Beiträge von EtcilDayi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    2 gram yağmur için ugraştığınız şeylere bakın :D Bu kadar kasmayın birazda bekleyip görme metodunu seçin.

    Kayseri'de 1 gram da yok. Başka yerlerin yağmuruyla uğraşıyorum. En azından İstanbul geçmişte gördüğüm bir yer. Çaresizlikten ne yapayım! Her öğlen basranın üstüme patladığı bir şehirde ne yapabilirim? :)

    İstanbul, ben bahsetmiştim siklonlardan...

    Kıyıköy-Kastro kıyılarına ait yağış diyagramı. İstanbul'da yukarı seviye rüzgarı kuzeybatı mıydı? :)

    Bugün yağış yok. Hatta Coğrafyacı'nın da dediği gibi bulut bile yok. Ama yarın?

    Herkes yarın olacakları kendi yorumlasın. Ben verileri koydum. Rüzgarın geliş yönünde yağış, 1200 cape, %60 bulutluluk ve bir tane siklon.

    İstanbul / Çatalca Balkonumda Kar izleyebilir miyim hocam :D :D

    Bu arada biz bu sistemi fazla abarttık gerçekten. Ben CAPE çıktısı gönderdim güzel dedim, sen daha güzel dedin. Öyle olunca ben daha da güzel dedim. Sen çok daha güzel filan dedin ve bu iş saçmalığa döndü. :) Konveksiyonun çok olması yağış olasılığını arttırır ama bunu modeller de biliyor. :) Yağış vermediklerine göre bir bildikleri olmalı. Bizim kaçırdığımız bir şey. Demek ki olay sadece CIN olayı da değilmiş. PW 40 mm bile olsa değişen bir durum olmuyormuş. Bir şekilde yükselme hareketi havanın doymasını sağlayamıyor. Ayrıca son çıktılarda azalan CAPE değerleri de olduğu için şu halde bir daha Coğrafyacı'ya "neden" diye sormayacağım. :hfyeni (18): Nedeni belli çünkü. Mayıs aylarında Trakya'da 1600 değerlere rağmen yağış olmadığını hatırlamalıydık. Son verilere göre İstanbul yarın akşam ve perşembe alırsa lokal bir yağış alır. Belki Cuma sabahı da olabilir. Bugün birşey yok. CAPE filan da kötü çıktı zaten. Çanakkale ve Enez'in şanslılığı devam ediyor.

    Ayrıca önümüzdeki 5 gün içinde iç bölgelerde yer yer kuvvetli yağışlar olabilir.

    Asıl önemli olan yağıştır. CAPE 1200'lerin üstünde olmadığı sürece modellerin göstermediği bir yağış beklemek pek doğru olmaz. Günlerdir 1600'ler beklediğimiz için bolca yağış olacağını düşünmüştük. Ama 1000'lere hatta 900 civarına indiği için hiç ortada olmayan bir yağışın oluşması daha zor. Çanakkale'de hiçbir zaman 1200'ler görünmedi. Ama GFS yağış veriyor. nisan başı sisteminde 250 cape ile İstanbul'da görülen oraj bantlarını hatırlatırım. :) Şu verilere göre modeller İstanbul'a 0,5 mm verirse efsane gelir çünkü 1000 cape hiç az birşey değildir ama yağış vermiyorlar. Oraj olabilir ama artık çok kuvvetli olacağını pek düşünmüyorum.

    CAPE 1200'ün üstünde yine. (Diyagram ortalaması) Kurtardık kaan gardaş! :hfyeni (18): Boşverelim ana çıktıyı.

    Ben Bu konuda emin değilim ben daha az olacağını düşünüyorum ist göre

    Asıl önemli olan yağıştır. CAPE 1200'lerin üstünde olmadığı sürece modellerin göstermediği bir yağış beklemek pek doğru olmaz. Günlerdir 1600'ler beklediğimiz için bolca yağış olacağını düşünmüştük. Ama 1000'lere hatta 900 civarına indiği için hiç ortada olmayan bir yağışın oluşması daha zor. Çanakkale'de hiçbir zaman 1200'ler görünmedi. Ama GFS yağış veriyor. nisan başı sisteminde 250 cape ile İstanbul'da görülen oraj bantlarını hatırlatırım. :) Şu verilere göre modeller İstanbul'a 0,5 mm verirse efsane gelir çünkü 1000 cape hiç az birşey değildir ama yağış vermiyorlar. Oraj olabilir ama artık çok kuvvetli olacağını pek düşünmüyorum.

