Aaaa kimse bisey yazmamış. Yarın bol bol yağmur yağacak mi insallah Trabzona? Barajlara sular dolacak mi karadenizde?
Karadeniz de bunu sıkıntı etme diğer yerler sıkıntı
Aaaa kimse bisey yazmamış. Yarın bol bol yağmur yağacak mi insallah Trabzona? Barajlara sular dolacak mi karadenizde?
Karadeniz de bunu sıkıntı etme diğer yerler sıkıntı
MJO'da faz8 dalga genliğinin bu denli yüksek olmasını KW(Kelvin Wave) ile açıklayabiliriz. -OLR ve -KW değerlerinin daha çok olmasıyla beraber çakışması dalga genliklerine yansımış.
Bu ne anlama geliyor hocam Palanci
Alles anzeigen
Yukarda 2014 30 Mart'ı görüyorsunuz.
Bu da bu akşam Ecmwf 240
İngiltere kuzeyinde alçak basınç olmayacak varsayın
Yanlış anlamayın, 12 Mart'ta beklentim var demiyorum.
Fakat mevcut sinoptik akışı, en üstte gördüğünüz 2014 vari bir sinoptik hamlesine çok uygun.
Bu hareketi, 10 Nisana kadar her an bekliyorum.
Dikkat ettiyseniz, 2014 teki orta Avrupa hareketini anımsatan bir hamle, ecmwf 240 tada var.
12 Mart'ta da böyle birşey neden olmasın son 3 günde son 2 günde sistem geliyor -13 -14 gelecek demiyorum ama benim için ümitler tükenmedi
Alles anzeigenBiz üç kişiydik
Şunu herkese açıkça ilan ediyorum, Balon hocanın 10 Nisana kadar beklentisi devam edecektir.
Sezonu kapatan tüm kardeşlerim yerden göğe haklıdır, hem veriler, hemde geride kalan sezon, bunu söylüyor şu anda.
Sonuna kadar saygı duyuyorum.
Fakat,
Balon hocanın çocuklukla geçen 10 yılını çıkarırsak geri kalan 26 yıllık tecrübesi der ki,
850 rakımda 1 Mart'ta açmış fındık yaprakları, bunun bedelini en geç 25 Nisan'a kadar donla yanarak öder.
1 Mart'ta en son ne zaman yaprak açtı peki fındıklar bu rakımda?
En son 2014 yılında. Peki sonuç?
30 Mart 2014 sistemi.
Bir öncesi peki?
2008 yılında açtı. Sonuç? 9 Nisan sistemi.
Doğanın bir kanunu vardır. Ve adınız fındıkta olsa, kanuna karşı gelirseniz, cezanız ağır olur.
Denizi doldurursan, birgün geri alır.
Dere yatağına ev yaparsan sel alır.
Ve sen fındık, 1 Mart'ta yaprak aça aça 850 rakıma çıkarsan seni de don alır
Tahminlerim, çok az veriye, büyük oranda tecrübeye dayalıdır.
verilerden daha çok tecrübeler tutuyor ben daha küçüğüm tecrübem az veri bilgimde az sizlerden öğrendiklerimle analiz yapıyorum ![]()
Alles anzeigen2023 Kış sezonu için efsane olarak anılabilecek üç sistem salınım ön gördüm ve forumdaki birkaç kişiyle beraber bu sistemlerde mutabıktık.
Birincisi Ocak 8-10 olarak belirttiğimdi, diğerleri ise Dede Korkut ve Emir Timurlenk'ti. Bu sistemleri çok büyük sinerjiyle takip ettim ve elimden geldiğince analizlerini yaptım. Hatta özel olarak Ani Stratosferik Isınma olaylarını objektif bir şekilde yorumladım.
Atmosfer her zaman yaptığı gibi yine kendi bildiğini okudu. Sistemlerin bize gelmesini beklerken sistemler hep sıyırıp geçti. Atmosferin ne kadar karmaşık ve mükemmel bir oluşum olduğunu yine anlamış olduk. Bizler sadece onu anlamaya çalışan aciz insanlarız.
Hem modellerin performansı hem de verilerdeki tutarsızlık tahminleri etkileyen en önemli etkendi. Bu gözler bu yıl MJO'nun çember çevresinde gezindiğini gördü. Hem hiçbir fazda değil hem de nötrde değildi, daha önce görülmemiş bir olay. Ayrıca MJO meteorolojinin ana verilerinden birisidir, hatta birçok kişiye göre en önemlisidir.
Ben şahsen bu yılki başarısızlığımdan ötürü kendimden utanıyorum ve sizlere özürlerimi sunuyorum. Daha çok gelişmeli, daha çok araştırmalı ve daha çok öğrenmeliyim. Kendime has metedolojimi herkes biliyor bunu daha çok geliştirmeliyim.
Kış boyu analizlerimde ve yazılarımda sürekli teknik ayrıntıya girdim çünkü mesajları okuyanların bilgilenebileceğini düşündüm. Eğer bu durumdan rahatsız olan varsa hakkını helal etsin. Yine yazılarımda teknik ayrıntıya girmeye devam edeceğim çünkü burasının sadece bir forum değil aynı zamanda bir okul olduğunu düşünüyorum.
