Beiträge von emre alb

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bursa'nın batısı yılbaşı sisteminde iyi kar aldı. Sonraki sistem ise (tarihini bile yazamıyorum sistem mistem görmediğim için :) ) yüksekler dışında amatörü bile eglendirmedi... Bu sistemden umarım 15-20 cm de olsa doğu batı yararlanır çünkü sabah evin önünde kara gömülmüş arabayı zor bela çıkarıp bembeyaz bir manzarayı terk edip 25km doğuda DOSAB'taki işime vardığımda yerde kar bile olmaması beni deli ediyor açıkçası. Bursa olarak komple beyaza bürünmek dileğiyle (17 Şubat gibi, ama daha zevkini alamadan erimeyen, katır kutur çiğneyerek zor bela ayakta durulabilen yatıp yuvarlanınca ıslatmayan 2~3 gün tadı çıkacak bir örtüden bahsediyorum az da olsa)

    Root Hocam son bir kaç sistemde özellikle Karadeniz üzerinden gelen soğuk havayla DEK yapan sistemlerde rüzgar Poyraz deniyorsa Bursa'nın batısı kardan yıkıldı. Hele Bursa - Balıkesir arasında metrelik kar alan yerler, yollarda saatlerce mahsur kalma vakaları yaşandı. Bursa merkezin batısı olan Özlüce - Görükle de fena kar almadı. Ama Karayel denince Görükle sinek avladı mesela. Sorum kısaca bu mantık genel manada doğru mu? Yoksa benim yaptığım isabetsiz bir çıkarım mı bu? Bu sistem için rüzgar yönünün Yıldız - Poyraz olması Bursa'nın geneli yerine yine bir yarısına (batı yarısına) mı yarar?

    Yarım saat kadar önce, Görükle'den DOSAB'a giderken Bursa çevre yolu Mudanya Kavşağı (Geçit)'ten sonra 2-3 km boyunca felaket yoğun bir graupel yağışı vardı. Görüş mesafesi 100 metre altındaydı. Sabaj trafiğine rağmen yol karla kaplandı öyle devam ettiyse yolu kesinlikle kapatmıştır.

    Silivri'yi saatlerdir vuran DEK bulutları Marmara'da ikmal yapıp Görükle'nin 10 km batısı ile Karacabey arasını sabahtan beri ısrarlı bir şekilde abluka altında tutuyor. Arada sarı renkli kütlelerin altından kurtlamayan yerler var oralara heralde hamsi yağıyor sabahtan beri :)


    17 Şubat sisteminde de aynı bölge kara gömülmüştü cesaretim olsa arabaya atlayıp bakmaya gideceğim.


    Görükle o banttan değil de Yalova Gemlik hattından gelen zayıf bantlardan besleniyor gibi, ama yine de 25 cm'e varan bir örtü var ve sıcaklık -2 derece (en az) yollar buz ara sokaklar kaldırımlar vs. hep buz.


    Düzeltme: O bant sanki batılamış ya da bölünmüş bir kısmı Karacabey'in batısına geçmiş ama ikinci bir kol aynı yeri vurmaya devam ediyor.

    Bursa - Görükle'de yoğun kar ve tipi vardı. Kar kalınlığı rahat 15 cm. İşe gitmek için yola çıktım, otoyolun Görükle - Mudanya Kavşağı arası fena idi. Yolun kapanma ihtimali var özellikle gece devam ederse yağış. Mudanya Kavşağı'na yaklaşınca kar azaldı, geçince güneş çıktı. Demirtaş OSB'de kar erimişti. Şimdi yine hava kapandı, kar tekrar başladı.


    Sürekli DEK bantları yakalayamayan yerlerde gündüz sıcaklık sıkıntısı olacak. Güneş erimeye sebep olacak. 3-5 cm kar alan yerlerde (şehir içinde özellikle) örtü azalabilir kaybolabilir (ya da kayboldu çoktan). Ama akşam telafisi var.


    DEK bantlarını kıyısından da olsa yakalayan yerlerde hem erime olmaz hem de örtü kalınlaşmaya devam edebilir.


    Akşam için DEK bantlarının yönü kuvveti ile ilgili analizi değerlendirmesi olanlar paylaşırsa sevinirim.

    Beyler işi biten salsın kütleyi aşağıya sıra var burda zor tutuyorum adamları isyan çıkacak:)


    Şaka maka burda durumlar fena değil arada 20 dk bastırıyor 1 saat dinleniyor 2cm 2cm biriktiriyoruz. Radarlar saçmalıyor sanki çöZünürlük de düşük MGM'de. Bursa'ya gelen bant var mı bu gece?

    Günlerdir takipteyiz, hevesle bekliyoruz. Başlık "soğuk hava geliyor" diyor, ve evet şüphesiz geliyor. Forumda 8-10 başlıkta bir sürü yorum paylaşılıyor ama iki konuyla ilgili sorum ve degerlendirmem var belki daha iyi bilenler de düşüncesini paylaşır.


