Beiträge von Ahmet Can Alanç

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Off off neler kaçırıyoruz neler!
    Azor`un İsviçre dolaylarındaki 1035 milibarlık merkezi 400 Km daha doğulasa İstanbul ilk kar yağışında örtüyü bile bulabilirdi.
    Çünkü 850 hPa da -10 / 500 hPa -38 sıcaklık koşullarıyla extreme boyutta DEK ler alabilirdik. 10 Aralık 2013 akşamı yeniden yaşanırdı. Ama işte kaybediyoruz. :( İnşAllah mucizevi değişim olur.


    GFS öğle güncellemesinde İstanbulumuz adına önemli durum gözüme çarptı.
    500 hPa soğuğu biraz daha batılayarak megakente -37 lik çekirdeği soktu. Böyle bir zamanda,üstelik deniz suyu sıcaklıklarının 12 derecelerde seyrettigi sıralarda 500 hPa da -37 derecelik soğuk işin aksiyon kısmınada kaçabilir. 10-12 Aralık 2013 sisteminde ılık deniz [10 derece] ve -36 lık 500 hPa soğuğu yağış anında gökgürültülülerine hatta yıldırımlara neden olmuştu. Eğer GFS öğle güncellemesi gibi ilerlerse yağış anında [gökgürültüsü,yıldırım] gibi hadiseler kaçınılmaz olabilir. Konvektif enerji [Cape]100+ üzerine çıkıyor. Mevsimine nazaran gayet iyi sayılır.




    Ayrıca diyagramda görüldügü üzere ani sıcaklık düşüşüde göze çarpıyor. Veriler bas bas oraj var diye bağırıyor. :D
    @Efsane-Semih Hocam sizce GFS öğle güncellemesi gibi gelirse yağış anında oraja rastlarmıyız?

    @Hüseyin Tuğrul ne demek rica ederim.
    Örtü olma olasılıgı merkez ve deniz seviyesine yakın yerler adına çok zor görünüyor. Yüksekler [Aydos,Alemdağ,Kayışdağı,Çamlıca] gibi megakentin tepeleri hatrı sayılır örtü görebilir.
    Eğerki kuvvetli grapuel sağanağı görebilirsek kısa süreli örtü görülebilir merkez/sahillerde. Yoğunlaşma sıcaklıgı [dewpoint] -2/-3 derecelerde seyretmesi bu ihtimali azda olsa önplana çıkartıyor.
    Merkezde yaşayan kar delisi olarak bu sistemde havada bile görsek razıyım. Ama ilk kar yağışları genelde İstanbul`da son 5 yıldır örtü bırakırdı,önümüzdeki sistem örtüsüz geçmek tuhaf olacak. İstanbullular alışık değil, son yıllardaki ilk kar örtü bırakırdı. :D
    Hayırlısı neyse o olsun. Yere düşen her yağış KAR olsun :D

    Dün sabaha nazaran daha güzel güncelleme olacak. Azorun sol kanadında onu rahatsız edip doğulatan parazit alçak basınçlar dün sabahki güncellemeye nazaran 5 milibar daha yüksek yani pasif konumda..
    Edit: 96. Saatte dünden farkla İzlanda dolaylarında 1000 milibarlık parazit ab oluştu. Dün bu yoktu güncellemnin seyrini değiştirebilir.


    6 Aralık sabahı skewt diyagram görüntüsüne bakıldıgında üst seviye rüzgarlarının kuvvetine ve katmanlar boyunca benzer ilerleyen yön açısına hayran kaldım. İstanbul gibi şehirde yaşıyorsanız her iki tarafınızda da denizler çevriliriyse üstelik bu denizler 10 Derecenin üzerinde kaynayan tencere gibiyse siz siz olun, yağışı dert etmeyin. :D
    500 hPa da -35 varan sıcaklık ve deniz suyu Karadeniz`de 12 derece fark 47 dereceyi buluyor. Şu sıcaklık sıkıntısını çözelim Lapa Lapa kar bile görebiliriz. Atmosferde 6 Aralık bazı zamanlar atmosferde nem açığı var. O sıralarda ise kuvvetli grapuel sağanakları anlık kısa süreli zeminde örtü bile yapabilir. Yoğunlaşma sıcaklıgı malum -3/-4 dereceye kadar iniyor. Yere inen buz kristalleri tutkal gibi yere yapışır. En son Ankaraya kar yağan sistemde dewpoint -3/-4 dereceye iniyordu yer seviyesi sıcaklıgı merkezde 1-2 dereceydi fakat yağış anında kar kristalleri zar zor eriyordu.