    Bundan sonra son saate kadar uyarı yok. GFS 3 güncelleme önce verdiği 1600 CAPE'leri yarın ve çarşamba için tamamen kaldırdı. Geriye 800-1000'ler kaldı. Son çıktıda bütün sistemi gösteriyor fakat perşembe günü gelecek diyor. Çok değişken.


    Bu ayda maalesef tatmin edici yağışlar ve serinleme pek gözükmüyor.Kalıcı serinleme ve güçlü yağışlar için Eylül'ü beklemek gerekecek.

    15 Ağustos civarı için beklemedeyim. :) Özellikle İç Anadolu ve İç Ege'de etkili olacak gibi görünüyor. Hiç CAPE filan da bakmıyorum. Yağış diyagramında bile çok belirgin. :) Kimse fark etmedi ya?

    Weatheronline verilerinin büyük ölçüde yanlış olduğu ortaya çıkmıştır. Çok kuvvetli bir oraj beklemeyin. Kaynak sağlam. İstanbul daha zayıf orajlar alacak. Doğrusu aşağıda. 1600 CAPE filan yok, 1165 CAPE ve 37 PW :) Yine de iyi sayılır tabi.


    Etçil Dayi , Kaan'ın Fırtına Tahmin Merkezi sayfasına İstanbul ile ilgili beklentilerini yazar mısın yarın için ?

    Yarın, Çarşamba veya Perşembe günü ciddi bir orajla karşılaşabilirsiniz. Yağış lokal ve yoğun olacak. Bunu yazdım zaten. Ayrıca niye konuyu açana sormuyorsunuz? :) Bu işten anladığımı görünce konuyu bana devretti neredeyse. Azcık da o yazsın kendi konusu sonuçta. :hfyeni (18): Kaan nerelerdesin?


    Bence kışın modellerden daha öne çıkarmalıyız jet akımlarını.Ayrı bir konu bile açılabilir.

    Jetler çok önemli. Konu filan yetmez. jet.havaforum.com diye alt forum açmak gerekir. Hatta jetforum.com diye ayrı forum açmak bile düşünülebilir. Çok ayıp olur yoksa jetlere. :hfyeni (18):

    Ekleme : Şu sinoptik kışın olsa...

    Eylülde, Ekimde gelen izlandalıları özledim asıl. :hfyeni (18):


    Evet.2010 kışı Trakya için çok iyiydi.Ve Karadeniz için de öyle.Zaten Trakya genelde efsane kışlarını El Nino'lu kışlar da yaşıyor.Bunun da sebebi salınımların El Nino'lu kışlarda genelde Balkanlar üzerinden cephe ile gelmesi.

    Hiç sevmem cepheleri. Bazı yerler çok iyi ekilenilenir bazı yerler hiçbir şey alamaz. Özellikle de durağan cephelerden nefret ederim. Çünkü yeni bir şey olmasını da bekleyemezsin.

    Al işte gene kendini vezir yapıp, diğerlerini piyon yapanlardan kesin sen İstanbul'da otursaydın bu kış istanbulun olacak derdin ...

    Haklı aslında şuanki verilere göre. Tabi sadece iç bölgeler de değil. :) Ama veriler her an değişebilir. Bu yüzden eylül gelmeden kimse sıcaklık konusunda birşey atmasın. Ben daha bahardayken atmıştım mesela. Şimdi düşününce saçmaladığımı fark ettim. Kasımda karlar başlar demiştim ama şuan öyle görünmüyor.


    Şu an ABD'deki soğuk geçen kışların sebebini anlatıyor.Jet akımının üstünde duruyorlar genelde.

    Polar vortex ve jet akımı. Onları tüm havadelileri bilir. Hala aynı şeyleri anlatmaktan sıkılmayanlar var demek ki. :)
    Bir belgesel üretebilmek için adı insanların ilgisini çekecek bir kelime buluyorlar mesela jet, sonra da o kelimeden bir sürü şey çıkartıp "o da jetle ilgili, bu da jetle ilgili" diye anlatıyorlar. Aslında özet haline getirdiğinde 1-2 sayfada yazacağın birşeyi 1,5 saatte anlatmayı ve reklamdan paraları kapmayı çok güzel başarıyorlar. :hfyeni (18): Bu belgesellerin "belgesel" olma özelliği filan yoktur. Gerçek belgeselde içerikten bir anahtar kelimeye ulaşırsın, bu belgesellerde ise anahtar kelime baştan belirleniyor ve gerisi bolca gevezelik ile destekleniyor. :hfyeni (30):