Beiträge von banildi73

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Aslinda hava sartlari yillik tahminlere (accu,jamstec vs.) uygun gidiyor. Son 3 seneye gore kotu bir sezon geciriyoruz karadeniz ve dogu anadolu haric. subat sonu ne olur tam tahmin edemiyorum umarim son bir soguk dalgasi daha aliriz.Daglarda kar olmasi gercekten tek tesellimiz oldu dagda kar demek gol,akarsularin beslenmesi demek baraj seviyeleri de fena degil en azinda sert bir kuraklik yasamayacagiz.


    Bunun disinda gene baska bir konuda gecti su kuresel isinma olayina inanmayanlara gercekten hayret ediyorum. Bunu sadece 16 subat`da disarida 22 derece hava oldu diye soylemiyorum. Son 15 seneki trendlere bile bakarsiniz nasil hep daha az kar yagisi aldigimizi yagan karin hemen nasil eridigini gorursunuz. Yani gozle gorulen bir trend var ...Asil beni tedirgin eden yari akdeniz iklimi disindaki kuzey avrupada bile son 3-4 senedir kislarin sertliginin azalmasi. Almanyada yeterli kar yagisi almayip sezonu kapatan kayak merkezleri var. Dogaya cok sert uyarilar var umarim hizli ve kesin onlemler alinir yoksa iklim degisikligi terorden,savaslardan daha buyuk bir yikima yol acacaktir bolgemiz ve dunyamizda

    Semih hoca hakli yukseklerde kar olmaz istanbulda ama guzel seyirlik bir yagis olacak. Bu yagisa amorti diyelim bekliyor muydu 3-4 gun once birileri bu sistemi?


    Istanbulun tumunu kapsayacak bir sistem en az -12 girip sehre dek yagisi getirmeli. Diger senaryolar pek tutmuyor ve yaramiyor be sehre

    Bizim gibi istanbullulara da bu sistem ders olsun. Ben yuksekler icin 10 cm demistim onu bile yakalayamadik yilbasi sistemini begenmeyenler bu sisteme bakip bir daha dusunsun derim. Gene de 2013 felaketini hatirlayanlar icin buna da sukur diyelim.


    5 subat ve sonrasi icin umutluyum endeksler bizi destekliyor o zamana kadar herkes isine gucune donecek 4 subatta burada telrar gorusmek uzere...

    Ben 10 cm diyordum ama sistem beni bile yan yatirdi. Gercekten beklenenden dusuk bir performans var. Iddiali arkadaslarin da cani sagolsun onlar da iyimserlik dagittilar ama hava olayi iste yapacak birsey yok...


    Bazilari sali gunku yagislardan bahsetmis ama guney istanbulda bu kky olur belki cekmekoy,beykoz gibi yerlerde ortu olabilir.


    Bir arkadas yazdi sanirim lutfen subat basi sistemine efsane demeyin ve beklenti icine girmeyin ..Sonrasi buyuk hayal kirikligi oluyor...

    Su ana kadar sistem bekledigimden de kotu gidiyor ki ben max. 10 cm kar demistim kuzey ilceleri icin . Yalniz yarin biraz daha kuvvetli yagislar olabilir.DEK`ler cok zayif kuvvetli kisimlar da dogu tarafina kaciyor


    Bu arada enseyi karartmak yok gencler... Tecrubelerim derki bu sekilde soguk paterni yakalamis istanbul mart-15`e kadar ciddi bir sistem yakalayacaktir ki bende ustatlar gibi 5 subatdan sonra bazi aksiyonlar bekliyorum. Yalniz artik efsane demeyin herseye kotu dusunun olmaz deyin olunca mutlu olalim...


    Hava nefis gezin tozun birakin PC basinda oturmayi camlica tepesine cikin beyazligin keyfini surun...

    Cekmekoyde hafif kar yagisi var ama radara gore birazdan gunes acar. Ben gene istanbul icin ciddi ortu olmayacagi konusunda israrciyim ama mevcut durumdan da cok memnunum. Kucuklugumdeki kislara benzedi bu surec kar yagar (az veya cok) yerde biraz erir sonra ustune tekrar yagar her yer beyazdir insana huzur verir bu goruntu. Hayat da felc olmaz normal akisinda devam eder..

    Istanbul icin dunde yazmistim modeller ve diyagramlar sinirli bir yagisi ongoruyor otesi surpriz olur. Kuzey ilcelerinde biraz ortu olusma ihtimali var avrupa yakasi da ruzgarin yonune gore nasiplenebilir.


    Karadeniz,dogu kocaeli ve sakaryayi cok sansli goruyorum .Kartepe`de kar yuksekligi 2metreyi gecebilir bu senenin yildizi zaten karadeniz bolgesi .

    Bu iki gunluk yagista istanbul kiyilarda max. 5 cm kar olacagini hem ustatlar soyluyordu hemde modellerden belliydi efsane beklentisine kim girdi emin degilim. Bu sistem turkiyeyi orta siddette vuran tipik bir balkan sistemi. 1990`larda ve oncesinde daha cok gelirdi bu sistemler trakya kara gomulurdu istanbulda ise ince&orta ortu birakirdi siddetine gore.

    Ne olursa olsun istanbulun tumunde az veya cok kar ortusu birakan sistem iyi sistemdir ve yeterlidir. Efsaneyi kacirdigimizi bende kabul ediyorum ama buna da sukur diyelim. 15 ocaka kadar yagisli bir doneme giriyoruz ozellikle daglarda kar ortusu yeterli seviyede bu da cok sevindirici...15/01 sonrasindan emin degilim modelleri takibe devam edecegiz onumuzdeki hafta ortasindan itibaren...Unutmayalim daha avrupada dogru durust kar yokken bu sistemi alabildik..

    Sakin olun arkadaslar gece heryeri vuracak bu kar yarina accu 10 cm kar vermis siz onu kiyilar icin ikiye carpin. Yalniz DEK nasil basladiysa oyle hareket ediyor son yillarda sanki bu sistemin kaymagini Bogaz-Tuzla hatti yiyecekmis gibi bir hissiyatim var ki radar hareketi de bunu teyit ediyor.


    Not: Cekmekoy yogun kar yagisi basladi beykoz iptal...

    modelleri sabah inceledim uzun vadede ECM yakin vadede GFS ve UKMO`ya guvenin derim. 30-31 ve 1 gunleri icin istanbul guney sahillerinde sicaklik sikintisi var kuzey bolgelerinde ortu rahat olusur son durumda. DEK yagisi alacagiz gibi duruyor kar haritalarina fazla takilmayin hangi bolgeyi ne kadar vuracagi belli olmaz ...Kisin ikinci yarisi daha hareketli gececek ozellikle subat ayindan cok umitliyim karadeniz ve dogu bolgeleri icin.
    Birde en son ne zaman istanbulda kar yagisli bir yilbasi gecti bunu hatirlamiyorum sukredelim derim.