Beiträge von arch87

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bir anda seri hareketlenmeye başlayan ve ard arda minik depremcikler olmaya başlayan yalova kısmı ile ilgili birşey söyleyebilecek var mı? Marmaranın iki ucu kıpır kıpır ortası aksine sessiz.. Deprem beklenen fayın iki ucu mu olmuş oluyor bu haliyle? Bir uçta silivri bir uçta yalova?

    Elektirik ayni anda tum istanbulda kesilmedi. bizde deprem bittigi an kesildi. Daha evin ic kapisindan bile cikmadan. Hatta cakmakla onumuzu gormeye calistik yegeniminde elini yakmistik.

    Tabii benim dediğim anadolu yakası için üsküdar içindi. Doğrudur hocam dediğiniz zaten şu an kurulu olan sistemde de bölge bölge ayrıldı diye biliyorum. Tek seferde kesilecek gene ama istanbulun tümüne hakim tek bir komuta merkezi mümkün değil zaten. Demek istediğim 99 depremin böyle bir sistem yoktu, şehrin elektriğini kesmek deprem bitiminden sonra olabildi. Kademe kademe olmuş belki de demek ki.

    Narsil

    İstanbulda 99 depreminde elektrikler kesilmedi. Hatta depremden hemen sonra da kesilmedi. Ben sarsıntıdan sonra evde hepimiz toplandıktan bir süre sonra kesildiğini hatırlıyorum. Hatta geçen sürede apartmandan çıkanlar olmuştu. Öyle çok çabuk da kesilmedi yani. Ben çok net hatırlıyorum babama doğru giderken lambanın delice sallanışını ve ışığının evde yansımalarını falan. Allahım tekrarından korusun..

    Şu an elektrik için sarsıntı başladıktan bir süre sonra kesilmesi için bir sistem devreye sokuldu diye biliyorum istanbulda. Gaz için de ana hattan akışın kesileceği bir sistem kuruldu, elektrik kesildiğinde aynı anda devreye girecek diye biliyorum. Amaç deprem sebebiyle oluşacak yangınların önlenmesiydi. İstanbulda proje aşamasında depreme çok hazırız ama uygulama kısmında ne kadar gerçeğe dönüştüler ve devredelere gelince bilemiyorum teyit etmek gerekir tabii..

    Çok alakasız gelecek belki ama istanbuldaki antik yerleşimlerle ilgili bilgisi olan var mı?

    Silivri bölgesinde selymbria antik kenti var m.ö. bir yerleşim. Limanı da olan bir kent. Birçok farklı devlet yönetimine geçiyor ticari önemi sebebiyle. Kalıntıları var. Çok net hatrlamıyorum ama kazı yapıldı yanılmıyorsam çok eski olmayan bir geçmişte. Üniversitede derste konuşulmuştu, 10seneye yakın zaman önce yani. Yanılıyor da olabilirim. Sorum bu antik kentin depremle bir ilişkisini duyan var mı? Silivri merkez üssü diye duyunca ilk aklıma gelen bu olmuştu. Büyük-küçük kıyamet denen istanbul depremlerine bakarken biz silivri bölgesinde de geçmişte deprem olmuş ve bu yerleşim hasar görmüş mü acaba? Belki bir umut hani şu tarihlerde olmuş denirse o tarih aralığında istanbulda ne gibi kayıtlar var diye bakıp bir fikir edinilebilir mi kaf ile ilişkisi için?

    hocamın yazdıklarına bir ek yapmak istiyorum depremden sonra evinize girerseniz ilk önce kapı ve pencerelerinizi kontrol edin. Cephesinden kaplama vs olan yapılarda bazen çatlaklar gözden kaçabiliyor. Örneğin van depreminde otelde olmuştu bu. Kapı ve pencerelerin burda önemi; yapıda herhandi bir hareket olmuşsa ve bir şekilde tehlikeli ya da tehlikesiz az da olsa yapı oturmuşsa ilk boşluklar gösterir bunu. Kapılarınız kapanırken bir köşesi sürtebilir, pencereler oturduğundan sıkışmıştır açılmayabilir veya kartaldaydı sanırım yakın zamanda çöken binadaki gibi pencerelerde çatlamalar olabilir. Allah korusun bunlar tabii ki hasar görmüş yapılar için ama deprem sonrasında evinize girecekken en basitinden bunlara bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Yanılıyormuyum hocam?

