Beiträge von karkolik furkan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    GFS Akşam Güncellemesi üzerine.


    Güzel ve heyecan verici güncellemeler görmeye devam ediyoruz ancak çok zor bir sinoptikle karşı karşıyayız.



    Şunun oturması için zaman lazım. Çekirdek tepemizde dönüyor da dönüyor ama sadece dönüyor ve orada kalıyor. En sonda bir siklon (kırmızıyla işaretlediğim) Avrupa üzerinden bize doğru ilerliyor, soğuğu önce Doğu Avrupa'ya çekiyor ve devamında bir soğuk girişi oluyor ancak bu sefer de -7 -8'le yetiniyoruz ve Balkanlar gömülüyor.




    Bu sadece bu akşam güncellemesinin bir değerlendirmesiydi fakat şunu eklemek isterim:


    Bu senenin alametifarikası olan soğuk girememe işinin azalması lazım aksi takdirde en kötü kışlardan biri olarak tarihe geçecek. Tabii henüz kış bitmiş değil.

    Kıştan umudu kesmek kış bitti kar yağmaz demek değil aslında. Eğer yağmazsa hayal kırıklığına uğramamak için bir nevi savunma mekanizması.

    O zaman böyle ifadeleri forumda yazmanın da bir amacı olmadığını düşünüyorum. Biz model takip ediyoruz arkadaşın bir tanesi gelip bu kıştan umudumu kestim yazıp gidiyor.


    Hayır o zaman kendine sakla. Hiç gereği yok bunların.

    Şu anda müsait olmadığımdan veri paylaşamıyorum ancak veriler özellikle de GFS öngörülen MJO fazına ve OLR genliklerine (7-8) uygun çıktı sunuyor.


    Önümüzdeki 2 hafta içerisinde minör bir SSW daha bekleniyor yukarıda yazdığım durum SSW sonucu aşağı inen soğukların bölünmesine sebep olacaktır. (Kesinliği yok)


    Şubat 3. hafta için Batı ve Orta Avrupa merkezli bir soğuma daha mümkün görünen bir olasılık. Fakat bu bizim de bu soğumadan etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.


    Takip edeceğiz başka çare yok.

    Yine ama yine çok fazla AB'lerin gündemde olacağı bir dönem bizi bekliyor. Bu AB'lerin konumu ve gücü her güncellemede değişkenlik göstereceğinden yine modellerin fırıldak gibi döndüğüne şahit olabiliriz.

    Bu mesajımda belirttiğim gibi AB'lerin oluşumu hakkında herhangi bir geri adım olmadı GFS'den ancak AB'lerin konumları ve güçleri minimal olarak değişti (hala da değişecektir).





    Yine İngiltere'ye konumlanan AB ve devamında İtalya üzerinden ilerleyen 2. AB. Bu sırada Atlantikten ilerleyen 3. bir AB ve yükselen Azor ile model sonunda olmayan soğuklar ile blokaj denemesi.


    İşin içine AB'ler girince görüyoruz ki diyagram da çorba olmaya başladı yine :)


    Bu dönemi 15'inden sonra birşeyler olacak gibi veya üst kademe meteorologlar gibi kar yağmayACAK gibi kesin ifadeler kullanmaktansa sakin kalıp takip etmekte büyük fayda var.

    Uzun vadede 10 11 Şubat gibi sağlam bir sistem ihtimali var indexler umarım bu defa yan çizmez.

    10-11 Şubat için sistem emaresi gösteren tek bir tane senaryo var ecmde ama o da kar yapmıyor.


    10-11 Şubatı ayrıca uzun vade değil de orta vade gibi düşünürsek asıl uzun vadede 13 Şubattan sonra bir hareketlilik mümkün gözüküyor takip edeceğiz.

    GFS 12z Güncellemesi.



    Öncelikle Atlantik'te bu görmüş olduğunuz (kırmızıyla işaretlediğim) AB iyice derinleşerek kutup soğuklarını kuzeyden kendisine çekiyor (bu sırada soğuklar kırpılıyor) ve İngiltereye yerleşiyor bu da bizi sıcak ve YB'li tarafta bırakıyor.



    Devamında ise İtalya üzerinden ilerleyen daha güçlü bir AB (turuncu yuvarlak içeresindeki AB) soğukları iyice kırpıyor ve soğuk resmen yok oluyor.


    Yine ama yine çok fazla AB'lerin gündemde olacağı bir dönem bizi bekliyor. Bu AB'lerin konumu ve gücü her güncellemede değişkenlik göstereceğinden yine modellerin fırıldak gibi döndüğüne şahit olabiliriz.

    graphe_ens3_04.php?mode=0&x=0&y=0&run=0&ville=Istanbul&lat=41.0138&lon=28.9497&runpara=0&ext=1

    Şubat ikinci yarı için henüz vade uzun olduğu için net birşey söylemek pek mümkün değil. Önümüzde ki hafta daha da netleşir umuyorum. Şimdilik yağışsız bir süreç bizi bekliyor.

    Şu diyagram Şubat 3. hafta için umutlanmamızı açık açık iletiyor ama bu sene o kadar kazık yedik ki artık umutlanmasak daha iyi. Sessizce takibini yapmakta fayda görüyorum.

    Mesela 2 mahalle aşağımız Kurtköy merkez (yaklaşık 90-100 rakım arası) herhangi bir örtü göremedi bu geride bıraktığımız sistemde. Ama 175 rakım gece 10-11'de oluşan örtü sabah kalktığımda aynı şekilde duruyordu (2-3cm). Konumsal farklılığı iyi değerlendirebileceğimiz bir sistem oldu :)

    Hocam ben o kişinin hiçbir zaman kar boran fırtına geliyor dediğini duymadım. Evet Youtube'de bazen böyle başlıklar görebiliyoruz ama içeriğinde sonuç olarak açıklamayı yapıyor. Mikdat Kadıoğlu gibi havada kar bile olmaz deyip çuvallamıyor :hfyeni (18):

    Mikdat Hoca sanırım ülkeyi İstanbuldan ibaret sanıyor. Bahsettiği kişi Youtube'da tabii ki izlenme gerek bu işten para kazanıyor sonuçta. Kar yağacak dediğinde kar yağmadığını veya tam tersi olduğunu da görmedim. Mikdat Hocayı vortex senesinde veya bu sene kaç kere çuvalladığını biliyoruz. (Batı Karadenizdeki fırtına)