    Keşke işimiz tek haneli sıradan soğuklara kalmasaydı. Geçen seneki ilk karlı sistemimiz gibi -10/-11 girseydi şöyle arkamıza yaslanıp hiç düşünmeden %100 olasılıkla sistem günü düşen yağışın kar olacagını bilerek rahat olsaydık.
    Denizden esmedigi sürece,Karayel eserse 850 hPa -6/-7 derece girerse İstanbul`un merkezi dahi kar görürdü. Ama işte denizden eserse sıkıntı 11,5-12,0 derece deniz suyu sıcakklıgı.

    Atlas okyanus suyu sıcaklıgı mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi işleri aleyhimize çeviriyor. Parazi alçak basınçlar Atlas okyanusunda ard arda oluşuyor, bundan dolayı Azor yüksek basıncı bölgede mesafe kat edemiyor. Koskoca 1035 Milibarlık Azor, organize olan parazit alçak basınçlar karşısında Orta Avrupa`ya doğru doğuluyor. Ve kutup kökenli salınımda hızlıca doğulayıp Kafkaslara doğru gidiyor.


    Her yıl yaşadıgımız durumlar oldugumuz için insan alışıyor. İstanbul kar yağışını son 9 Yıldır 10 Aralıktan önce alamadı. Gelenek bu yıl bozulur inşAllah ümitler tükenmedi. :)

    Ukmo,Gem,Gfs gibi süper modellerin akşam güncellemeleri güncellendi. Aralarında İstanbul adına en olumsuz tabloyu sunan GFS oluyor. GFS 850 hPa sıcaklıgında -5 beklerken, Ukmo -7,Gem -7 derecelik 850 hPa sıcaklıgı bekliyor.
    Yaklaşık 6-7 günlük süre var bu yüzden vaktin getirdigi deneyimle ECMWF akşam güncellemesi kritik önem taşıyor. Geçmiş kışlarda rastlarız UKMO lehimize olumlu sinyaller verdiyse ardından ECMWF de verir. Umarız bu akşam kral yüzümüzü güldürür. :D

    Keşke 20 Aralık 2012 gibi olsa. :)
    İnsan karayeli görünce hemen umut bağlıyor. O sistemde 850 hPa da -2/-3 varken yoğun kar ve tipi vardı,üstelik gündüz dahi sıcaklık 0 dereceninin üstünü göremedi. Balkanlardan kara yüzeyi üzerinden esecek rüzgarla biz bu işi noktalırız ilk karlı sistemde cılızda olsa 3-5 Cmlik örtü görürürüz inşAllah. Son yıllarda İstanbul`un hep ilk karlı sistemleri asfaltta örtü yapmadan geçmiyor. Örneklerini sıralarsak;


    20 Aralık 2012 [Kuvvetli Karayelle Beklenilenin Üzerinde Kar+Örtü]
    10-12 Aralık 2013 [Galatasaray-Juventus Maçının Grapueli Yağışyla Unutulmazlar Arasında]
    30 Aralık 2014 [Yerel Örtü Yapan Fırtınaya Neden Olan Yılbaşı Sistemi]
    30 Aralık 2015 [Yılbaşı Sistemi]
    13 Aralık 2016 [Deniz Etkisi Sağanaklarla Aldıgımız]


    Son 5 yılda yağan her ilk karlı sistem örtü yapmadan es geçmedi. İstatistiklerimiz sağlam arkamıza yaslanıp bekliyoruz İstanbullular olarak. :D

    1065 Milibara kadar ulaşan Grönland YB, akabinde Azorun çıkışı esnasında ona çomak sokan 990-995 Milibarda seyreden parazit İzlanda Ableri sağolsun, İskandinavya dolaylarındaki soğuk salınım istenilen inişi sağlayamadı.
    Anlaşılan bu kış çok bunaltıcı geçecek karkolikler adına...