Son sistemi andırdı ya yine aynısı olmaz umarım
Daha 5 gün var. Bence veriler modeller daha tam oturmadı. Benim düşüncem tabi. Ustaların açıklamalarını takip ediyoruz.
Son sistemi andırdı ya yine aynısı olmaz umarım
Daha 5 gün var. Bence veriler modeller daha tam oturmadı. Benim düşüncem tabi. Ustaların açıklamalarını takip ediyoruz.
Gözüm kulağım forumda. Fırsat buldukça analiz var mı diye bakıyorum
Hiçbirşey olmasa bile birşeyler olacak gibi. Ama sanki güzel birşeyler. Vakit yaklaşmadan net konuşmuyoruz bu sefer ![]()
Alles anzeigenSevgili arkadaşlar selamlar.
Bu yazımda GFS ana senaryo sabah ve öğle güncellemeleri arasındaki farka bakacağız, keyifli okumalar.
Aslında daha 250'li saatler varken değerlendirmek doğru olmaz bu sistem oturana kadar kırk takla atacak. Belki bizi sabah güncellemesinde olduğu gibi pas geçecek belki de öğle güncellemesinde olduğu gibi 2017 Godzilla sisteminin cephe yağışına benzer şekilde oluşacak. Bunu bilemeyiz ancak ihtimalleri değerlendirelim.
Fotoğraf üzerine çizim yapamadığım için biraz hayal gücünüzü kullanmanızı istiyorum. [Aşağıda ilk fotoğraf 0z sabah güncellemesi - 2. fotoğraf 06z öğle güncellemesi]
Bu iki güncelleme arasındaki fark aslında gözle görülür şekilde belli oluyor. Sabah güncellemesinde [yukarıdaki fotoğraf] Kutup kökenli sistem kuzeyimizde sabit halde dönerken Batı Avrupa'ya doğru bir basınç akışı olmuş. İşte bu akış sebebiyle iki soğuk arasında ortada bir sırt oluşmuş ve bu oluşum yüzünden iki zıt kutbun birbirini itmesi gibi sistemler birbirini itelemiş. Bu yüzden de sistem direkt doğulamış ve biz kıyısından faydalanabilmişiz.
Öğle güncellemesinde [yukarıdaki fotoğraf] ise böyle bir basınç akışı yok. Önce uzanıyor ancak basınç merkezde sağlam kalıyor. Devamında ise Azor Yüksek Basıncı en mükemmel konumuyla o boşluğu doldurarak sistemi blokaja sokmak istiyor. Sonrasında Ege buna reaksiyon vererek bir tepki AB'si oluşturuyor. Devamı zaten malum isterseniz 2004 isterseniz 2017 diyin. Ancak şu an modelde bu yıllardaki gibi blokaj durumu görünmüyor biraz Ural biraz da İzlanda'nın model sonu atağa geçmesi sebebiyle. Ama buralar 300'lü saatler yorum yapmak doğru olmaz görüneni söylüyorum şu an.
Senaryolarda burada bir soğuk kümesi zaten görünüyor [yukarıdaki fotoğraf]. Bu sebeple bizim kaderimizi belirleyen aslında NAO'nun hangi fazında olacağımız ve Atlantik'teki parazitlerin bizi uğraştırıp uğraştırmayacağı. İzlanda ile bir sorunumuz sıkıntımız henüz gözükmüyor çünkü NAO nötre doğru yol alacak ve ay ortasında nötr seviyesinde olmasını bekliyoruz. (Bu arada bu durum da ay ortasından sonrası için olumlu bir duruma işaret).
Bu yazımda sadece GFS'nin 2 güncellemesini karşılaştırdık. Bu vadeden 12-13 ocak için yorum yapmak dorğu olmaz. Vakti gelince de Önce 9'u sonra da 11'i için değerlendirmelerimizi yaparız ama şu büyük balığa bir göz atalım istedim çünkü soğuklar yine kuvvetli. Bu sefer çok yakınımızda.
Herkese iyi akşamlar diliyorum.
2-3 gün kalana kadar çok erken çıktılara senaryolara bakıp heyecanlanmayacam artık diyorum her seferinde. Ama sadece diyorum sanırım. Bir ufak heyecanlanmadık değil ![]()
Merak edip yapay zekaya sorarak inceledim bu konuyu şimdi. Sanırım 850hpa seviyesinde -35'in İstanbul'da olması, İstanbul'da kutup ayısı görme ihtimaliyle aynı gibi ![]()
Arkadaşlar 8 Ocak'tan sonra sistem takibine yeniden başlayacağımızı ve 1 haftalık mola sürecine girdiğimizi söylemiştim. Aslında bu mola sürecinde de bir iki aksiyon olacak. Öncelikle bu akşamdan itibaren saatler ilerledikçe lodosun hızı artacak, lodos kuvvetlendikçe de hava ısınacak. Özellikle şu an 5-7 derecelerde gezen sıcaklıklar yarın sabah uyandığımızda 9 dereceleri geçecek, öğleden sonra ise 14-15 dereceleri zorlayan istasyonlarımız olacaktır. Bu süre zarfında lodosun hamleleri özellikle Boğaz'da ve kıyılarımızda zaman zaman 70-80 km'leri bulacaktır. Bu geceden itibaren ise yer yer sprey ve hafif yağış geçişleri olacaktır.
