Beiträge von MKA1881

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    manik depresif hakkında olumsuz bi görüş var forumda ve en ufak olumsuz yorumunda tepki çekiyor. Orada bu kış sistem gelmeyecek veya hep sıcak sektörde kalacağız dememiş. Eğer kış aylarında sistemler böyle olursa sıcak sektörde kalırız demiş. Bunda yalan veya yanlış bir şey yok. Bunu aynı şekilde herkes söyleyebilir sansür yok forumda sonuçta. Ben de geçen günlerde kısmen aynı şeyi söyledim Aralık 7-8 i gibi gelecek sistem için sıcak sektörde kalabiliriz dedim. Benim hakkımda bu tür bi ön yargı olmadığı için kimse kızmadı bana ama manik e herkes kızıyor.

    Bence bu yanlış algı kırılmalı. Bu arkadaş sonuçta ılıkçı değil. Ilıkçı olsa sinirlerimizi bozmak için yazıyor deriz. Sistem gelince en çok sevinen arkadaşlarımızdan biri.

    Ayrıca kendisinin söylediği gibi forumda yaz kış bulunan ve foruma değer veren biri. Bölgemize sağladığı katkıyı kaç kişi sağlıyor. Bence bu arkadaşa biraz daha olumlu bakmakta ve eskiden oluşturduğu olumsuz algıyı unutmakta fayda var.

    Şahsi görüşümdür kimse üstüne bişey alınıp bana çatmasın rica ederim.

    huseinskas senden ve daha önce bölgemizden bazı kişilerden bunu duymak mutluluk verici.:)

    Ancak 2 sene önce Gray Cities bölge sorumlusu iken görevi bırakacağı zaman zaten bana bunu teklif etmişti o zaman da istememiştim şuan da fikrim aynı.

    Bu görevi huseinskas sen gayet iyi yapabilirsin. manik depresif de gayet iyi yapabilir diye düşünüyorum. Bence ikiniz aranızda anlaşın. Bölgenin kaç zamandır sorumlusu yok belirsizlik kalksın ortadan.

    Benim için halkın gözünde değerli olmak yeterli ünvana gerek yok.^^

    Sorumlu olsak da olmasak da değer görüyoruz bu önemli.:)

    MKA1881 ao ve nao'nun durumu nedir hocam umarım kötü değildir.

    Ay sonu beklediğimiz sistemde sıcak sektörde kalmamıza sebep olan negatifden yükselen endeksler. Negatif endeks görülünce orta avrupa da parazit ab alanları görülür ve endeksler nötr-pozitif e çıksa bile her zaman çomak sokabilir sistemlere bu ab alanları.

    Şimdi Ao ya bakıyorum büyük bi kararsızlık var. Eğer ay sonu gibi nötr-pozitif e yükselirse Aralık 7-8 gibi gelmesi olası sistemde daha rahat oluruz. Orta Avrupa da yüksek basınç alanı olur ve çomak sokacak ab bulunmaz. Her çıktı önem arz ediyor daha çok zaman var diye umursamamak yanlış. İzlanda bölgesinde basınç düşük olmalı eğer yüksek olursa polar atak balkanlar üzerinden inecek demektir.

    İstediğimiz gibi pozitife yükselirse canımızı ancak düşerken nötr, -1 civarına düşerse sıkar. Bunu görmek için en azından ay sonu Aralık başını beklemeliyiz. Şuan takip edeceğimiz ve önemli olan pozitife çıkabilecek mi yoksa negatif de mi salıncak. Kararsızlık fazla bu nedenle endişeliyim.

    huseinskas Aslında ona neden olan kafkas dağları. İşin temeli kafkas dağlarına dayanıyor bitirdi bizi o dağlar.:D

    Aynen söylediğin gibi Karadeniz aynı Akdeniz gibi soğuğu görünce tepki ab üretiyor. Eğer zayıf bir soğuma olursa yani merkezi ancak -12, -14 civarı o zaman sıkıntı çıkarabilir.(Kırım a inecek soğuklardan bahsediyorum bizi etkileyen değerler değil. ) Ama eğer kırım civarına kadar -14 ve daha düşük değerler inerse sorun çıkaracağını sanmıyorum. Gfs ye her an yansıma olabilir. Yani arada sistemi gösterip sonraki çıktıda kaybedebilir. Bugün çıkacak endeksleri merak ediyorum Nao dan ziyade Ao nun durumu daha önemli.

    manik depresif

    Her kıvrılan sistem için aynı şey söylenemez ama çoğunluğu böyledir.

    Bundan önce şu önemli. Neden kıvrılarak gelsin? Kıvrılarak gelirse haklısın tabi şansımız azalıyor ama kıvrılarak gelmesi için gereken basınç yerleşimleri olmazsa kıvrılarak gelemez. Ecmwf sabah akşam çıktısı karşılaştırılırsa daha iyi anlaşılır.:)

    huseinskas

    Bu işler parayla değil sırayla doğru diyorsun. Geçen sene de kar göremediğimiz için feci halde tedirginim. Hiç göremedim yükseklere de çıkmadım o nedenle endişeleniyorum. Havanın kıpkırmızı oluşunu hayal ederek uyuyorum geceleri o haldeyim.^^

    Şaka maka 6 sı civarı gerçekten güzel bir polar atak olası. Bölgemizden kimse 7 Ocak 2017 gibi fön yemek istemez o sistemde. Allah büyük hadi bakalım.:)

    Ay sonu için ise salınım olacak Gfs de bunu gördü. Akşam Ecmwf bölgemiz adına iyi bir çıktı vermiş. Söylediğim gibi olumlu olumsuz manada değişime açıktır her zaman. Bana sorarsanız Gfs gibi de olsa gelsin. İlk başta fön var ancak devamında 850 hPa da - değerleri alıyoruz. Önemli olan bu zaten deniz soğusun Aralık da gelecek olanın önünü açsın.;):)

    Beklediğimiz yansımalar oldu her iki modele de. Gfs de Ecmwf de bir şeyler yapmaya başladı.

    Ancak bu akşam ki Ecmwf çıktısına göre ne yazık ki sıcak sektördeyiz. Söylediğim gibi vade uzun ab alanlarının hareketi etkilenecek bölgeleri belirleyecek. Her türlü olumlu, olumsuz değişime açıktır yarın sabah ufak değişimlerle sistemin merkezini bölgemiz de yapabilir.

    Bölge halkı olarak sıcak sektörde kalsak bile üzülmemek gerek. Sonuçta kış yeni başlıyor Şubat sonunda yaşasak bunu üzülürdük ancak şuan üzülmeye gerek yok. Aksine nasıl olacağı fark etmez soğuk dalga gelsin Karadeniz biraz daha soğur ve Aralık ayında gelmesi olası sistemlerde sıcaklık kıyılarda kar değerlerine daha kolay iner.

    Şahsım adına 2-3 gündür endeks-model takibi yapıyorum ve kış moduna girmiş bulunmaktayım. Her şeyin hayırlısı olsun heyecan başlamıştır.:)

    Ecmwf sabah çıktısı güzel. Negatif endeks kırılmış. 192. Saatte İskandinavya da basınç 5-10 mb daha yüksek olsa sistemi indirmiştik. Akşam güzel şeylere gebe. Gfs den de hareket bekliyoruz.

    Salınım gayet olası duruyor şuan ama vade uzun. Nereyi merkez alır, gücü nasıl olur modellerden takip edeceğiz.