Beiträge von Sancaktepelee

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Aynen hocam tekrardan teşekkür ederim. Arkadaşım 4 tane yakaladı ben 1 tane yakalayabildim bende şanssızdım anlayacağınız :D2

    Rica ederim.Mayıs ayının 5-7'si Eta Aquarid adında bir yağmur daha var.Maalesef güney yarımküre merkezli olduğundan pek beklentim yok.Bu sefer benim için olmadı 15 gün sonra olur inşallah.Hedefim yine 4-5 tane görmek tabii bulut olmazsa.Belki tekrar yazarım o tarihte uzunca.Hiç bu kadar uzun göktaşısız kalmamıştım. ^^ En azından ilk gördüğüm beni çok heyecanlandıracaktır. :love:

    Hocam aynen o yıldızı buldum o civara bakıyorum terasta oturuyorum 1 tane gördük şansımıza :) teşekkür ederim değerli bilgileriniz için.

    Rica ederim.Yıldız Dünya'nın dönüş hareketiyle yavaş yavaş doğuya kayacaktır.Sevindim adınıza.

    *Hatta attığım fotoğrafta kaymış görünüyor.Yani o yıldız şu an kuzeydoģuda değil doğuda.Düzeltmiş olayım. :saint:

    Sancaktepelee Hocam gökyüzünde hangi yöne doğru bakmamız şansımızı arttırır ?

    Doğuda Vega adlı yıldız var.Zaten gökyüzündeki en parlak yıldız belli oluyor.Bu yıldızın etrafına bakarsanız şansınız artabilir.Tavsiyem mümkünse yatarak bakmanız.Hem görüş açınız artar hem daha rahat oluyor.Maalesef burada bulutlar fazla arttı.3 saate yakın gözlem yaptım ama hiç göremedim.Neyse Mayıs'a kaldı benim için.Keyifli seyirler diliyorum size .(uygulama adı SkySafari)

    *Yıldız gitiikçe daha da doğuya kayıyor.

    Bence satmayın derim böyle bişey karşısında ne olur ne olmaz ama siz daha iyi bilirsiniz 🤷 kaç yıllık marka neticede böyle bir sebepten toplatılması kötu bir durum olmuş.

    Sadece "Kinder Schoko Bons" ürünleri toplatılacak.Büyük ihtimalle diğerleri satışa sunulmaya devam eder.Alan olur mu bilmiyorum?

    En etkin zamanı bu akşam ve yarın gece olacak bir meteor yağmuru var.Meteor yağmurlarını kisaca özetlemek gerekirse , kuyrukluyıldızlar veya asteroidler uzayda hareket ederken arkalarında çok küçük parçalar bırakır.Bu parçalar Dünya'nın yörüngesine denk geldiğinde Dünya'nın hareketi sonucu atmosfere çarpar.Çarpmanın sonucunda çoğu kum tanesi kadar olan parçalar atmosfere girer ve yanarak ilereler.Renkler Bu ilerleyiş arkasındaki renkli izlerle beraber yerini görsel şölene birakır.Renkler meteorların kimyasallarına göre yeşil , kırmızı , sarı ve genellikle beyaz renklerde olabiliyor.Meteor yağmurları halk arasında daha çok yıldız kayması olarak adlandırılır.

    Bugün ve yarın gece yaşanacak meteor yağmurunun ismi Lyrid.Adını diğer meteor yağmurları gibi saçıldığı yere en yakın takımyıldızından alıyor.Bu takımyıldızın adı Lyra.Özellikle parlak Vega yıldızından yeri bulunabilir.Daha da basitçe kuzeydoğu yönüne bakılabilir ve gittikçe bu saçılmak noktası ufuktan yükselir.Ama unutulmamalıdır bu göktaşları gökyüzünün herhangi bir yerinde görülebilir.Her meteor yağmurunda olduğu gibi ışık kirliğinden uzaklaşmak daha fazla göktaşı görmek demektir.Maalesef Ay gece 1.30 2.00 itibariyle ufuğun üstünde olduğundan büyük bir dezavantaj yaratacaktır.

    Bu meteor yağmurun en büyük özelliği aylar sonraki ilk meteor yağmuru olması.Konumumda yılın en büyük ikinci yağmuru (Geminid) ve bir başka yağmur (Quadrantid) Aralık , Ocak aylarında maalesef bulutlu havaya denk gelmişti.En son Ekim ayında gerçekleşen ve pek tatmin etmeyen Orionid (7 göktaşı görmüştüm) yağmurunu seyredebilmiştim.Yani bence sırf bu geçen süre yüzünden izlemeye değer.

