Beiträge von lapalapa

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Arkadaşlar, 240 saatlik kar haritası üzerinden gereksiz tartışıyorsunuz. 30 tane daha güncelleme gelecek o sisteme. Yakın olan sisteme odaklanıp, olabildiğince tadını çıkarıp, biterken de bir sonraki sistemi tartışmak hepimiz için daha iyi olur gibi.

    Direk yazarlara suçu atmak bence mantıksız .Burda her sisteme efsane diyen sürüsüyle üye var . Ne hikmetse her gelen sistem efsane oluyor . Beklentiyi büyütenler üyelerdir.Bence yanlış bir davranış ,sistem gelincede sitem ediyorlar sonra ,vay efendim 40 cm dedilerde 5 cm bile yağmadı diye .Karı yağdıranlar yazarlar değil unutmayın.


    Hepinize bol karlı günler inşallah...


    Estağfrullah kimseye suç atmak değil amacım olamazda. Ben başka yorumlarımda da söyledim. Yazarların bize 2-3 hafta önceden kar yağacağını söylemesi muazzam bişey. Bunun için defalarca teşekkür ettim. Ama şöyle bir gerçek var. İstanbulda bugün kar yağmıyor diye isyan eden yada yazarlara neden yağmıyor diye soran var mı ? Yok. Neden ? Çünkü böyle bir beklenti içine girmediler, sokulmadılar. Peki. 1,5 - 2 haftadır yazarlar "İstanbulda 22-27 istanbul karlı." deseydi şuanda "nerde efsane?!" sitemlerini görmek yerine "x ilçesindeyim ne kadar kar görürüm, x semtindeyim bizede kar yağar mı?" gibi yorumlarla karşılaşacaktık. Yani aza kanaat etme olayı. Beklenti büyüyünce sorunlarda eşdeğerli olarak büyüyor. Şahsen ben kendi adıma yılbaşı sisteminden de 17 ocak sistemindende memnun kaldım. Ama neredeyse 3 senedir burayı takipteyim her sistem için mutlaka bir ya da bir kaç yazar efsane diyor. Sonuç? Bu işi gönüllü yapıyolar laf söylemek ne haddinize gibi yorumlarada katılmıyorum. Nasıl ki televizyondaki meteoroloji uzmanları halka mal olmuş ise burdaki yazarlarda HF üyelerine mal olmuştur. Televizyondaki kazanılan para ne kadar önemli ise burda üyeler tarafından kazanılan itibar, saygıda bir o kadar önemlidir. (amacım tartışmak ya da dalaşmak değil kimse yanlış anlamasın. Sadece daha iyi nasıl olabilir diye kendi eleştirime yapmak istedim.)

    Burda insanların bu karı beğenmemesi ya da sitem etmesinin sebebi ; şahsi fikrim olarak bazı yazarlardır. 3 gün öncesine kadar efsane geliyor metrelik kar görücek istanbul şöyle olacak böyle olacak sisteme 2 gün kala hafif kar yağışı olacağa dönüyorlar. Madem her sistemde "efsane" 2 gün kala kaçıyor o iki gün kalıncaya kadar ağzınızdan efsane kelimesi çıkarmayın. iyi kar olur ya da olmaz bunu bilemem. Ama ben son bir buçuk 2 haftalık forumun genel psikolojisini değerlendirdim.

    Burada sitemkar arkadaşlara (üslubu kötü olanlar değil tabiki) hak vermiyor değilim. Şimdi duruma şöyle bakacak olursak; Tahminciler(Yazarlar) bizim anlamadığımız , bilmediğimiz resimlere modellere vb. verilere bakarak 2 hafta hatta 3 hafta önceden bize karlı bir sistemin gelebileceğini söylüyor. Bu fevkalde bişey bizler için. Onlarada tek tek teşekkür ediyorum. Ama hemen hemen ne zaman yağışlı sistem geleceği gözükse bi nebze kesin olsa, hemen efsane işte son yılların en karlı günleri, istanbul kıyı bile 40ı görür gibi değerlendiriliyor. Bu da okuyucularda büyük bir beklentiye yol açıyor. Şimdi burdaki yazarlar "18 ocak sistemi yer yer yerde , yer yer havada , yer yer daha fazla kar görebileceğimiz bir sistemdir" deseydi hangi arkadaş hani efsane hani çok kar derdi? dese bile rakam bu kadar fazla olur muydu? Birde ben hep şunu savunmuşumdur. Çok kar bekleyip çok kar alınca mı daha fazla mutlu olursun? Az kar bekleyip çok kar alınca mı? benim için ikincisi süpriz ve daha hoş olur her zaman. Şimdi ay sonunda bir sistem göründü herkes "işte böyle gelirse efsane olur ecmwf verirse 2004 olur şöyle olursa böyle olur". Böyle diyince herkeste beklenti tavan. Böyle olacağına en azından sisteme 2 kalaya kadar sistem gelecek gücü tam belli değil. Çok yağabilir ama kesin değil. gibi ifadeler kullanılsa hem okuyucular az kar yağsa bile mutlu olurlar (çünkü yağmayabilirdi de) hemde yazarlar daha az eleştiri almış olurlar. Eğer sürç-i lisan ettiysem affola