Beiträge von konusuzinsan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    yakın zamanda nerede 15 cm'den fazla kar gördünüz. Oran tarafında görmüşsünüzdür belki ama alçaklarında son 5-6 yıldır 15 cm'yi geçen birikim olmadı

    Geçen sene merkezde vardı. Ocak sonu, yarıyıl tatilinde güzel kar yağdı. Mart başında da 10-15 cm kar yağdı, 5 Mart 2022. Geçen kış nispeten yağışlı ve verimliydi, bu sene abartı bir kuraklık var.

    Accuweather'in, Asya kış tahminini tutturmuş olduğunu anlayabiliyoruz.



    Türkiye özelinde bir kuraklığın olacağını söylemişti. Bu kuralık alanında Ankara da var. Hava sıcaklığı sabah dondurucu ve pis, öğlen ılıyor. Gittikçe çöl iklimine benziyor ve biz kuraklıktan yıkılırken Mekke çölleri yeşeriyor. Çok tuhaf bir dönem.

    Şu an Ankara barajlarındaki su miktarı geçen senenin Ocak ayına göre 10 kat daha az. Bu da bizi endişelenmeye itiyor. Çünkü her ne kadar yağışlı bir periyoda girecek olsak da tatminkar bir yağmur ya da kar yok.

    Hiç karamsar değilim ama bu sene, Ocak ayı için epey karamsarım. Doyacağımız bir yağış da uzakta yok gibi. Geriye Şubat ve Mart kalıyor.

    İyi akşamlar herkese. Hareketsiz havalar yüzünden genel bir aktiflik yok sanırsam.

    Aslında karamsar ve her şeye laf eden biri olmasam da durum iç açıcı değil gibi. 7 senedir Ankarada kış takip ediyorum ve böyle rezalet bir Ocak başlangıcı görmedim. Karı bırakın yağmur da yok. Nem yok. Hava kupkuru. Sabah arabalar buz tutuyor öğle hava 6 dereceye çıkıyor hava kirli ve mikroplu vesaire başka hiçbir olayı yok. Daimi bir yüksek basınç iliğimizi sömürüyor. Kuruyan boğazla başlayan bir salgın var. Ve hepsi durgun, öylece asılı duran hava nedeniyle. 11-12 Ocak gibi bir miktar yağış görebiliriz ama bu yeterli gelmeyecek. Konu hakkında bilgili olan insanlar genelde 20 sonrası büyük bir potansiyel görüyor ama bunu da kaçıracağımızdan korkuyorum. Bu döngüyü kırarız umarım 🙏🙏

    Pek güncel olayların dışına çıkmak istemiyorum ama 28-29 Aralık 2016 tarihlerinde o kadar sönük kalmadığımızı ve özellikle 28 Aralık gecesi çok güçlü kar aldığımızı hatırlıyorum. Okullar 2 gün tatil edilmiş ve yılbaşı gecesinden sonraki haftaya kadar kar örtüsü yerden kalmamıştı.

    Bomboş ve kupkuru bir soğuk. Yüksek basınç ala ala kuruduk kaldık 😀 kış henüz bitmedi ama en azından şu anlık güzel gitmiyor. Geçen sene 20 Aralıkta ilk örtü yapan kar yağışını almıştık Ankara olarak. Şimdi şehir merkezi Aralık ayını havada bile kar görmeden geçirdi. Bu döngü umarım son bulur bir an önce.

    Tam yılbaşı akşamı 31 aralıkta şu an yağış ve soğuk bakımından güzel bir şeyler var gibi 🗿 değişime çok açık çünkü dün gece verdiği güncelleme rezaletken bu sabah çok iyi verdi. Durum karışık gibi sanki. Ama 2016'dan sonra ilk defa yılbaşını karşı geçirmek süper olur.



    9 gün sonrası için güzel bir yağış gibi duruyor. Daha çok değişebileceği için tam mutlu da olamıyorum tabi. Ama bence artık olumlu anlamda değişmeli. Ankara'da, gecelerin dahi nispeten ılık olduğu böylesine bir Aralık ayı görmedim.

    Selamlar, bir senedir giremediğim hesabım nedeniyle yeni hesaba geçmiş bulundum. Ayrıca Ankara'da kazaklar da havada uçuşmaya başlayınca zaman yaklaşıyor dedim burada bittim.

    Henüz tahminler için erken olsa da bu senekiler daha az umut vaadediyor. Accuweather Asya kışı tahminlerinde Türkiye için daha sıcak bir hava ve daha az yağışlı bir periyodun gerçekleşebileceğini ancak Ocak ayında kısa süreli soğuk atakların göz ardı edilemeyecek boyutta olduğunu yazıyor. Yine de Avrupa kışı tahminlerinde balkanlar bölümünü ve Türkiye'nin batısını yağışlı gösteriyor. Bu da bize açık bir kapı bırakabilir tabi.

    Ama tahminler için erken ki pek detay yok.

    Neyse, Ankara Kasım ayında abartılı soğuk yaşamasa da ani hava değişimleri nedeniyle pek çok kişiyi hasta etmeyi başardı. Üşütmemek için tedbir alınabilir, Ankara bir süre daha, en azından Aralık ayının ikinci haftasına kadar ; gündüz 8-13, gece ise 4-0 derecelerde takılacak gibi duruyor.