Devasa yağmurların yağdığı 2010 senesini hatırlatmak isterim her gün yağardı ama kar yağmazdı
Devasa yağmurlar
Anlamı değil de söylenişi daha bir hoşuna gidiyor insanın.
Devasa yağmurların yağdığı 2010 senesini hatırlatmak isterim her gün yağardı ama kar yağmazdı
Devasa yağmurlar
Anlamı değil de söylenişi daha bir hoşuna gidiyor insanın.
Volkanik dağdır.
Peri bacaları öyle oluştu zaten. Hemen cevap beklerdim bu soruya.
İyi bari bilen varmış.
Sistem Başladı Denizlerimizde kütleler ürüyor
Bugün İstanbul'da ciddi bir oraj bekleme Belki öğleden sonra hafif bir yağış olabilir. CIN yüksek. Yarın hem yağış senaryoları ortaya çıkıyor hem de CIN 0'a iniyor. CAPE 1346 olacak yarın.
yok yok benim gözüm korktu bu sıcakların sonu yok daha akşam bile cuma günü için 33 filan öngörülüyor du bugün birden bire 36 ya çıktı ve yakın gelecekte ise 35 in altında bir sıcaklık öngörülmüyor modellere bakıyorum 3 ü, 7 si derken bütün serinlemeler sürekli öteleniyor, şaka değil bu denli yüksek değerlerin bu kadar uzun sürdüğünü pek hatırlamam 33-34 lerin ağustos ayı boyunca 1 derece değ,şmeden 1 ay hüküm sürdüğünü bilirim yalnız 36-38 lerin görüldüğü yazlar da 3-5 günden fazla sürdüğünü de pek hatırlamam illa ki bir kaç günlük de olsa bir serinleme olur, bu tür sıcaklar bizim buralar da ataklar şeklinde olurdu 3-5 gün 36-37 sonrasın da bir kaç gün 30-31, sonrasında yine aynı değerler bu böyle 1 ay olaca herhalde iyi ki biraz bu sene düzgün bir kış geçirdik hemen acısı çıkacak yani bu durum inşaallah gelecek sert bir kışın habercisidr, keşke kışında bu soğuk hava atakları bu lanet olası basra kadar istikrarlı olabilse ama nerde dediğim gibi basınçlar 2 günde yer değiştirip nereye kaçacağını bilemiyor ancak iş sıcağa gelince ne hikmetse bozuk plak gibi takılıp kalıyor
Bu sıcaklar azalıp Eylül'de de devam eder, azalıp Ekim'de de devam eder. Ekim ortasına kadar ciddi soğuma olmaz fakat bol yağış olur. Sabredelim, uzun vade güzel.
Kış bol yağışlı geçecek, gerçekten bol yağışlı hatta uzun yılların rekorunu kırabilecek düzeyde yağışlı. Şuan veriler soğuk geçecek de diyor. Şu ekim ayı Avrasya kar örtüsü filan da bi çıksın, hala soğuk ihtimal yüksekse çok güzel olacak. En kötü ihtimalle bol yağışla kurtuluruz.
Sıcak Yaz-Soğuk Kış diye doğrudan bir bağlantı ben bilmiyorum. El Nino yıllar sıcak geçer gibi az geçerliliğe sahip bir söylenti bu da. Geçen yaz kuzey kıyılar filan o kadar yağış aldı ama kış da soğuk geçti.
Erciyes ne dağdır acaba? Tek başına topraktan 4000 metreye fırlamış.
O ne öyle?
Abi Çanakkale Merkez için düşüncelerin nelerdir
Yunan Adaları, Aydın, İzmir, Balıkesir, İstanbul şeklindeki konveksiyonun yüksek olduğu bant Çanakkale'nin çok doğusunda kalıyor. Ezine'nin doğu tarafında güzel şeyler olabilir. Onun dışında normal, hatta normalden kötü bir orajlı sistem olacak Çanakkale merkez için. ![]()

Yarın Antalya'yı boşaltın. Kısa vadede Amerika'da böyle fırtına görünmüyor.
Alanya civarında kütleler oluşmaya başladı!
Sistemin nereye ne zaman ulaşacağını kimse kimseye sormasın. Bilmek çok zor, yarın sistem başlıyor. Radarı takip edeceğiz artık.
Ekleme : İstanbul radarı "Sahte Kütle" bakterisi sebebiyle hayatını kaybetti. Hastanedeki diğer radarlar karantinaya alındı, zonguldak radarı ise yoğun bakımda. İstanbul radarının cenazesi yarın yapılacaktır.
Fazla uzatmayalım artık. HAARP'in ülkemize etkileri olabileceğine itirazım yok. Bunu grafikleri koyarken de yazdım zaten. Ben buna karşı çıkmıyorum. Eğer modellerde görünmeseydi ve başka yollarla (Elevated Convection, Jet Streak, İzentropik yükselme vb.) açıklayamıyor olsaydık bu kadar emin bir şekilde bunu söylemezdim. Ama hiç böyle şeylere bile gerek kalmazken ve veriler ortadayken niye ısrar ettiğinizi anlamış değilim. Bunun HAARP tarafından yapılmış olması size bir kazanç mı sağlayacak?
Son olarak bir grafik daha koyuyorum. Eğer bu tartışmayı sürdürmek isteyenler varsa devam etsinler ama ben çekiliyorum.