Devamında ise bizleri Kutup kökenli hızlı bir soğuma bekliyor 1 hafta sonra. Bu soğuma batıdan gelen hemen baskı nedeniyle bizi pas geçecek hem de çok hızlı şekilde. Dolayısıyla karayel ile sıcaklıkların bir anda çakıldığını göreceğiz. Bu esnada kar görme olasılığımız çok çok düşük şu anda. İstediğimiz kadar soğuma giriş yapmıyor ama sıcaklıkları gündüz saatlerinde tek haneye düşürmeye yetecektir. Yağışı da bol görünüyor bu soğumanın.
Ayın 10'undan sonra ise diyagramlara yansıyan öyle bizi heyecanlandıran görüntüler yok takip edeceğiz.
10 ve 14 arasında bazı sistemler görüldüğü söyleniyordu, modeller senaryolar vardı. Ayın 10'undan sonra heyecalandıran görüntüler yok demişsiniz. Görüntüler bozuldu mu? Bilgi verirseniz memnun kalırız hocam.
Evet, anlık olarak Büyükçekmece
Hemen kendimizi dışarı attık. Hanımla kartopu dahi oynayabildik ![]()
beylikduzu e5 cok kisa sureli dolu gecisi var an itibariyle
Hocam dolu molu değildi bambaşka bişeydi. Arabanın içinde boğulacaktık az kalsın. 😂
Şuan Avcılar bölgesi sağanak yağışa döndü.
hocam peki maltepe kartal pendik sahil hattı için ne düşünüyorsunuz azda olsa yağış görürmüyüz
Hocam yine güneye ve batıya gidildikçe şans azalıyor her iki yakada da ama ben yşne de görülebileceğini düşünüyorum.
Hocam söylediklerinizden anladığım kadarıyla batıya doğru kaydıkça Büyükçekmece Silivri hattı henüz net olmamakla birlikte potaya giriyor gibi bir görüntü var. Doğru mudur?
Sadece Ağrı kameralarını izliyorsunuz. Youtube'de Hasan Yayında diye bir kanal var, tüm karadeniz yaylalarında 2-3 kamerası var canlı kar yağışı izliyoruz oralardan. Tavsiyedir ![]()
Ben ya bu haftasonu ya önümüzdeki haftasonu hanımı da alıp kartepeye gideyim en iyisi. Bizim buralara kar tanesi düşeceği yok. Yağacak diye bekleyelim önce konumumuzda kar tadını yaşayalım dedik ama olmayacak sanırım.
Tüm ihtimaller yok mu oldu arkadaşlar tam olarak bişey anlayamadım son birkaç sayfayı okusam da.
yani potansiyele göre yok oldu gibi bir şey ucundan ne yakalarsak mantıgındayız şimdi artık o koskoca konuştugumuz sistemden
Geçen sene de baya konuşmuştuk beraber beklemiştik bu sene de aynı kaderden devam gibi 😂
Tüm ihtimaller yok mu oldu arkadaşlar tam olarak bişey anlayamadım son birkaç sayfayı okusam da.
monitöre ekmek banmak isteyenlere özel yayın
This is Döşeme![]()
4 ay önce oradaydım. Bundan sonra tatili yazın değil kışın yapmak lazım ![]()
İstanbul için genel özet nedir?
Sanıyorum ki yılbaşı ve sonrası için asıl büyük bir sistem bekliyorduk.
Yılbaşı öncesinde de küçük çaplı 2 sistem beklentimiz vardı, öncül gibi sanırım.
Mesajlardan anladığım kadarıyla tablo biraz bozuluyor. Doğru muyum? Yoksa bilgi karışıklığına mı maruz kaldım.
Aydınlatan olursa sevinirim.
Arkadaşlar meteoroloji son birkaç senedir iyice merağım olmaya başlamıştı. Dünyada birden tabiri caizse bastıran kar yağışlar, yağmurlar yada sıcaklıklar gibi olayların belgeselleri var mı? Bildikleriniz var ise isimlerini paylaşabilir misiniz?
Şahsen radar ekranını kapatıyorum. Yaz lastiği var diye çarşamba akşamı otoparka koyduğum ve kullanmadığım arabayı da çıkarırım sanırım artık.
Sonuç olarak ne evimin civarına ne işimin civarına kar yağışı yok. Muhtemelen olmayacak gibi de düşünüyorum. Olsa dahi görüntü görmüş oluruz.
Bundan sonra 2 gün radarı sadece "trafik olur mu, yağış geliyor mu" diye açarım o kadar. Cidden hüsrana uğradık.
Büyükçekmece ve Avcılar sadece 1-2 kez yarım saatlik görüntü gördük sistemin başından beri o kadar. Bu kadar ümitlenmesek iyiydi sanırım.
Radardan sürekli kütle bakıyoruz. Bu DEK işini pek sevmedim gibi. Tabi sistemde zayıflamıştı son günlerde.
İstanbul sorumlusu hocamızın birkaç saat önce yazdığı açıklamaya göre alçak basınçlar kaybolduğunda yön tekrardan avrupa yakasına kayacakmış.
Kendimde merak edip kontrol ettiğimde rüzgar yönlerinden anladığım kadarıyla AB'lar kaybolduğunda mantıken rüzgar bize doğru dönüyor.
Fakat 2022 gibi vorteksin yaşattığı kar yağışını yaşama ümidim vardı, o gerçek olmadı. Yapacak bişey de yok. Bu sistemi gördüğümüz kadar görüp önümüzdeki sınırlı süreye ve seneye bakacağız. ![]()