    Gelelim bu yağmur hakkındaki genel bilgilere.Eğer benim gibi aylarca bu yağmurları beklemediyseniz gece uyuyabilirsiniz.Çünkü saatte ortalama 18 göktaşı atmosfere girebilir.Bu sayının çok çok daha azını görmek muhtemel.Şöyle söyleyeyim saatte ortalama 100-120 meteorun atmosfere girdiği Perseid yağmurunda , Ay'sız bir gecede , Sancaktepe gibi İstanbul'un merkezine göre daha az ışık kirliliği olan bir yerde gece boyu 43 adet saymıştım.Yani benim beklentim bu yağmurda toplam 3 ila 5 göktaşı görmek.

    Eee biz bu meteor yağmurunu neden bekleyelim saatlerce?Çünkü bu yağmurda fireball adı verilen hadise gerçekleşebiliyor.Fireball'lar normal göktaşlarından daha uzun süre atmosferde süzülebilir ve çok daha parlaktır.Genellikle Lyrid yağmurunda görülüyor.Amacım bunlardan 1 tane yakalamak.Ayrıca daha çok Güneş battıktan hemen sonraki saatlerde çok çok nadir görülen Earth-Grazing var.Bu ise Dünya atmosferine girip daha sonra çıkan daha büyük parçalardır.Atmosferde dakikalarca havada yanarak ilerler.Bazen havada patlayıp mini bir göktaşı yağmuru şöleni bile sunabilir.Tabi bunların görülme ihtimali yok bile denebilir.

    Lyrid meteor yağmuru , gezegenlerin tozları Dünya'ya yitmesi üzerine her 60 yılda bir aşırı (geçmişte saatte 90'dan 700'e kadar görülenleri bile var) yağışlara sebep olabiliyor.Maalesef şu an bundan etkilenemeyeceğiz.Belki 15-20 yıl sonra olabilir.

    Ben bulut olmadığı taktirde saat 00.30'dan Güneş göğü aydınlatana kadar seyretmeyi planlıyorum.Kusura bakmayın biraz uzun oldu yazım.Detaylıca yazmaya çalıştım.Pek seyreden olmayacaktır sanırım ama seyredenlere şimdiden keyifli seyirler diliyorum.Bol şans. :)

    Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar da Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunarak olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yaşar, güvenlik kamera kayıtlarının olmadığını belirterek, "Bana verilen yanıt kayıtların olmadığı yönünde. Eğer Ayasofya'da güvenlik kamera kayıtları işlemiyorsa bu daha da büyük bir problem. Yaşar ayrıca bir görevlinin, "İnsanlar burayı kutsal sayıyor, oradan geçerken kapı parçalarını da kutsal sayıp ağızlarına atıyorlar" diye yanıt verdiğini de söyledi. :D :D :D :D :D

    Nexus Sport on Twitter
    “Beşiktaş, Nathan Redmond'ın el tarak kemiğinde kırık tespit edildiğini açıkladı.”
    twitter.com

    Arsenal Chelsea maçı var izlemek isteyene.Christensen'in asisti , Nketiah'ın golüyle Arsenal 1-0 önde. ^^

    *1-1 oldu gol Timo Werner.Arsenal Smith Rowe'un golü ile tekrar öne geçti.Azpilicuete attı 2-2 oldu.Bu maçı Chelsea alacak bence.Saçma sapan bir gol Arsenal 3-2 öne geçti.Penaltı pozisyonuna bak :D Saka'nın penaltı golü ile 4-2 Arsenal kazandı.Özellikler ilk yarısı çok zevkliydi.Tebrikler , Arsenal ve özellikle Arteta'ya.

    Ayıptır söylemesi 2018 yazında restaurantta işe girmiştim.1 aylığımla sadece kiyafet ayakkabi mont bot falan almıştım.Şimdi düşünüyorumda iyiki yapmışımdır herhalde.Yıllardır alışverişe çıkmadım fiyatları bile bilmiyorum. 8)

    Hayır niye bu kadar sert çıkıyorsun anlamıyorum ki ustelik beni de yanlis anladın doğru oku ne demisim sana özel değil sadece bir ornek verdim senin uzerinden bu Ahmet de Mehmet de olabilir o an seni verdim mesala bende surekli maç konusulmasin Liverpool veya başka takımların başka maçlarının burda konuşulmasından rahatsız oluyorum ama konusulmasin demiyorum bunu ben belirleyemem gelelim konumuza şu siyasetten kastiniz ne mesela bunu belirtin çünkü butun yollar siyasete çıkıyor o muhabetlerde hayat pahaligi dediğin an zaten siyasete girmiş oluyorsun..

    Rahatsızsanız söyleseydiniz daha az mesaj yazılabilirdi.Evet yazışma anında çok fark edilmiyor ama şimdi baktım çok üst üste olmuş mesajlar.Bu yüzden ben kendi adima bundan sonra mesajı düzenleyerek yazacağım üst üste yazmak yerine.Bu arada ben forum kurallarında siyaset konuşmak yasak gibi bir ifade göremedim.Sanırım çok tartışma yarattığı icin yasak.Bilemedim. :/