Akdeniz üzerinde iyi kütleler oluşturacak düzeyde konveksiyon var. Karada konveksiyonun devam etmesine bile gerek kalmadan (devam ediyor ayrıca) yağış bandları oluşturabilir. Çıktının 2 gün öncesine ait ayrıca.
Sistem başlamıştır.
Fethiye civarında kırmızı, Kırşehir tarafında turuncu kütle var.
Bu arada bu yağışlar daha sonra gelecek sistemin de habercisiydi. Şuanda Kayseri civarından kara bulutlar geçmeye başladı. Herşey GFS'nin beklediği gibi gidiyor. Yarın Antalya'nın doğusu ve Mersin çok daha kuvvetlisiyle karşılaşabilir. Fırtına konusunda bahsettim zaten.
ADANA =Adana ilimizde durum şöyleymiş, diğer konuda bahsettiğim gibi; H.A.A.R.P. olabilir.
Yurt içi ve Yurt dışında devam ettiğimiz operasyonlardan kahrolası dış mihraklar rahatsız zaten. Uyarı gibi bir şey olabilir.
HAARP'ın bu işi yapabileceğine hiç şüphem yok. Ama %90 ihtimalle bu olay onlarla alakalı değil. Kanıtı aşağıda :

Dün GFS çıktısı o bölgedeki yağışı tahmin etmişti. Ayrıca o bölgede 2000 civarında CAPE değerleri de var. Tahminler temizdi demek doğru değil, MGM'ye göre öyleydi. Ayrıca bu yağmurların nedenini havadelisi.com'da biri güzelce açıkladı.
ahmet/mersin/erdemli/7m dedi ki:Temmuz 30, 2015, 11:31
"Basınç dizilerinde bu olacak olanlar en az üç gün önce belliydi doğu Akdeniz de bir AB ve sıkışan kararsızlık vardı AB zaten havayı yukarı ittirir.YB ler saat yönüne döndüğü için AB ler de tam tersi olduğu için Suriye ve Lübnan taraflarındaki sıcak havayı bize taşıyor.Bulutların yönünden de bu anlaşılır.Yani Akdeniz yüksek sıcağa ve neme sonunda isyan etti ve deniz suyu şuan doğu Akdeniz de 30 derece bir kaç gün daha böyle devam etmesi söz konusu hortum dahi çıka bilir.11-17 Şubat sitemine benze bir durum sadece bu sıcak versiyonu.Blogtaki üstadlar daha iyi bilir."
Modeller hiç yağış göstermemiş bile olsaydı o CAPE değerleri varken bu yağışın olmaması zaten imkansız gibi birşeydi. Açıklayamadığımız şeyler olduğunda hemen başkalarını suçlamak veya olayı olağanüstü şeylerle ilişkilendirmek doğru değil. Suçladığınız kişiler suçlu olsa bile araştırmadan suçlamayalım kimseyi.
Yer yer yıkıcı etkilere sahip sistem için son verilere göre değerlendirme :
1. Yarın sabah saatlerinden itibaren orajlı sistem bazı yerlerde etkili olmaya başlayacak. Önümüzdeki 7 gün içinde İtalya-Yunanistan-Türkiye kıyıları çok dikkatli olmalı.
---------------------------Uyarı--------------------------
2. Yarın sabah saatlerinde neredeyse tüm kıyılarımızda konvektif endeksler uç değerlere ulaşacak. Yarın sabah genellikle Akdeniz özellikle de Antalya'da etkileri görülecek!
3. 1-7 Ağustos arasında İç Anadolu merkezli bir siklonun ve yoğun konveksiyonun etkisiyle Marmara ve Kuzey Ege'de rüzgar hızı 50-75 km aralığına çıkacak!
4. Bir hafta içerisinde Doğu Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarının çok büyük bir kısmı sistemden etkilenecek. Bu bölgelerde lokal olarak ciddi orajlar olacak!
---------------------------Bilgi---------------------------
5. Kuvvetli konveksiyondan fazla etkilenmeyen iç bölgeler de yağışlar olacak. Güneydoğu Anadolu'nun güneyi hariç yağış almayan bölge kalmayacak.
6. Sadece GFS modeline bakmayın. GEM, NAVGEM ve JMA modelleri GFS'nin yağış vermediği birçok yere az veya çok yağış veriyor. MGM bile giderek yağışlı il sayısını arttırıyor.
---------------------------Önemli---------------------------
7. Kısaca Türkiye'nin neresinde olduğunuz bir önemi yok. Sokağa çıkmadan önce kısa süre içinde verilen meteoalarm uyarılarını ve radarı takip edin.