Bu bir pes etme veya isyan mesajı değil. Sadece kendi adıma sahillerde kışı kapadım o yüzden böyle bir mesaj yazdım. Yoksa yağışlı periyoda giriyoruz ve hareketli bir sezona girmemiz olası. Benim en çok sevdiğim ve en başarılı olduğumu düşündüğüm olayları analiz edebileceğim vakte geliyoruz. O yüzden benim için hiçbir şey bitmiş değil.
Ayrıca burada benimle beraber analiz yapan her bir kişiye de teşekkürlerimi iletiyorum. Eğer birilerine bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Eğer birisini istemeden kırdıysam hakkını helal etsin.
İyi akşamlar, iyi forumlar...
bizim için yaptığınız analizler saygınız için size çok minnettarız hocam ☺️
Kışı bitireceğimiz zamanlarda gelecek ama inanın şimdi değil:)
Size katılıyorum hocam mart'ın sonuna kadar hareket devam edecek 10 Mart sonrası için sürpriz gelişmeler olabilir
Giresun diyagramı. ayın 10'undan sonra takip olabilir
2018 kışı gibi bi kışı geride bıraktık diyebiliriz eğer güçlü bi sistem gelmeyecekse
Balon hocamız 10 Mart sonrası için ihtimallervar diyor
Aynen öyle zaten gelme ihtimali de çok dusuktu bence artık yok denecek kadar az ( 1000 rakım altı için). Bu sene bahara geçiş çok hızlı oldu gerçi kış doğru düzgün de gelmedi orası da ayrı konu
Uzun yıllar unutmayacak her anlamda tarihi bir kış geçirdik.
Sibirya bitti demeden bitmez bu kadar erken bitirmek saçma herşey heran değişirken modellerde değişebilir
850 rakımdayım
Maalesef fındık uyandı bugün itibariyle.
Şimdi kaldım arada. Gelirse tahminim tuttu diye sevineyim mi, fındık yandı diye üzüleyim mi
Don olmazsa yanmaz fındık kar yağarsa da yanmaz don olmasın yeter ama o da çok düşük olalısık
800-1000 rakım altında bir şeyler olması artık zor gibi gözüküyor. Bahara geçişin sinyalleri geliyor artık. Bu kışa böyle final çok şaşırtıcı da olmadı açıkçası ama asıl önemli konu ciddi bir kuraklık bizi bekliyor.
Bahara geçiş döneminde herşey mümkün
Senin burda böyle bir yorum yapman saçma herhangi bir veri yok ortada zaten hocalarımız herşeyi yazıyor bilimce.
Ya o havayı her depremde söylüyorlar zaten, bir gösterge değil. Yüzlerce yıldır olan gün batımındaki kızıllıktan bile deprem olacak çıkarımı yapılıyor.
Benim bir arkadaşım Elbistan da oturuyor deprem gecesi hava çok değişik renkdeydi diyor ilk defa böyle bir rengi havada görüyorum dedi bana.
Geçmişte böyle onlarca sey bildiren oldu, bu gece köpekler çok havlıyor, kuşlar ötüyor vs hiçbir şey olmadı. Bunlara inanmıyorum. Maraş depremini kim bilebildi, hangi hayvan haber verdi? O yüzden endişelenmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Maraş depreminde gökyüzü haber vermişti deprem öncesi o kırmızı pembesi hava
Gfs akşam 10 marta Afrika verirken gece Sibirya veriyor 😀
Değerli forum üyeleri. Olağan üstü bir durum olmaz ise bu sene sahiller kışı kapattı. Bu saatten sonra havada kar kovalanabilir. Endeksler bizden yana değil. Herkese iyi akşamlar.
Ben şahsen mart'ın ilk haftasına güveniyorum daha vade uzun bahara geçişte modeller karışıklık yapabiliyor
Orta karadeniz de 1668 ve 1943 yıllarında KAF üzerinde depremler oldu.
1668 yılında olan depremi dedim ben 1943 de olanı bbilmiyordum. Ondan dolayı yanlış anlama olmuş.
Hangi fay? KAF'da 500 yıl olayı yok.Ortalama 250 yılda bir büyük deprem olur bilimsel verilere göre KAF'da.1942-43'de Ladik bölümü KAF yükünü boşalttı.Ömrümüz yetmeyecek KAF'da bir deprem daha görmeye Orta Karadeniz bölümünde.
Karadeniz içinden geçen faylar hakkında fazla bir bilgi yok ancak tarihte büyük bir deprem yarattııkları bilinmiyor.1968'de Bartın açıklarında yaptı 6.5.
Samsun civarın 500 yıl önce Büyük deprem oldu diye biliyorum eğer bulabilirsim buraya Atacam hocam ve ben sadece birikim haritasına bakılmalı dedim yakında deprem olur demedim
Böyle depremler Giresun'un açıklarında da oluyor 2 3 ayda bir iki kez
2.7
Samsun açıklarında bugünkü ikinci deprem oldu
Samsun'un açıklarından daha çok iç kesiminden geçen fay da 500 yıl önce büyük deprem olmuş birikme durumuna falan bakılmalı
Hocaaaaammm ulaştık çok şükür ama bina başlarına yıkılmış son anda kurtulmuşlar
Geçmiş olsun hocam o zaman Hatay'da durumlar çok kötü
Hatay'da yıkım büyükmüş