Beiträge von Root

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    İstanbul'da Pazartesi beklediğim yoğun kar yağışı için verileri bir daha kontrol ettim. Yeni haberler efsane. :hfyeni (29):

    Son verilere göre yarın gece soğuk cephe geçerken hızı 100 kilometreye ulaşma potansiyeline sahip çok şiddetli bir karayel yaşanacak. Sıcaklık en fazla iki saat içinde 13-14 derece birden düşecek. Cephe geçişinden hemen sonra karayelin kuvveti 70 kilometre civarında sabitlenecek ve yüksek ilçelerden başlayarak kar yağışı il geneline yayılacak. İstanbul'da yoğun kar yağışının yarın gece 2 civarı başlamasını bekliyorum. Şimdi yukarıdaki Skew-T diyagramını yorumlayayım.

    1. Tüm seviyelerde %95-%100 aralığında nem olması bu kar yağışının ekmek lokmaları büyüklüğünde tanelerle yağacağını gösteriyor.

    2. K değeri ve Totals Totals değeri yazın gördüğümüz tornado fırtınalarındakine eşdeğer düzeyde. Precipitible Water değeri ise oraj sınırı olan 1.30 cm'nin üstünde.
    Bu durum gece 2'den Pazartesi öğlene kadar olacak yağışın yer yer kar orajı şeklinde olacağını, işin içine deniz etkisini de dahil ettiğinizde @"Efsane-Semih"'in de dediği gibi 2004ümsü olacağını gösteriyor.

    Yazınki tecrübelerim sonucunda tek başına bir şey ifade etmeyeceğine karar verdiğim Lifted Index ve CAPE değeri ile ilgilenmiyorum. Bu konuda itirazı olan varsa buradan tartışalım.

    3. Üst seviye rüzgarlarının güneyli olması işimize yarayan bir durum. Çünkü karayel olsaydı yeterli nem taşınımı olmayacaktı. Fakat bu durumda bulutlar yoğun olacak. :)

    4. Konvektivite ve deniz etkisinin yağışa dahil olması sebebiyle radarı açık tutun. Pazar gecesi uyumayın.


    Karayel ortalığı iyice buzladıktan sonra rüzgarın yıldıza yakın bir yönden fırtına kuvvetinde esmesini bekliyorum. Bu durum yağış miktarını da bol bol arttıracaktır. Pazartesi akşam saatlerinden sonra rüzgar tekrar karayele dönecek ve yağış doğuya kayacak. Pazartesi günü güneş doğmadan itibaren güneş batana kadar yoğun kar alacağız. Gerçekten yoğun. :hfyeni (29):

    herşey 850 hPa değil anlayın şunu artık 3 ocakta istanbulda 850 hPa sıcaklığı -2ydi ama lapa lapa kar yağdı çünkü soğuk hava ağır olduğu için çöküyor yer seviyesinde en fazla 3 4 dereceye çıkar o da öğlen 1 saatleri civarında
    iyi forumlar :)

    Hatta hava çökmese bile kar yapabilir. O gün -1 kaldiginda burada yolları bembeyaz yapmıştı. Hem de karayel de yoktu. Mümkün yani. Skewt bakmadan yagis turu YORUMLANMAZ.


    Hocam ızmir biraz sıkıntı gibi görünüyor diğer yerlere göre ama senin tahminimce şimdi olmasa bile bir sonraki sistemde kar diyebilcegimiz bir yağış olur mu birde şimdiki sistemde sıcaklık ne kadar düşer kar şiddeti nasıl olur :)

    Ben İzmir'de sıcaklık değil yağış sorunu oluyor diye biliyorum. Yağışı da şimdiden konuşmak doğru değil. Bu sistemde kar alırsınız gibi ama, ikinciye gerek kalmayabilir.


    Insan iki Satırda doğu ve güneydogu için yazar varsa yoksa batı istanbul nefret ediyorum hep böyle olmasından. Bizim görmezden gelinmemizden.

    Yok saydığım filan yok, az önce cevapladım bir soruyu. Görmezden niye geleyim? Bir güneydoğudaysanız konumunuz niye İstanbul görünüyor?

    teşekkür ederim. bu sene çılgınlık yapıp bitlise tayin isteyecem. ruh hastası etti beni şu coğrafya

    O kadar fazla karda yaşamak sanıldığı gibi eğlenceli bir iş değil eziyettir. Hatta belki inanmazsınız ama insana güneşi özletir. Karın bir kıymeti kalmaz. Ben olsam tercih etmem.


    Root üstad güneydoğu için bir öngörün varsa paylaşabilir misin. malesef sıcak tarafta kalıyoruz gibi. o yüzden çok üzgünüm :)

    Maalesef benim de söyleyebileceğim farklı bir şey yok. :(
    İkinci dalga için ihtimal var fakat muhtemelen siklon oluşacağından yine sıcak tarafta kalırsınız.