Beiträge von snowygirl

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu tarz oluşumlar öyle ya da böyle geliyor hiç şaşmaz çünkü daha önceki yıllarda da oldu vorteks ortaya çıkmaya görsün mutlaka geliyor kaldı ki bir tek modelde çıkmıyor neredeyse bütün modellerde çıkıyor bu yüzden Karadeniz sıcak çekirdekli bu siklon İstanbul başta olmak üzere Batı Karadenizi de çok ciddi şekilde etkileyecektir bu saatten sonra sistem gelir mi gelmez mi tartışmasını bir kenara bırakıp çevremizi uyarmak zorundayız bu işin hiç şakası yok arkadaşlar.

    Son güncellemeler doğrultusunda hafta sonu tropikal fırtına tadında aşırı yağış söz konusu ama öncesinde Çarşamba geceden Perşembe günü de dahil etkili gökgürültülü yağış var. Kasım son hafta gelecek olan sistemin kaderi bu hafta sonu gelecek olan mükemmel sistemden sonra rotası netleşir. Ondan önceki modeller çöptür benim için.

    Geçen gün burada yazdığım gibi 12 13 kasımdan itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine girebiliriz demiştim şimdi diyagramlar da ecmwf başta olmak üzere soğuk hava ihtimali giderek artmakta kıyılarda kar çok zor kky düşük bir ihtimal ama dağlarda sağlam kar olacaktır. Bu şekliyle gelirse. tabii.

    İnşallah artık yağışlar başlıyor en azından buharlaşma azalacağı için az da olsa faydası olacaktır. Ancak bizi ancak Yunanistandaki gibi bir sel ya da libyada gölleri oluşturan sıkı bir yağış olacak ki barajlar rahatlasın yoksa tabii afet olmadan can kaybı olmadan ütopik senaryo gerçi bunlar. Bu arada denizler aşırı ısındı soğuk bir hava kütlesi indi mi kuzeyden özellikle karadeniz buna ciddi anlamda tepki verecektir zira modelerin gösterdiği yağış miktarlarının çok çok üzerinde özellikle İstanbul kuzeyi ciddi anlamda sel riskiyle karşı karşıya diye düşünüyorum. Her şey model değil modele bakıp karalar bağlamanın da halay çekmenin de alemi yok diyorum.

    Cold efso okudunuz mu makaleyi sizlerin izlenimlerini bilmek isterim. İnşallah beğenmişsinizdir. Bu arada ufukta pek yağış yok gibi uzun vade karamsar gözükmekte. Eylül son 5 günü Ekim ilk hafta ufaktan yağışlar başlıycak öncesi çöl havalarına devam.

    Allah örneğin dünyada meydana gelen yağmur deprem vb şeyleri belli fizik kanunlarına göre belirlemiş insanlar bu kanunları aklını kullanarak ortaya koymuşlar ve bunun sonucunda da aklı ilah konumuna yükseltmişler işte bakın biz bulduk yağmur şu zaman yağacak deprem şuralarda olacak vs vs. Bunları gören insanlar da bu olayların perde arkasındaki yaratıcı gücü görmezden gelerek yağmurun yağışını suyun buharlaşması yoğuşması vs vs bir sürü aşamadan geçerek yağmur olarak yeryüzüne düşmesini fiziki kurallarla açıklayor böylece Allah haşa devreden çıkarılıyor bunun yerine bilimi tanrılaştırılıyor bu da gerçekten son derece tehlikeli bir durum buna dikkat etmek lazım.

    Eywallah yağmurun yağacağını Allah bilir derken insanlar tahmin edebilir yağmur insanların tahminine göre yağmaz Allah'ın takdirine göre yağar. Bazıları diyor ki işte insanlar tahmin ediyor ve yağmur yağıyor peki bunu 3 gün 5 gün önceden tahmin ediyor ama Allah her şeyi ezelde belirlemiş biliyor sonuçta yağmur bulutunu gördüğünde bir insan bakın işte bir saat sonra yağmur yağacak dese bu artık gayb olmaktan çıkmıştır varlık sahasına girmiştir ve yağmurun yağması kaçınılmazdır. Bu insanın gaybı bilmesi demek değildir tahmin de ihtimal vardır Allah'ın bilgisi ise kesindir. Kaldı ki mgm en son başakşehirdeki yağmuru bilebildi mi önceden uyarı verebildi mi malesef veremedi çünkü bu kadar şiddetli olacağını kimse tahmin etmiyordu. Bu tarz hususlar öyle basit bir şekilde açıklanabilecek şeyler değildir.

    "Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır; onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır." En'âm 59 ayeti yani meteoroloji de var Kuranda merak etmeyin.

    "Görmez misin ki, Allah bulutları yürütür, sonra onları birleştirir, sonra onları üst üste binip yoğunlaşmış bulut kümesi haline getirir. Bu sırada bulut aralıklarından çakan şimşeği görürsün; gökten, oradaki bulut dağlarından dolu yağdırır da bunu dilediğine isabet ettirir, dilediğinden de onu uzaklaştırır, bu arada şimşeğinin parıltısı neredeyse gözleri kör edecek." Nur 43. ayet bu en önemli meteorolojik ayettir.

    coldefso benim linkini attığım makaleyi oku istersen o 2 yıllık bir çalışmanın ürünü onu mikdat kadıoğlu ve iti met müh prof hüseyin toros hocalar okudu hatta hüseyin hoca bana 4- 5 saatini ayırarak makaleyi baştan sona okuduk birlikte satır satır çok hoşuna gitti ufak tefek hatalarımı düzeltti ve kitap tavsiye etti ondan da istifade ettim o makale multi disilpliner bir makaledir alan uzmanları ile çalıştım çünkü. Homemate arkadaşım o soğuk ve kurutucu bir rüzgar olacak kavurucu soğuk olmaz mealde hata var. Arapça gramerine göre rüzgar soğuk ayrı ayrı gerçekleşmiyor soğuk ve kurutucu bir rüzgar söz konusu soğukluk rüzgarın özelliği kaldı ki çöllerde eksi derecelere düşer sıcaklık tabii bu da olağanüstü bir rüzgar Allahın kudreti her şeye yeter. Olmaz diye bir şey yok yani.