Sistemi dört gözle bekliyorum yeni makinem de geldi artık tam bir meteoroloji delisi oldum seviyorum sevdiğim şeye yönelmeyi onla uğraşmayı daha çok seviyorum etrafımdakiler kar yağacak mı ya da hava nasıl sorusu gelince insan bir mutlu oluyor hee yeri gelince işte hava şöyle dedin olmadı filanda geliyor bu normal bunların hepsi bir tahmin biz tahmin ederiz Rabbimiz ise neylerse o olur sistemimiz hayırlı olsun az ya da çok bi şeyler alacağız önceki sistemden iyi olması dileğiyle
Beiträge von _ismet_
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Alles anzeigen
Selamlar arkadaşlar,
Öncelikle gördüğüm kadarıyla tüm profesyonel ve amatör meteoroloji camiasıdan farklı bir tahminde bulunacağım için söyleyeceklerim için beklenti yaratmamanızı rica edeceğim. Uzmanların uyarılarını dikkate almanız daha gerçekçi olacaktır.
Öncelikle genel çerçeveyi, sonrasında da yüzeysel olarak son görüntüleri gün gün şeklinde değerlendireceğim.
Geçen sistem bizi etkileyen AB merkezi (mor yuvarlaktan mor ok yönünde geldi, kırmızı yuvarlak konumunda uzun süre kaldı) üzerimizde yay çizdikten sonra Ukrayna dolaylarında bir süre kendi etrafında dönmüştü. Kuzeye geri dönemeyip o bölgede kalmasının sebebi, turuncu ile işaretlediğim yüksek basıncın engel yaratmasıydı. AB kuzeye dönemeyip Ukrayna civarında kendi etrafında döndükçe karasal bir karakter kazanarak, çekirdeğini güçlendirip, dönüşü ile rüzgar hızının artmasına sebep oldu.
Bir tarafta bunlar yaşanırken diğer tarafta, Bu ABnin bizi etkilediği sırada Akdenizde ona tepki olarak oluşan AB (siyah yuvarlak), siyah ile işaretlediğim rotada ilerledi ve hepsinin sonunda bu görüntü oluştu. Siyah AB alanı, kuzeyindeki YB alanının dönme açısının açtığı koridordan Sibirya termiğinden ufak bir destek almaya başladı.Bu sistemin gelişimini az çok tanımladıysak şimdi önümüzdeki sistemi anlamaya çalışalım. Az önceki görselde kırmızı ile işaretlediğim konumda sıkışıp güçlenen çekirdek, kuzeyindeki YB'ın baskısıyla aşağıda siyah ile işaretlediğim rotayı izleyerek karadeniz kıyılarımıza doğru gelecek. Bu soğuk taşınımının beraberinde getirdiği soğuma ile bu akşam saatlerinde cephe yağışı alacağız. (detaylarını biraz sonra vereceğim.) Cephenin hemen sonrasında da deniz etkili yağışlarımız başlayacak. Cumartesi akşama kadar bu yağışlar görece etkisiz kabul edeceğimiz şekilde olacak. Bu sırada AB alanımız orta-doğu karadeniz kıyılarında kırmızı ok ile çizdiğim şekilde kendi etrafında dönerek batı karadenize doğru genişleyecek.
Dönüşünü yapmasıyla beraber batı karadenizden akçakoca dolaylarına doğru eğim alan AB alanı, dönüş açısıyla kuzeyden sibirya koridorunu açmış olacak. İlk görseldeki AB alanının desteği ile bu sibirya koridorundan çizdiğim ok yönünde destek gelecek.
İşte yorum ayrılığım burada başlıyor. Bu sibirya desteğinin özellikle avrupa yakasında değerlerimizi beklenmedik şekilde iyileştireceğini düşünüyorum. Şehrin en batısında -5 derecelere varan sıcaklıklar ile çok kaliteli deniz etkili yağışlar ile oldukça doygun bir kar örtüsü oluşturmasını, doğuya doğru gittikçe sibirya desteğinin ulaştığı konumlarda (vade yakınlaştıkça nereye kadar olacağını göreceğiz) yer yer güzel örtüler olurken, özellikle avrupa yakası kıyılarımızda bile yağışların kar şeklinde olacağını düşünüyorum. Geçen sistemlerin aksine bu sistemde rüzgarın son derece etkili olacağını, (çöl diye isimlendirdiğimiz konum harici) sıcaklıkların yağış sıralarında beklediğimizden daha düşük seyretmesini bekliyorum.