8. Kolay kolay bulunmayacak bir sistem geliyor. Hatta geleceğini birkaç saat içinde bazı belirtiler ile belli etmeye başlayabilir. (Rüzgar, sirruslarda artış vb.)
9. Sistem ilk göründüğü haline göre biraz zayıfladı. Buna rağmen etkileri bu şekilde olacaktır. 27 derecedeki Karadeniz suyu, 30 derecedeki Akdeniz suyu ve 28 derecedeki Ege suyu sebebiyle hiç beklenmeyen kütleler aniden ortaya çıkabilir.
10. Günlerdir devam eden sıcak havanın atmosfere yığdığı inanılmaz boyutta bir enerji var. Havanın patlaması yakındır.
Antalya için :
İstanbul için :
A = Extremely Unstable
Daha üst bir sınıflandırma yok.
Ezine ile Geyikli çok fark ediyor. Ezine kıyıdan 22 km içeride. Bu yüzden kıyı 28 dereceyken Ezine 33 bile olabiliyor. Yukarı seviye sıcaklığının iki yer için de aynı olması nedeniyle konvektif olaylar daha çok Ezine tarafında oluyor. Bu sistemde konveksiyon çok fazla. Hem sahil için hem de Ezine için. Ama ülkemiz bir muson iklimine sahip olmadığından bu kadar yüksek sıcaklıklarda fazla nem beklemek doğru olmaz.
Bu yüzden Ezine konveksiyondan kazanırken sahil nemden kazanacak ve ikisi eşitlenecek. Yaygın kütleler değil lokal kütleler beklemek daha doğru.
Veysi Kurt tahminlerini gelen sinyale göre yapıyor. Mantığını da anlatmış. Gelen bir sinyal oluşmuşsa o deprem ortaya çıkmıştır, gelecektir.
Bu yüzden eğer birgün depremi engelleyecek bir teknolojiye sahip olursak bu yöntem işe yaramaz. Çünkü eğer sinyal ortaya çıkmışsa çok az bile olsa sarsıntı bir yerlerde oluşmuş demektir ve bunu herkes bilir insan yapımı en sağlam atom bombaları bile depremden güçsüzdür. Bu nedenle sinyal gelmesini sağlayacak bir sarsıntı bile ortaya çıkmadan bu sinyalin gelebileceğini 384 saatlik bir GEQFS modeli ile tahmin edebilmeliyiz.
Veysi Kurt'u kötülemiyorum. Önlem alabileceğimiz kadar zaman kazandırabilen güzel bir yöntem bulmuş. Çok yüksek tutarlılığa da sahip. Ama uzun vadede kullanılamaz. Eğer depremleri engelleyeceksek sinyal bile ortaya çıkmadan tespit edebilmeliyiz.
GEQFS : Global earthquake forecast system ![]()
istanbul radarımı bozuk
Uyduda kütle yok. Bozuktur herhalde. Yine de işe yarar ama. Olmayan kütleyi gösteriyorsa olan kütleyi fazlasıyla gösterir. Yine de tam sistem gelirken bakıma alırlar filan. ![]()
Şimdi ben yazdım diye yapmaz belki ama kaan hemen çatalca diye atlayacak.
Aydos'un Zirvesidir.
Çatalca 350 metrede, Aydos'un tepesi ise 537 metrededir. Duyduklarım yalan değilse 10 Şubatta 75 cm civarında kar almıştı, İstanbul'un geri kalanı için ise kestaneydi. Kaynak havadelisi.com'dur. Ama bir kış boyu Avrupa Yakasının aldığı toplam kar Aydos'tan genelde fazladır. Orası da Çatalca'dır. ![]()
Biraz serinleme?böyle Sıcaklar Ağustos Ayında birdaha gercekleşirmi sizce arkadaşlar?
Ağutosun ilk yarısında bol kararsızlık var. 35-40 dereceler aybaşından itibaren etkisini en az 10 günlüğüne azaltacak. Ama 25-30 dereceye filan da düşmeyecek. Genelde 27-33 civarında olabilir. Ağustosun ikinci yarısında sıcak dalgası gelirse daha kuvvetli olur gelmezse ya normalerde yada daha serin geçer. Kesin bir şey söylemek doğru değil.


Çok güzel ülke. Kolay bulunmaz böylesi. Bozmayalım bu cenneti. Değerini bilmek lazım.

Fotoğrafı ben çektim. Kalite kötü maalesef. Kayıtlara bakarken buldum. Avusorun yukarısı. Buzul gölünden aşağı iniş sırasında. Akşam saatleri. Güneş tamamen gittikten sonra yoğun sisin içinde yayladan gelen köpek seslerini duyana kadar biraz korkutucu olmuştu.
Köpek sesi gelince rahatlamıştım.