    - Erime konusu... Erime olur mu diyenler var olmaz diyenler var... Gece erime sıkıntısı olmaz gibi görünüyor. Ama gündüz 1 derecenin üstündeki her sıcaklık erime demek. Ocak ayında olmamız, günlerin kısa oluşu ayrı mesele. O gün içi sıcaklıkların yükselmesini dizginlese de termometrede okuduğunuz değer hepsinin birlikte bir sonucu. 3 derece yazdıktan sonra erime olur. Hele ki yağışın DEK atakları şeklinde gerçekleştiği sistemlerde... Velhasıl yeterli soğuma ve 850hPA da en az -10 şart diyorum. Doğru mu?


    - Günlerdir efsane beklentisi içindeyiz, biraz temkinli olmak daha iyi olurdu nitekim modeller kıvırmaya başladı (nasıl iyiden kötüye gittiyse toparlayabilirler de tabi) ama sorum şu, ana senaryolar ortalamalar çok iyi olsa da günden güne değişimler üstünden sistemin trendini görmek mümkün mü? Yoksa her güncellemeye ayrı ayrı mı bakmalıyız?

    Sicaklik kiyilarda evet gun icinde 2 hatta 3 e cikabilir ancak sistem biraz uzun.yagis siddetine bagli olarak ortu olur bence rahat olun ayrica ecm duzelicek diyagrama da bir bakalim.sapma haritasi guzel diyagrami da gorelim kac senaryo -10 alti vermis..


    Sıcaklığın gün içinde sıfırın üstü degerlerde gezmesi kötü olur. bundan her zaman nefret etmişimdir, karlı sistemlerin en büyük düşmanı bu gün içi sıcaklık artışları. Çünkü gece yağanı da eritiyor az yağdığında hiç bırakmıyor gündüz yağan zaten yere düşmeden eriyor. En azından günler kısayken ve güneş ışınları nispeten az ısıtıyorken sıfırın altında kalabilen ve 5-10 cm de olsa kar getiren 3 günlük bir sistem alabilsek bence hiç yoktan iyidir.

    Efsane olur mu göreceğiz, bir iki gün daha sabretmek gerek ama şu an görüntü iyi tarafından bakarsak evet soğuma kesin ve uzun soluklu olma ihtimali kuvvetli, az çok bir şeyler göreceğiz. Yağış bakımından beklentileri düşük tutmak gerek, bazı yerler hatırı sayılır kar alabilir (karadeniz / batı-güney marmara / trakya üçlüsü heyecanla bekliyor cevabı) iç kesimler ihtimal dahilinde işin uzmanları üstadlar zaten gereken şartları söylüyor ama görüntü olumlu... lokal olarak istediğini bulamayan bölgeler de olacaktır duruma göre, sistemin kapsam ve gücüne bağlı olarak onu da göreceğiz.


    Benim altını çizeceğim nokta şu, efsane olacaksa aslında tam da zamanı, özellikle Şubat başından itibaren güneşlenme süresi uzadığı ve güneş ışınlarının açısı diklestiği için sistem nasıl vurursa vursun vurduğunun bir kısmı boşa gidiyor. 17 Şubat sistemi inanılmaz güçlü idi ama 150 metre altı bölgelerde erime oluşan tabloyu tırpanladı -ona rağmen keyifli be çok etkili bir sistemdi- o sistemi Ocak'ta alsak işe gidemez karda yatar yuvarlanir posetle kayar keyif yapardık ve o kar altında buz tabakası olusturur yerden 15 gün kalkmayabilirdi :) ağır kış koşullarından tipiden buzdan bahsediyorum kabul edelim kıyılar için bu tür tablolar pek mümkün olmuyor olursa da tarihe geçiyor. 2015 Ocak başı sisteminde Batı buz kesti ama kuru soğuk yedik misal, yağış az olunca keyfinden çok çilesi oluyor maalesef. Onun için soğuğu yakalayınca yağış için dua etmek lazım yoksa gündüz 3-5 derece olduğunda ancak amatörü eğlendiriyor o sistem (ya da çocukları diyelim :D) Yine de şükretmek lazım kış kış gibi geçerse bereket olur kar yağmur hepsi rahmettir bolluktur.

    Bursa pek nasiplenemeyecek mi yoksa? Çok üzülürüm, yıkılırım :(


    Özellikle meteogramlara güvenemiyorum, çünkü geçen üç sistemde 40'lar 70'ler havada uçuşuyordu ama ya yağmadı ya da yağdı eridi. Ya yükseklere yağdı ya da Acemler'e yağarken Kent Meydanı Özlüce izledi.Şöyle erimeyen, yerde kalabilen bir 10-15 cm'e razıyım ama bilemiyorum. Gündüz sıcaklıkları da sadece Çarşamba 0 derece, ki böyle verildiğinde genelde 2-3 derece yukarısını görüyoruz gerçekte.


    Bilmiyorum ben beklentimi düşük tutayım en iyisi, hayırlısı olsun.

    Son sistemde bırakın modelleri öngörüleri, şimdigörüler bile tutmadı. O yüzden pek hevesim kalmadı açıkçası çıktılara bakmaya ve yorumlarını dinlemeye.


    Yine de kış artık son viraja girdiği için merak ediyorum, ülkenin batısı için, Bursa civarı için kar yağışlı bir sistem alma olasılığı ne civarda?