Şimdi gün gün ilerleyecek olursak. bu akşam saatlerinde, çekirdeğin getirdiği soğuma ile cephe yağışımız başlayacak. Bu yağışın şehrin yüksek kesimlerinde kar ve sulu kar formunda olacağını düşünüyorum. 5-10mm yağıştan oluşan bir rakım sistemi olarak düşünebilirsiniz.
Icon.eu modeli seyrek yağışları şehrin 150-200 rakımlı konumlarından itibaren kar formunda göstermiş. Benim tahminimce de özellikle anadolu yakasının tepelik alanlarında ve avrupa yakasının yüksek rakımlı ilçelerinde bu yağış kar formunda olacaktır. 300m üzerinde bir kaç cm örtü oluşmasını bekliyorum. 150m üzeri iç kesimlerimizde ise ufak beyazlamalar oluşabilir. Trafiğe çıkmadan bunu göz önünde bulundurmak lazım.
Cephenin son kısımlarında kar yağışının daha düşük rakımlarda da sulu formda ve havada görünebileceğini düşünüyorum. Cephe etkisini tamamen kaybettikten sonra sabaha karşı radarda deniz etkili yağışları görmeye başlayabiliriz. Bu yağışların sibirya desteği gelene kadar gündüzleri 300m üzerinde geceleri 150-200m üzerinde kar olması muhtemeldir. Cumartesi gece saatlerinden itibaren sibirya desteği gelmesiyle beraber, Kartal-Tuzla sahil hattı ve Şile kıyıları haricinde tüm şehirde kar olmasını bekliyorum.
Modellerin şuanki konumladırmalarını yorumladığımda, Cumartesi gecesini pazara bağlayan saatlerden itibaren gündüz saatleri 100m ve üzerinde akşam saatlerinde ise bahsettiğim konumlar harici tüm kesimlerde yer yer hayatı etkileyebilecek kar yağışları bekliyorum. Yerde örtü oluşturmasını beklediğim kar miktarını şu şekilde ifade edebilirim.
Meşhur Çatalca bandı: yüksek kesimler kalıcı ve 20-50cm, düşük kesimler 5-15cm
Çatalca bandı: 5-10cm
Soğuk çöl: 1-10cm
Bermuda: kıyılar 1-5cm, orta rakımlar 3-10cm, yüksek kesimler 5-15cm
Araf: kıyılar 1-3cm, iç kesimler 1-5cm
Boğaz hattı: Kıyılar 1-3cm, yüksek kesimler 2-10cm, tepeler 5-20cm
Buffalo: 2-10cm, tepeler 5-20cm, zirveler 10-30cm
Çöl: 0-2cm, kartaldan itibaren örtü beklemiyorum
Şile bölgesi: kıyılar 0-2cm, orta kesimler 0-5cm, yüksek kesimler 2-15cmCumartesi ve pazar günü Belgrad ormanında kamp yapmayı planlıyorum. Cumartesi akşam otururken sulu kar, sabah kalktığımda ise ince bir örtü bekliyorum

Sibirya desteği durumuna göre revizeler yapmaya çalışacağım.
Hocam bu çöle tutacak kar ne zaman gelecek
ayrıca ben tuzlanın doğusundayım ancak tuzlayı baz alıyorum kendi konumuma göre -
Sistemi dört gözle bekliyorum yeni makinem de geldi artık tam bir meteoroloji delisi oldum seviyorum sevdiğim şeye yönelmeyi onla uğraşmayı daha çok seviyorum etrafımdakiler kar yağacak mı ya da hava nasıl sorusu gelince insan bir mutlu oluyor hee yeri gelince işte hava şöyle dedin olmadı filanda geliyor bu normal bunların hepsi bir tahmin biz tahmin ederiz Rabbimiz ise neylerse o olur sistemimiz hayırlı olsun az ya da çok bi şeyler alacağız önceki sistemden iyi olması dileğiyle
-

sahile yakın kesimlerde Muhtemelen sıcaklıklar buna benzer olucak
Bu şekilde kar almamız mucize olur kıyılar adına
Anadolu yakasının orta ve doğusu biraz şanssız. Bu konudaki ayrıntılı tahmini İstanbul Sorumlularımız yapacaktır.
