Hocam 2004 de 4 yaşındaydım hafızamda pek yeri yok o tarz bir yağış referans olarak 2022 wortex alabiliyorum cünkü 2017 karakteristiği biraz daha farklı. 2004 efsanesi 2022 worteksinden ne kadar güçlüydü farkı neydi? Hayal bile edemiyorum
Vorteksle uzaktan yakından ilgisi yok. 2004 çok güçlü bir cephe sistemiydi. İzlanda kökenli akdenize dalan ve oradan 985 mb lık ab ile ortalığı toz duman eden, köprü halatını koparan, 121 km/s hıza ulaşan fırtına ve çok yoğun bir kar yağışı ve kesilen eletrikler, yanan sobanın (doğalgaz vardıda bizde yoktu) ışığıyla, korkutan rüzgar hamleleri ve sabahleyin uyandığında kaybolan arabalar... Yeter mi
Modellerin büyük çoğunluğu net batılı bir soğuk inişi göstermiyor. O sebeple 2017 efsanesi gibi birşey beklemek biraz ekstrem olur. Beklentiyi az tutmakta fayda var.
En son ne zaman doğru düzgün bir DEK yağışı aldı konumum hatırlamıyorum. 15-20 dakka yağ 5-6 saat ara. En iyisi cephe yağışı da o da şans işi. Yine de ne gelirse Amenna.
Beni en çok üzen şey şu 2017 efsanesinden 1,5 hafta önce ağır bir zatürre geçirmiştim. Ve sistem giriş yaptığı sıralarda anca iyileştiğim için neredeyse hiç bizzat deneyimleyemedim. Yarım saat 45 dakika gibi bir dolaşıp geri dönmek zorunda kalmıştım çok güçsüz kaldığım için. Sağlıklı olsaydım gezmedik yer bırakmazdım.
Vade var ama çok bize uyan bir sistem değil gibi duruyor
Değişime açık. Olumlu gelişmeler olabilir soğuklar artabilir ama artmasada üzülmemeliyiz. Ne gelirse kâr türünden bir sistem bu. Kışın geri kalanını olumlu etkileyecek inşAllah.
2024 Şubat sisteminde -12 vardı dek bantı gidince güneş açınca 2m sıcaklıkları 4-5 dereceye yükselmişti ve erime oluyordu konumumda 140 rakım olmasına rağmen
2025 Şubat sistemi de aynen böyleydi. Şubat sistemleri pek yaramıyor İstanbul'a.
Kutay Mıhlıardıç İstanbul'da yılbaşında kar yağışı ihtimalinin %35'ten %29'a gerilediğini söylemiş. Olacağı buydu zaten. Modeller hiç net bir soğuk girişi göstermiyor.
Benim konumum adına 2022 2017’nin yanına bile yaklasamaz.
Sabah uyandıgımda park ettigim arabamı bulamamıstım kara saplanmıs. Evime giden asfalt yolda 40 cm kar vardı 1 hafta acılmadı yol. 0 rakım sahil kenarında kardan evler yapmışlardı eskimo tarzı içine oturup ateş yaktık öyle bir kıştı sanırım sistemin en cok kaymagını boğaz çevresi kuzeyi almıstı.
Sokağımızda arabaların tamamen gömüldüğü nadir bir kıştı. 75-80 cm ortalama kar vardı. Yer yer aşan yerler bile vardı.
30 senaryodan biri bi güncellemede 384h de kar verdi diye sistem geliyoo metrelik kar geliyo naraları atarsanız, diyagramdaki yüzdelerin çok düşük olması üzerinden yola çıkıp sistem bize gelmeyecek diyen arkadaşa sen ılıkçısın, dikkat çekmek için böyle diyosun derseniz, X'te hava Forum adıyla yılbaşında kar yağacak haberleri görmeniz normal. Duygusal olmayın. Diyagram ve yüzdeler lehimize işler veya yüksek yüzdeler olursa sevinmeyi bilelim. Ama düşüş varsa ve ihtimaller azsa da hayal satmayalım. Gerçekçi olalım biraz. Sonra hüsrana uğrayan yine bizler oluyoruz. Senelerdir takip ediyorum. 384h de -8 görünce kar geliyor diyen arkadaşlar baş üstünde tutuluyor övülüyor. Ama %16-19luk ihtimaller de sistem gelme olasılığı düşük diyenler ılıkçı primci ilan ediliyor. Önce bu havanın değişmesi lazım. Duygu tabi olmalı ama bi yere kadar.
Buradaki tahminci arkadaşlar tek bir senaryoya bakarak tahmin yapmıyorlar.