Mevcut sistemi bir kenara bıraktım yaklaşık yarım saattir GEFS senaryolarını inceliyorum. Büyük resimde çok daha büyük potansiyeller var. Bu sistem bıçak sırtı ama 30 senaryonun henüz daha yarısına gelmemişken gerek kuvvetli soğuk çekirdekli polar atakların gerekse de batı Sibirya kökenli ULL lerin olduğu birçok senaryo olduğunu gördüm. En enteresanlarından birisini paylaşıyorum.
Yarından itibaren sınırlı alan modellerine odaklanmak ve siklonun rotasını tahmin etmek önem arz ediyor. Balkanlardaki soğuğun doğu Trakya’ya sokulması için belki de sistemin ömrünün 12 saat ötelenmesi söz konusu olabilir.
Eğer vortex ile karayel ağırlıklı alırsak yağışlar -7 dahi olsa yer seviyesini 0-1 derece seviyesine çeker. Ardından isobarlar saat yarım yönünde dikleşeceğinden DEK için şartlar oluşacak bir taraftan 850 hpa sıcaklığı düşerken bu kez nem artacak
İtalya olayında şöyle bir detay yakaladım. Eğer o ULL karakterli AB ana senaryoda beklenenden bir 12 saat önce salınırsa ineceği yer Girit civarı oluyor. Bu da Ege de çarşıyı pazarı karıştırıyor. Böyle bir senaryo gelirse hiç şaşırmam bu akşam
İzlanda AB sinin arka arkaya düşey salınımları -8 / -10 lardan fazlasını getirmez çok ekstrem basınç yerleşimleri olmadığı sürece. Ama İzlanda şunu yapar, yaptığı U tipi salınım hareketi ile kuzeydoğudaki Kafkasya zaafiyetini ortadan kaldırarak batı Sibirya ‘yi harekete geçirir. Azor kuzeydoğu Avrupa İskandinavya ve Batı Sibirya yükseği ile bir bütünlük sağlar ve bizlerin kutup treni dediğimiz -16 ların Trakya sınırlarına girdiği güncellemeleri göstermeye başlar. Şubat 8-10’dan sonra muhtemelen kışın en pik sistemi görünecektir. İzlanda’lar ülkemizin iç kesimlerinin aç kaldığı kar yağışı için çok faydalı olacaktır bunu da atlamamak lazım.
Bizim coğrafyamızda atmosferik kararsızlığın kararlılığı devam ediyor. 4 Şubat dostumuzun acı haberinden sonra yazmak gelmedi gelmiyor içimden. Çok boş dünya, her anımızın her günümüzün tadını çıkaralım. Herkese hayırlı geceler ve güzel bir hafta diliyorum Hristiyan dostlarımızın da bu vesileyle Noel bayramlarını kutluyorum.
Ne diyeceğimi bilemiyorum. Ben kendisinin hasta olduğunu dahi bilmiyordum. Biz birbirimizi hiç görmedik ama birçoğunuzla olduğumuz gibi yıllardır birbirini tanıyan dostlardık. Havaforum çok değerli bir üstadını kaybetti. İçim cız ediyor şu an… Başımız sağolsun. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Tüm ailesine sabırlar diliyorum…
GFS ana çıktı için moral bozmayacağım. Bence siz de bozmayın önemli olan ama fikir ve tabi ki ECMWF akşam güncellemesindeki 216h ve 240h sinoptiklerinin vereceği fikir.
Çok güzel senaryolar var GFS ensemble da. 192h ‘e kadar hemen hemen tüm senaryolar istediğim gibi ondan sonraki senaryolarda ise GFS matematiği veya AI ‘si değil Serkan abinizin tecrübesi konuşur 😎 Yaklaşık 10 gün önce belirttiğim gibi 28-30 veya birer gün sarkmayla 29-31 Aralık sistemleri İstanbul için kuvvetli bir ihtimalle cepte. Sistem gelirse havada da olsa (en az) kar yapar.