar...

    @Efsane-Semih ta 20-25 gün uzaklıktan görüyor sistemi ve %90 gelicek diyor mgm nin 3 günlük tahmini %60 la %90 arası mgm nin 1 günlük tahmin sizce ne kadar tutarlı az bulutlu der yogun kar yagar yogun kar der hava güneşli karar sizin mgm nin tahmini ne kadar tutarlı? bende kafa yandı artık model takip etmekten hayırlı geceler herkese 3-4 gün kafa dinleyecegim sıktı artık model takibi canımı sıkıyorlar artık...

    bence mgm de görüyordur da, mgm ile semih beyin durumu aynı olmadığından bu fark ortaya çıkmaktadır...


    yani mesela doğru çıkmayan bir tahminde semih beyi bağlayan birşey olmaz, ama mgm 10 gün öncesinden çıkıp "1 metre kar geliyor" der ise olur mu? bu durumda mgm ye yüzlerce dava açılmaz mı?


    unutmayalım, mgm devletin yetkili ve sorumlu kurumu. türkiyede bu işin uzmanıdır. hava olayları da insanoğlunun tüm teknolojisine rağmen çok az yol alabildiği konulardan birisi. tüm dünya devletlerinin hava kurumları özellikle bu yıl aynı hataları veriyorlar.


    bence bunun sebebi yine aynı, insanoğlunun hava olayları karşısındaki bilgisi tahminden öteye geçemez. özellikle 1987 ve 2004 gibi yılları yaşamış biri olarak bu gibi büyük kar yağışlarının hiç beklenmeyen şekillerde aniden geldiğine şahit oldum. 2004 te millet kombileri kapadı kısa kollu gezmeye başladı. sabah kalktığımızda yarım metre kar vardı.


    o açıdan hava konusunda insanoğlunun tahminden öteye geçeceğine inanmam.

    birkaç yıldır hava forumlarını ve dünya devletlerinin meteoroloji kurumlarını takip etmekteyim...


    açıkçası bu konu ne mesleğim ne de anladığım bir konu değildir. sadece izlenimlerimi ifade etmek isterim.


    mgm ye bakıyorum bugün 25 derece dediğine yarın 22 yazıyor, öbürgün 24 bir sonraki gün bir bakıyorsun daha farklı birşey. hadi diyelim bizimkiler böyle. e diğerlerine bakıyorum çokta farklı değiller.


    açıkçası insanın depremi bilme durumu nasılsa birkaç gün sonraki havayı bilme durumu da aynı gibi geliyor bana. şuradaki arkadaşlara bakıyorum da bir gün içinde çıkan zırva modellere bakıp sevinen adamlar birkaç saat sonra üzülüyorlar.


    elden gelen birşey var mı?


    hava olayı 2004 yılına benzer. akşam kısa kollu geziyorduk öyle bir kış hayal edin. sabah bir kalktık yarım metre kar. ve devamında o kar bursada 1 metre oldu. çatılar çöktü.


    demek istediğim çok fazla inanmayın takmayın şu işlere. ben insanoğlunun hava ve deprem gibi şeylerde bir yere varacağına açıkçası hiç inanmadım. çünkü bunlar hakikaten dengesiz şeyler. hayat gibi kader gibidir hava durumu yarım saat sonrası belli olmaz.

    şubat başından beri bu durumlarda ntv havaya bakıyorum. şubat başından beri mgm çok başarısız ve ntv hava tam tersine bire bir doğru tahminler yaptı.


    yine önümüzdeki hafta sadece salı günü ve çarşamba sabahına kadar soğuma var ama en fazla sıfıra iniyor ve yağmurlu gösteriyor. hakikaten havalar ısındı millet kısa kollu gezmeye başladı kar işi zor gibi...

    bu mesaj benim bahsettiğim videoyla ilgiliydi sanırım ... Peygamberimizin anneside bir kadın - ben erkek kadın diye kişiselleştirmem olayı hocam ...bana göre KÜFÜR TEK MİLLETTİR

    valla ben de hayata dine göre bakmam açıkçası. sadece kadınların içinde ömrü geçmiş biriyim. bir kadının erkeğe oranla ne kadar acımasız, sert, zalim, sadist ve korkunç derecede dayanıklı olduğunu iyi bilirim. üstelik onlar istemedikçe asla gerçek yüzlerini göremezsiniz. kadın iki maskeden oluşur. biri hayal biri gerçektir. gerçeğini ancak o video gibi noktalarda gösterir. dua edin de ellerine düşmeyesiniz.