    Bu arada Silivri'de 5.8 olduktan sonra olan artçılar daha çok doğusunda meydana gelmiş.


    Hocam bu dediğiniz batısının gergin olduğunu mu gösterir yoksa doğusunda hareket olduğunu mu? Yani batı ben aniden patlayabilirim mi diyor yoksa doğu ben hareketleniyorum mu diyor?

    yazdiklariniza gore artcilar doguluyor yani istanbulun guneyine kayiyor dogrumudur ? Buda kotu diyebilecegimiz bir haber oylemi ?

    semih hocamın sorusuna bir ek yaparak yani bu bir öncü deprem olabilir ya da büyük deprem beklediğimiz bölgeleri tetiklemiş olabilir mi demek isteniyor? Yani şiddetli bir deprem daha yaşama riskimiz yüksek mi deniyor desem?

    Evlere girmeyin deniyor diyor herkes bana. Neden evden çıkmadın evdesin diyor arkadaşlarım ama kişisel fikrim evden dışarıda olmaktan korkuyorum ben.. Biri bebek iki çocuğum var ve çevremdeki yapılara güvenmiyorum. Deprem anında onları çevreden koruyamamaktan korkuyorum. Kadıköy erenköydeyim. Değil yeşil alan tam bir açık alan yok sokağımda ya da yakınımda. Arabayla yakında bir yere gideyim desem sahile insem o da dolgu? Salı günkü depremden sonra daha şiddetlisini hissetmiş olmak ve yapılan gözlemleri dinlemek ürkütüyor olsa da evden çıkmaya gerçekten korkuyorum.. Yıllardır depreme hazırlık diyoruz ama bulunduğumuz duruma sadece ağlamak istiyorum.. Güvenli olarak düşünebileceğim ve hemen ulaşabileceğim tek yer gene evimin içinde.. Buzdolabına mı çamaşır makinesine mi ulaşsam diye düşünebildim o an sadece ki bugün iki çocuğu bir araya getirip çökebildiğim yer koridor oldu ancak.. Allahım sen hepimizi koru diyebiliyorum sadece..

    ne ateşledi noktasında (bu da benim şahsi düşüncem) büyük depremlerde bu ışık mevzusu oluyor ya, acaba kayaçların sürtünmesi sebep olabilir mi? Tek tonda bir ışık değil de yanıp sönercesine bir ışık çünkü hep bahsedilen. Sarsıntı ile azalıp artıyor, tutuşma yok ama parlama var sanki?

    Artık dillendirmesek mi acaba bu konuyu :)

    bir istanbul sakini ve 99 depremini hatırlayan biri olarak kamyon geçse deprem mi korkusu yaşıyorum şu an ?( şurda yazılanlar kadar gerçekçi ve açıklayıcı açıklamaları hiç okumadım. O yüzden dillendirmek demeyelim de bilgilendirmek diyelim bence ve bence devam edilsin ve tabii inşallah allah 1999 felaketi gibisini tekrar yaşatmasın..

    Dolu değil taş yağdı resmen 8o Geçmiş olsun hepimize..
    Büyük çamlıcada apartmanlarda batıya bakan dairelerin camları kırıldı, gene batı cephelerinde mantolama yapılmış olan binalar delik deşik, su olukları ve çatı pencereleri kırık, martılar telef oldu hatta karşı dairemizde şıngıllı olan çatı bölümü birkaç yerden delinmiş.. Arabalar desen en iyi durumda olanında 3-5 göçük var.. Arabayı doludan kaçırayım derken kafasını korumaya çalışmış ve kolları morarmış kardeşimin.. Allah tekrarından korusun..


    Tahmininiz ne yönde sayın tahminci arkadaşlar? Tekrar dolu riski var mı sizce?

    @Bay Hava
    @tahminci
    Ara ara verdiğiniz bilgiler sayesinde baya şey öğrendim şu başlıkta :) teşekkürler açıklama için :)


    Bu arada konumumdaki karlar baya hızlı erimekte. Çatıdan inen su giderini sarmalayan buz kütlesi az önce bütün halde büyük bir gürültüyle aşağı düştü. Buzun başladığı seviye 14.kata denk geliyordu, allahtan gece düştü :rolleyes: