Beiträge von ldr1907

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Algıda seçicilik bu ülke aletsel dönemde ortalama her yıl 2-4 yılda bir +6M civarında depremlerde can kaybı yaşıyor.

    Hatta 2000 sonrası önceki yıllara göre (Maraş depremleri hariç) can kaybı yaşanan deprem ve can kaybı sayısı daha düşükdür.

    Bana öyle geldi sanırım hocam 99 öncesini görmediğim için. Hem bu kadar çok deprem olup hem de periyodu dolmuş da beklenen deprem olacak olması ve son yıllarda türlü afet ve felaketler yaşamamız, her şey bizim nesile mi denk geldi diye sorduruyor.

    Deprem bizi bitirecekse bunun sorumlusu yine biz olacağız. Türkiye'de yeni yeni olmaya başlayan şey değil bu depremler. Oluştuğundan beri Anadolu Dünya'nın en aktif deprem bölgelerinden biriydi. Burası milyonlarca yıldır sallanıyor ve biz de 1000 yıldır buradayız bu depremler her zaman oldu şimdi de oluyor gelecekteki milyonlarca yılda da olmaya devam edecek. Dünya'da bu kadar çok depremden başı ağrıyıp da imkanı olduğu halde rahat davranılan, acılardan ders çıkarılmayan, doğru düzgün önlem tedbir alınmayan başka ülke yoktur sanırım. Daha kendi erken uyarı sistemimiz bile yok, inatla da yapılmıyor deprem ağına muhtacız. Bakın Japonya'ya, Meksika'ya, Şili'ye, Tayvan'a hatta Endonezya, Filipinler gibi bizden daha az gelişmiş ülkeler bile büyük depremleri az çok alınan önlemlerle eskisine göre en azından daha az hasarla atlatırken bizde değişen hiçbir şey yok halen daha 6-6.5'lik depremlerde bile yıkım oluyor. Daha halkımız bile bu ülkenin deprem ülkesi olduğunu kabullenemiyor bakın uzmaların uyarı yaptığı haberlerin altındaki yorumlara onları linçlemekle, "korkutmayın ya milleti böyle diye diye olduracaksınız", "yapay bu depremler yigenim" vs. demekle meşguller.

    Haklısın hocam ama bu kadar kısa zamanda bu kadar farklı bölgede büyük deprem ülke tarihinde benim bildiğim yok. Sanki her segmentin deprem doldurma periyodu şu son 25-30 yıllık döneme denk gelmiş. 99 depreminden sonra 2003 Bingöl, 2011 Van, 2020 Sivrice ve İzmir, 2023 Maraş hatırladıklarımız. Üstüne başta Marmara olmak üzere birçok bölgede de birkaç yıl içinde büyük deprem olması olası. Yani son 30 yıla birçok büyük deprem denk geldi ve gelecek. Bu da bizim şanssızlığımız. Ancak depremin bu kadar zarar verdiği halde hâlâ ders almayan bir toplum olmamız dediğiniz gibi bizim en büyük kusurumuzdur.

    Bu ne bitmek bilmez deprem fırtınasıymış ya kaç yıldır her yer sallanıyor ülkede, hâlâ daha koca Marmara, Erzincan Bingöl hattı, Akdeniz sahili, Balıkesir İzmir taraflarında da büyük depremler bekleniyor. Türkiye sanki depremin bitirdiği (yani uzun yıllar toparlayamayacağı) ülke olacak bu gidişle ben anlamadım Allah yardımcımız olsun.

    Oturduğum evde 99 depremi öncesi yapılma deniz kumu kullanılmış kolon içindeki demirler çoktan çürüdü bile İstanbul un belki yüzde 50 si bu durumda olabilir zemin konusunda iyi durumdayız ama evler kötü maalesef.

    Bizim büyükler de öyle söylüyor. Buranın zemini kaya, 99 depreminde de bir şey olmadı falan diyorlar. Zemin sağlam olabilir ama evlere güvenmiyorum ben. 35-40 yıl önceki beton, kum kalitesi, yapı mühendisliği vs bunlar şimdi ile bir olur mu? Bir de 99 depremi ile beklenen deprem aynı olmayacak ki.

    Yaklaşık 8 aydır evi dönüşüme verme konusunda oldukça ciddi adımlar attık ve nihayete ermek üzereyiz ama tam 4 ciddi diyebileceğimiz deprem meydana geldi 2’si Silivri merkezli. Gördes-Balıkesir arası bu kadar hareketliyken eskisinden daha fazla korkar oldum sarsıntılarda 6.2 Silivri ve son 6.1 Balıkesir beni epey korkuttu.

