Beiträge von Bay Hava

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    orası öyle tabiki ama avrupa yakasındaki arkadaşlardan haber geldikçe bilemiyorum nasıl beklerim
    birde sistemde rüzgar nezaman karayele dönecek acaba

    Fazla bekleyeceğini sanmıyorum karın erkenden başlayacağı ilçelerden biri Ümraniye. Sistemle ilgili netleşmesi gereken bir yer kaldı. Avrupa yakasının doğu ve kıyı kesimleriyle Anadolu yakasında yağışın yarım günlüğüne yağmura/karla karışık yağmura dönme riski var. Bu risk bazı modellerde hiç yok bazılarında yüksek olarak var. Yarın sistemin bu sisli kısmı da ortadan kalkar ve görüntü iyice berraklaşır.

    @bşkşhr34 çiy noktası yöntemi her zaman işlemez. Bazı başka verilerin de uyması lazım. Yılsonu sisteminde işe yarar o sistemde sadece yağış haritası ve çiy noktası haritasını yan yana koyman yeterli olur. Bu gece düşey hız zayıf. Kar taneleri salına salına iner ve yere ulaşana kadar da erir yağmura döner. Yüksekler için belki kky olabilir ama hiç üzerinde durulacak bir oluşum değil. Kafa yormanıza değmez. Sezon açılışı falan olurdu havada kar görelim yeter modunda olurduk o zaman anlarım da o aşamaları çoktan geçtik.

    Kısa yoldan kar tahmini için yağış haritasıyla beraber çiy noktası haritasını beraber inceleyin. Bu sistem özelinde başka bir veriye bakmanıza gerek yok. Çiy noktası sıcaklığının 0 ve altında olduğu yerlerde yağış kar olur örtü yapar 1 olduğu yerde kıyılarda sulu kar ve kky olur yüksekler belki kurtarır belki kurtarmaz örtü işi sıkıntıya girer 2 olursa yağmur olur. Soğuma 1 kademe daha artarsa yağışın tamamına yakınını İstanbul kar olarak alacak 1 kademe azalırsa yağışın çoğu heba olabilir özellikle kıyılarda örtü cıvıklaşır süresi kısalır. Takibe devam.

    http://www.meteociel.fr/modeles/gfs/gr…de-rosee/3h.htm

    Nemli polar hava kütlelerinde çoğunlukla böyle oluyor. Yüksek nem sıcaklık düşüşü önünde ciddi bir engel. Sistemin çıkış bölgesinde soğuma ne kadar güçlü olursa güneye inerken zayıflaması da o kadar geç olur bu sistemde en başından yani İzlanda tarafında soğuk zayıf olduğu için bize geldiğinde de çabuk kırılıyor ama dediğim gibi bu sene kutup çevresi normalinden ne kadar sıcaksa hemen kuzeyimiz normalden bir o kadar soğuk. Yani yol üzerinde bu soğuma açığı kapatılabilir. Ben 850mb sıcaklıklarının biraz daha düşeceğini tahmin ediyorum. Modeller -7 gibi gösteriyor ama biraz daha aşağı çekilecektir perşembeden itibaren İstanbul üzerinde -9 -10 gibi değerler görebiliriz.

    Sistem daha Balkanlara doğru inmedi. Salı günü Polonyaya çarşamba günü Balkanlara doğru inecek ve ardından Marmaraya doğru gelecek. Bu bölgede hem alt hem de üst seviyelerde bir süredir normalinden soğuk giden havalar nedeniyle modellerin şu anda öngördüğünden daha güçlü bir soğuma gerçekleşebilir. Şu anda hayali projeksiyonlar üzerinden gidiyoruz ve 1-2 derecelik oynamalar çok farklı sonuçlar doğuracaktır. Hele şu sistem Avrupaya giriş yapsın karaya çıksın ne hale gelecek bir görelim bakalım.

    Son çıktılara göre cıvık kar olur ama yarın bir bakmışsın o cıvık kar yağmur olmuş veya örtü yapar hale gelmiş hayaller gerçek olmuş. Bu sistem çarşamba günü geliyor. Sisteme 5-6 gün zaman var. Ucu ucuna değerlerin olduğu bir sistem için fazlasıyla uzun bir süre. Çok şeyler değişir daha. Az daha sabredin kafanız rahat etsin.

    Bu sistemde daha netleşmeyen yerler var. Pazartesi ayrıntılar ortaya çıkar. Yukarıda 500mb sıcaklığı -39 derece olan bir çıktı paylaşılmış süre uzun değişimler olabilir ve 500mb sıcaklığının -39 olduğu çıktıyla -32 olduğu çıktının sonuçları aynı olmaz çok farklı olur. 2 gün daha sabredin yukarının durumu iyice belli olsun ona göre kar nerde başlar ne zaman başlar kaç gün sürer ne zaman biter örtü yapar mı yapmaz mı erir mi erimez mi söylenir. Şimdi birşey diyeceğiz yarın bir bakacağız ki değişmiş yazdıklarımız çöp olacak. Siz umutlandığınızla kalacaksınız biz de itibarımızı zedeleyeceğiz yok yere.

    Yağış kar şeklinde başlayıp yağmura dönecek. Yağmura dönüşü kaçınılmaz bir son gibi gözüküyor. Şu anda radarın görüş alanına giren ve Karadenizden yaklaşmakta olan kütleler sayesinde kar göreceğiz. Daha sonra rüzgarın poyraza dönmesiyle çiy noktası sıcaklığı artacak. Gece saatlerinde 3 derecenin bile üzerine çıkıyor ki bu şartlarda yağmurdan başka birşey olmaz. Kar tahmini yaparken bakmanız gereken öncelikli verilerden biri dew point yani çiy noktası sıcaklığıdır. Haritalar dışında skewt diyagramlarında sağ tarafta bu değeri görebilirsiniz. 1 derecenin üzerine çıkmışsa İstanbulda kar yağmaz. 1 derecenin az üzerindeyse yükseklerinde kky olabilir 2 derecenin de üzerine çıkmışsa kar ihtimali tamamen ortadan kalkar sadece yağmur olur.