Beiträge von -Jupiter-

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Herkese geçmiş olsun. Deprem sonrası sosyal medyaya bakınayım dedim yine her konuda olduğu gibi ikiye bölünmüşüz. Foruma bakayım dedim burası da aynı halde. Tam bir trajikomik durum.

    Takım tutar gibi bilim adamı tutma, profesör şakşakçılığı yapma, sanki dine inanır gibi ''sen ona inan, ben buna inancam'' muhabbeti dönmeye devam ediyor maalesef.

    Ekşide bir yorum gördüm, biraz acımasız ama içimden geçeni yazmış bir kullanıcı. İyi forumlar..

    cssveny.png

    Gréy maalesef bir yeşil alanı daha kaybedeceğiz.

    1. ihtimal Atakum ilçe merkezininin nüfus çoğunluğunun deniz seviyesinde yaşamasından dolayı, doğru temsil etsin diye yine deniz seviyesine kurmaya niyetlilerse Körfez - İncesu ihtimali maalesef var. İlçe merkezinde zaten nerdeyse boş arazi kalmadı gibi bir şey. Körfez-İncesu olursa çok kötü bir karar olur fikrimce şehirden iyice uzaklaşılmış olur.


    2. ihtimal İlkadım ve Canik istasyonlarında olduğu gibi rakım veya içerde kalma durumuna çok bakılmadan, istasyon ve idari bina biraz yukardaki köylerin olduğu kısımlardan bir yere kurulacak.

    1kk3796.png


    3. ihtimal Belki de idari bina ve istasyon ayrı yerlerde olacak, istasyon çok yer kaplamadığı için mümkün olduğunca ilçe merkezinde olacak şekilde bir yere konumlandırılacak. İdari bina ise bambaşka bir yere yapılabilir.

    Mesela Türkiş'te Citymall Avmnin karşısında sahilde imarda belediye hizmet alanı olarak görünen bir alan varmış. Aslında istasyon için burası çok daha iyi bir seçenek olur. Hem şehrin daha ortasında kalıyor hem de deniz seviyesinde.

    kapw4x7.png

    auynvz5.png


    Bakalım yakında belli olur umarım ne olacağı. Radarda gitti gelmiyor zaten ^^

    Spreyleme konusu ile ilgili neden dalga geciliyor anlamiyorum. Bilimsel degil falan filan denecek. Ucagin olusturdugu buz kristeli onlar denecek. Demekki buz kristali haziran başından agustos sonuna kadar olusmuyor. Ya da ayni donemde hic ucak ucmadi izmir semalarinda:))

    Chemtrail komplo teorisi çıkış yılı 1990-1996'dır.

    ''Contrail'' yani yoğuşma izi ise II. Dünya Savaşındaki uçaklardan beri görülen bir şey. Daha teori bile yokken bu izler zaten vardı??

    Lağıma dönmüş ve hit almak uğruna dikkat çekmeye çalışan sosyal medya sayfalarını takip etmek yerine, herkesin elinin altında internet var lütfen biraz doğru kaynaklardan araştırın.

    Yani kimyasal püskürtme olacak ve yüzlerce bağımsız ölçüm istasyonu bunu anında tespit edemeyecek, bu mümkün mü?

    Havaalanındaki uçaklar rutin olarak denetleniyor. Yakıt, bagaj, yük kayıtları bağımsız kurumlarca inceleniyor. Böyle bir sistemi küresel ölçekte gizli tutmak lojistik olarak imkânsız bir şey.

    Üşenmeyip saçma sapan şeyleri bile sorduğumuz yapay zekaya bunu sordum teoriyi savunanların en çok söylediği şeyler bunlarmış.

    Hepsinin bir izahı var, bilimsel açıklaması var. Teoriyi savunanların ise hiç bir kanıtı yok. Millet olarak bu komplo teorilerilerine bayılıyoruz maalesef...

    1️⃣ “Bu izler normal uçak izlerinden farklı; çok uzun süre kalıyorlar!”

    • Gerçek: Uçak izlerinin (contrail) kalıcılığı tamamen atmosfer koşullarına bağlıdır.
      • Hava çok nemliyse ve sıcaklık çok düşükse, buz kristalleri yavaş erir → izler uzun süre kalır ve hatta yayılıp bulut gibi görünür.
      • Hava kuruysa, izler saniyeler içinde kaybolur.
    • Bu yüzden aynı anda iki uçak görebilirsin: biri iz bırakır, diğeri bırakmaz.

    2️⃣ “İzlerin şekli garip, düzenli ya da ızgara gibi!”

    • Gerçek: Uçaklar hava yollarında (hava koridorları) uçuyor. Bu yollar görünmez “otobanlar” gibidir.
    • Çapraz uçuşlar veya paralel rotalar ızgara gibi desenler oluşturur. Bu tamamen normal bir hava trafiği sonucu.

    3️⃣ “Bu kadar çok uçak izinin olması normal değil!”

    • Gerçek: Ticari uçuş sayısı 1980’lerden beri katlanarak arttı. Daha fazla uçak = daha fazla contrail.
    • Özellikle yoğun hava trafiği olan bölgelerde gökyüzü daha “çizgili” görünür.

    4️⃣ “İçindeki kimyasalları test ettik, bulduk!”

    • Gerçek: İnternette dolaşan “toprak/yağmur suyu testleri” çoğunlukla hatalı.
      • Analiz edilen şey genelde doğal toz, polen veya normal alüminyum/tuz gibi atmosferde zaten bulunan maddeler.
      • Bilimsel standartlara uygun, bağımsız bir testte chemtrail’e dair kanıt bulunmadı.

    5️⃣ “Eskiden bu kadar çok iz yoktu!”

    • Gerçek: Fotoğraf ve belgesellerde II. Dünya Savaşı’ndan beri contrail’ler net şekilde görülüyor.
      • Hatta pilotların taktiklerinde bile kullanılmış. Yani “yeni” değil.
      • Bugün daha yüksek irtifada ve daha güçlü motorlarla uçulduğu için izler daha sık ve kalıcı.

    6️⃣ “Bu izler bulutlara dönüşüyor, kesin kimyasal!”

    • Gerçek: Contrail’ler yayılıp sirrus bulutlarına dönüşebilir. Bu, meteorolojide bilinen bir olaydır.
      • Hiçbir gizli püskürtme gerektirmez, sadece nem ve sıcaklık koşulları yeterlidir.