İstanbul icin dusuncem ayni, 28 gecesi ve 29 sabah kiyilar ancak havada kky kar gorur. 300 -400 mt uzeri ortu olur oda kalici olmaz zira sicaklar tekrar yukselecek ve yagis yagmur ve kky arasina donecek.
Siz camlicaya yagan kari istanbul kar aldi diye lanse edecekseniz evet istanbul kar aldi denebilir.
Benim icin istanbul kar aldi demek kiyilar dahil ortu olusup 2-3 kalmasi demektir. Bence bu ihtimalde yoktur.
Kışa giris icin guzel bir baslangic, ancak tahminim hala bu yonde fazlasi olmaz azi olur. Cok beklentiye girmeden pazar gece pazartesi yasayalim. Beklentim kisin kalani icin guzel gelismeler olacagi.
İstanbul icin dusuncem ayni, 28 gecesi ve 29 sabah kiyilar ancak havada kky kar gorur. 300 -400 mt uzeri ortu olur oda kalici olmaz zira sicaklar tekrar yukselecek ve yagis yagmur ve kky arasina donecek.
Siz camlicaya yagan kari istanbul kar aldi diye lanse edecekseniz evet istanbul kar aldi denebilir.
Benim icin istanbul kar aldi demek kiyilar dahil ortu olusup 2-3 kalmasi demektir. Bence bu ihtimalde yoktur.
Yanlis anlamadim agresifte yazmadim, 10 gun onceki mesaji alintilayarak ne yapmaya calistiginizi anlayacak yastayim.
Tekrar yaziyorum benden sistem yorumu isteyip sistem icin yazdiklarima cevap vermemissiniz. Yukarida istanbul icin tahmininmi acikca yazdim, sistem bitince kimin baskis acisi daha dogru bakariz
Buraya 30 senaryodan en soguk olani bulup atan arkadaslar icin de ayni hassasiyeti sizden bekliyorum
Bakin Model diyagramlarinda ortalamlar yukseliyor , onceleri %40 larda olan ihtimalleri %10larda , benim tecrubelerime binaen sunu soylemekte sakinca gormuyorum, ocak 2-3 e kadar istanbulda kar ihtimali yok.
İstanbul icin en yakin kar olabilecek aralik 3-8 ocak arasi. Onun icinde simdiden birsey soylemek mumkun degil.
Hocam gözümden kaçtıysa affola bir kaç gündür mesajınızı görmedim. Niyetim de asla hedef göstermek değil. Sadece uzak vadelerdeki diyagram değerlerine göre sistem takibi yapmanın yanıltıcı olabileceğini hatırlatmak istiyorum ve son çalıştırmalara göre neler düşündüğünü merak ediyor, yorumlarınızı dinlemek istiyorum
Merhaba
Diyagrama bakip tahmin yapmak yaniltici olabiliyor teziniz varsa. Modelede bakip da tahmin yapilmamali hatta 30 senaryodan en soguk olani buraya atip gaz da verilmemli degil mi? İ
İstanbul icin dusuncem ayni, 28 gecesi ve 29 sabah kiyilar ancak havada kky kar gorur. 300 -400 mt uzeri ortu olur oda kalici olmaz zira sicaklar tekrar yukselecek ve yagis yagmur ve kky arasina donecek.
Siz camlicaya yagan kari istanbul kar aldi diye lanse edecekseniz evet istanbul kar aldi denebilir.
Benim icin istanbul kar aldi demek kiyilar dahil ortu olusup 2-3 kalmasi demektir. Bence bu ihtimalde yoktur.
Sistem bitince yine degerlendiril sizi dusuncelerinizi de aliriz.
Bursaya dek yaramaz , karadenizden gelen kütleler Bursa’ya gelene kadar güç kaybediyor. Zaten yapı itibari ile bir mahallede 20 santim öbür mahallede bir santim kar , siklonik sistem gibi tat vermiyor.
çarşamba kadar yılbaşı sisteminin durumu belli olur ancak ortalamaya baktığımız zaman çok Ümitli bir tablo yok
Son 5 yildir uludagda yilbasina karsiz giriyor kar o kadar gec yagiyor ki subat tatili baslarken anca pistlerde kar oluyor sezon biterken ortalama birikim 50-60 cm arasi oluyor. 1-2 merte karlar artik cok eskilerde kaldi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yağışların son 52 yılın en düşük seviyesine gerilediğine ve Uludağ’daki kar örtüsünün son 10 yılda yüzde…
Bursa ozellikle sehrin kuzeybatisi guzel yagis aldi, Yilbasi icin bence uludag kartepe gibi merkezlerde hafifte olsa kar yagisi gorulecektir.
Diger taraftan 850 hpada en soguk senaryo bile -10 iken gelecek ortalama -6-7 civarinda olursa bursanin yuksek rakimli yerleri bir miktar kar alabilir. Bunu konusmak icin biraz daha zaman var ancak sistemin soguk deposu bence yetersiz.
