Beiträge von Rigel

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    MGM, Gölbaşı için tahminlerini değiştirdi. Normalde bugün ve yarın karlı gösteriyordu, bugüne sadece biraz KKY vermiş, yarınki karı tamamen almış. Bu sistemde de bir şey çıkmayacak bize anlaşılan.

    Gölbaşı olarak biz sıcaklığı tutturamadık sanırım... Geceden beri yağış var ama hepsi yağmur olarak düşüyor. Yarın sabah için sıfırın altında 6-7 derece gösteriyorlar ama o zaman da yağış geçmiş oluyor galiba.

    MGM dün karla karışık yağmur şeklindeki tahminini hafif kar olarak güncellemiş. Hatta salı, çarşamba ve perşembe için diyor. Böyle olursa gerçekten, henüz Kasım ayını bile bitirmediğimizi düşünürsek, efsanevi olur.

    MGM, salı günü için Gölbaşı'na verdiği kar tahminini değiştirerek karla karışık yağmura çevirdi. Açıkçası Kasım sonunda kar göremediğim için çok da üzülmem, daha vaktimiz bol ama görsek iyi olurdu.

    Cahilliğimi mazur görün; Gölbaşı konuşulan bu ihtimaller kapsamında değerlendirilecek olursa ne kadar şanslı? Yani örneğin yükseklerde kky veya saf kar alınabilir demişsiniz... Gölbaşı bu "yüksek" yerlerden biri sayılabilir mi? Merkeze kıyasla daha yüksekte olduğunu biliyorum ama yine de emin olamadım. 21 Kasım'da kar yağmadı diye çok üzülecek değilim elbette ama yağarsa çok mutlu olurum açıkçası. Kar yağmıyorsa bile hava soğusun artık en azından, geçen haftalarda ne güzel alışmıştık, şimdi 16-17 derecede pişiyoruz.

    Cevap veren herkese ama özellikle de afac hocama çok teşekkür ediyorum, muazzam bir açıklama olmuş. Hoşbulduk, çok sağolun. Açıkçası bunları duyduğuma biraz üzüldüm çünkü karı ve soğuğu gerçekten çok seviyorum ama sonuç olarak Tekirdağ veya Kocaeli'ye kıyasla kışın yaşamak için çok daha güzel bir yer olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz kış İstanbul'da, Fatih'teydim. Son yıllarda doğru dürüst yağış almamış olmasına rağmen, geçen kış coşmuştu. Belki şansıma Gölbaşı da bu sene yine sert, soğuk ve en önemlisi bol karı bir kış geçirir. En azından iklimsel olarak şartlar uygun gibi görünüyor. Kasım ayının başında yerine göre Sibirya'daki şehirler bile -5'i görmeyebiliyor. Ben şimdiden çok sevdim burayı, umarım kışıyla da yüzümüzü güldürür.

    Arkadaşlar ben 1.5 ay kadar önce Gölbaşı'na taşındım. Ankara'nın iklimini az çok biliyorum, nitekim şimdiden -5'leri görmeye başladım. Yine de merak ettiğim bir şey var: kışın burası kar yağışı alan bir yer mi? Yani genelde kuru soğuk yiyen ya da yağışı olmayan bir yer mi yoksa kara doyar mıyız? Konu hakkında çok çeşitli yorumlar duyduğum için işi bilenlere danışayım istedim.


    Bir de Ocak-Şubat gibi burada -10'ları görür müyüz, sık yaşanan bir durum mudur? Ocak-Şubat dönemi için ortalama gündüz ve gece sıcaklıkları nasıl oluyor aşağı yukarı? Anormal durumları görmezden gelerek soruyorum tabii ki, yoksa kış çok sert geçebileceği gibi yumuşak da olabilir. Ben genel beklentiyi, ortalama değerleri merak ediyorum.

    İki sorum olacak,


    1) Yarınki yağışın miktarı ne kadar? Fatih bundan nasiplenir mi?


    2) Salı ve çarşamba günü okulların tatil olma ihtimali nedir? Ben aslında olmasını istemiyorum çünkü sınavımız var ve ertelendikçe erteleniyor. Çarşamba ona girip memlekete dönebilsem çok iyi olurdu. Kar yine yağsın ama okulları erteletecek kadar kar veya buzlanma kalır mı çarşamba gününe?

    Yarın için her yer en az 6 derece demiş ama yoğun kar yağışı var. Ben anlamadım bu nasıl iş? MGM konumum için en düşük sıcaklığı 8 derece vermiş ama karlı diyor? Onlar hata yaptı desem, her yerde aynı şey var. Anlamadım.