Sebebi nedir hocam sıcaklık mı yağış mı
-
Ecmwf kar haritası
-
Azor desteği olsa harika olacak
İzlanda çomak sokuyor azorun önüne azorda tırmanamayınca bir kolunu bize sallıyor
-
GFS yine döndürerek batıya atıyor
Spin atması bize yarıyor saat yönünün tersine döndüğü için batıya meyil ediyor azcık
-
Mgm wrs'si bu şekilde 18indeki çatalca bantı dikkat çekiyor merakla sistem anını bekliyorum
-
Böyle analiz yorumlarını okumak o kadar zevkliki ve insanın sevdiği işte bilmediği şeyi öğrenmesi müthiş bir şey
-
karkolik furkan hocam şile cebeci kuzeyinde ecmwf de alçak basınç mı var kaç güncellemedir orada bir boşluk var gibi
-
https://wstatmap.com/interactive-map/
Bu arada, geçen sistemki beklentilerle gerçekleşen sıcaklıkları takip etmemizden sonra aynı zaman dilimi için modellerin beklentileriyle gözlemlenen sıcaklıkları kıyaslama özelliği gelmiş.“NWP”ye tıklayarak hem sıcaklık mukayesesine hem de sonrası için beklenen sıcaklıklara erişebilirsiniz.
Not: Sanırım sadece resmî istasyonlar için geçerli.NWP nerede hocam göremedim ben
-
KKY verdi ve daha doğulu
Zaten öyleydi hocam şaşırılacak ya da üzülecek bir durum yok
-
En başından beridir olacağı buydu zaten ben en başından beridir değişeceğini bildiğim için kendimi gfsye göre hazırlamadım iyi ki de öyle yapmışız gfs uzun vade hariç takip edilmez
-
Avrupa Yakasında kar yağışından son çıktılara göre en çok etkilenecek bölgeler. (Sınırlar kesinlik belirtmez,sahil kesimine doğru indikçe şans azalır)
Kırmızı = kuvvetli yağış
Mavi = aralıklarla etkili yağış
Siyah = Kar geçişleri/Aralıklı kuvvetli kar
Hocam sadece avrupa yakası mı anadolu yakası yok mu
-
Değerli bölgedaşlar,
Babam orta kulak polip teşhisi ve beyne ilerleyen doku takibiyle 1 aydır yatıyor hastahanede. Buna ilaveten, annemde kalp krizi geçirdi, beyne pıhtı attı o da 3 gündür yatıyor. Dolayısıyla, hiçbir veriyi takip edemiyorum, gözucuyla sinoptik bakıp iki cümle kuruyorum, o da yeterince odaklanmadığım için fiyasko çıkıyor. Bu yüzden, annem ve babamın süreçleri tamamlanıncaya kadar tahmin içeriği paylaşmayacağım, sizleri beklentiye sokup üzüyorum çünkü.
18-23 Ocak arası diye geçtiğimiz ayın sonunda tarih verdiğim sistem, şu an modellerin denemeye başladığı sistemdir, tarih her zaman 3-5 ileri geri oynar bu tarz uzun vade tahminlerde. O sistemden umudum çok, inşallah ülkemize nasip olur. Sağlıcakla kalın.
Hocam geçmiş olsun Allah şifa versin bu miraç kandilinde dualarımız kabul olsun inşallah
-
00z
Sinopta buluşurlar
-
Kıyılar için kar için arada sıcaklık sorunu olan yüksekler için çok bi sıkıntı görünmemekle birlikte yağışımızda olacak artık ne alırsak kârdır ancak 3 sistemdede kıyıların sıkıntı çekmesi maalesef üzüyor yapacak bi şey yok
-
ecmwf kar haritası
-
sistemin ilk girişi böyle normalde burdan güneye ve doğuya doğru hareket etmesi lazım ama etmiyor dün Kutay mihliardic yazdı kimsenin anlamadığı şekilde burda sikisip kendi icinde dönüyor
Elips şeklini alıp batıya doğru uzuyor buda çok geniş bir alanda kar yağışına sebep oluyor
Spin attığı için batıyada meyil ediyor ve bize de az çok yarayabiliyor
-
Sistem hayırlara vesile olsun bu ull işi ise çok can sıkıcı bize ayın sonlarında gelebilecek olan sistemi beklemek daha hayırlı çünkü neredeyse soldan sağa ülkemize etkileyebilecek potansiyelde ancak ull öyle değil 17 18 ocak sistemi cepte sırada bir diğeri var takibe devam moral bozmak yok
