Beiträge von afac

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ben de kışı bitirmedim, takibi bırakmıyorum. Ama tek derdim gelecek hafta kar almak. Şu şubat bitmeden bir kar görmek havada da olsa. Totem yaptım. Kışın en sert ayında şubatta yıllardır kar göremiyoruz. Bir uğursuzluk var. Tüm ülke de böyle neredeyse doğu bölgeler hariç. Onun dışında ilk yarısı gayet güzeldi kışın. Konumuma farklı yağışlarda ve toplamda 60-70 cm kar düştü, daha ne isterim. Bu arada soğuk beklenenden erken girdi gibi veya modellerin saçmalamasından ötürü daha kuvvetli girdi. Hava öngörülenden soğuk.

    Sabah ve akşam 850 hpa arasında 10 derece fark var 72 saat sonrası için. Bunu yapan sözüm ona en güvenilir model ecmwf. Takibi bırakmayacağım ama asla güvenmeyeceğim de. Anlık ne olacaksa ona bakmak gerek. Bir gün sonrasına bile bence güvenmemek gerek. Her an her şey olur.

    Ecmwf 72 de soğumayı doğulatmış. Sistem doğulamış, gfs de uzun vadede martın başındaki sistemi tekrar vermiş. Ancak sadece modellere baktım. Ayrıntıları bilmiyorum. Yağış, soğuk ne durumda acaba?

    Şu sistem gelse bence iyi bir kış olurdu ama olmadı. Hayır ikinci üçüncü sistemler de bir anda buhar oldu. Çok değil iki üç gün önce tüm veriler 10-15 marta kadar soğuk tarafta kalacağımızı gösteriyordu. Garip gerçekten. Şu şubatta bir kar görelim artık.

    Ben de uzun aradan sonra bakabildim modellere. Kar haritaları modellerden de tutarsız. Doğulaması az daha ülke sistemi yapar. 120 144 168 bi garip, farklar büyük. Hoş habire değişiyor ve son 48'e bile güven olmuyor da. Samet hocam ecmwf diyagramını müsaitseniz atabilir misiniz?

    Özet olarak gfs hariç ecmwf ukmo gem başta olmak üzere diğer modeller lehimize. Mgm dahi uzun vadede 15 ve 16'sına kar ikonu koydu. Şahsen ecmwfci olduğum için akşam veya yarın sabah çıktısında istikrarını sürdürürse sistem benim için kesinleşir, zira son 120'ye giriyoruz. Yağış, cm, daha çok değişir. Lakin iki büyük model gfs ve ecmwf arasındaki fark büyük. Temkinli olmak yeğdir. Xenthon hocam akşam bilgilendirir. Ben müsait olmadığı için müsadeleriyle rol çaldım. Detayları o akşama, akşam çıktılarına göre verecektir.

    Sanırım kimse yazmayıp belli etmese de hayal kırıklığı içerisinde herkes. İyi başlayan kış, en azından bizim için iyi başlayan kış şubat ayının beklentiler ve tahminler doğrultusunda daha sert geçeceğine dair bir öngörü oluşturdu. Olmadığı gibi ısındık, bugün 15 dereceyi gördük. Abd ise kutup girdabı bölünmesinin kaymağını yedi. Bu bölünme acaba bize gelir mi diye bekledi herkes ama gelmedi, doğrusu ülkemizin enlemleri için de pek gerçekçi değil, yine test etmiş olduk. Tabi abddeki o soğuma biz de aksi yönde ısınmayı tetikledi. Uzun vadede bir şeyler var ama heyecanlanmak için erken. O yüzden herkes pusuda şu an. Yaklaşsın, ihtimal artsın, yeşillenir buralar.