    geçen sene yazın rusya 40 serçeleri görmüştü bu sene şubat ayı sıcaklık rekorları kırıldı. Türkiyenin güneyi her geçen gün daha da kuraklığa ve sıcaklığa sürükleniyor. Bu sadece güney kesimlerle de kalmayacak.

    hasan bey bunlar sadece teori. inanın kuraklık mı gelir bolluk mu olur hiç belli olmaz. ben küresel ısınmaya kesinlikle inanmıyorum. 20 yıldır bunları dinledik. hatta şu yaşadığımız yıllarda susuzluktan ölmemiz gerekirdi onlara bakacak olursak.


    benim gördüğüm çocukluk yıllarımıza göre çok daha fazla kar yağıyor kış oluyor. 2004 te yaşanan olayı bursada doğup büyümüş o yıllarda 70 yaşında olan büyüklerimiz " yahu biz böyle kar ne gördük ne duyduk bu ne?" diye hayretle karşılamışlardır. bursa şehir içinde 1 metre kar yağmış evlerin çatıları çökmüştür.


    profesörlere bakacak olsaydık 2004 te yağmur bile yağmayacaktı onlara göre.

    çöl iklimine filan girdiğimiz yok. yaşım 45 bizim çocukluğumuzda inanın yıllarca kar yağdığını görmezdik. ben bursada çocukluğumda sadece bir kere adam akıllı kar gördüm 81 veya 82 yılları olmalı.


    şimdi her sene az çok kar yağıyor.


    bir de yaşadığımız ülkenin bir akdeniz ülkesi, bir cennet olduğunu unutmayalım. fazla kar yağan memleketler bize gıptayla bakıyorlar. çünkü çok soğuk iklimde hiçbirşey yetişmez.

    işin iyice rezilliği çıktı. demek ki ntv havaya bakmak lazımmış. kaç oldu mgm saçmalıyor. ntv havanın dediği gibi aynen oluyor.


    bugüne mgm üç kar ikonu koymuştu. bursada dağların ancak tepesi beyazladı. ntv hava ise kky demişti yine isabet ettiler.


    benim anlamadığım sen mgmsin devletsin uydun var her imkanın var nedir bu başarısızlık? 20 sene önce daha isabetliydi mgm. hayır ntv nasıl biliyor da sen bilemiyorsun kaç oldu? bir değil iki değil yani...


    Keşke 40-50 yıl önce yaşasaymışız kışlar ozamanlar daha güzelmiş şu şubatın haline bakın kışın en sert en aktif olduğu ay :(


    inan bana palavra bu. ben 45 yaşındayım, çocukluk dönemimde 15 yaşıma kadar bursada bir veya en çok iki kere kar gördüm. sanırım 81 veya 82 yılıydı doyasıya karda oynamıştık. bütün kış beklerdik yağmazdı.


    şimdi her sene iki üç defa yağıyor. hele ki eskisi gibi bursa bahçelik tarlalık yeşillik olsa kara gömülür.

    Bu isten cok anlamiyorum ama istikrarli bi ruzgar gerekli olabilir sabahtan beri ilgileniyorum. Surekli yôn degistiren bi ruzgar mevcut


    merak etmeyin kimsenin çokta birşey anladığı yok. dünyanın süper gücü abd nin meteorolojisi bile açıklama yaptı "hava bir anda değişebilir" diye. yani bu işin tam kesin bir ölçüsü bilgisi filan yok henüz. olacağını da sanmam. insan depremi, hava olaylarını asla çözemez bence.


    bir de "hava soğusun hava soğusun!" diyorlar ya...:w00t: kardeşim bu sene zaten normalin 10 derece altında gidiyor. donduk öldük. ha tamam bizim dememizle değil de... daha ne soğuyacak? milletin dengesi kaydı herkes hasta. ben onu bunu bilmem bizim memlekete 2 günden fazla kar yaramaz abi. bugün yağacak yarın eriyecek. burası rusya değil. biz akdeniz ülkesiyiz. ayrıca soğukla ne olur ki yani? soğuk memleketlerde ot bitmiyor bu neyin özentisi?