    En azından bir şeyler yapmışsın hocam şanslısın, ben de dahil milyonlarca insan imkansızlıktan 30-40 yıllık binalarda inşaallah depremde ölmeyiz diye dua ediyor.

    Bu Balıkesir'deki hareket normal fay hareketi mı yoksa magmatik mi daha büyük 7'lik bir deprem riski var mı ben anlamadım herkes farklı bir şey söylüyor. Buradaki deprem fırtınasını yorumlamak ve anlamak zor ve karmaşık sanırım.

    Benim bazen düşünmekten aklımı kaybettiğim konulardan biri de buydu: Ya biz 6 Şubat 2023 tarihinde sadece Kahramanmaraş Depremlerini değil de, Marmara'daki 1509-1754-1766a-1766b segmentlerinin ve hatta Geyve-İznik-Gemlik segmentlerinin hepsinin kırıldığını yani tüm bu depremleri en az 4 tane Mw 7+ büyük depremi aynı gün içinde yaşasaydık... İşte o zaman bu ülkede gerçekten hem etrafta yaşanacak tarihteki eşi benzeri görülmemiş bir kaos ile hem de tarihi bir ekonomik kayıp ile felaketinde ötesinde bir durum olacaktı ve ülkenin neredeyse dört bir tarafında hayatını kaybetmiş yüzbinlerce insan ve milyonlarca yaralı insan kaçınılmaz olacaktı...

    Kötü olan o tehlikenin de hâlâ geçerli olması. Yani Cenk hocanın fay haritasına göre Marmara'da 4 tane segmentin deprem periyodu dolmuş ve hepsinin de 7'nin üzerinde potansiyeli var. Ya kısa zaman arasında 4 tane böyle büyük deprem olacak ya da tek seferde çoklu kırılma ile 7.8'e varan büyüklükte bir deprem olacak. Yani senaryolardan hangisi daha iyi seç desen iki ucu b*klu değnek. Tek seferde çok büyük bir deprem bile daha iyi senaryo sanki. Diğerinde birden fazla 7 üzerinde deprem olsa ne adam akıllı bina kalır ne de psikoloji. Kafalar çok karışık, bir tarafta en fazla 6.5 büyüklüğünde deprem olur İstanbul'da büyük deprem tehlikesi yok diyenler var, diğer tarafta bu senaryo. Sıradan vatandaş da neye inanacağını şaşırdı.

    Evet hocam ben de onu anlamadım fotoğraflar bakıyorum yıkılma anı videosuna bakıyorum tamamen yan biçimde yatıyor ev ulaşması mantık çerçevesi içinde çok daha rahat gözüküyor ki sabah 7'den beri bakınca 12 saati aştı durum 1 evde 5 kişi çıkarılamıyor. Diğer 9 evi de boşaltmışlar diye haberde görmüştüm. Metro çalışması 10 senedir bitmiyormuş sürekli dinamit patlatılıyormuş bölge halkı baya şikayetçiymiş zaten. Binanın muhtemelen dediğiniz gibi statik yanlışı da var garip bir bina çünkü 3 kat ayrı ayrı dubleks şeklinde ilerliyormuş altta eczane için dükkanda bir kolon eksiltmesi oldu mu bakmak lazım ama şu gerçek ile bir daha karşı karşıya kaldık olası bir marmara depreminde istanbul'a yetişmekten diğer çevre illerin kaderi ne olacak korkunç şeyler geliyor insanın gözünün önüne.

    Büyük Marmara depreminde herkes kaderine terk edilecek ve yalnız kalacağız milyonlarca insanı nasıl kurtaracaksın tam bir kaos ve felaket senaryosu olacak. Türkiye'de zaten profesyonel kurtarmacı sayısı bile 25 bin civarı diye okudum. Yıkılacak bina sayısı bile ortalama 50 bin deniyor kime ne yetecek? Bu sadece İstanbul'da, bir de daha bunun bir sürü çevre illeri var. Düşündükçe kafayı yersin zaten.

    Bu yıl deprem korkusunu çok yaşadık

    Marmara denizinde olanlar , Balıkesir de olanlar

    Allah sonumuzu hayretsin, dua etmekten başka bir seçeneğim yok

    Amin abi depremler bayağı sıklaşmaya başladı hayrolsun. Büyük Marmara depremine de çok az zaman mı kaldı diye korkuyor insan, tabi bilemiyoruz. Allah yardımcımız olsun.