Onumuzdeki 3 gunluk surec sistemin akibeti icin belirleyici olacak
Gfs Modelinde en soguk senaryo bile -10 iken kiyilar icin kar ihtimalleri cok dusuk. Gfs birkac guncellemedir en soguk ciktilari ana calistirma yapayor ama soguk senaryodan fazla sicak senaryolar oldugu surece ortalamanin bir guncellemede aniden yukselme ihtimali var.
Benim gorusum sistem bu hali ile bile gelse rakım sisteminden ote olmasi cok dusuk bir ihtimal.
Guncellemeleri takip edelim bakalim nereye evrilecek
Vade uzunken Ana çalıştırmaya çok takılmayın ortalama düşüyor mu yükseliyor mu ona bakın ortalamada düşüş var soğuk da artmış güzel gelişmeler birkaç gün daha sabredersek işin rengi daha net belli olur
Sabah gfs soguk senaryolari arttirmis ana calistima yine soguk senaryolardan. Dikkat ederseniz hala mevsim normali uzerindeyiz (kahve kalin cizgi). Yagislar miktarlari hala az bence umarim artis olur.. sali bu isin rengi belli olur
Herkesin tahminine saygim var 0000,1 kar ihtimalini bakip kovalayan olabilir, bende kendi perspektifimden gorduklerlerimi degerlendirmeleri ve bence en onemlisi tecrubelerimi paylasiyorum. Evet bu kar kovalayan insalarin oldugu bir ortamda bazen bu yazilar atipatiye ve hosnutsuzluga neden olabilir, ancak bu olacak diye buraya 40 senaryodan en soguk olani secip atmak bunun uzerinden hayal kurmak rep almaya calismak bana ters. Gercekten ne kadar uzaklasirsak sonu o kadar husran olur. Benim bakis acim budur.
Sizinde kisisel bakis acinizi anliyorum ve takdir ediyorum.
Arkadaslar en soguk bakip hayal kurmaya gerek yok. Gfs olmadi ukmo olmadi ecmwf olmadi gem. Diyagramda 30 senaryodan birine bakip ne kis gelir ne yaz gelir bunu az cok takip eden herkes biliyordur diye dusunuyorum. Biz norvec veya izlandada yasamiyoruz sistemler ne kadar zor ve ne cok denklemle ulkemize gelebiliyor bunu hepimiz biliyoruz. Model ciktilarinda ortalma yukselip kar ihtimali azalirken bunu ifade ediyor diye laf sokma cabasina girmek yakisik almaz. Yukarida ifade ettim benim icin %10 kar ihtimali ihtimal “yok” demektir. Bu %10 a bakip hayal kuran sadece o senaryoyu buraya atip paylasandan da olabilir buna saygi duyarim
Verisiz tahmin diye mesaj silinmis yakisik almadi diyagram baz alinarak bu sekilde yazdigimi acikladim. İhtimalin %10 olmasi , İhtimal “bence” yok demek bun acikca yazdim.
mesajimi ‘’aciklama’’ ekleyetek tekrar paylasiyorim
Forumda kar özlemi var ancak modellerin en soguk en yagisli ciktilari paylasiliyor , bu insalari yanilgiya surukluyor sonra modelde ortalama ciktilar gelmeye baslayinca sistem uctu kacti gibi anlamsiz yorumlar yapiliyor.
Bakin Model diyagramlarinda ortalamlar yukseliyor , onceleri %40 larda olan ihtimalleri %10larda , benim tecrubelerime binaen sunu soylemekte sakinca gormuyorum, ocak 2-3 e kadar istanbulda kar ihtimali yok.
İstanbul icin en yakin kar olabilecek aralik 3-8 ocak arasi. Onun icinde simdiden birsey soylemek mumkun degil.
Modellerde malesef İstikrarli yukselme var Yasin kardesim. Sogun senaryolar her gun azaliyor , Buda kar ihtimallerinin gittikce dustugunu gosteriyor. Ekim sonun Kasimda yasadigimiz baskin YB artik araliga sarkmaya basladi. Forumda yillar once biri yazmisti Turkiye YB si diye artik gercek olmaya basladi. Dedigin gibi yagis olsun şu kirli hava gitsin yeter, inan kuru ayaz yemekten biktim.
Sabah gfs ciktilarinda ortalama daha da yukselmis kar ihtimalleri %45 den %10 lara (Bursa) gerilemis durumda. Gfs ortalamasi -5 civarindan sifira yukselmis.
Yilbasi icin kar ancak uludag kartepede olur. Bize kar getirecek sistem Ocak 3-7 arasi olabilir.
Yagis olsun artik sekli ne olur onemli degil. 20 gundur yagisin en bol oldugu aralik ayinda yagis yok. Yb etkisinde surekli ayaz ve kirli havalar ile geciyoruz.
Sabah gfs en soguk ve en bol yagisli senaryoyu ana calistirma yaparak hayaller ile oynamaya devam ediyor keske boyle gelse.
Diyagramda 29 aralik 3 ocak arasi bir kumelenme var -20 olan senaryolar olsaydi bozula bozula -10 girerdi ancak en soguk calistirma -10 olunca ortalama -5,-6 civarina kalmasi muhtemel
Takip edelim belki sapkadan yilbasina tavsan cikar