Beiträge von utopian

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    bu yıl tarım sektörü aksine cok kötü bir sezon geçirmedi mi?


    sektör her yıl don ve selden etkileniyor ama bu yıl geçmiş yıllara kıyasla çok daha fazla sel ve don vurdu haberi gördüm.
    Nisan ayında dahi dondan daha çiçek aşamasında dökülen bir çok meyve oldu. Pek çok meyve- sebze de telef oldu.
    bu nedenle İstanbul'da da fiyatlar çok yükseldi diye biliyorum??

    "Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan İstanbul için bir uyarı yaptı. Kadıoğlu, İstanbul'un yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına gireceğini belirterek "Mümkün olsa 30 Temmuz'dan önce İstanbul'u terk edip Kuzeye kaçar ve bir hafta dönmezdim" dedi."



    Ağustos ayında geçirdiğimiz iki fırtınanın gücüyle doğru orantılı bir sıcaklık mı yaşayacağız??

    son iki durumda da yağış tahmin ediliyor fakat bu kadar kuvvetli olacağı düşünülmüyordu. ana akım medyadaki hava tahmincilerinin hepsi, çok net olarak bu sistemin bir önceki kadar kuvvetli olmayacağını söylediler. tahminlerin bir çok parametre ile yapıldığını biliyoruz. ve her şey çok değişken olabiliyor. fakat artık elimizde sistemin gelişini neredeyse canlı canlı görüntüleyebileceğimiz imkanlar yok mu?


    İstanbul gibi yoğun ve çarpık yapılaşmanın, örneğin Kırklareli'nin kaldırabileceği 5 dakikalık böyle bir yağışı kaldıramayacağı çok açık değil mi? sistem Türkiye girişi yaptıktan sonra canlı görüntüler var elinizde, uydudan bakıyorsunuz, rüzgar hangi yönde nasıl görüyorsunuz, havadaki basınç, sıcaklık, deniz ısısı, statik elektrik vs. tüm parametrelere hakimsiniz, işiniz zaten buna hakim olmak ve sonuç? saat 16'da ana akım medyadaki hava tahmincileri canlı yayında bu yağışın önceki kadar yoğun olmayacağını üzerine basa basa söylüyordu.


    acaba bu yağışların şiddeti tahmin ediliyor fakat insanlar panik olmasın diye mi açıklanmıyor? saçma bir düşünce olabilir fakat yağışın şiddetinin tahmin edilememesinden daha vahim olamaz. belki de geleneksel düşünce kalıplarından çıkmak gerekiyor artık. umarım yeni nesil tahminciler daha modern ve yenilikçi yöntemlerle daha hızlı aksiyon alınacak, daha doğru ve yerinde tahminler yapacakları ve insanları hızla haberdar edebilecekleri sistemler geliştirirler. küresel ısınma- iklim değişikliği- kuzeyimizde yok edilen ormanlar- ısınan karadeniz.. artık pek de normal şeyler olmayacağı çok açık.


    Sistemi takip ederek bildiren Havaforum'daki arkadaşlara çok teşekkür ederim. Sayenizde bir fırtınaya daha hazırlıklı yakalandık :)

    lightningmaps'tan takip ettiğim kadarıyla gece 4'te Çanakkale- Tekirdağ hattında inanılmaz bir şimşek aktivitesi vardı.
    o yoğunluk saat 7 civarinda iStanbul'a yaklaştı. olaylar kopmadan 5 dakika önce gökyüzünde boğuk yeşil bir renk oluştu.
    bu yağışın en psikopat anı yaklaşık 5 dakika süren bir fırtınaydı. rüzgârın nereden estiğinin anlaşılmadığı bir beş dakika.
    15 dakika olsaydı durum çok daha kötü olurdu.


    bir efsaneydi geçti gitti :)

    Yarışmayı düzenleyen ve katkıda bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim çok mutlu oldum :)
    Umarım yeni yarışmalar düzenlersiniz, tekrar katılırım ben de.


    Derece alan tüm arkadaşları tebrik ediyorum, benim de favorim 8 ve 18 'di.